Re: Nástěnné reprosoustavy
Mms je dopočítávaná, tu nikde nezadáváš.
Teda já v tom tak nějak žiju.
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Reprosoustavy » Nástěnné reprosoustavy
Mms je dopočítávaná, tu nikde nezadáváš.
Teda já v tom tak nějak žiju.
Takže jako kontrola správného měření by měla vycházet stále přibližně stejná Mms, že?
Nebo obráceně - Mms je fyzicky stále stejná - do výpočtů ji zadávat manuálně?
Nechat dopočítat softem a porovnat s datasheetem výrobce. Velká úchylka = blbost.
Ten dopočet Mms se liší v nějaké toleranci a to z hlavy říct nedokážu, musel bych se mrknout doma do měření.
Co mám zkušenost, tak skoro všechny TS parametry se vzájemně ovlivňují, Mms nejde brát jen jako čistou hmotnost kmit. systému/membrány. Resp. se vypočítávají podle šířky rezonance se zátěží (jestli si to dobře pamatuji). Jinak to vyjde, pokud změříš "starý" repro, pak po aplikaci Regumu a pak třeba za další 2měs se vrátí trochu zpět. Ale němělo by to lítat víc jak o 30%, spíš o dost míň
Já myslel, že tohle honění 1Hz rozehráváním, simulace na 0,5L přesně, na 0,5Hz přesně apod. již máme dávno za sebou a všichni jsme pochopili, že tyhle nuance ten výsledek v konkrétní místnosti až tak moc neovlivní (daleko víc pak může udělat tlumení nebo jedno RLC)...ale evidentně ne. No nic, dál to tu budu už jen sledovat.
Za mě je podstatná informace, že vzhledem k danýmu umístění reprsoustavy je potřeba brát v potaz průběh ± 40-200 Hz. Plus nenechávat tam náběh na "ostré koleno".
Jednotky Hz a honba za nimi je určitě nepodstatná. O to tady nejde. Ale zas na druhou stranu je lepší trochu znát podstatu věci, kterou se míním zabývat.
Jasně, vždycky je uchometricky lepší mít směrem dolů plynulý rolloff, než rovnou cháru a pak ostrý sešup. To je bez debaty.
Našel by se někdo, z východních čech, kdo by byl ochoten mi zmřit TS parametry u basáčků? Dojedu s repráčkama a flaškou Bohužel teď nemám externí zvukovku ani moc času si s tím hrát, ikdyž by mě to měření hodně zajímalo.
Parametry by neměly být nijak ujeté - dibirama naměřila podobné s tím, že Mms ber s rezervou, dokud nevidíš průběh se zátěží; jinak Q a další související parametry jsou pouze ovlivněné tužším systémem a v simulaci po úpravě to výrazný rozdíl nedělá. Mimochodem ten basáček je speciál do boomboxu, a tam asi moc nezáleží, jestli to bude hučet o 1,5 dB víc nebo míň.
Vždyť bydlíme kousek od sebe. Jsem z Náchoda. V neděli mám třeba celý den čas. Pak nahodile. Klidně se s tím stav. Bez flašky!
Ještě jednou velké díky Ransomovi za změření, tady je měření těch basáčků:
Fs = 63.80 Hz
Re = 7.00 ohm[dc]
Qt = 0.56
Qes = 0.65
Qms = 4.02
Mms = 9.50 grams
Rms = 0.934649 kg/s
Cms = 0.655157 mm/N
Vas = 2.32 liters
Sd = 50.27 cm^2
Bl = 6.421524 Tm
ETA = 0.09 %
Lp(2.83V/1m) 82.22 dB
Le = 643.13 uH
L2 = 922.61 uH
R2 = 28.51 ohm
Fs = 60.23 Hz
Re = 7.83 ohm[dc]
Qt = 0.61
Qes = 0.70
Qms = 4.90
Mms = 9.57 grams
Rms = 0.733401 kg/s
Cms = 0.729502 mm/N
Vas = 2.59 liters
Sd = 50.27 cm^2
Bl = 6.383187 Tm
ETA = 0.08 %
Lp(2.83V/1m) = 81.12 dB
Le = 695.00 uH
L2 = 900.62 uH
R2 = 27.29 ohm
Rozehrávaly se od pátečního večera do nedělního dopoledne.
edit:
Koukám na to ve vituixcadu. No už to taková hitparáda není, repráčky mají velký Qts.
Asi by bylo bejvalo lepší zkusit 4ohm. variantu. Ale i tak jsou data lepší, než měření, co se dalo najít na netu.
Objem bedýnek zvětšuju na 4 litry, no snad to pude ukočírovat.
Já tam žádný průser nevidím, kor v objemu 4L. Ideální to samozřejmě není...ale vyloženě blbý taky ne.
Čtyřohomovky by měly asi to qts menší, ale co se už dá dělat. Půjde to doladit množství tlumícího materiálu a váhou na pasivu. Při nejhorším se dá dát na pasiv tak těžký závaží že z toho bude v podstatě uzavřenka
Hlavně mě těší že oba dva repráky mají krásně hladkou impedanční charakteristiku bez nějakých zákmitů že by někde něco drhlo nebo rezonovalo.
Po čase nějakého přemítání spolu s ženou nad umístěním bedýnek jsem se nakonec rozhodl vrátit ke klasice. Budou to takové malé budky do knihovny k PC.
Rozložení repráků bude klasické 2pásmo, a pasiv bude na boku bedýnek.
Plán je udělat ty bedničky co nejmenší, co dovolí rozměry měničů.
+ Vnitřek vytlumit co to jde, aby se trochu dohnal objem.
Audioweb.cz » Reprosoustavy » Nástěnné reprosoustavy