Re: Návrh transformátoru s více vynutimi z hlediska výkonu
Takže poměrem výkonů 5:3:1 nic nepokazí?
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Dílna » Návrh transformátoru s více vynutimi z hlediska výkonu
Takže poměrem výkonů 5:3:1 nic nepokazí?
...Záleží hlavně na uživateli co má v hlavě ...
Být někdo jiný, tak už jsem uraženej a mažu po sobě inzerci....
Ano, všechno jsou to teorie, jen každý zadává krapet jiná vstupní data. Jsou lidé co staví elektronkáč s 30ti watty výkonu, jiní potřebují kilowatty.
Já se snažil k tomu přistupovat jako k početní úloze. Možná mylně jsem si myslel, že stačí zadat citlivost reproduktorů, velikost místnosti a požadovanou úroveň akustického tlaku a vypadnou mi z toho požadované výkony zesilovačů.
Co beru jako směroplatné je to že mi postačí jedno vinutí trafa s výkonem cca 350W.
Já bych to definoval spíš tak, že postačí jedno 350 W trafo s jedním nebo více vinutími sekundáru. Při více sekundárech (což může znamenat méně starostí s návrhem země) se jejich napětí zvolí tak, aby vyjmenované moduly měly přiměřený výstupní výkon dle předpokládané potřeby.
Pokud maš kde hrát a baví tě rocková metalová hudba ta při tvé velikosti místnosti ti plně postačuje 200W/8ohm.
Jak to vidí AI:
Dobře, s těmito údaji se už dá pracovat! Máme:
* Basový reproduktor: Citlivost 90 dB SPL @ 1W/1m
* Středový reproduktor: Citlivost 92 dB SPL @ 1W/1m
* Výškový reproduktor: Citlivost 94.5 dB SPL @ 1W/1m
* Požadovaný akustický tlak (SPL): 100 dB
* Vzdálenost poslechového místa: 4 metry
Teď spočítáme potřebný výkon pro každý reproduktor zvlášť.
Výpočet úbytku akustického tlaku se vzdáleností:
S každým zdvojnásobením vzdálenosti klesá akustický tlak o přibližně 6 dB. Ze vzdálenosti 1 metru na 4 metry se vzdálenost zdvojnásobí dvakrát (1m -> 2m -> 4m). Tudíž úbytek akustického tlaku bude 2 * 6 dB = 12 dB.
Potřebný akustický tlak na 1 metr pro dosažení 100 dB ve 4 metrech:
Abychom dosáhli 100 dB ve 4 metrech, musíme na 1 metr počítat s akustickým tlakem o 12 dB vyšším, tedy 100 dB + 12 dB = 112 dB SPL.
Výpočet potřebného výkonu pro každý reproduktor:
Použijeme vzorec, že zvýšení akustického tlaku o 10 dB vyžaduje desetinásobné zvýšení výkonu.
* Basový reproduktor:
* Potřebné zvýšení SPL: 112 dB - 90 dB = 22 dB
* To odpovídá zvýšení výkonu o 10^(22/10) = cca 158.5 krát.
* Potřebný výkon pro basový reproduktor: 1 W * 158.5 ≈ 158.5 W
* Středový reproduktor:
* Potřebné zvýšení SPL: 112 dB - 92 dB = 20 dB
* To odpovídá zvýšení výkonu o 10^(20/10) = 100 krát.
* Potřebný výkon pro středový reproduktor: 1 W * 100 = 100 W
* Výškový reproduktor:
* Potřebné zvýšení SPL: 112 dB - 94.5 dB = 17.5 dB
* To odpovídá zvýšení výkonu o 10^(17.5/10) = cca 56.2 krát.
* Potřebný výkon pro výškový reproduktor: 1 W * 56.2 ≈ 56.2 W
Celkový potřebný výkon pro jednu stereo soustavu (tedy pro jeden kanál):
158.5 W (bas) + 100 W (střed) + 56.2 W (výšky) = 314.7 W
Celkový potřebný výkon pro obě stereo soustavy (šest reproduktorů):
314.7 W/kanál * 2 kanály = 629.4 W
Tomu vypoctu nerozumim. Myslel jsem, že středy jsou třeba modulovaný signál pro basy, pokud nehrají solo.
Nebo jak jim to tady funguje?
Aha. Aktiv.
Tiež tomu trochu nerozumiem! Teda aspoň posledným dvom odsekom :
,, Celkový potřebný výkon pro jednu stereo soustavu (tedy pro jeden kanál):
158.5 W (bas) + 100 W (střed) + 56.2 W (výšky) = 314.7 W
Celkový potřebný výkon pro obě stereo soustavy (šest reproduktorů):
314.7 W/kanál * 2 kanály = 629.4 W ,,
Nemalo by sa to náhodou pri stereo , dvoch kanáloch skôr deliť dvomi ako spočítať ??? Hlavne ak sa jedná o výsledný akustický tlak 100dB , lebo ak z jednej zostavy treba na 100dB 314,7W , tak z dvoch iba polovica , nie náhodou ??? v opačnom prípade by bol ten akustický tlak 100dB z jednej a 100dB z druhej zostavy čo je 200dB ????
Dva akustické tlaky po 100dB dají sečtené 103 dB v případě obecného signálu. 106 dB pokud jsou obě soustavy honěné shodným signálem.
U hudební nahrávky ve stereu se dá počítat s něčím mezi, tedy okolo 104 nebo 105 dB.
Neřešil jsem to až tak,a občas jsem tu AI u jiných témat nachytal u toho že dělá chyby. Každopádně jsem si ověřil,že poměry jsou opravdu trochu jiné než jsem si myslel,takže žádných 10:3:1, ale spíše udávaných 6:4:2. Jelikož se chystám zadat výrobu traf, nechal jsem ji spočítat i Ampéry. Pak ale člověka napadne, že krom finanční úspory takový návrh moc smysl nedává.
Audioweb.cz » Dílna » Návrh transformátoru s více vynutimi z hlediska výkonu