Re: E1DA Cosmos ADC - špičkový převodník pro měření
A jo, psal si to. To víš, E50 L50 to je podobný a já už to mám v hlavě taky všechno pomotaný... Času mám teď dost, tak zkouším, jestli se topič s kosmíkem chovají podobně při různých vzorkovacích frekvencích.
==============================================================================
Výsledek je ten, že vzorkování 352 a 384 kHz dávají THD trochu horší výsledky. Pro 44,1 až 192 kHz je THD prakticky shodné při krokování od -20 do 0 dB. Co mě ale překvapilo, je doba měření. Čekal bych, že pro vyšší vzorkování se zpracovává víc dat, tak to bude trvat dýl. Ale je to přesně naopak.
48 kHz - 6 minut 31 sec
96 kHz - 3 minuty 35 sec
192 kHz - 2 minuty 13 sec
Krokování Amplituda - THD, 22 kroků.
Ono to vypadá jako zbytečné hraní, ale včera jsem odzkoušel, že výsledky THD nezávisí na použité frekvenci 1 kHz minimálně +/- 5 %, ani magické kmitočty 997 nebo 1021 na tom nic nemění. Teď tedy vím, že ani vzorkovací frekvence 192 kHz nemá vliv na THD, ale měření zvládnu za třetinu času.
==============================================================================
EDIT: Abych nekecal, při podrobnějším zkoumání se to malinko liší, 96 je o dva-tři dB lepší, než 192. Ale taky ne pro všechny úrovně.
Asi bude nejlepší obrázek. V absolutní úrovni nějaký malý rozdíl je ve prospěch nižších vzorkovacích frekvencí. Ale vlastní průběh THD v závislosti na amplitudě je velmi podobný. Asi bych měl znovu zdůraznit, že se jedná o součet zkreslení D/A převodu D10s a A/D převodu E1DA Cosmos a v tuto chvíli se nedá říct, jak vypadá průběh THD jednoho nebo druhého zařízení samostatně.
.
.
=========================================================================
.
Vypadá to, že výsledky by mohly být ještě lepší, když si pohraju s korekcemi v kosmíkovi. Je to podezřelé, ale zatím mi nejlépe vychází, když je zcela vynuluju. Ještě to ověřím a zítra dám nějaký obrázek.