#22 31. 5. 2024 15:26 (upravil BV 31. 5. 2024 16:15)
Re: 3-Way Classic Troels
To zkreslení si můžeš představit jako nové zdroje napětí/proudu o násobné frekvenci v místě měniče přibližně opřené o impedanci měniče.
Ak sa hodnota odporu v RC člene paralelne k výške zväčší, tak tlmenie tých "skreslení"(harmonické až do nadakustického pásma..) sa zhorší, takže sa potom jedná o vylepšenie zvuku skreslením...
27TFFC som hojne používal, nič také sa nepreukázalo. A hra o desatiny dB niekde nad 10kHz a posuvy fáze o pár stupňov zvuk nijako počuteľne nezmenia. Tomu 27TFFC mimo osi hore rýchlo padá SPL, je dosť smerový (cca 10dB na 20kHz pre 30stupňov mimo osi)..
Ak chce bastl, aby to malo "říz a jiskru", tak nech k R1011 (prípadne zvýšiť jeho hodnotu tak na 6,8R) pridá paralelne tak 2,2-3,3uF.
Edit pre bastla: Skús tie boxy natočiť tak ("k sebe"), aby sa ich osi pretínali pred poslucháčom..
#23 31. 5. 2024 16:09 (upravil dawsoo 31. 5. 2024 16:36)
Jak píše Martin,kterej jedinnej ví o čem píšu a přesně o toto jde,pánové nezlobte se ale nemá moc smysl tu komukoliv z vás cokoliv vysvětlovat, za sedum-osum let co jsem tu nebyl mi příjde prostě neuvěřitelný že tohle některým z vás když stavíte bedny není jasný. Co se týče popisu tak je to o tom jak se to projevuje na ucho...o čemž ten post je... vyšší R = syčení a cinkání /nižší R zadušení a zatlučení vršku. Troels to měl chycený dobře 1u5 je přesně ta správná hodnota 1u2 málo a 1u8 moc ,jen to moc zatloukl malým odporem.
Toto je přesně i jeden hlavních důvodů proč se dělá symetric drive a tam kde není RC člen aspoň trochu kompenzuje ty nepěknosti co dělá obyč základní motor. Tak nějak jsem fakt nepředpokládal, že to je třeba zrovna tady lidem co staví roky bedny vysvětlovat nějak polopaticky.
Takže znovu opakuji: tady opravdu nejde o žádný zesilovač a jeho chování, tomu je to fuk pokud je reaktance na jeho výstupu tlumená rezistivní složkou,ale jde o to co se děje na měniči na el a potažmo akustické straně (viz reálné náhradní schéma a věci okolo a vyhýbka) když je buzen komplexním signálem (singl sinusem ať už sweep nebo gated či šumem opravdu nelze zjistit nic) děje se to v pásmu od děličky (minimálně) až nahoru (hodně), kdy se impedance mění s frekvencí a rozkmitem signálu (což dělá různé IMD a další dynamické zkreslení a modulaci v interakci s pasivní vyhýbkou) což je poměrně dost slyšet (pravda je, že možná jak kdo ale já a lidi co byli u toho rozhodně a jednoznačně ano).
Ta hodnota RC členu 5R6+1u5 byla empiricky vyhodnocena jako nejlepší kompromis pro Seas 27TFFC (porovnáváno s ref D2905/97000 která ho nepotřebuje) a to bez rozdílu u různých typů vyhýbek a projevy změn hodnot byly přesně takové jaké jsem popsal. Takže fakt tohle není to o ničem jiným, než o tom že jsem bastlovi chtěl pomoci. pro ostatní poslední co k tomu napíšu je ... "berte nebo nechte bejt" nikomu nic nenutim a nepřesvědčuju ta informace je zadarmo a byla pro bastla.
singl sinusem ať už sweep nebo gated či šumem opravdu nelze zjistit nic
Jasné, jedine "kalibrované uši" Neexistuje komplexnejší, "náhodnejší" signál ako šum.
#25 31. 5. 2024 16:38 (upravil dawsoo 31. 5. 2024 16:41)
BV: . imd zkreslení a modulaci opravdu chce pán akademik testovat šumem? To bych vcelku rád v reálu viděl.
#26 31. 5. 2024 16:46 (upravil BV 31. 5. 2024 16:56)
Na imd skreslenia dual tón, multitón, samozrejme kmitočtovo obmedzený.. Taký hnusný, periodický, "statický" signál.. Na SPL(chárku..) kľudne šum..Apropo pán empirik/ezoterik, čo s tými intermoduláciami (vlastnosť meniča) urobí paralelný RC člen, ktorý zmeni signál (ktorý vybudí tie skreslenia) o 0,2dB???? Však daj meranie..
Těd se peru s novym telefonem, tak pak zkusim paralelně heftnout ten odpor do jedný bedny, to je nejjednodušší cesta a když to bude dobrý tak možná objednám Mundrfácký odpory s lepšíma kondikama. Teď tam jsou myslim modrý Jantzeny a nejaký MOXy. Alespoň si ověřim jestli to má vliv na paněženku, teda na zvuk Každopádně dík všem.
Benazi tohle je můj první malej středák a je skvělej, ten tu zůstane
bastl, ešte raz:
Skús tie boxy natočiť tak ("k sebe"), aby sa ich osi pretínali pred poslucháčom..
To je hneď a zadarmo.
Zkoušel jsem u všech beden co jsem měl. Mám zažitej standart poslouchat s vejškama natočenýma v ose přímo na uši a max. 2.5 metrů od beden. Vždy nej výsledek.
Nejvíc tomu rozumí člověk, který toho nejmíň ví. Člověk, který toho hodně ví, pochopí, že nerozumí všemu.
Hodně zdaru pánové a já se jdu po přečtení této diskuse vybít na horolezeckou stěnu.
dawsoo, pokud to od začátku prezentuješ takto, je to zmatečné a neví se, jak takový "dobře hrající" RC zobel vlastně udělat; přitom jde o to dosáhnout srovnání impedance rostoucí indukčností cívky a zajistit tak správný průběh filtru beze změny za dělicí frekvencí - odlišný průběh znamená zkreslení změnou fáze napětí a proudu.
Pokud ale i malé změny impedance/SPL způsobují znatelný rozdíl ve výsledném zvuku, pak nutně všechny výhybky bez RC s výškou bez Cu kroužku jsou vlastně špatně, resp. s RC budou vždy lepší. S RC se mi to samozřejmě více zamlouvá, elektricky je to tak správně, proč se na to ale neklade důraz, není to standardem a víc se o tom nepíše?
Oranžová bez filtru; modrá 3R9+1M2; zelená 6R8+1M2; červená 5R6+1M2 (je opravdu nejlepší a kryje se původním průběhem).
Myslím, že nejjednodušší je 4-polohový přepínač vytažený ven a přepínání přímo při poslechu. Tím si každý nejlépe zkusí, co mu vyhovuje a jestli tyhle změny bude slyšet. Já už to mám za sebou. Kdo mě zná, ví asi jak to dopadlo...