Téma: leedh psyché s vadným výškáčem

ahoj, dostal jsem za odvoz tyhlety bedny, vypadaj stejně jak tady akorád mají nefunkční jeden vejškáč, měřením má nekonečnej odpor, asi se tam přelámal drátek někde v přechodu z membrány do zalitýho plastu, pokoušel jsem se ho rozebrat ale nedestruktivně bez šance, všecko obstříklý plastem...
Ze zadu je na něm napsáno Audax AW010E1, tady se zdá že ho mívali, ale už neni k dispozici, navíc aby tam pasoval musela by se z něj na soustruhu sundat ta čtyřhraná příruba a pak ty tři mřížky co krejou membránu.
Moje otázka zní, co s tim, podle mýho názoru ty bedny zvukově zas takovej granát nebudou, vejškáč stejný koncepce sem viděl v renaultu laguna z 90. let, taky ferrofluid, má cívku 0.39" to zavání hodně vysokou dělící frekvencí což nemam rád, napadá mě několik variant:

- A: nechat je spát a čekat až se třeba někde na ebayi objeví ten vejškáč

- B: nabastlit tam jiný vejškáče a upravit podle nich výhybku, ovšem když se něco stane basáku, kterej se pravděpodobně taky už sehnat nedá, tak
       celá tahle snaha letí do koše
- C: využít jen tu bednu (30mm MDF), dát novej vejškáč i basák a postavit si z toho něco z moderních komponentů a třeba i většim výkonem, na
       výhybku se pak můžou hodit kondy a cívky z tej původní
- D: v podstatě totéž co C akorád se nesoustředit na výkon ale na vysokou citlivost a vhodnost k lampovýmu zesilovači

- E: nevim...

Re: leedh psyché s vadným výškáčem

Poslal bych je za odvoz nebo mírný poplatek dál.

No právě že já jsem ten poslední článek co se ochotně ujme každýho krámu

Audax AW010E1 bude někde mezi lidma, nebyl to žádnej výjimečnej vejškáč,
sám jsem měl 4 ks, ale přenechal jsem je zdejšímu členu AW, bohužel už jsem zapomněl nick sad
(možná "Jarous" ? - zkus)
retail kusy od Audaxu měly faceplate na bajonetu, nechalo se to snadno rozebrat jen pootočením a dostal ses tak krásně k přívodům ke kmitačce, pokud je to zapatlaný tavným lepidlem, tak to odstraň kapkama IPA, krásně se to odlepí, možná to bude jen přívod upadlej od pájecího očka

Ak by som bol v podobnej situácii, tak za mňa ak nejdu vyškače nedeštruktívne otvoriť, by som postupoval asi tak, že by som zmeral TS basáku, potom frekvenčky, skreslenie. Podla meraní sa rozhodol, ci to ide z domu hneď alebo k tomu basu dat nejakú +/-vhodnú vyšku, doladiť, trochu popočúvať a následne by šli niekam do sveta.

To by som urobil ja. Ako si na tom ty s občiankou a svojprávnosťou, netuším, ale ktorýkoľvek bod je úplne OK ak sa preň z nejakého dôvodu rozhodneš.

DaVidsob vím přesně o čem mluvíš. Mám doma troje reprobedny a nějaké repráky "na později"

Pošli ty kisně k čertu, ztráta času..

Osobně bych to řešil, pokud by byly skelety cajk a já pro ně měl využití. Pak bych tam nacpal jiný výškáče. Jinak bych to poslal dál nebo zrušil.

zkusil jsem se na ten vejškáč kouknout s jiným počtem piv než včera a povedlo se mi ho opravit, smontoval jsem to a překvapilo mě jak jemně to zní, návaznost pásem tam maj vyřešený vážně suprově, vejšky i středy skutečně jemný jak pírko, jenom mi připadá že sykavky ten vejškáč trochu kazí, takže naštěstí zřejmě je po problému, hodim je někam do kouta jako stojan pod kytky a jednoho dne se k něčemu budou hodit

(upravil DaVidsob 18. 1. 2025 14:29)

zkusil jsem ty bedny oměřit a kouknout jak je udělaná výhybka jak tu po mě jeden člen požadoval a teda musim říct katastrofa. Tohle je celková frekvenční charakteristika:
https://i.postimg.cc/VNHfWTgh/L-celkov.png

tohle jsou jednotlivý sekce:
https://i.postimg.cc/Ss2yTrtx/L-d-l.png

a tohle je když jsem přepóloval vejškáč
https://i.postimg.cc/V6xz3C3B/L-p-ep-lovanej-vej-k.png

je to lepší, fáze už aspň nějak navazujou, ale ten propad v místě dělení je tam furt, no a výhybka:
https://i.postimg.cc/tggRPy3P/IMAG9511.jpg

v podstatě basák připojenej na přímo a vejškáč oddělenej kondem, jen je tam přidaná kupa LC, LRC článků na odstranění různejch neduhů, zajmavý je, že ten útlumovej článek tej basovej sekci je udělanej v podstatě skoro na tu frekvenci kde je ten propad, zdá se, že ten basák měl v minulosti daleko lepší zisk od 1,5 KHz dál, tak velkej až to mělo hrbol v místě dělení, teď už ale ne a je tam propast, ten 15 KHz low pas filtr u vejškáče fakt nechápu a ta pásmová propust na 17 KHz má asi kompenzovat ten propad na 17KHz kterej tam je taky furt, takže závěrem bába ve farice podle mě nějakou dobu připajovala vejškáč obráceně a basáky vlivem stáří přestaly hrát nad 1,5 KHz