Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

Putovní 3p Vismaxy nově ve verzi 2.1 k dispozici k předání v Brně: link

(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Povrchová úprava dýhy - napouštěcí olej

Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 35 z 35]

Re: Povrchová úprava dýhy - napouštěcí olej

S tím souhlasím .... ovšem je nutno zvážit to, že každý zná olej jen na maivním dřevu .... na dýze o tlouštce 0.5 mm se chvoá naproto jinak - navíc, když je "podpenetrován" chemoprénem ..... na druhou stranu, v lednu jsem dělal pažbu na zbraň  ado dnes je stejně sametová, jako druhý den po nátěru ..... možná také otázka na kvalitu oleje. Sct. Croix je čistě přírodní, to jednak a halvně drží recepturu tarých Dánských mistrů ..... velice, opravdu velcie slušná volba ....

(upravil rayer 23. 7. 2024 17:11)

Ahoj, trochu ozivim tema oleju, treba za ta leta pribyly nake dalsi zkusenosti jinych uzivatelu. Nejde mi ted o bedny (to mozna bude aktualni zas o naky rok pozdeji), ale nabytek, nejake regalove podlazky a policky z masivu. Uz jsem udelal nake zkusenosti s lakovanim epoxidovymi 2K laky (na namahane veci) a neni to zrovna prdel udelat hezky vypadajici povrch, pokud nemate zrovna strikaci pistoli a naky vhodny prostor...
Takze bych chtel vyzkouset nejake oleje, priorita je hlavne aby to dlouho vydrzelo a nemuselo se to kazdy rok pretirat ci lestit. Zatim co jsem tak cetl, je asi nejvic ohlasu na OSMO, uvazuju osmo top oil [ https://www.bauhaus.cz/osmo-top-olej-s- … y-28386580 ], jeste nevim jesi by byl lepsi mat nebo hedvabny polomat, potreboval bych nekde videt vzorek - nemaji nekde v bau/obi/horn? Osmo je vsak z tech znacek nejdrazsi, nevim jesi stejny vysledek by nebyl i s levnejsim Adlerem, Clou ci dalsimi. I kdyz vzhledem k penezum, co sem dal za to drevo je to asi jedno tongue Taky se to treba lisi vydatnosti, takze vyssi cena muze byt zas kompenzovana tim, ze se ze stejne pixly toho natre vic...

Web

Od osma sa daju kupit aj male vzorky.

https://www.osmocolor.sk/c/vzorky

Zvyknu ich mat aj v predajniach, kde osmo predavaju.

Má s oleji a vosky celkem dobrý zkušenosti, třeba stůl v jídelně mám napuštěnej nějakým olejem s přídavkem vosku, těžko budu dohledávat výrobce, stejně jako mám ke kompletaci připravený skelety z vodovzdorné překližky napuštěný olejem. Stůl jednou za dva roky umyju průmyslovým odmasťovačem, trochu pošudlím vibračkou s papírem cca 250 a pak znova napustím bezbarvým olejem, tónovanej, co jsem dal kdysi, tam je pořád, a 250 brusný papír odstraní jenom drobný rýhy, co vznikly používáním. Za mě dobrá volba na takovýhle věci. Není to nijak lepkavý ani mastný, to možná první dva dny. Jinak údržba povrchu běžná, čisticí prostředky pro domácnost to nijak nerozpouští.

A jak moc/v cem se lisi ty oleje od voskovych oleju? Je s tim voskem povrch tvrdsi ci odolnejsi proti nake  chemii?

Web

vždycky jsem měl olej s voskem, takže nemůžu nějak potvrdit. naposled vrchní vrstva tohle https://www.moraviafinish.cz/tvrdy-vosk … y-0-125-l/
a předtím přimoření tímhle:  https://www.moraviafinish.cz/tvrdy-vosk … y-0-125-l/
Když použiješ nějaký agresivní chemický látky typu čpavek nebo čistič brzd a podobně, tak to jistě nějak narušíš, běžný domácí úklidový prostředky typu jar a pod tomu nijak neškodí. Samozřejmě chemická odolnost epoxidovýho laku je jinde. Já jsem spíš zkoušel, jak ten povrch patinovat a mořit, a tohle mi vyšlo jako nejlepší, s tím, že jsem napřed povrch opálil horkovzduchem, aby vystoupila kresba dřeva. Měl jsem u té překližky trochu strach, ale bylo to bez problému. Co by na tohle řekla dýha netuším...
Nějak jsme nenašel fotku výslednýho výrobku, kdyby byl zájem, tak to zítra zkusím zviditelnit.

Tak sem koupil ten OSMO TopOlej bezbarvy matrny v Bau za 760 (vsude stoji stejne), bohuzel zadny vzorkovnik tam nemeli. Ale myslim ze na ty police a dalsi se bude ten mat hodit, chci spis prirodni vzhled nez aby se to nak lesklo. Tak uvidim jak se s tim bude pracovat. Ted sem si delal pripravek na kolikovani, tak se napred pustim do tech polic...

Web

Natrel jsem zatim 1. vrstvu OSMO Top oleje velurovym valeckem (10cm, 4mm vlas) a pacuje se s tim docela dobre, nesteka to, mozno natirat i svisle plochy. Asi po 4 h povrch zmatnel. Proti puvodnimu povrchu to trochu ztmavne, ale ne nijak moc, rekl bych mene jak po namoceni vodou. Ma to takovy prirodni vzhled, tak jsem si to nejak predstavoval...

Web

Dyha, stari cca 50let. Bytove podminky 40-65% RH bez primeho UV. Praskliny nejsou jen v laku , ale jdou i zkrz material dyhy. K podkladu je ale prilepena dobre. Da se stim neco udelat pomoci vosku nebo podobne vyplne a vyhnout se brouseni?

https://i.postimg.cc/zDys7g90/dyha.jpg

tazke odhadnut z fotky, ale vyzera to ako "ok" dyha na ktorej je na vrchu popraskany epoxidovy lak.

Asi se budete smát, ale nějakým řízením osudu mám desku pracovního stolu v dílně dýhovanou mahagonem. Prostě byla po ruce ve správném rozměru, tak jsem jí použil. Rád bych jí taky ošetřil nějakým olejem, ale spíš asi voskem. Priorita je, když tam něco nechám pár dní ležet, aby to z té desky nenasáklo. Na vzhledu naopak vůbec nezáleží. Poradíte mi něco vhodného, co by nestálo majlant ?

Už niekoľko rokov používam na dýhu a masív tvrdené voskové oleje od Remmersu, konkr.:
https://www.farlesk.sk/c/oleje-moridla- … epEALw_wcB

Na prebrúsený, očistený a vyfúkaný povrch nanesiem štetcom prvú vrstvu a do dvoch hodín prebytočný olej zotriem handrou. Na druhý deň opakujem postup, prípadne podľa potreby ďalšiu vrstvu na ďalší deň. Potom trvá minimálne týždeň-dva, kým sa odvetrajú výpary z nanesenej farby. Hotový povrch sa dá potom zotierať vlhkou handrou a do určitej miery je aj odolný voči oderu. Mimo toho som dostal typ na voskové oleje od Osmo, ale osobné skúsenosti nemám.

Díky! To vypadá dobře a je to k sehnání i u nás.
https://www.kvalitnibarvy.cz/remmers-tv … -a-schody2

Elox napsal:

Priorita je, když tam něco nechám pár dní ležet, aby to z té desky nenasáklo.

Hele toho se bat nemusis (taky sem se toho driv trochu bal), ale neni olej jako olej. Nake mazaci, motorove, synteticke oleje zustavaji tekute, coz se od nich ceka, ale tyhle oleje urcene na drevo tak reaguji s O2 ze vzduchu a vytvori tuhy nemastny povlak. Mam zatim jen zkusenost s tim Osmo, ale kdyz po tom prejedu prstem, tak zadnou mastnotu necitim, je to jako jiny bezny lak, akorat to neni zdaleka tak tvrde jako epoxid - nehtem do toho udelas ryhu. Poradne to vyschne az tak po tydnu, chce to vetrat od smradu, mel sem z bytu lakovnu smile Ale zas to nesmrdi tak agresivne jako epoxidy ci jina syntetika. Ted po nakem mesici to uz citit neni.

Web

rayer, mohu potvrdit, s Osmem mám stejnou zkušenost. Jen ten smrad mi vadí hlavně tím, že to smrdí po žluklém oleji smile Ale jinak je Osmo výborné, i na případné opravy, stačí lehce přebrousit a natřít znovu, krásně se sjednotí. Na nanášení používám molitanový váleček nebo molitanovou houbu, více vrstev podobně jak popisuje penjo výše.

Web

Příspěvky [21 až 35 z 35]

Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Povrchová úprava dýhy - napouštěcí olej

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£