Re: Velikost kapacity filtracnich C

Ono to není jen o hlavním filtračním kondenzátoru - taky je potřeba dát nějaký kond přímo ke kolektorům konců, pokud jsou od zdroje daleko - stačí pár stovek uF, low ESR

(upravil Otas 18. 11. 2024 17:00)

Jo, přesně, u zmíněného zesu jsem měl Tesla TF011 (modrý) 220 uF/63V, ono to tenkrát navíc mělo tavné pojistky (F2,5A) na cestě napájení. Používá se i paralelně 100 nF, to jsem tam neměl. Tento ellyt pro jeho výhodné vlastnosti použil P. Dudek ve spínaném zdroji zesu do auta, pokud si pamatuji.

rvx73 napsal:

Ono to není jen o hlavním filtračním kondenzátoru - taky je potřeba dát nějaký kond přímo ke kolektorům konců, pokud jsou od zdroje daleko - stačí pár stovek uF, low ESR

pekne to ma astx, najblizsie ako sa len da smile

https://i.postimg.cc/gxh7VGLq/astx.jpg

podobně to má i Laco
https://i.ibb.co/KLwnFH0/K51-fin4.jpg

u mna su to kondiky pre predok a nie pre koncaky. hlavny zdroj je tak blizko, ze to nema vyznam imho

(upravil Wili 18. 11. 2024 19:10)

Este druha sranda tychto kondenzatorov je ako su zapojene, a hlavne ich zeme zo spodu. Ze je jeho kladny pol u koncaku je jedna vec, ako je vedena zem je az zaujimave smile

Ja to mam podobne ako laco, ale kazdy koncak ma svoj + predok ma svoj, ale zeme maju oddelene a stretnu sa az uplne na konci kde je hlavny privod…

Z mojich dlhorocnych pozorovani mam pocit ze nad nejakych 20-30mf rozdiel uz nepocut (kapacita bez ohladu na vykon-ono to ide s vykonom kedze vykon je druha mocnina napatia a aj naboj v Jouloch je druha mocnina napatia) co ale pocut (neviem preco) je rozdiel medzi snapinmi a srubovymi velkymi kondenzatormi. Neviem preco ale aj 10 snapinov (aj ked maju urcite? vyssi spiskovy prud) tak jeden srubovy s podobnou kapacitou hra pre mna lepsie.

"šroubovací" kondenzátory odjakživa platily za velmi kvalitní. Nevím jaký je rozdíl ve vnitřní konstrukci, ale na nich se patrně nikdy moc nešetřilo.

(upravil kaed 18. 11. 2024 20:54)

Otázka je, na kolik je to psychoakustika. slepej test jsi jistě nedělal, že?
šroubovací kondenzátory mám podvědomě spojený s lampovejma konstrukcema z dávné historie, kdy se šroubovaly přímo na šasi.  Možná by bylo zajímavý rozpitvat nějakej snap-in, jak je vlastně to - propojený, u šroubovacího je to jasný, je to zrovna celej obal  kondenzátoru.
Ještě k "oversized" kondenzátorům: Tohle je zrovna věc, která mě po technické stránce přesvědčila, že trafo-diody-kondenzátory v tomhle pojetí prostě nejsou to pravý. Najednou se řeší kdysi "neslýchané" problémy, jako je softstart (TW120 nebo 140 nic takovýho neměl? jak to?) rušení násobky 100Hz a boj s nimi, kterej se vlastně nedá vyhrát, stejně jako výrazný zhoršení linearity napájecího proudu, pak se řeší jakýsi nesmyslný "síťový pračky" aby se do toho nadělal špičkama proudu bordel. V tomhle mám jasno: pro mainstream spínaný zdorje, i ty se dají udělat dlouhodobě spolehlivý, ale tím pádem ne levný, a pro úchyly napájení z akumulátorů, dneska má kde kdo k dipozici
300V DC z FVE baterek, nebo 48V DC, nebo 600V DC z elektromobilu, tak proč si ten čistej zdroj DC proudu a napětí neužít? Ostatně TPA3255 napájená 16s lifepo4 ze sebe vydá mnohem víc, než napájená čínským adaptérem 48V 5A smile

(upravil dawsoo 18. 11. 2024 21:19)

šroubáky a lugy (pásek) ale i některé multipin-snapiny mají mnohem nižší ESR a hlavně povolený trvalý max proud, jsou to speciály na těžkou práci a snesou dlouhodobě i pulsní velmi vysoké nabíjecí a vybíjecí proudy = proto jsou zpravidla mnohem dražší,těžší a větší rozměrově než obyč se stejnou kapacitou a napětím (hrubší folie elektrod a silnější lineárnější dielektrikum),elektrody a jejich spojení s vývody jsou mnohem kvalitnější než běžné uvnitř ovíjené snapiny,které mech a el namáháním mohou degradovat (typicky například po pár letech nafučený kendeily ze semicu v dpáčkách) big_smile, stačí se dívat do datašítů a starých mašin,jako servisák to dlouhodbě vidim takřka denně, když přeměřuju starý kondy v různých verkách před opravou či repasí..

(upravil reeb 18. 11. 2024 21:46)

Ty stare sroubovaci vydrzi nesmysl, i po 40+ letech parada. Zkouska zkratem subtilnim sroubovakem znamena zniceni sroubovaku big_smile i Znamy jeden i rozrezaval a vevnitr poctive materialy  jak pise Dawso...ne jak dnes kdy ma novy kondik -10% kapacity...

Web

Tenkrát jsem sehnal někde ve výprodeji nepoužité kondenzátory Rifa, bílé, vývody na M4 šroubky tuším. Někdo možná vzpomene.
Každý 82mF. A připojil jsem je na pokus k DPA223. Jeden kanál tedy 2x82mF. Zvuk se sklidnil a nebyl tak prezentní, hrálo to dobře.
Nakonec jsem pak zvolil kompromis 2x20mF na kanál a vyřadil pojistky k výkonovým tranzistorům. To hrálo také lépe a dobře, než ve standartu s 2x 6m8.
Jinak pozor na bateriové napajení, jedná se o velice tvrdé zdroje, velká strmost napětí a proudu při sepnutí klasicky vypínačem či relém.
Může to ničit elektroniku, která není na tak tvrdý zdroj stavěná.

(upravil therion 21. 11. 2024 6:27)

Vali se mi doma hromadka nepouzitych Frolytu. Kapacita porad ok, kdyby je nekdo chtel na pokusy....  (fotka ilustrativni, ale typ identicky)
https://i.postimg.cc/NFPGcnsZ/elektrolyticky-kondenzator-22000-mikro-faradu-40v-2ks-185782483.jpg