Téma: Zajímavé prameny a videa
Jen si zde odložím....
Bruce Hoffer - Navrhování obvodů s ultranízkým THD
https://www.youtube.com/watch?v=HsPNGVwCrhw&t=42s
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Zajímavé prameny a videa
Stránky: 1
Jen si zde odložím....
Bruce Hoffer - Navrhování obvodů s ultranízkým THD
https://www.youtube.com/watch?v=HsPNGVwCrhw&t=42s
tohle https://youtu.be/HsPNGVwCrhw?t=2588 je celkem rána pro milovníky svitkovejch kondenzátorů...
Jojo je tam toho více zajímavého,navíc ani není svitek jako svitek. A to nemluvě o tom jak měří MKT a elyty! To samý pasáž s rezistory. tyhle věci už dnes je možný nejen slyšet ale i naměřit.
To musel bejt trochu nepovedenej kondenzátor. Navíc podmínky měření - 15 Hz a 5Voltů. Pro normálního smrtelníka polypropylen a polystyren nezkreslujou. Keramika C0G může bejt vynikající, ale to aby člověk každej kus extra proměřoval, protože jistota to není, záleží na typu a výrobci. Ano, nízký Tk je výhoda.
To, že elektrolyty a polyester zkreslujou, to tak je, ale třeba polyesterové jsou asi nejrozšířenější foliové kondenzátory a zdá se, že to nikoho moc netrápí. Já to taky nevěděl a divil jsem se, proč Notch filtr z polyesteru nefunguje, jak bych si přál.
Měření kondenzátorů, které má mojí důvěru je v příloze A tohoto PDF:
https://www.nanovolt.ch/resources/oscil … design.pdf
tyhle věci už dnes je možný nejen slyšet ale i naměřit.
počuť - ani náhodou..
BV: Ano to my víme že ty neslyšíš rozdíl prakticky nikde a je to tak v pořádku. Já třeba rozdíly mezi různými MKP kondenzátory spolu s dalšími kostruktéry např. v aplikaci před výškovým repro v bedně poměrně jasně slyšíme a dnes bychom něco díky pokroku v technice asi kdybychom potřebovali tvrdá data i spektrálně v reálným obvodu naměřili.
elox: Ano jsou různé MKP kondenzátory s různou kvalitou a konstrukcí (ta je nejpodstatnější lze vidět mnohé např při měření tgD vs f) takže je třeba pro podobné náročné aplikace rozhodně pečlivě vybírat co použít, nakonec i tady probíhaly dohady že (zpětno)vazební kondenzátory a zejména elyty v zesilovačích jsou věc kterou netřeba řešit,což je samože jen hrubá neznalost a omezenost toto tvrdících co žijí poznáním někdy z před 30-40 lety. Viz v praxi např. vlákno a kauza kondenzátory v kosmikovi.
Já tyto jevy pozoruji už dlouho a dnes i naměřím pokaždé např. i při hrátkách ve svých starých strojích, když se v nich hrabu a rád je opravuji/upravuji s nějakými hmatatelnými výsledky a motivací je pouze zvědavost a pobavení co z toho půjde dostat Podotýkám pro případné šťoury, že když hledám seriozně korelace, tak na to mam vždy dva identické stroje, kde na jednom dělám změnu/modifikaci a druhý je REF,cokoli jiného u dříve neověřených věcí by samozřejmě bez podpory měřící techniky byla jen střelba naslepo.
Takže je na čase vytáhnout hlavy z pozadí,pán ve videu není rozhodně žádnej pepík z fóra, ale kapacita v oboru, který je u toho kde se vyvíjí mašiny co tyto donedávna neměřitelné věci dokáží měřit,takže snad nikdo z "odborníků lokálního významu" se neztrapní zpochybňováním minimálně toho že B.H. na videu naprosto přesně ví o čem hovoří a to pustil opravdu jen zlomek toho co v AP iž dlouho vědí ,že u opravdu spičkových zařízení hraje roli každý detail a jakmile se něco zanedbá, výsledek je v lepším případě jen průměr. Což někomu možná stačí a je to tak v pořádku, ale pak se nejedná rozhodně o žádnou špičku v oboru a nemá právo své zařízení takto nazývat.
Pokud by to nebylo slyšet,nemělo by smysl to ani měřit a nezabýval by se tím nikdo kdo vyvíjí věci pro Audio
Mě kluci příjde fakt že jste ztratili uplně pojem proč se tyhle všechny věci vlastně vůbec dělaj,měření je pouze podpůrným prostředkem nikoli cílem! Tím cílem a finálním arbitrem je vždy jen poslech hudby či zvuku a celý audio obor se zabývá právě tím aby byl co možná nejlepší možný,resp alespoň já to tak chápal a přesně toto vždy to bylo i tím jedinným mým cílem, proč jsem se tím vůbec kdy zabejval.
Kdo nemá obojí zmáklou jak techniku a zároveň i vnímavost,nikdy ničeho významného v oboru bohužel nedosáhne,taková je realita ať se to někomu líbí nebo ne. Dnes samozřejmě je jasné že ten původní jedinný správný cíl asi moc lidí nezajímá,proto to vypadá jak to vypadá a obor umírá.
Dawsoo, pozri si úrovne v tých meraniach, napr. v tom pdf...A reč nie je o kondenzátoroch vo výkonových obvodoch (výhybka s nasledujúcimi reproduktormi, čo také maskovanie, nič?), ale o ultranízko skresľujúcich analógových obvodoch ( napr.obvody pre meranie, filtre v DAC a podobne..). A ak skutočne počuješ skreslenia s úrovňami harmonických niekde pod -130dBr, tak to máš ťažký život...
trpět je žít
Já neříkám že je slyšet to thd,to jen pouze nepřímo ukazuje na nějaké nelinearity. Zkoušel jsem už dříve simulovat "synteticky" thd v podobných úrovních a různých spektrech a slyšet nic nebylo,nikdy jsem si nemyslel že to je tou příčinou změn zvuku,ale spíše důsledek a průvodní projev, který lze za současných možností na statickém měření vidět..
To ale neznamená alespoň pro mne že se na to uplně vyprdnu a spokojím se s něčím co se mi nelíbí, jen proto, že nevidím jasně mechanismus a jen sleduji nějaké kolaterály a důsledek,což sice není ideální ale i za to jsem rád,že je tu aspoň něco.
Mít vysoký nároky vůbec není žádná výhra,naopak je to velkej opruz a dost náročný po všech stránkách (peníze,čas,trpělivost). Jsem opravdu rád že jsem z toho venku,cokoliv vyrábět mimo moje potřeby nikdy nebylo mou ambicí, měl jsem to rád jako koníčka,ale v momentě kdy jsem dosáhl spokojenosti a začal spolupracovat i s třetími stranami, zjistil jsem že si nejsem jist, zda to stálo za to věnovat tomu opravdu tolik ze svýho života.
dawsoo, takže Hofferovi podsouváš něco, co nikdy neřekl. AP jistě nedělá svoje věci lepší a lepší proto, že někdo povídá, že něco slyší, ale proto, že už je v přirozenosti techniků/inženýrů a člověka obecně dělat věci stále dokonalejší. V AP možná ani neví, že nějací audio-úchylové existují.
antonio
100% súhlas
dawsoo
Takže je na čase vytáhnout hlavy z pozadí,pán ve videu není rozhodně žádnej pepík z fóra, ale kapacita v oboru, který je u toho kde se vyvíjí mašiny co tyto donedávna neměřitelné věci dokáží měřit
Ani slovo o "počutí".. Ale možno si ET
Už se těším, až někdo "zodpovědnej" objasní nelinearity vznikající v lidském uchu a to, zejména v závislosti na teplotě, vlhkosti a tlaku vzduchu --- protože, pak by bylo možné najít způsob jak toto u každého boltce zvlášť, "něčím" vhodným kompenzovat, aby bylo dosaženo lepší shody levé-pravé v parametrech slyšení.
Asi sem. Nevím, proč něco měří od cca -55dB, ale on to asi ví
Tohohle chlapíka audio asi taky celkem baví. Určitě se vyplatí na jeho kanál mrknout. Spíše asi pro začátečníky, pro odborníky asi nic nového.
Porovnani lineárních regulátorů
https://www.youtube.com/watch?v=deNcIKnuUbc
https://www.youtube.com/watch?v=luqEMdRhp-w
Stránky: 1
Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Zajímavé prameny a videa