Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

Putovní 3p Vismaxy nově ve verzi 2.1 k dispozici k předání v Brně: link

(Stránka 5 z 6)

Audioweb.cz » Dílna » Vliv zemních smyček v reprodukčním řetězci na kvalitu reprodukce

Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

RSS

Příspěvky [81 až 100 z 109]

Re: Vliv zemních smyček v reprodukčním řetězci na kvalitu reprodukce

PMA napsal:
kryton napsal:

Odpojit pin 1 na vstupu konce si troufnu, až BV vysvětlí, jaké myslel ty fatální důsledky (vidím obraz oken vysklených tlakovou vlnou, vodu stříkající z rozlomených vodovodních trubek ve zdech a uprostřed místnosti posluchače ležícího v tratolišti krve, která pomalu odtéká do podlahového výfuku rekuperace). smile

Pokud má zesilovač potenciál na pin 1 jako vztažnou zem, tak po odpojení pinu 1 bude na XLR vstupech pin 2 a pin 3 plné napětí mezi plovoucí zemí ve třídě II a PE DACu. Klidně tak můžeš spálit vstup koncáku.

Díky. Pokud by zůstal PE k zesilovači připojen a odpojil se jen pin 1, bylo by riziko stejné?

Ty voe --- neraďte mu, mohla bejt sranda --- jak to vylepšilo ten zvuk. big_smile

(upravil BV 1. 10. 2024 16:08)

Pokud by zůstal PE k zesilovači připojen a odpojil se jen pin 1, bylo by riziko stejné?

To je bez rizika ( riziko je odpojenie obidvoch súčasne..),  akurát sa tá referenčná zem "vylepší" jej privedením okľukou cez dva sieťove káble, z toho jeden k SMPS zdroju..
Doporučujem len ten zásah v sieťovom kábli konca , bude z toho čistá trieda II.

Jak to pozoruju, mám docela kliku. CD přehrávač i zesilovač jsou ve třídě II, na propojení stačí tkanička s cinchema. Když chci muziku z youtube, pustím si to na televizi a zvuk pošlu optikou spdif do minidisku přepnutého na DA převodník. A mám k tomu i video!

(upravil dawsoo 1. 10. 2024 16:25)

kryton :
Nabízí se otázka, proč by mělo být plné napětí proti PE když je krmen ze zdroje signálu ve třídě I, kde je PE na stejném potenciálu jako pin1 výstupu a PE konce je spojen se vstupem pin1 přes 10R? PE obou přístrojů jsou spojeny v síťové zásuvce/psovi/rozvodnici takže jsou na stejném potenciálu.... řešením je rozpojení takto vzniklé smyčky:
1. buď odpojením PE u konce (aby to tak jak bylo deklarováno že to je, ač v reálu není) za mě nejlepší možnost
2. nebo propojit pe s gnd natvrdo a vytvořit malou vnitřní smyčku uvnitř ze zdrojů dual mono ale tu vnější aspoň přerušit uvedeným gndliftem který bv zakazuje pod přísným trestem. (druhé nejmenší zlo bez zásahu do přístroje)
3. nechat vše jak jak je s gnd liftem jak bylo psáno napočátku (nejsnažší a taky stále bezpečné bez zásahu do přístroje)
4. nedělat nic a věřit BV že nevadí a že nic stejně nebude poznat. (pro zvuk asi ta nejhorší ale nejbezpečnější možnost)
5. Odpojit PE + udělat gndlift = určitě ani nezkoušet

Já bych se toho nebál,protože za všechno bude moci naše nejostřejší tužka v penále hordek,na kerýho se to v nejhorším případně vše svede,protože škodolibě vybízí k ukončení takové krásné a mnohé odhalující tématické debaty, ve věci které asi rozumí tak ultra-moc a asi ho to povídání nás amatérů tady zřejmě příliš rozčiluje lol

edit:
BV: Dělám to stejně u dual mono s lineáry je to nejrozumnější volba, ale se smps bych toto zas silně nedoporučoval já.

PC-DAC-ZESIK-Bedny=zvuk doma

Elox napsal:

Jak to pozoruju, mám docela kliku. CD přehrávač i zesilovač jsou ve třídě II, na propojení stačí tkanička s cinchema. Když chci muziku z youtube, pustím si to na televizi a zvuk pošlu optikou spdif do minidisku přepnutého na DA převodník. A mám k tomu i video!

Nepřeceňuj ty zvukové postřehy tady. Nikdo tu žádnou solidní a podloženou analýzu nepředložil.

A Davide, ty jsi sice borec, ale dost z těch svých rad nedomýšlíš. Není to profi přístup, je to přístup bastlíře-opraváře. Prakticistní, ale nedomyšlený.

(upravil dawsoo 1. 10. 2024 16:36)

Myslím si Pavle, že je to přesně naopak,mluvím tu o standartech kterými se propojují přístroje vyráběné dle normy. Odkazů tu je více než dost a tahle debata je hlavně o tom jak to vyřešit v konkrétním případě. S tím že jsou vypsány různé možnosti se svými  výhodami a nevýhodami. Nepředpokládám že považuješ stav jaký nyní ,že dva stoje ve třídě I propojené přímým xlr 1:1 za vyhovující. smile

Na to nepotřebuju být žádný borec,stačí jen vědět co je podstatné a co je třeba ohlídat. Velmi se divím že toto nikdo z vás "starých mistrů" pro které je XLR všemohoucí bůh řešící všechny hrůzy hifi neřešil. Zrovna toto je jasná a poměrně základní věc,kterou zná každej studiovej technik a je spíše ostuda, že se to tu bez výsledku  mele na 4 stránkách.

Nicméně ok své jsem řekl a nevím co bych k tomu ještě dodával. Rozhodnout se musí Kryton sám, zda a kudy se vydá, to za něj nikdo neuděláme.

(upravil BV 1. 10. 2024 16:44)

proč by mělo být plné napětí proti PE když je krmen ze zdroje signálu ve třídě I, kde je PE na stejném potenciálu jako pin1 výstupu a PE konce je spojen se vstupem pin1 přes 10R?

dawsoo, čítaj čo chcel kryton urobiť..Odpojiť PE a potom aj pin 1 na XLR, Takže jediný spoj s PRE90 by bol cez piny2,3 na vstupnom XLR.To sa ti zdá OK?????

Ten konec patrně zůstane bez PE, tedy ve třídě II. BV potvrdil, že vnitřek je udělaný tak, že je to bezpečné. Odpojit pin 1 na vstupu konce si troufnu, až BV vysvětlí, jaké myslel ty fatální důsledky

(upravil dawsoo 1. 10. 2024 16:49)

BV: nene to určitě ne... já to pochopill jako buď a nebo. proto jsem dopsal i bod 5.

A to druhé jsem pochopil tak, že napsal o informaci od tebe že chce vědět co by se stalo,protože jsi psal aby to nedělal,ač dle rady zde proměřil multimetrem existující spojení pe-pin1. Což jsem také nechápal proč. Není to fakt o žádném přetlačování,já jen chci pomoci, aby byl spokojenej, víceméně se teď shodneme,jen tahle diskuse byla vedena na více místech a řešilo se víc věcí naráz. Myslím že je to důležitá věc a určitě i zajímavá pro všechny.

Já proto napsal že tvůj návrh síťovka bez kolíku je ok,pokud je přístroj konstruován primárně jako dvojka a dual mono a lepší řešení než gndlift s připojeným PE.  Samozřejmě nevím jak to je uvnitř udělané (dimenzování těch 10R odporů kde jsou umístěny apod) tak vycházím jen z toho co nyní víme.

(upravil BV 1. 10. 2024 16:51)

Nepředpokládám že považuješ stav jaký nyní ,že dva stoje ve třídě I propojené přímým xlr 1:1 za vyhovující.

Takže spoj DAC a PRE Topping cez XLR je nevyhovujúci??

(upravil kryton 1. 10. 2024 17:09)

Dawsoo to pochopil správně. Odpojit současně PE a pin1 mě ani na chvilku nenapadlo ani u jednoho z přístrojů. Chápu ale, že to zkratkovité vyjádření mohl takto někdo pochopit. Takže se na nikoho nezlobím a mám vás nadále všechny rád. smile

Finální řešení je tedy přesně podle doporučení dawsoo:

• Konec odpojen od PE, pin1 připojen

• DAC i preamp jsou nadále připojeny k PE

• Na vstupu Pre90 je odpojen Pin1

Takto je to i ve shodě s poslechem nejlepší. Obě ty smyčky dělaly ve zvuku paseku, ale každá měl na zvuk jiný vliv (pokud se ponechala jen jedna z těch smyček). Smyčka mezi DACem a preampen lilvidovala předozadní rozvrstvení, ale zvuk zůstával stále dobře poslouchatelný (byl trochu měkčí), smyčka u konce dělala zvuk sušší na basech a odtažitější.

Tak a teď ještě koupit nějaký ten SMSL DAC.

Tak paráda,vždy mi udělá radost když i ostřejší debata vede k nějakému pozitivnímu výsledku. Určitě budu rád když napíšeš po delším soužití své dojmy . DAC ti klidně zas půjčím abys to mohl otestovat v nové konfiguraci smile

dawsoo = doktor House českého hifi. Díky. smile

(upravil BV 1. 10. 2024 17:15)

DAC i preamp jsou nadále připojeny k PE  Na vstupu Pre90 je odpojen Pin1

Je to priamy rozpor s  AES48 doporučením pre symetrické spojenie dvoch prístrojov v triede I. Tienenie symtrického kábla má predstavovať "predlženie krabice" , spojenie dvoch prístrojov triedy I do jednej "krabice". Zvuk je určite "obohatený" prínosom z rušení do PE v sieťových kábloch. ...

Ale ty vaše 10R odpory v AES48 taky nejsou.

At some point the problem became so prevalent that the AES had to enshrine the obvious into a standard. Called AES48, it patiently explains that the shield should be connected to the chassis via the shortest possible route and that connections between the PCB ground and the chassis should be made elsewhere

(upravil dawsoo 1. 10. 2024 17:39)

Pokud je pin1 spojen i obou přístrojů s PE,tak jiné zapojení bez zásahu do přístroje (podotýkám že oba toppingy mají smps zdroje s odrušením a kondenzátory mezi L-N-PE) možné není, AES48 na to zjevně asi nepamatuje takže bez dalších pomocníčků jako oddělovací či signálové tráfka, je to celkem irelevantní (ve studiové praxi je takto standartně stacionárně zapojováno vše) cizí přinesené a portable věci vždy standartními kabely 1:1 ale přes oddělovací trafa. smile

Takže nenene, je to přesně naopak, ono obohacení bordelem ze smyčky v tomto případě gndliftem na straně zátěže zcela zmizí, měřil jsem to x krát a slyšel typické projevy tisíckrát na měření je vždy bordel a les ve spektru cca +20 až+50db a zvuk v kopru = slyšitelné vždy jednoznačně a okamžitě.

BV: tak si to změř znovu a dej si repete, třeba hot 2 proti GND 1 ať to nevidíš schovaný díky CMRR big_smile

(upravil BV 1. 10. 2024 17:55)

Však ja ani netvrdím, že je to trieda I. A pin1 na xlr neodpájam... PE môže ( nemusí..) byť pripojené na signálovú zem aj cez 10R, nejde o bezpečnosť a ničomu to neodporuje.
A výsledok mám overený meraním, nezávislým na nálade , očakávaní a momentálnych dispozíciách " meradla" smile Ale však robte si čo chcete..
dawsoo, skús si zmerať na vstupe PRE rozdiel signálovej zeme na vstupe PRE ( to je referencia pre CMR vstupu PRE) proti zemi na pine 1 výstupu DAC, pri odpojenom pine 1 na vstupe PRE  a pri zapojenom.. Bude to menšie pri odpojenom pine 1? Kedy sú nároky na CMR vstupu PRE menšie? Keď sa tá zem privedie okľukou cez PE sieťového kábla alebo najkratšou cestou XLR káblom??

PMA napsal:

D10s má mizerné ošetření napájení a při ripple na 5V z USB (větší zatížení) to promítne do výstupu např. jako 50Hz násobky. Realita, zdokumentovaná, nikoliv názor.

.
Já nic takového nezaznamenal. Mám tam trochu nárůst šumu 1/f, ale jinak je to čisté. Smyčka vypadá takto:
PC - D10s - Cosmos ADC - USB oddělovač - PC
.
https://i.postimg.cc/k6pBtKHy/D10s-ruseni.png

(upravil dawsoo 3. 10. 2024 5:33)

elox: Potvrzuji stejné výsledky jako ty,jak u D10s tak SU-1 (oba napájení z usb ze stolního PC doma i v práci) takže je to zejména o kvalitě zdroje co napájí USB,což lze i při mizerném vcelku pohodlně řešit split-kabelem napájení-data a použitím kvalitního zdroje 5V. Otestovat to lze celkem snadno s umělou zátěží do jiného usb portu. Uplně jiný obrázek nastane při použití převodníku se sym výstupem a zapojením hot/cold proti gnd a to bez ohledu na typ napájení (int/ext). smile

Jinak k poznámkám v jiném vlákně:
1. měření bez korelace s poslechem a interpretace výsledků, je pouze jen laboratorním cvičením
2. zemní smyčky a únikové proudy se na měření (porovnání při zapojení správně/špatně) ukáží vždy a zcela jednoznačně a jakékoli popírání či zlehčování jejich negativního vlivu na zvuk je dnes opravdu poněkud nonsens. smile

dawsoo, otazka moznym k zemnym sluckam u mna:

class II DAC -> class II preamp/mixpult -> 3x zosilnovac v triede I ... vsetko prepojene symetricky

tzn. na XLR mam na pine 1 "PE" pripojenu troma cestami

aky experiment na korelaciu merani a posluchu u mna doporucujes?

Napada mi pocuvat mono a
varianta 1) odpajat "PE" na jednom z dvoch monoblokov nCore
varianta 2) odpajat pin1 na jednom monobloku pri ponechani PE na kostre

Pripadne nieco ine?

Příspěvky [81 až 100 z 109]

Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 »»»

Audioweb.cz » Dílna » Vliv zemních smyček v reprodukčním řetězci na kvalitu reprodukce

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£