Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Vnitřní a vnější montáž reproduktoru k reproboxu - otázky a odpovědi

Stránky: 1

RSS

Příspěvky [7]

Téma: Vnitřní a vnější montáž reproduktoru k reproboxu - otázky a odpovědi

Při návrhu reproboxu se našinec nevyhne otázce, zda budou reproduktory, zejména středobasové či basové, přimontovány k čelní stěně z vnitřní nebo vnější strany. Nezanedbatelná část dnešních reproduktorů má, tak jako když jsem býval tělesně mlád, na frontální straně koše elastické mezikruží, jež přímo vybízí k dobře utěsněné montáži z vnitřní strany reproboxu. Přesto tyto reproduktory vídáme montované z vnější strany boxu. Důvodů pro obě montáže se najde, přesto si říkám: Jsem chytřejší, než výrobce reproduktoru, a ačkoliv má můj reproduktor funkční "gumové těsnění", doslova vybízející k montáži zevnitř, přimontuji jej z vnější strany, protože k tomu mám svoje lepší důvody?
Díky předem za věcné a neosobní příspěvky k této lehce nadsázkové otázce. Snad nejsem jediný, kdo si ji položil.

(upravil ransom 3. 11. 2024 10:27)

Re: Vnitřní a vnější montáž reproduktoru k reproboxu - otázky a odpovědi

To mezikruží je v první řadě součást závěsu. Aby se s ním dalo manipulovat (když je gumový) a aby byl vzhledně ukončený (když je pěnový nebo papírový).

Montáž zezadu není vhodná akusticky (difrakce na hranách otvoru, odrazy na jeho stěnách, zhoršení směrovosti) a navíc je nutné mít odundávací zadní stěnu. Takže se to nepoužívá prakticky vůbec.

Z vnitřní strany boxu je to špatně, protože současně s membránou kmitá hmotnost vzduchu daná jeho objemem, tj. průměrem otvoru a tloušťkou stěny. To rozhází kmitočtovou charakteristiku a přidají se difrakce. Takže uvnitř boxu jen na dětské pokusy.

smile
https://orchestra-audio.com/produkt/rep … zero-otto/

(upravil dawsoo 5. 11. 2024 10:16)

1. pokud jde o hifi a projekty kde prioritou je vyšší kvalita reprodukce
Montáž zvenku basáky a přímovyzařující středy kde je cílem vyrovnaná charakteristika
Montáž zevnitř = středy a výšky do WG nebo horen, která je do skeletu ale připevněna zvenčí nebo je přímo jeho součástí.

2. u cingali jde asi patrně o posun Z os měničů a horny geometricky blíže k sobě (time alignment) smile jinak to moc nedává smysl

3. pokud nejsou žádné nároky,nebo jde o PA kde je prioritou SPL a mech odolnost a zadní dekl nevadí, lze repra umístit samosebou klidně i zevnitř. big_smile

PC-DAC-ZESIK-Bedny=zvuk doma

(upravil Otas 5. 11. 2024 21:06)

Zrovna nedávno, když jsem si rekonstruoval 40 let staré Tesla bedýnky (ARV3608 + novější ARN226-7), aby se to dalo alespoň trochu poslouchat,  mne to zahnalo s basákem zvenku dovnitř. Jinak se mi to blbě sčítalo, hrálo to "za dekou".
Je zajímavé, že v profi je připravena většina basáků na vnitřní montáž, zatímco většina profi beden má montáž vnější smile. Takže nic výjimečného smile.

Z moji zkusenosti ta pena u PA slouzi jednak jako mechanicka ochrana pri preprave a druhak u stredaku a stredobasu umi zmirnit rezonanci membrany. Ze to vypada hnusne asi netreba rikat - nastesti jde vetsinou snadno odlepit

Příspěvky [7]

Stránky: 1

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Vnitřní a vnější montáž reproduktoru k reproboxu - otázky a odpovědi

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£