Zdravím, až bude mít po Vánocích někdo chvilku, tak bych zkusil zkonzultovat svá dosavadní amatérská zjištění k výběru možné náhrady za DAC, který je posledním nenahrazeným a nejslabším článkem audio-řetězce: Wiim Ultra -> Fosi Audio ZD3 (s iFiPower X) -> Audiolab 8300A -> KEF Q Concerto Meta + REL T5/x. Vše ostatní považuji za definitivní a přemýšlím, zda ponechat Fosi Audio ZD3 nebo jestli by změna DACu z ES9039Q2M + 2x LME 49720 na ES9039PRO s vícečetnými OPA 1612A, případně až dual ES9039PRO (když už rozděluji kanály XLR symetrikou) slyšitelně nezlepšil celou sestavu. Mluvil jsem i s dawsoo po telefonu, který mně o S.M.S.L. SU-X, na který jsem se ptal, dal pozitivní doporučení, nicméně e-mail na dawsoo nemám, telefonicky už nikoho přes Vánoce obtěžovat nebudu a účet na hififorum.sk nemám potvrzený.
Podle různých recenzí S.M.S.L. a Topping, které mě zajímají a které jsou obsahem tohoto vlákna, jsem zjistil:
Můj Fosi Audio ZD3 je údajně zvukově prakticky shodný s Topping D50 III, takže mě zajímají jen Sabre DACy, které jsou zřetelným zvukovým pokrokem proti Fosi Audio ZD3 / Topping D50 III a vůbec nejspíš všem mono ES9039Q2M.
S.M.S.L. SU-X za cca 22 000 Kč po zaplacení DPH z Shenzenaudio nebo za 25 000 Kč z Evropy je nejspíš overkill vzhledem ke zbytku audiořetězce, ale pokud by se mně povedlo prodat nahrazenou audiovýbavu (Xavian, Arcam, NAD, BlueSound Node, ...), tak bych do toho šel.
Spíše bych ale asi šel do jednoho z následujících DACů:
Topping D70 Pro Sabre
S.M.S.L. DL-400
S.M.S.L. DO400
... za cca 13 000 Kč.
Ovšem tady už zase nevím, zda zlepšení proti Fosi Audio ZD3 uslyším.
Asi nejlepší recenze má Topping D70 Pro Sabre, který někteří považují dokonce za relativně a vzhledem k ceně povedenější, než vyšší třídu Topping D90 III Sabre.
DL-400 je novější, než DO400, takže i když je vnitřek údajně stejný, může mít třeba opravené některé problémy?
U KEFů oceňuji jejich prostorovost, kterou Audiolab 8300A na rozdíl od jiných zesilovačů, co jsem měl a zkoušel, pěkně podtrhnul a díky neutralitě nezměnil jejich charakter, takže u DACu bych také ocenil to, že to třeba nezmění do teplého tónu a nedá tomu nějaký výrazný podpis, ale jen dotáhne kvality (v rámci jejich třídy) dvojice zesilovač a repro včetně subu. No a Wiim Ultra mně připdá s usb výstupem jako přehrávač, co to taky nezkazil.