Re: Postavme si flaškostroj...
Aha. Já myslel, že to funguje těsně po vyrobení, že to vylepší vakuum a hotovo.
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Postavme si flaškostroj...
Aha. Já myslel, že to funguje těsně po vyrobení, že to vylepší vakuum a hotovo.
Pri kazdem zahrati lampy na provozni teplotu se chemikalie getru reaktivuji a dale pohlcuji plyny vznikajici pri praci elektronky. Dokud je getr leskly a tmavy neni nasyceny plyny. Jak zmatni, zacne se vakuum zhorsovat. Plne nasyceny getr je sedy az bily.
Mne to raz robila EL34 Tesla. A po nejakej dobe vzala so sebou aj druhu v pare (PP).
taky jsem měl jednu EL34 tesla, který se hned po zapnutí rozžhavila anoda, tady v tom zesilovači už jsem dal jinej pár EL84, už mě nebavila ta zapínací procedůra
zkus napřed zapnout jenom žhavení, a až po nažhavení, cca 1 minuta nebo déle zapnout anodové napětí a Ug2 , podobně jako je stand by u kytarových zesilovačů. Jsem zvědavej jestli to pomůže.
Behem poslednich cca 14 dni jsem v pomerne univerzalnim SE lampaci porovnaval vetsi mnozstvi koncovek...az na jednu vyjimku triodove zapojeny pentody nebo tetrody...vysledky jsou velmi zajimavy,neni nad primy porovnani...
foto testovanych lamp zde:
https://eu.zonerama.com/buggeroff/Photo … duplicates
Jako budic byla pouzita EF80 v triodovym zapojeni,vazebni kond medeny miflex,vystupaky se sloupken 40x50mm od Franty Hlavy,pevny predpeti,diky nemuz je mozny pouziti takovyho mnozstvi lamp,sitovy trafo ma nekolik odbocek,takze rovnez mozno menit anodovy napeti,to jsem delal ale jen pro dve z 14 testovanych párů...
Na odkazu nize obrazky dalsiho zesilovace z moji garazovy produkce,tentokrat SE s 6S4S primozhavenyma triodama a tlumivkou naladovanou 12SH7 (v triodovym zapojeni) coby budicem,sitove trafo z Blatne,amorfni vystupaky z Ali...hraje velmi slusne.
https://eu.zonerama.com/buggeroff/Album … duplicates
Co požární bezpečnost?
s tou jsem trochu na štíru,proto mam v poslechovce praskovy hasicak...mas nejake tipy jak by to melo byt?diky.

kudlibabka jen se ptam. Že je ta bedynka asi hořlavá. Ale v podstatě mi do toho nic neni. To máš pravdu.
Ten flamgard jsem dával na polici pro baterky. Po natření tímhle tuším nějakej syntetickej lak navrch. Po 10-ti letech to pořád vypadá jak nový. Tehdy jsem pokusně natřenej kousek zkusil hodit do krbovejch kamen - začlo to na povrchu pěnit, udělal se na tom jakoby skleněná pěna, bylo vidět že to pod nátěrem očenalo a trochu to vypouštělo dřevoplyn, ale v kamnech to bylo celý odpoledne bez změny velikosti, dokud jsem z toho neodrápal tu pěnu...
Mam zato, ze tyhle šuplikozesilovace by tim mely byt osetreny povinne. Kor kdyz tyhle samohrajky nekdo provozuje v bytovem dome.
Na odkazu nize obrazky dalsiho zesilovace z moji garazovy produkce,tentokrat SE s 6S4S primozhavenyma triodama a tlumivkou naladovanou 12SH7 (v triodovym zapojeni) coby budicem,sitove trafo z Blatne,amorfni vystupaky z Ali...hraje velmi slusne.
https://eu.zonerama.com/buggeroff/Album … duplicates
Mirku, tie Tesla tlmivky mas pouzite v anode tych 12SH7? A ked dobre pozeram, mas to pridelane Mamutem na ten Al plech? Neutrhne to?
diky za tip na Flamguard,asi ho fakt zacnu pouzivat...
suplikovy lampovy samohrajky maji mimo jine tu vyhodu,ze preklizka pohlcuje vibrace,narozdil od vibrujiciho plechu,kterej profici bezne pouzivaji...
Zdeno ty Tesla tlumivky jsou ve zdroji pro anody (cca 5,5H/200mA),anodovy civky pro 12SH7 jsou 160H a jsou to ty male vpredu...ty Tesly pridelavam ruznym zpusobem,tady jsem pokusne zvolil tohle reseni...kdyz capnes tu civku,muzes zvednout cely zesilovac a nic se neutrhne...v SE s AD1 mam uz cca 3 roky prilepeny Mamuzem vystupaky na sasi,drzi to bez problemu...dulezity je pouzit bilej Mamut,ostatni barevny variace maji jine vlastnosti...
Pouziti preklizky primarnekvuli vibracim? No to uz priznej, ze je to spise kvuli jednoduchosti zpracovani a dostupnosti : ))
Jen mi prijde , ze kdyz uz to da tolik prace a materialu , tak by si sasi zaslouzilo klidne cerny klavirni lak a decentni popisky at to i vypada.
Každej to má jinak, mě když už něco funguje, tak mám problém to finalizovat aspoň do nějaké bedny, popisky na zesilovač jsem udělal naposled před 40-ti lety... Proto obdivuju lidi, co tady prezentují dotažený věci, nemyslím ani obvodově, ale spíš po stránce mechanické a kompletního dotvoření. Ohledně těch vibrací - Jasný, lampy jsou mikrofonický. Některý míň, některý víc, ale z principu se to děje. Podle mě byllyo nejlepší "antirezonanční provedení" dřevo, a na něm přes něco podmínečně pružnýho přitaženej plech, třeba už kvůli stínění.
diky za tip na Flamguard,asi ho fakt zacnu pouzivat...
suplikovy lampovy samohrajky maji mimo jine tu vyhodu,ze preklizka pohlcuje vibrace,narozdil od vibrujiciho plechu,kterej profici bezne pouzivaji...
Zdeno ty Tesla tlumivky jsou ve zdroji pro anody (cca 5,5H/200mA),anodovy civky pro 12SH7 jsou 160H a jsou to ty male vpredu...ty Tesly pridelavam ruznym zpusobem,tady jsem pokusne zvolil tohle reseni...kdyz capnes tu civku,muzes zvednout cely zesilovac a nic se neutrhne...v SE s AD1 mam uz cca 3 roky prilepeny Mamuzem vystupaky na sasi,drzi to bez problemu...dulezity je pouzit bilej Mamut,ostatni barevny variace maji jine vlastnosti...
Aha, tie mi nejak unikli
Uz davnejsie som pokukoval na sovietske protejsky 6z3, a toto mi napadlo ze by mohlo byt dostojne. Tie tlmivky si kupoval uz hotove? (nevyzeraju ako robene na zakazku, aspon z foto....).
therion:pisu tam mimo jine...samozrejme je pro mne dulezity,ze cely to sasi udelam sam,nemusim se s nikym dohatovat,cekat atd...navic to cely lepim ze zbytku,takze vyuziju to,co bych jinak vyhodil...klavirni lak na preklizku je problem,ona furt pracuje a i pri pouziti odpovidajiciho plnice to casem dela neplechu...naproti tomu ta voskova polytura je v pohode,pokud treba da se lehce opravit,prelestit atd...vizualni stranka je navic otazkou vkusu,mne priznana preklizka dobre zpracovana a s prirodni povrchovkou neuráží...
kaed:zde pouzite lampy jsou co se tyce mikrofonicnosti v pohode,ve sluchatkaci mam 4P1L v triode,ty jsou ale mikrofonicky jako prase...mam patice na sielentblocich a propojeno stribrnym lankem,jinak se to nedalo pouzit...
zdeno:jsou to Hammond 156C
Jak hodně pomáhají, takové ty různé silikonové kroužky a jiné "seismické" zátěže, co se dávají na baňky aby to nebylo tak mikrofonické?
Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Postavme si flaškostroj...