Téma: VA phono mk2
Kym dva mesiace cakam na quickpanel tak som nakreslil a postavil nove lampove riaa phono...
mechaniku k tomu este nemam ale ta z linkoveho preampu sa mi velmi paci a chcem ju zreplikovat aj pre nove phono, len bude asi o 2cm nizsia vdaka mensim elektronkam. Layout DPS a zdroj vychadza z mojho preampu mk2, takze je to vlastne velmi podobna doska len je tam placnuta ina audio cast.
Anodovy zdroj tu bude na trochu vyssie napatie ako v linkovom preampe (+260V) a pracovat s ovela nizsim prudom, preto tu su vacsie hodnoty CRCRC filtra (470R/220u). Oproti predoslej phono verzii je tu omnoho silnejsi a hladsi cely zdroj pracujuci na nizsom napati a velmi velke RC filtre pre absolutne dokonale hladke DC - nie zeby v predoslej phono verzii bolo vidno siet na spektre, ale skor pre dobry pocit. V zhaveni je najvacsia zmena, je tu tiez CRC (1R/22mF) pre dokonale vyhladenie a LM1085 s pomalym nabehom. Cele zhavenie je elevovane na +54V kvoli vyssiemu anodovemu napatiu a pouzitym elektronkam 6N2P a E88CC. Pod paticami elektroniek som spravil aj jednoduche jumper-pady kde je mozne zmenit pinout aj pre ECC83. Premeranim som si vybral z vacsieho mnozstva kusov najlepsie 6N2P vhodne pre konkretne pozicie.
Viac-menej je riaa phono velmi podobne prvej verzii ale predsa je vela veci inak. Su tu dve lampy navyse, kazdy kanal je fyzicky oddeleny a ma vlastne separatne elektronky - taky voodoo hiend pre dobry pocit a lepsiu separaciu. Namiesto SRPP som pouzil u-follower - prvy stupen tvori paralelne zapojena 6N2P, ktora ma v anode follower s dalsou 6N2P, takze prvy stupen tvoria 3 triody. Toto by malo zabezpecit velmi nizky sum (aj pre MC step-up trafo), vysoku strmost, vysoky prud pre krmenie korekcie a najvyssie mozne zosilnenie pri velmi nizkom skresleni. Za tym nasleduje pasivna korekcia, a cely preamp je bez nfb. Podarilo sa mi vyladit este presnejsiu korekciu a aspon podla simulacie by mala byt odchylka od RIAA do +-70mdB v celom pasme 20Hz-20kHz !!! (tu uz bude zalezat len na toleranciach suciastok). V korekcii je aj prepinac cez jazyckove rele pre "low-cut", kde je mozne prepinat a ubrat dolne pasmo -3dB pre 20Hz. Nie je to uplne absolutne strmy subsonic, je to skor taky "rumble filter" ak by niektore stare LPcky boli prilis udunene.
Za korekciou je obycajny zosilnovaci stupen 6N2P s odporom v anode, ktory je priamo viazany na WCF s E88CC (white cathode follower). Aby bolo mozne lepsie zladit tieto dva stupne dokopy, tak ma 6N2P v katode trimer. WCF je tu nastaveny uplne inak ako v sluchatkaci, kedze sa predpoklada budenie lahsich linkovych zatazi, je tu ovela nizsi prud a inak doladene zosilnenie hornej/dolnej casti. Na vystupe uz nie je nic len velky polypropylen a mute rele. Vlastne vsade su len polypropylenove kondenzatory Jantzen cross-cap a Wima.
Aj napriek tomu ze je cele phono bez nfb, tak v simulacii mi dava 0.0002% THD pri 1,3VRMS ak sa s realnym kusom dostanem pod stotinu budem to povazovat za velky uspech.
Na riadenie je pouzity uplne identicky obvod ako v prvej phono verzii len je oddeleny na separatnej malej dosticke na prednom panely. Zapinanie je tlacidlom s 555kou, mozne je aj zapinanie externe cez remote in/out, je tu oneskoreny mute casovac s 4060 a par tranzistorov okolo...
Indikacia tiez rovnaka: cervena led stale svieti v standby, po zapnuti blika cervena kym sa preamp nahrieva, zelena svieti ak je pripojeny vystup, ak sa zapne hw vypinacom mute, zelena led zhasne.
Zatial mam osadenu DPSku a postupne budem testovat a ozivovat, ma to ale nizku prioritu tak uvidim kedy sa k tomu vratim...
Mechanika ako som pisal na zaciatku bude rovnaka ako linkovy preamp len nizsia krabica, DPS pristupna z oboch stran, trojito tienene trafo atd.
Zvazoval som este pre absolutnu dokonalost tieniace krytky na prvych elektronkach. Robil som na svojom starsom phono preampe meranie vplyvu krytov tak, ze som vystup preampu napojil na focusrite solo, nastavil citlivost vstupu zvukovky na maximum a meral priemerovane spektrum. Meral som vzdy zadeklovany preamp, jedno meranie s krytkou a jedno bez. Rozdiel bol minimalny, skor v ramci chyby merania a s krytkou som nameral (asi?) o 0,2dB nizsi sum = nic co by stalo za namahu pouzivania krytiek takze ak su elektornky vnutri kovovej krabice, su tieniace krytky zrejme zbytocne.
Este mi chyba zopar suciastok, ale viac menej skoro hotovo...