Re: Sloupovky k elektronkovym monoblokum do mensi mistnosti

JohnyBuchar, menší velikost proto, aby ještě obstojně přenesl výšky, pokud možno podobně jako kalota - jak co do směrovosti (velikost), tak co do rychlosti/detailu (hmotnost). V každé velikosti jsou ale širokopásma různé kvality s množstvím rezonancí, některé neposlouchatelné!

(upravil kal 30. 8. 2024 8:28)

ne tak neobvyklé, ovšem těžko řešitelné zadání pro 15W elektronkových: živý zvuk pro jazz (z principu akustický), hutné úderné basy a plnéostré výšky pro elektroniku z nevelkých, pokud možno štíhlých 2p-sloupků s vyšší citlivostí a potažmo bez vintage signatury sad = úkol asi na 5 let hledání smile
kdyby dominovala jen ta akustičtější část spektra nahrávek, tak možná i to jednopásmo, pokud byla "jednopásmová" reprodukce s dobrou lokalizací priorita...ale "velký" hutný zvuk z toho nikdy nepoleze a není to otázka těch 15-ti elektronkových wattů

2JB: hledání bych asi začal u sandhornů aspoň s 12" - návštěva u někoho kdo to má a bude ochotný tvůj bastl na ně připojit smile

doplnění: teď je znovu na bazaru velká pěkně udělaná bedna s americkým 12" širokáčem Audionirvana, přemístila se ze severu Čech na jižní Moravu, nový majitel chce víc, než za kolik to koupil (cena by šla určitě snížit)...je to krásný velký 70kg(!) korpus s dírou na 12" => vyzkoušíš si 1p a pak můžeš udělat to, co ti správně radí Check, dovrtat díry pro ostatní repro a hrát si s 2-3p klasikou s 12", případně díry nevrtat a nahoru posadit hornu, korpus už budeš mít a to je ušetřený obrovský kus práce smile

(upravil JohnyBuchar 30. 8. 2024 8:53)

@Check: nemyslel jsem to zle, ale prislo mi ze EVO chteji vice nekrmit nez integracem Yamaha Sxxxx co ma kamarad a celkove projev ozil az pri vyssim volume. Mozna mi jen nesedlo celkove ladeni jeho sestavy.

@kal: nemyslim to zas tak absolutne, ze chci masu zvuku a basy do sklepa ad., jen jsem se snazil popsat proc pripadna zmena repro. Mam 14m2 mistnost cili neni treba volume kroutit extra vysoko a vetsinou posloucham hlavne vecer. Zminene Audionirvana jsem postrehl, stejne tak, ze je nekdo drive prodaval za daleko nizsi cenu a jen se presunuly na Moravu smile.

Zacnu urcite poslechem sirokopasma a udelam si nazor, jestli je tohle cesta.

Dekuji vsem za reakce.

původně byly za 10-tku a to je jen za ty korpusy za hubičku, když pak prodáš ty širokáče, tak bude ta bedna skoro zadara...pokud si na ně uděláš menší bedničku pro mid a tweeter (sněhulák), tak bys do nich ani nemusel vrtat smile

Ozvucnice se mi libi hodne, mam rad fortelne veci a rad hifi prepocitavam na kila. Na "vyblbnuti" by to mohlo byt zajimave. Potrebuji hlavne misto, tzn prodat reprosoustavy co nepouzivam, jinak se v mem kamrliku moc nepohnu.

"celkove projev ozil az pri vyssim volume" asi neměl Loudness

(upravil JohnyBuchar 30. 8. 2024 14:08)

@jardag69 mozna vyuziva, ja nemel nikdy zadna "hejblatka", kdyz jsem jeste pouzival integrac a nejsem priznivce loudness.

Vtipna situace, zminene Audio Nirvany pochazi od meho kamose z jizni Moravy big_smile, takze se "projely" do Cech a zase vratily na Moravu a zaroven k nim mam blizsi info co se tyka stavby i zvuku. Poznamenal, ze pro skromnych 14m2 jsou dost velke, hlavne do hloubky, coz jsem si zkousel promerit a musel bych dat pryc Vicoustic basstrapy. Jinak pry maji krasne prirozene podani a top basy na sikrokopasmo, ale na vyskach by to chtelo jeste supertweeter, coz zde jiz padlo v diskuzi.

JB:
1) ortodoxní hifista má doma několik párů beden i když poslouchá jen jedny (znám pána, co jich má asi 15 a nejsou to žádný mrdky)
2) pro výše uvedeného člověka mají bedny v bytě prioritu, vše ostatní je sekundární (jak říká Ash v Alienovi)
3) s tweetery a supertweetery si krásně vyhraješ, nákladově to není taková šupa a nezabírá to místo, můžeš aktivně pasivně a různé typy chassis
...já bych do toho šel i za cenu menšího pohodlí v poslechové místnosti - kvalitní poslech především!
smile smile ... hlavně usmlouvat tu cenu na prvotních 12t

Ja se spis bojim jestli nebudou moc velke, abych mel dobry sweetspot a celkovy dojem z poslechu. Uz ted resim poslech se sloupky Triangle, ktere jsou na muj setup docela vysoko, takze mam kreslo vespod nastavene, abych sedel vys k hornam smile.

Ano, kdyz clovek vi jaka byla cena, tak se mu samozrejme nechce platit tu nastrelenou, byt to neni zadna darda.

Ahoj, jestli máš čas a chut tak si postav projekt Corner 8008. Papírový středobas, jde velmi hluboko, je dynamický a strašně detailní. Výšky příjemné. Velmi těžko budeš hledat tak pohodovou reprosoustavu co hraje otevřeně a je velmi nenáročná na umístění v místnosti! Je to sice jen dvoupásmový monitor ale rozhodně lepší než jakýkoliv sloupek a na víc do tvé malé místnosti ideální... Materiál a reproduktory jsou tam velice kvalitní. Ciltlivost je také vysoká a jsou právě vhodné pro lampáče. Každý kdo je slyšel tak byl velmi překvapen.   http://www.troelsgravesen.dk/8008-CORNER.htm

(upravil Benazi 30. 8. 2024 15:40)

takhle to vypadá u kolegy
https://i.postimg.cc/xkQDCBcq/FB-IMG-1612801302876.jpg

správně! smile smile koníček musí být návštěvě zřejmý na první vkročení do místnosti! smile

(upravil miero 30. 8. 2024 18:43)

Na takej zostave aku ma Benaziho kolega by mohlo byt zaujimave pustit si Na Kovarne, to je narez....

A to uz je ten Atmos? smile

Pekny projekt od Troelse i hifi obyvacka big_smile

JohnyBuchar: Yamaha S... Je zcela základní zesilovač typu kombajn, zvuk taky základní. Na to dělat závěry je nesmysl. Připomínám zřejmou věc a to že nastavení kolečka nebo číselný údaj na displayi nemá žádnou souvislost s výkonem při 0dBFS. To lze pouze změřit. Občas to zákazníkům při předvádění měřím na nějakou střední hlasitost 1--3 W vyšší hlasitost cca 10 W v zatlumené místnosti 16m2. Jo když chce někdo koncertní hlasitost na Floydy nebo klasiku tak jsme hned na 100-400 W vzhledem k dynamice takové hudby.

Mám tady rozpracovaný modulární projekt s vyšší citlivostí a hifi kvalitou. Mám tady i 15" basáky, které by na to šly použít. Máš-li zájem můžu k tomu dát nějaké info z vývoje soukromě. Bude to nová řada reprobeden.

Web

Zdravím Davide, tak koukám, že ta hifi neuroza tě taky dostihla. Odladěné komerční bedny také nejsou k zahození, chce to trpělivost, a hlavně to mít v hlavě srovnané, vědět přesně co hledám. Jsem zvědav jak to u tebe dopadne, a držím palce.

Pioneer SA 9500 Mk2 ( Repasovaný + tuning ) - CocktailAudio X40 - Kenwood KP 770D - repro DIY třípásmo

Ahoj Leosi,

neni to tak hrozne, spis me laka zkusit vhodnejsi parovani k monoblokum, zaroven mi prijde dost projektu zajimavych a vhodnejsich nez komerce.