Téma: Univerzální aktivní konfigurovatelná výhybka
Ahoj, už několikrát jsem řešil jak udělat aktivní dělení, DSPčka jsou drahý a maj hrozně velkej šum, PC zvukovka s vhodnym softwarem maj taky kupu omezení a různý ty rackový výhybky jsou pro moje účely nepoužitelný z důvodu velikosti. Tak jsem se rozhod udělat desku na který bude všechno co se dá a pro každý použití se to prostě nakonfiguruje.
Je to dvoukanálová deska, kam se dá osadit 12 dvojitých operáků NE5532.
Na začátku je vstupní buffer s EMI filtrem, pak následuje regulace fázovýho posunu 0-180° s možností přepnutí jenom na invertování a nebo úplný vyřazení celýho bloku, dál následuje 24dB low pass, 24dB high pass, 4 parametrický ekvalizéry z nichž dva maj možnost vyvedení zisku na trimr a na konci je výstupní zesilovač, kterej má zisk řiditelnej trimrem. Všechny bloky kromě vstupního a výstupního zesilovače maj možnost úplnýho vyřazení neosazením příslušných součástek a propájením pájecí propojky. Na výpočet hodnot součástek mám excelovskou kalkulačku která hodnoty vypočte a pak se tam daj i zpětně zadat a odladit dle dostupných hodnot. Zatím jsem si osadil tři desky a nakonfiguroval je takto:
Basy:
0-180° F90 střední 1100 Hz
LPF 946 Hz
0 - +7dB 40Hz Q=2 vyvedeno na trimr
0- -5dB 136Hz Q=3,5 vyvedeno na trimr
výstupní zesilovač max. zisk 2
Středy:
neinvertující
HPF 920 Hz
LPF 4552 Hz
-4dB 1380 Hz Q=3 pevné
+3dB 2446 Hz Q=4 pevné
Výšky:
neinvertující
HPF 4314 Hz
+4dB 11779 Hz Q=3 pevné
-5dB 16610 Hz Q=4 pevné
Vedle nich je ještě modul měničem napětí z 24V na +/- 12V
Takhle pak vypadá jejich frekvenční charakteristika
Celý to bere asi 5W, poslouchat jsem to ještě nezkoušel, nemám ještě hotovej ten zesilovač, rozměry plošňáku jsou asi 120x45 objednal jsem 10 desek a dorazilo jich 13, ale věřim že je brzo zdělám, kdyby někdo z vás moc chtěl na zakázku nakonfigurovat výhybku, tak to asi neni problém i ty speciální hodnoty odporů maj minimální odběrný množství 1 kus.

Podpora
Nahrát obrázek