Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

Putovní 3p Vismaxy nově ve verzi 2.1 k dispozici k předání v Brně: link

Audioweb.cz » PA a zvukařina » DB Technologies FM10 - hlasité cvakání z repro

Stránky: 1

RSS

Příspěvky [7]

(upravil maslo 22. 10. 2024 14:07)

Téma: DB Technologies FM10 - hlasité cvakání z repro

Dostal se mi do ruky na opravení aktivní pódiový monitor DB Technologies. Je v tom zesilovač třídy D (a nějaké DSP).

Problém byl v odlepené horně (je v tom koaxiální reproduktor), po přilepení to hrálo úplně normálně. Pak jsem monitor vrátil a když ho vlastník vyzkoušel, začalo mu to dělat tohle:

video

S ohledem na genezi zkusím nejdřív zkontrolovat pájené spoje, až potom bych prověřil, co leze z napájecí části (kvůli filtračním kondenzátorům). Pokud furt nic, půjdu po dalších kondenzátorech. Pokud ani to, budu pomalu v koncích.

Tak se chci v předstihu zeptat, už někdo něco takového (tj. přibližně takový zvuk) nezažil a dokázal by se podělit o příčinu smile

Web

(upravil Otas 23. 10. 2024 9:30)

Re: DB Technologies FM10 - hlasité cvakání z repro

Za mne bych věštil nějaké ochranné relátko. Určitě bych ověřil odkud ten zvuk přichází zda HF nebo LF sekce, nebo odjinud.
Začal bych kontrolou všech kontaktů, které byly použity/namáhány při opravě.
A raději bych dal před zes na 230V žárovkovou ochranu, nebo alespoň rezistor (nedávno jsem dorazil Dčkový 1 kW zes tím, že jsem ho opakovaně zapínal, abych našel příčinu sad )...

Relé v tom žádné není (pokud se někde v chladiči neschovává nějaké SSR, ale to je podle mě čistá fantasmagorie. Objednal jsem včera malý osciloskop (konečně dobrý důvod rozšířit výbavu), tak uvidím. Jinak děkuju a za tip s žárovkou obzvlášť smile

Web

Takhle nějak se chová i naše RCF 10"koax NX serie, když mu lehne spínaný zdroj a občas to vezme i něco z D zesilovače. Je tam stejný výrobce D modulů jako u DB. Už se to stalo dvakrát. Vozíme to do Prodance, ale teď nevím přesně komu. Je na tyhle digitální obludnosti machr. Nedávná závada u výše zmíněného odposlechu byla, že se uvolnil filtrační elyt ve zdroji a byl tam studeňák. Vzalo to s sebou pár součástek zdroje i zesilovače. Přesně takhle se to projevovalo, jako na tom tvém videu.

Web

No mně by to s ohledem na to, jak k tomu došlo (hrálo normálně - transport - závada), dávalo smysl, kdyby tam vznikl nějaký studeňák. Ve zdrojové části jsem všechno přepájel, ale jestli to poslalo do věčných lovišť něco v signálové cestě, to zjistím, až vyzvednu ten osciloskop z pošty (a naučím se s ním dělat big_smile)

Každopádně je v tom integrovaný déčkový zesilovač TDA8950TH, který už se nedělá (kromě čínských napodobenin), tak jestli odešel ten, bude to veselé. Ještě visí ve vzduchu možnost použít tam TDA8924TH, který by snad měl být nějak kompatibilní, ale to budu muset ještě prověřit z datasheetu. Rychlým průzkumem jsem zatím došel k tomu, že ten by se snad ještě dal sehnat nějak normálně.

Web

U jednoho tohoto zesilovace jsem měl zkratovane blokovácí keramiky u TDA . Další na mě čeká na opravu, tam je mrtvý konec. Moc mě tahle koncepce PA neoslovila.

Díky za odezvu, jak se projevovaly ty blokovací keramiky u TDA, pokud nějak?

Web

Příspěvky [7]

Stránky: 1

Audioweb.cz » PA a zvukařina » DB Technologies FM10 - hlasité cvakání z repro

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£

Secure your crypto assets using the powerful MetaMask Extension. Download today!