Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Kondenzátory do výhybky

Stránky: 1

RSS

Příspěvky [18]

Téma: Kondenzátory do výhybky

Ahoj, dostal jsem se do problému, který jistě všichni znají a sice, že mi sériové kondenzátory ve středové sekci vycházejí celkem asi na 320 uF, můj oblíbený dodavatel ná nejlevnější 33uF svitky asi za 250,- takže by mě jenom tyhle 4 kondy na obou becnách dohromady vyšly na 5000,- což je cena za oba vejškáče i střeďáky, další variantou jsou bipolární elity, ty by stály pár korun, ale moc se mi je tam nechce dávat a pak jsem zjistil že jsou celkem levné motorové kondenzátory, které se taky dělají polypropylenové, co si o tom myslíte, máte nějakou zkušenost s použitím motorových kondenzátorů ve výhybce, lze to doporučit ? dík.

Re: Kondenzátory do výhybky

POkiaľ ti vychádzajú kondenzátory na 320 uF v stredovej sekcii, tak ten návrh moc dobrý nebude. To môžeš ten kondenzátor rovno vypustiť a doladiť to ostatnými súčiastkami.

(upravil dawsoo 6. 11. 2024 20:33)

Klidně ty rozběháky MKP tam dej,maximálně to doťukni jedním nějakým trochu lepším na přesnou hodnotu. Hoď sem aspoň šéma ať je jasný o čem se přesně bavíme,můžem pak říci třeba i víc.

PC-DAC-ZESIK-Bedny=zvuk doma

zapojení je tohle, jedná se o ty dva sériový kondy ve středový sekci, vono prostě dělení na 500Hz u 5Ohm měniče prostě vychází na brutální hodnoty
https://i.postimg.cc/C5cKPXHB/vituixcad.png
repráčky tam přijdou tyhlety
https://i.postimg.cc/T13dDQMR/IMAG9207.jpg
podobnou sestavu ze skoro stejnech komponentů už provozuju pár let s aktivním dělením pomící DSP a to vyzkoušený nastavení chci prostě jenom teď udělat pasivně

Nešlo by použít, co mají Xaviani? Že sráží citlivost odporem a místo seriových kondíků mají cívky proti zemi?

Je to tedy opravdu hodně strmá vyhýbka,ale pokud to takhle oprabdu chceš a vyhovuje ti to, tak asi ti nezbyde než to opravdu vyskládat.Ten velkej kond dělá jen strmost a Godz to má v oku a věděl hned že to je hodně. Já bych šel cestou jiný topo,

PC-DAC-ZESIK-Bedny=zvuk doma

Tá topológia nie je dobrá. Prečo sa snažíš robiť to extrémne strmé ? najmä na deličke W- M? A kde máš mimoosové merania? bez toho si neporadíš

Tam bude " zaujímavá" vstupná impedancia, v simulácii chýba..

DaVidsob, nedělej to. Dokazuješ, že sis stáhnul program a vůbec nevíš co s ním, na rovinu. Vyhodíš zbytečně peníze.

tak naštěstí 6-ti kanálovej zesilovač s DSPčkem to jistí, bedna bude mít 8-mi pinovej speakon a případná pasivní výhybka bude externě, s tím počítám, ale pasivně bych to jednoho dne chtěl mít, základní hodnoty mi napřed vygeneroval program LSPcad, pak jsem je naházel sem, protože se tady s nima pak líp hejbe, mimo osu jsem to ještě neřešil, ale tenhle páskovej vejškáč je snad do 30° uplně bezezměny a ten kalotovej střeďák na tej frekvenci co ho chci provozovat je taky skoro beze změny

To ano s kalotami to asi bude pekne konzistentne, ale vzdialenost menicov zacne kecat spolu s tvarom ozvucnice do fazy a pod uhlom sa moze zacat od seba odcitavat. Ja som sa na tomto niekolkokrat popalil a nechapal preco, ale reprosustava v priamej osi nevypoveda absolutne o nicom, pretoze to co pocujes niesu repro ale odrazy miestosti v ktorej ich pocuvas

Vacsi problem ale vidim v impedancii ako pise BV, ked vidim tu basovu cast to bude matbtak 2-3R na spodku…

(upravil DaVidsob 7. 11. 2024 20:44)

Ještě uvedu, že vysokou strmost mam ověřenou ze soustav s DSPčkem, které jsem si v minulosti dělal, čim vyšší strmost jsem měl, tím to bylo lepší, akorád mezi 24 a 48dB/okt už zas takový rozdíl nebyl, dělení na nízký frekvenci mám u toho kalotovýho střeďáku taky oveřený, že je lepší. Impedanční průběh nevím proč mi to tam teď neukazuje, ale řešil jsem rostoucí impedanci u toho vejškáče, aby kdybych to chtěl provozovat na Dčkovym zesilovači aby to nedělalo kraviny na dělící frekvenci toho výstupního LC filtru.

tak jsem na to ještě kouk, impedanci to neukazovalo, protože byla v cestě signálu ta aktivní část, takže musim vždycky dva vodiče umazat a jeden natahnout. Kolem 500Hz to bylo skutečně lehce nad 2 Ohmy a pak ještě na 4KHz bylo dost málo. Dal jsem uplně pryč druhou tlumivku v basový sekci, ukázalo se, že je tam uplně k ničemu, pak jsem poladil další hodnoty a teď impedance nikde nejde pod 4 Ohmy, charakteristika je snad rovnější než před tim a ty kondy vycházej první na 33uF a druhej na 47uF

Tohle je fázově totálně mimo, krom toho ta hivina nemá na takový dělení...ani s takhle strmou vexlí. O absenci mimoosovek se psalo už přede mnou.

na svojí obhajobu k tomu dělení, podobnou koncepci jsem si stavěl před asi dvouma rokama a nedávno jsem si při hraní s tim DSP softwarem všim, že než mít dělící frekvenci 900Hz což je dle charaktertistiky minimum pro ten střeďák, tak je lepší mít dělící frekvenci asi 450 Hz a tomu střeďáku pak nahulit třeba 15dB ekvalizérem (proto ta aktivní část před tou pasivní), na to by někteří mohli oponovat výkonovou zatížitelností, ale ani v jednej tej soustavě neni a nebude ten střeďák provozovanej na takovej výkon, aby mu to přehřejvalo cívku

Každopádně je ten střed nízko dělený už z principu,to si můžeš dovolit u středobasu který použijes jako střed..

(upravil BV 11. 11. 2024 11:39)

neni a nebude ten střeďák provozovanej na takovej výkon, aby mu to přehřejvalo cívku.....15dB ekvalizácia...

Výchylky a skreslenie.. Je to špatne.  https://www.audiohobby.eu/en/midrange-d … eeter.html

Recommended Crossover Frequency(Hz) :        >800 Hz <9000 Hz

neni nic jednoduššího než to celý skusit předělat na dělení na 900 Hz a uvidíme co mi tu na to kdo řekne

Poděl to 1500 a 4500 a máš klid smile

Příspěvky [18]

Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Kondenzátory do výhybky

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£