Re: FukAMP
ano, obidva, nezabudni ani na D17
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Projekty elektroniky » FukAMP
Upravil som chyby, ktoré som na zosilňovači.
Chcem sa opýtať idem oživovať zosilňovač, nejaký krátky postup čo by som sledovať a aké hodnoty by som mal namerať ak správne funguje?
Otázky, ktoré momentálne mám:
1. Ak mám všetky výkonové tranzistory na spájkované, 5A poistky sú málo na 300W aké odporúčate?
2. Oživovať bez ochrán alebo s ochranami?
3. Aké prúdy by mali byť a kde?
4. Pre fukamp, SSR ochrany keď mám použivať Secondary zobel? Ale nie je to potrebné? Mám dve osobitné 300W transformátory.
Ďakujem.
Mas lab zdroj s nastavitelnou prudovou poistkou ? Ked nie, priprav si dva odpory 1k/2W a prispajkuj ich k prepalenym poistkam.
Mas lab zdroj s nastavitelnou prudovou poistkou ? Ked nie, priprav si dva odpory 1k/2W a prispajkuj ich k prepalenym poistkam.
Mam autotransformator, generator, osciloskop a 4 ohmovu zataz.
5A pojistky jsou akorát.
martine, pridaj 1k/2W odpor do drziakov poistiek. nastav P1 na max hodnotu. na vystup nepripajaj nic, ani ochranu. pripoj napajanie ( po usmerneni +-60V). multimetrom sleduj napatia na odporoch 1k, ubytok by mal byt okolo 15V. napis ako si dopadol, potom budeme pokracovat.
Ahoj Laco
Oživujem FukAmp mám napatia +-45V a odbery cca 31mA. Jeto OK?
LED na vstupe svietia. Čo ďalej?
Odber 31mA pri P1 max ? Zmer napatia este na R31,R32 R64,R65 a medzi TP2,TP3
Určite odmerám a dám vedieť, Ale predpokladám že medzi TP2 a TP3 nebude nič kludak som este nenastavoval, mám na výstupe 3 páry koncákov.
Na R64 a R65 65mV medzi TP2 a TP3 0mV
Bude to OK. Teraz nastav potrebny kludak.
Nastavím kludáky a následne dvihnem na cca max +-60V?
najprv daj na +-60V a potom kludak
Ahoj Laco
Mám to
20 mV
21 mV
17 mV
Po nastavení kludakov mi kleslo nap.napätie na +-57.5 VDC
odber cca 200mA na vetvu.
Loni se tu řešila otázka párování výstupních tranzistorů, ale co jejich budiče, to nikdo neřešíte?
Nejenom hodnota hFE mezi NPN a PNP, ale UBE která může být rozdílná klidně o 30-40mV mezi polaritama.
Kazde parovanie ma nejaky vyznam. Niekto to robi niekto nie... niekomu staci ze zosilnovac funguje a je mu jedno ci skresluje v desatisicinach alebo stotisicinach. Ak chces ale nahanat nuly musis parovat.
Ja osobne nikdy neparujem, ale napr. vo velkom kilowate co som staval som paroval vstupy a asi to vyznam malo lebo som mal super nizky dc ofset aj skreslenie. Osobne si myslim ze to robi rozdiel jednu desatinu ciarku v thd, zalezi ale velmi na zapojeni.
Napr. taky fukamp ma tak obrovske mnozstvo spatnej vazby ze je to zrejme jedno a ta vsetko opravi. ale mozno sa k tomu vyjadri laco a napise opak... neviem.
Moja osobna skusenost je ze z vyroby su casto tak male vyrobne tolerancie na tieto kvalitne znackove tranzistory co sa pouzivaju na pozicii rozkmitu, predbudicov, budicov a koncakov ze ich nema vyznam parovat.
U diferakov na vstupe kde je celkom velky rozdiel medzi polaritami v malych signalovych tranzistoroch, tam to robim tak ze vyberiem podobne hodnoty hfe, jednu kopu navyberam cim nizsie a opacnu polaritu cim vyssie aby tie hodnoty aj ked su stale rozdielne boli aspon blizsie k sebe.
Audioweb.cz » Projekty elektroniky » FukAMP