(upravil Wili 29. 1. 2025 12:25)

Téma: Jednoduchy klopny obvod

Potrebujem jednoduchy latch ktory po privedeni napajania ma log0 a po aktivacii optoclenu preklopi do log1 (baza T3) a ostal by preklopeny kym trva napajanie. Samozrejme to je mozne 555kou ale myslel som ze jednoducho s par tranzistormi to bude blbuvzdornejsie, no asi som sa mylil. Cosi som vymyslel ale problem je ze to robi "false triggering" pri zapnuti, proste je sanca cca 1:50 ze sa to uz zapne preklopene privedenim napajania. Tento problem som dokazal uplne odstranit pripojenim kapacity C3 (3n3 nF) co som nasiel poruke paralelne na R5.

Problem je ze sem-tam (cca 20% sanca) sa stane ze ak iny obvod na rovnakom napajani urobi spicku (napr. odopne sa rele a pod.) tak sa niekedy latch aj tak preklopi. Co s tym? mam C3 vyrazne zvysit? dat kapacitu niekde inde? alebo mam lokalne blokovat napajanie nejakou kapacitou medzi X5-1 a X5-4 ? alebo mam zle hodnoty odporov?

https://i.postimg.cc/CMjfjnk4/Latch.png

Re: Jednoduchy klopny obvod

Něco s tyristorem? Ten si pamatuje.

ak iny obvod na rovnakom napajani urobi spicku (napr. odopne sa rele a pod.) tak sa niekedy latch aj tak preklopi.

Odfiltrovať špičky, pridať do napájania (pin X5-1)RC člen (napr.100R-47uF) proti pinu X5-4?

ked sa nad tym zamyslam aj 555ka by asi blbla bez blokovaneho napajania, a je to daleko prepojene tenkym vedenim, skusim hmm2

Prípadne do série s tým 100R ešte 1N4148 v priepustnom smere..

Já bych skutečně C3 zásadně zvýšil (33n až 1uF), záleží samozřejmě na tom,  jak dlouhý čas impulsu na optočlen očekáváš.
RC nebo DRC člen v napájení, pokud je nestabilní, také pomůže.

dlhy cas nebude vadit, detekujem dlhotrvajuci DC stav takze pohoda. Bal som sa davat vysoku kapacitu, takze zvysim.

Uz som medzicasom skusil dat 220n smd keramiku na napajanie a 10n na bazu a vyzera ze to funguje spolahlivo. Radsej aj tak zvysim na 100n. Asi som si to len potreboval napisat cerne na bilem aby som si to uvedomil big_smile

dakujem za pomoc

(upravil rvx73 29. 1. 2025 14:14)

šlo by to i tímto způsobem

https://electronics.stackexchange.com/q/651202

proč tam nedáš jenom tyristor? stačí odpor do gate a možná ten odrušovací konenzátor a máš hotovo.
pokud nevíš, kde koupit tyristor, tak ti poradím smile

(upravil ransom 29. 1. 2025 21:36)

Chtěl jsem napsat totéž.

Tyristor mi nenapadol, bal by som sa spolahlivosti resetu po vypnuti, asi by to ani nebol problem a slo by to asi rovnako, ale aj tak potrebujem otvoreny kolektor pre ovladanie dalsich obvodov… takze musel by tam aj tak byt dalsi tranzistor.

Nechcel som navrhy na nove zapojenie, skor ako povodny navrh urobit funkcny, stabilny a spolahlivy, co sa podarilo.