Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Měření impedance reproduktoru

Stránky: 1

RSS

Příspěvky [16]

Téma: Měření impedance reproduktoru

Rád bych si vyzkoušel měření impedance. Doporučený odpor před reproduktorem je 100 Ohm. Jak moc vadí, že výstupní odpor zvukovky je 91 Ohm? Je to sluchátkový výstup, max. napětí 1.6 Vrms. Linkový výstup má 150 Ohm a patrně menší zatizitelnost. Můžu použít výkonový zesilovač, ale kdyby to nebylo nutné, bylo by méně drátů.
Nebylo by vhodné zmenšit předřadný odpor, aby na reproduktoru bylo větší napětí? Zvukovka je USB "muzikantská" takže citlivost vstupů nastavitelná, vstupy symetrické pro omezení rušení.

(upravil jardag69 13. 9. 2024 11:10)

Re: Měření impedance reproduktoru

Klidně bych těch 100R použil. Pořád by ti tam zůstalo tech 91R ve zvukovce.

To máš pro kalibraci, to dodrž.

Ten odpor může mít libovolnou hodnotu, pokud ho můžu přesně změřit, což můžu. Otázka je, podle jakých kritérií se volí optimální velikost odporu a jak do toho zasahuje výstupní odpor zvukovky?

Pozri si  ARTA LIMP manual
A lepšie je merať pri trochu vyššom napätí (3-5Vrms pred odporom, odpor cca 15-33ohm), aby reproduktor pri meraní nebral aj prípadné ruchy z okolia ako mikrofón.

BV: Díky, to ovšem vyžaduje použít výkonový zesilovač, čemuž jsem se chtěl vyhnout. Asi zkusím obojí a pak se uvidí.

Používám měřicí odpor 47R a audiobuffer za kartou. Zvládne to bez problémů.

PMA: Dobrý nápad! Ještě mám od Tebe jednu destičku. Jaký tam máš výstupní odpor?

(upravil PMA 13. 9. 2024 13:40)

Mám tam 47R nebo 49R9, nejsem si teď úplně jistý. Mám variantu, že počítám jen s tím výstupním odporem a žádnou další škatulku navíc už ani nepoužívám. Funguje to tak bez problémů.

https://pmacura.cz/impedance_measurement_setup_small.jpg

No jasně, to je ideální!

Procházel jsem nastavení REW pro měření impedance a při volbě výstupního kanálu s měřicím signálem je kromě možností L nebo R také varianta L+R.
Takže můžu spojit oba kanály paralelně a hned je výstupní odpor poloviční (pod 50 Ohmů). Snímací odpor pak může být rovných 50 Ohmů.
.
Protože zvukovka má symetrické vstupy, šlo by omezit rušení a vliv kabelů tak, že (+) vstupy se zapojí podle návodu a (-) vstupy se připojí k zemní svorce výstupu na reproduktor.
.
Zbývá dořešit připojení reproduktoru. Obvykle používané krokosvorky bych rád nahradil pevně připájenými vodiči k reproduktoru, které by byly zakončeny vidličkou pro minimalizaci přechodového odporu. Krokosvorky mi nepřipadají spolehlivé, mimo jiné i proto, že přechodový odpor připojení se může měnit vlivem vibrací reproduktoru v průběhu měření.

(upravil miero 17. 9. 2024 7:14)

Tym vystupnym odporom na zvukovke si si isty? Keby tam nebol ziaden, tak by som to radsej spolu neprepajal… u sluchadloveho vystupu by som cakal odpor na vystupe blizky 0 Ohm.

Ano, jsem si jistý, je to přesně 91 Ohmů, měřil jsem to. Navíc signál je v obou kanálech shodný, tak by se to nemělo mezi sebou "přetahovat".

Všechno funguje, stačí ten sluchátkový výstup. Jenom jedna věc je hloupá, ta možnost poslat signál do obou výstupů současně je pouze v režimu JAVA.
V režimu ASIO ta nabídka není. Přitom technicky tomu nemůže nic bránit, v okně Generátor (i v režimu ASIO) volba použít oba výstupy je a funguje. Pro měření impedance je pouze varianta L nebo R. L+R chybí.
Ale nakonec o nic nejde, když se všechno přenastaví na JAVU, zdá se, že to ničemu nevadí.
Proč vlastně trváme na ovladačích ASIO, když to jde i bez toho ?

(upravil miero 21. 9. 2024 7:19)

S REW uz to nie je nutne, staci vyberat zariadenie s "EXCL:" aby to fungovalo v (bitperfect) WASAPI Exclusive rezime, ktory obchadza Windows Mixer.

(upravil Elox 29. 9. 2024 17:40)

Byl jsem požádán o zapojení se symetrickými vstupy, tak když jsem to nafotil, plácnu to i sem, třeba se to někomu může hodit.
Vlastně nechápu, proč to zapojení není přímo v helpech pro Artu nebo REW. Vždyť se ta eliminace úbytků na vodičích symetrikou přímo nabízí ?
Navíc nevznikají zemní smyčky, zem je vedená jen jednou ze sluchátkového výstupu, tedy tam, kde teče proud. Snímání je už jenom napěťové.
V téhle konfiguraci můžu měřit například i malé indukčnosti, které běžné měřáky vůbec nevezmou.
.
https://i.postimg.cc/bZvRnY7n/M-en-impedance-reproduktoru.jpg

Příspěvky [16]

Stránky: 1

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Měření impedance reproduktoru

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£