antonio, díky za jiný pohled i potvrzení domněnky, má to ale háčky...
Trochu to uvedu, ten projekt se časově táhnul, na podzim bylo dost jiné práce kolem domu a zahrady, takže rozdíl mezi prvním měřením (kdy byl BR ve předu) a dokončením, byly 3 měsíce. Důvodem pro přesun BR do zadu, byla vlastní rezonance kolem 1kHz v 2P, doladěním-zkrácením nátrubku se sice později posunula výš, ale pořád to bylo pod dělící kmitočet.
Dle mého, hlavní stoják vzniká jako půlvlna, zde to vychází cca na 170Hz a má v polovině naopak svoje maximum.
Celá spodní 1/3 pod výstuhou je vysypaná nastříhaným molitanem a hned nad tím byl BR v prvním případě.
Při BR vzadu je umístěn cca v horní 1/4, zde by hrozilo maximum násobku tj. kolem 340Hz, ale nic takového na měření není, až druhý peak kolem 600Hz.
Třeba se mýlím, ale prostě mi to nesedí. Ikdyž není zadní BR naproti středobasům, ale mezi nimi, přesto pásmově něco propouští ven.
Ještě mě napadlo, že vzniká stoják od spodní výstuhy (ta má ale prázdný prostředek), to by mohlo odpovídat těch 600Hz.
Když bylo skoro hotovo, inspiroval si mě k pokusům s perforovaným nátrubkem a nyní ho můžu vrátit zpět do předu. Nicméně mi chybí zdůvodněné poučení pro příště. Dokud jsem neměřil, co z portu leze a spoléhal se na simulaci plus ověření naladění přes impedančku, neviděl jsem v umístění takové záludnosti.