Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Gramofon Tesla NC-420 se přestává točit

Stránky: 1

RSS

Příspěvky [5]

Téma: Gramofon Tesla NC-420 se přestává točit

Zdravím všechny!

Z dědictví jsem se dostal k zachovalé Tesle nc420, vyměnil jsem řemínek a přenosku a všechno jelo víceméně bez problému. Poslední cca měsíc se talíř občas nechtěl točit, pomohlo ho většinou sundat, nebo na něj lehce zatlačit. V tuhle chvíli se netočí vubec. Náhon řemínku jede bez problému, takže čekám, že je chyba někde v ložisku samotného talíře, který je teda sám o sobě dost těžký, až se divím, že ho malý motorek vůbec utáhne.

Chci se s váma poradit, jaké mazivo na údržbu použít, popřípadě nějaké další tipy, pokud tento gramofon znáte. Můžu dodat i fotografie.

Předem díky!

Re: Gramofon Tesla NC-420 se přestává točit

Já osobně bych vyčistil ložisko, třeba tyčinkou na uši, a pak jedna kapka oleje na šicí stroje nebo silikonový olej. Přebytečný olej odstranit, nepřemazat. A talíř by se měl točit bez odporu... aspoň takhle jsem to dělal u své NC470

(upravil Otas 10. 6. 2024 21:47)

Tahle závada může být dost vážná, došlo-li k vážnějšímu poškození ložiska.
Zásadní otázka je, co je tam použito za chasis.
Je-li tam HC43, tak se člověk nejprve musí dostat k tomu, aby plastový kotouč středu vyjmul (vyjímá se zeshora, ale nejprve se musí odstranit - odsunout pojistka, která brání vytažení. Na to je shora díra, zkrz kterou najdeš hlavu šroubku pojistky, ta se pak musí odsunout od středu (nejsem si jist, jen matně tuším, dělal jsem to před 6 lety a nevím, zda už to zcela nepřekryl progres mé stařecké demence smile ). Pak se bez odporu vytáhne plastový kotouč z ložiska (netočí-li se, půjde to bohužel ztuha).
Ložisko snad původně mělo být samomazné, ale občas dělá vylomeniny. Já bych ho jen prostříkl mazacím (WD) sprejem, ale třeba tu někdo skutečně ví, jak se s tím má zacházet předpisově, já to bohužel nejsem smile.

Vyčistit ložisko uchošťourou a lihem až tam půjde hřídel lehce vsunout. Pak dát pár kapek oleje,co nezasychá. Olej na šicí stroje určitě ne! Já dávám hodinářský olej nebo silikonový. Oba se mi zdají dobré. Ale možná je zde někdo,kdo má přímo nějaký profi.

Není to tak že motorek sice točí ale řemínek prokluzuje na kladce nebo subtalíři?
Zkus jinej řemen, běžně pasuje 4hran HC43 nebo NC450.

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Příspěvky [5]

Stránky: 1

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Gramofon Tesla NC-420 se přestává točit

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£
maison-gigout.fr