Re: Streamer

To je serosvit jak od mistra Sudka, parada ;]

Web

Saudek, ano... big_smile Zhánam o ňom práve dokument... To je náhoda. Dík.

mobilni šerosvit....pobavilo
Sudek a Saudek.  Poplest si tyhle dva je jako prohodit Rembrandta s Ringo Čechem..... : )))))

Vyhozena SD karta a bootování z M.2. "Lítá" to samozřejmě o dost líp, akorát se tam 4 hodiny kopíroval obsah. Video je jen omáčka, nejdůležitější je text pod videem.
https://youtu.be/nq90S1vxfUU?si=zluh6655oFb9U-uw

Chladíš pasívne? Rozdiel vo zvuku si zaznamenal?

Pasivně a zvuk nevim. Zároveň jsem měnil amp.

(upravil mechanik 20. 8. 2025 20:48)

Tak som to poriešil big_smile

Volba bola jasná, nech to má trochu úroveň tak 1920x1080 IPS alebo OLED, určite dotykový aby som nebol závislý čisto na aplikácií v telefone ani na samotnom telefone... Možnosť ovládať komponent rukou na samotnom komponente považujem za základ big_smile

5.5" sa mi zdal príliš malý, opticky na paneli aj z pohladu komfortu pri ovládaní:

https://i.postimg.cc/W1V6CRgK/5-5inch.png

6" som pôvodne chcel ale niesu, na trhu je v 6-6.5" medzera:

https://i.postimg.cc/bwRHj6Rv/6inch.png

7" na trhu sú a čo sa týka komfortu tak je to už slušne použitelné, len to bolo na krabici už príliš velké:

https://i.postimg.cc/0jgJSmC3/streamer-7inch.png

po dlhom premýšlaní som sa teda rozhodol zväčšiť krabicu na 110mm:

https://i.postimg.cc/HnCVnmY1/streamer-7inch-10mm.png

Displej je objednaný. Cena do 200e. Hliníkové bloky hrubé 25mm až 30mm sú objednané. Teraz riešim 3 osú CNC.

Displej chcem urobiť vypínatelný. Pri vypnutí sa rozsvieti kontrolka ON niekde vzadu na paneli. Zdroj chcem postaviť vlastný linearny. Práve pozerám 5V a 5A regulátory ale vyzerá to že nič poriadne tam nie je. Len tie 3 nohé bez FB pinu...

Inak tam dám NVME M.2 disk k RPI5.

Zmyslom je vytvoriť pekný komponent s jednotným dizajnom k zvyšku mojej zostavy. Mať tam foobar2000 a dostupné streamovacie služby (aj keď tie zatial nepoužívam) a ísť cez USB port do môjho externého DACu.

bastl, nevadí že som to sem dal? je to tu o streameroch všeobecne či ti kazím tému? Ak kazím tak to môžem zmazať alebo aspoň nič dalšie sem už nedávať.

(upravil marcin 10. 9. 2025 22:36)

mechanik: paráda wink
Ešte by som spravil tú vystúpenú časť s displayom odnímatelnú a bolo by to aj DO. Jednu malú nevýhodu to má, keď si ho zoberieš so sebou do kresla, tak sa jednotný dizajn naruší, to by ale pri počúvaní hudby nemuselo vadiť big_smile  A z malej nevýhody sa stane aj výhoda, keď dopočúvaš, dáš ho na miesto kde ho vždy nájdeš a dizajn je späť.

(upravil mechanik 13. 11. 2025 2:33)

marcin, dík smile odnímatelné to zatial robiť nebudem... big_smile Inak hliník mám už dlho na stole. Displej mám už tiež celkom dlho, FHD, IPS, 7", dotykový. Nelutujem... NVME M.2 512GB disk ako KIT pre RPI5 by mal byť na ceste. Potom tam pre srandu dám Windows a foobar2000... VOLUMIO zatial zostane ako alternatíva na karte než si to poriadne "ošahám". Opracovanie hliníku bude kus viaznuť... Pretože sa bude riešiť s výrobou iných vecí a musí počkať... Aj môj návrh lineárneho zdroja bude musieť počkať pretože do výroby pôjde s PHONO predzosilňovačom a novými topologiami koncáku... A to som chcel medzi tým popracovať na DAC...

bastl, píšeš že sa ti to pri zatažení SSD spomaluje kvôli odberu... Pozerám že máš toroid 6.25A a regulátor LT1083. LT1083 by mal dať 7.5A... Možno by som mohol ísť do 7A toroidu... Alebo nájsť výkonnejší regulátor, prípadne použiť dva a ísť ešte vyššie. Prosím ta, v tom základom zdroji, akú kapacity má ten velký kondenzátor ktorý tam na tie prúdové špičky nestačil? Myslím že tak 10 000uF je tu minimum ale dávať tam hromadu malých sa mi nechce...

(upravil mechanik 16. 12. 2025 19:57)

Chcel som dnes nakresliť dosku na regulátor pre RPI5 ale predaj LT1083 skončil. Máte nápad na iný 5V 7A regulátor? LDO, ideálne s feedback pinom. Zdá sa že ich nahradzujú spínané regulátory... No som velmi zvedavý či tam je fakt nejaky zvukový rozdiel ako sa všade spomína. Technicky by som čakal že spínaný zdroj je na degitál a takto vysoký prúd aj lepšia volba... A že to nejak prelezie až do dát DACu a spôsobí zmenu vo zvuku keď je tam izolátor a digitál nie je velmi náchylný na šum... No neviem nevime big_smile

(upravil kaed 17. 12. 2025 0:18)

LT1085 bych asi nějaký použitý našel.  Proč takovej proud? Osobně provozuju několik RBpi, dva kousky i s displejem, a zdroje všechny spínaný, ale ne na audio. U většiny mám i nějaký LCD (přes HDMI i LVD nebo jak tomu říkají)5" až 7" a zatím na všechno stačily 2A origo zdroje nebo značková nabíječka k telefonu s nedlouhým kabelem. Pokud je to na audio, tak bych řešil akorát napájení DAC-u  a ne dělat kamna tam, kde není potřeba.
Ty LT1085 jde paralelizovat, a nebo klasická finta s výkoňákem přes stabilizátor jako u 7805.
Ostatně není problém to pokusně napájet lab. zdrojem, změřit a pak dát ten spíňák a změřit, a budeš hned vidět, jestli je to hadí olej nebo technický zlepšení. Samotný RBPI 3b+ bez kovové krabičky zcela zmermomocní příjem na KV po celým baráku a i se stíněním se to moc nezlepšilo...

(upravil mechanik 17. 12. 2025 1:33)

Čítal som práve tu o nejakom poklese rýchlosti pri kopírovaní na SSD pri nedostatku prúdu. Navyše chcem to urobiť aj do budúcnosti. Niečo málo si cucne aj ten displej s dotykovým ovládaním a ktovie čo všetko tam raz ešte pridám...

Zatial bez RPI5 to mám poriešené takto big_smile Komplet bezvetrákový PC. Seasonic platinum fanless. No a display už beží. Len som ho mal pri fotení vypnutý big_smile 7" dotykový FHD IPS.

https://i.postimg.cc/SNLRssL3/20251123-220259.jpg

Ak by si našiel LT1083 tak by som bral. Kludne do 5ks rád odkúpim.

Mne by sa na to aj tak páčila nejaka výkonová varianta niečoho fakt kvalitného ako je LT3045 alebo aspoň LT3015. Bohužial 7A je tak vela že ani keď dám nejake lepšie regulátory paralelne po 2 tak to nevychádza a dávať tam 4 a viac sa mi nechce...

Ja sa vôbec divým že sa na digitrál s prúdom 7A robí regulátor bez feedback pinu. Ono tie 3 vývodové regulátory na napájanie MCU dnes? To sa mi zdá fakt ako blbosť. Skôr by som čakal že ten linearny takto spravený bude pekná sračka big_smile Dropout ako prasa big_smile Celkovo počítam s kondenzátorom do 10 000uF, možno vrátane... A trafo na taký prúd... Ja by som si fakt myslel že ten spínák ponúkne viac. Tak to preverím. Či je to len hifistická blbosť alebo to fakt má zmysel. Každopádne žiaden placebo efekt nebude pretože mne sa ten lineár tiež zdá skôr ako kravina big_smile

No a ak to náhodou bude "počuť" tak postavím nejaky 7A regulátor na báze kvalitného OZ alebo regulátoru a velkého tranzistoru na tých 7A s feedbackpinom tesne k zátaži... Postavil by som to hneď ale nechcem si zase vymyslieť super drahý a super zložitý projekt.

Inak ja by som sa nedivil ak by to RPI5 malo ešte malý spínaný regulátor a jadro bežalo na 3,3V. Nevieš ako to je? Ono to fakt celé beží na 5V a nejakom externom regulátre kilometer od toho? To by som si nedovolil ani pri DACe... No a ak je tam malý spínák tak tek externý linearny predregulátor znie ešte viac nezmyselne. Jedine že by mal funkciu galvanického izolátora.

Ešte mám jednu otázku k tomu RPI5 sa predáva taká smiešna kondenzátorová doska. Robená asi na estetiku. Pár polymerov, pár keramík, pár tantalov a pekne naukladené big_smile Slušné hifi woodoo big_smile Zasúva sa to do toho kolíkového konektoru na RPI5. Mám otázku. Je tam taký DC okrúhli starý známy konektor na DC napájanie... Dá sa to napájať cez to? Keď ja by som radšej využil to... Ja na DIY velmi nejake USB C konektory nemusím...

Vlastne čo ak by som chcel napájať ten displej rovno zo zdroja, prípadne dalšieho samostatného regulátora na zdroji? Vadili by mierne odlišnosti teda nepresnosti medzi napájaniami? A dalšia vec. Čo zemné slučky? Rieši sa to aj mimo audia? Ak by som displej zapojil rovno do zdroja tak druhé paralelné GND sa bude uzatvárať cez RPI5 cez HDMI alebo aj TOUCH funkciu ktorá beží cez USB. Ja s digitálom až tak nerobím a keď hej tak komplet na vlastných doskách kde to má systém. Nechcem z toho RPI5 a modulov okolo robiť nejaky paskvil a nahovárať si že to hrá nejako božsky... Chcem urobiť technicky čisté a správne riešenie.

kaed, myslím si že na zodpovedanie týchto otázok by si tu mohol byť dobrý práve ty smile luta ani Dohnalik sem už nechodia a väčšina ľudí asi velmi do hlbky nejde.

Ten PC je trochu přestřel, na streamer...
RBPI má výstupy 3.3V na gpio pinech, a RAM a jádro procesoru jede na ca 1.1V, jako u běžnejch PC...
Už první pohled mýho stařeckýho zraku na desku RBPI3b (byla nejblíž stolu) jasně vidí dvě tlumivky a nějakýho švába mezi nima, tj dvoufázový step down z 5V na 3.3V nebo dvounapěťový 3.3V a těch 1.1V. Schéma jsem nikde nenašel, ale těch 5V bude jenom na USB a jsou vyvedený na GPIO headeru, ale jenom jako napájení, GPIO je 3.3V, není 5V tolerantní.
ostatně tohle říká AI a asi se jí v tomhle dá věřit:

Jádro procesoru Raspberry Pi 5 (SoC BCM2712) běží na výrazně nižším napětí než GPIO:

Napájecí napětí jádra (Vcore): přibližně 0,8–1,1 V

Dynamické – mění se podle zátěže a frekvence (DVFS)

Řídí ho PMIC na desce, není pevně dané ani přímo dostupné zvenku

Pro kontext:

GPIO: 3,3 V

USB / napájení: 5 V

CPU jádro: ~0,8–1,1 V

RAM (LPDDR4X): cca 0,6–1,1 V (více napěťových domén)

(upravil emge 17. 12. 2025 16:33)

Nemyslím si, že by lineárny zdroj mal nejaký prínos pre činnosť RPi. Zvlášť, ak je k nemu pripojený externý DAC.
Interný DAC býva napájaný priamo a cez neho je napájané Rpi.
Jediné, kde vidím možný prínos, je vplyv na analógový zosilňovať, ktorý býva zapojený do rovnakej zásuvky. Ale ani to sa mi v praxi nepotvrdilo. "Meral" som však iba posluchom.

Myslím si, že by úplne stačilo použiť nejaký vhodný filter pred spínaný zdroj, aby sa vylúčilo zarušenie napájania analógových komponentov.
A k DAC použiť vhodný USB oddeľovací filter (izolátor), o ktorom sa tu na fóre už hodne diskutovalo. Napríklad Topping HS02. Ten je vhodný aj pri lineárnom napájacom zdroji.

(upravil mechanik 17. 12. 2025 18:16)

emge, z racionálneho hladiska si to tiež myslím ale určite nebude na škodu to preveriť. Áno každý nesračkový DAC obsahuje izolátor či už na I2S alebo USB a MCU ako XMOS si tiež napája DAC sám. No a samozrejme celý XMOS beží asynchronne. Takže jedine že by to bolo zarušené tak že by vznikali nejake chyby v dátach. Tie data niesu nejake packetové s možnostou spätného overenia obsahu alebo jeho doplnenia. Ale z racionálneho hladiska to proste znie ako blbosť.

kaed, až dokončím rpi5 tak bude slúžiť ako pracovný... Prosím ta. Ak displej budem napájať zo zvlášť regulátoru tak tie zeme a malé rozdiely v napätiach nenarobia bordel? Ak sa má fakt riešiť kvalita napájania tak by som na všetky zariadenia okolo rpi5 použil separovaný regulátor. A máš skúsenosti s privedením napájania cez tie piny namiesto cez USB konektor? Dík. Hej a dík za tie informácie ohladom regulátorov a napätí. Čakal som niečo také.

Asi moc neporadím. Displeje napájím rozdvojku s microusb konektory,  Jeden displej je napojenej přímo na ten plochej kabel do RBPI, a druhej je přes HDMI. Ale nemám to na audio, řídí mi to 3d tiskárny...
Co je standartní montáž rbpi 2W k tiskárne i3MK3 od průše, tak se to napájí i komunikuje přímo přes GPIO konektor. Tohle jsem zprovozňoval u známýho.  Ale to 2W je oproti klasickýmu RBpi fakt nízkopříkonový. Jeden kousek rbpi 3B mi třeba co chvilku píše hlášku "undervoltage" ale jede dál, nic se nestane. Ale to je asi chyba na desce, protože to dělá se všemi možnými zdroji a ani osciloskop na těch 5V gpio pinech nenachází nic jinýho než bordel řádu 10-20mV, což by stabilizátor na 3.3V a dál na menší, fakt nemělo rozházet... Ostaně dá se někde najít schéma těch RBPI? možná bych tu chybu dokázal opravit. A nebo počkám, až zas bude nějakej výprodej starších modelů, nebo někdo bude "rozdávat" tady na fóru...

A ten stabilizátor 3,3V má taky čistej výstup?

hele to jsem neměřil. Asi jo, protože to pořád jede, jenom to hlásí, tj nějakej element na desce na nějakej pin procesoru pošle signál "undervoltage" a jinak nic. Naštěstí ten octoprint server na to nedbá, některej soft to třeba vyhodnotí tak, že se vypne nebo zrestartuje... Tj znovu, není někde schéma? měl jsem dojem, že rbpi je taky opensource.

(upravil mechanik 18. 12. 2025 23:52)

Inak ak sa Vám nechce používať ten blbý titerný USB konektor na napájanie tak to ide napájať cez GPIO piny takto:

https://www.reddit.com/r/raspberry_pi/c … with_gpio/

Pin 2 a 5 je pre +5V a na GND by som použil tiež minimálne 2 piny. Ten prúd je vysoký. Podla mna to chce dať regulátor fakt blízko a mať tam hrubé káble. Ak si to arduino cucne pár ampérov tak to napätie môže dosť padať. Ja som nenašiel regulátor čo by pri vysokom prúde nemal dropout aspoň 0,5V. Ak nemá feedback pin a nesníma sa napätie rovno na RPI GPIO pinoch tak bude úbytok aj na kábloch... Ja sa obávam že ak tam dáte mizerný mäkký lineárny zdroj a ešte pozapájate iné zariadenia tak to napätie bude fakt padať a nejaku jeho "čistotu" by som si tiež neidealizoval. Aby sa nakoniec nezistilo že to "hrá inak" kvôli mizernej implementácií a kvalite väčšiny tých používaných lineárnych zdrojov.

(upravil mechanik 31. 12. 2025 0:16)

To RPI5 som kúpil tu na AW. Na SD karte je volumio. Dnes mi konečne došiel modul/kit s NVME M.2 512GB diskom. Je to všetko originál RPI.

Ale nemám tušenie ako tam dostanem W8, W10 alebo W11. Pozrel som si nejake video ale najskôr sú tam v nejakom RPI prostredí, asi. Neviem či to je "napevno" ako BIOS v PC alebo nainštalované... Dalšia vec. Pôvodne na tom videu tam má SD kartu a NVME M.2 zapojí cez USB port a až potom ho pripojí do RPI5 poriadne... A to ani netuším z čoho tam inštaloval windows big_smile Možno cez internet. No a v závere tam nainštaloval nejaky program ktorý je obdoba BIOS/UEFI...

Takže nemám tušenie ale budem musieť zistiť ako tam ten windows dostať. Ak k tomu má niekto nejake postrehy predom ktoré mi pomôžu sa zorientovať tak budem rád.

Až bude viac čo nafotiť tak nafotím. Mám tu 30mm hliníkový blok pre predný panel smile a začal som kresliť dosku na zdroj, zatial pre to LT1083. Tiež som RPI5 kúpil s nejakymi zásuvnými modulmi - doska kondenzátorov, dalej nejaka jednoduchá doska pre digitálne audio - S/PDIF a optika. To zázrak nebude. Takže skôr na výkonový test nejakeho ASRC big_smile