Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

(Stránka 2 z 4)

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Integrovaný zesilovač 2x 25 W s 6P3S a 6N1P

Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 62]

Re: Integrovaný zesilovač 2x 25 W s 6P3S a 6N1P

urob si vlastny vystupny transformator

Vzdálím se od problému, kolem kterého se rozjela diskuze, a vrátím se k původnímu záměru dokončit komentovaný rozbor bloků pro případné úplné začátečníky, které by to zajímalo:

V následujícím schématu jsou zobrazeny bloky korekcí a gramofonového předzesilovače:
https://phoenix-systems.cz/share/zesilovac/ridici_zesilovac.png

Zpětnovazební korekce jsou převzaty z dobové knihy "Věrný zvuk". Oproti původnímu návrhu byl přidán rezistor R39. I když vše fungovalo i v originálním zapojení, "zemnící cesta" k mřížce byla poněkud vysokoimpedanční a komplikovaná, takže byl raději přidán rezistor jistoty, aby druhé triodě neujížděl pracovní bod. Dále byla snížena kapacita C1 tak, aby regulace vysokých kmitočtů nezačínala účinkovat již od 1 KHz, ale cca od 5 KHz. Původní zapojení zesilovalo vysoké kmitočty poněkud agresivně, s velkým množstvím vyšších středů. Úprava kondenzátoru regulaci odlehčila, způsobila regulaci pouze nejvyšších kmitočtů. Tyto korekce působí velmi příjemným zvukem a relativně širokým rozsahem regulace - vřele je tedy doporučuji. Původní návrh počítal s elektronkou ECC83, nicméně vše funguje perfektně i s 6N1P.

Na vstupu zpětnovazebních korekcí je vřazen regulátor hlasitosti, který je fyzicky proveden jako dual mono. Při poslechu hudby slouží pro balancování levého a pravého kanálu a případně jím lze omezit celkové zesílení při příliš silném vstupním signálu. Při využití kytarového vstupu lze pak využít k nezávislému řízení hlasitosti kytar. Dvojice relé slouží pro přepínání mezi AUX1 / AUX2 a další předřazenou úrovní předzesilovače.

Při výběru vstupu úrovně AUX je tento uzel vstupním místem zesilovače. Při výběru vstupu MM přenosky nebo kytary je prostřednictvím relé S1 připojen předzesilovač tvořený dvojitou triodou V5 - jedná se o nejjednodušší dvoustupňový gramofonový předzesilovač s pasivním RIAA RC filtrem bez zpětné vazby. Toto zapojení bylo získáno na zahraničním fóru na internetu. Původně počítalo s elektronkou typu ECC83. Elektronka 6N1P byla použita bez změny anodového a katodového rezistoru, ovšem musel být přepočítán RC filtr s ohledem na jinou výstupní impedanci V5A. Ačkoliv je toto zapojení mnohými označováno za jedno z nejjednodušších a nepříliš dobře hrajících, jsem s jeho zvukem spokojen a při poslechovém srovnání s jednoduchými MM předzesilovači s jedním OZ nebo čtveřicí tranzistorů jsme zvuk s několika kamarády subjektivně hodnotili jako výrazně lepší. Relé S3 umožňuje vyřadit RIAA filtr a první zesilovací stupeň a sdílet tak druhý stupeň gramofonového předzesilovače jako předzesilovač pro kytaru, která by jinak ve vstupu úrovně AUX nedokázala zesilovač plně vybudit.

Závěrem bych rád uvedl ještě schéma koncového stupně, který napravuje některé nedostatky předešlé konstrukce: Namísto katodového biasu zavádí fixní bias z externího zdroje přepětí a díky společné katodě v invertoru poskytuje lépe symetrický výstup. Díky vřazeným katodovým sledovačům umožňuje buzení až do třídy AB2, která oproti klasicky buzené třídě AB1 přináší výrazně vyšší výkon. Dle katalogu s Rz=3800R až 47 W. S dostupným pokusným trafem s Rz=5500R bylo na sekundáru s jmenovitou odporovou zátěží reálně měřeno 36 W. To přitom zapojení nabízí při výrazně nižším Ua a Pa a při pokojové hlasitosti tak výrazně prodlužuje životnost koncových elektronek. Poněkud hůře zapojená je zde zpětná vazba, která má přes tolik stupňů již poměrně nestabilní charakter a tak musela být zvolena o něco slabší než v původním návrhu. I tak však dokáže dobře eliminovat zkreslení i zakřivené frekvenční charakteristiky na horním a dolním konci pásma.

Dalším pokusem bude vhodným gridstopperem posunout dělící frekvence dané parazitními kapacitami mřížek jednotlivých triod tak, aby byly dále od sebe a jejich fázový posun se nesčítal - ZV by pak teoreticky mohla být o několik dB silnější.

https://phoenix-systems.cz/share/zesilovac/AB2.png

Rád bych se prosím ještě poradil k danému tématu... Mám dva nové postřehy:

1) Už se mi docela solidně podařilo odladit třídu AB2 s nekvalitním transformátorem na pokusy. S neoptimálním primárem 5.5k tlačí okolo 30 W RMS. Katalog téměř ekvivalentních 6L6 definuje pro AB2 ideální impedanci 3k8. Láká mě koupit toroidy z toroidy.pl s katodovou zpětnou vazbou. Mají UL odbočky ve 33% a CFB vinutí 10% hlavního primáru. Lze nějak jednoduše vypočítat, jak se změní CFB a UL vazbami optimální impedance zátěže? Mám vzít raději 4k, nebo 5k?

2) Po dostudování teorie a katalogu 6N1P už chápu, proč jste mi radili je "oroštovat" a nevěřili jste, že mi to hraje. Po pořízení osciloskopu s FFT jsem dal dohromady jednoduché měření THD a zjistil jsem velmi divnou věc: Při naprosto nevhodném a v katalogu nepopsaném klidovém proudu 1mA bylo zkreslení stejné jako při 5 mA a dokonce o něco lepší jako při 10 a to vždy v řádech jednotky procenta a druhou harmonickou... Výstupní napětí s amplitudou 25 V. Máte vysvětlení, jak je to možné? To by přece při té 1 mA fakt skoro "nemělo hrát"...

(upravil Wili 4. 12. 2024 14:05)

1) zataz bude velmi podobna - totozna. Zalezi od napajacieho napatia. Ak ale das UL pocitaj s teochu nizsim vykonom, ak das vinutie do katod zavedies lokalnu vazbu a klesne citlivost konca. Ak som ale pochopul asi nemas celkovu nfb takze zisku mas prebytok?

2) samotny prud uplne nedefinuje skreslenie. Casto ide o nasledujuci stupen a zataz ktoru tou lampou napajas. Zatazovacia krivka sice na grafe niekde vyzera rovno a niekde krivo ale to este neznamena ze v danom mieste pracovneho bodu pri danom napati bude sinus asymetricky. Je tam velmi vela faktorov ktore na to maju vplyv. Ja lampou niekedy pustam aj 100-200uA a ma nemeratelne skreslenie smile

Díky, takže myslíte, že mám zachovat Rz dle pentodového zapojení v katalogu? U jiných elektronek, například EL34, je totiž v katalogu zvlášť rozepsán doporučený pracovní bod pro UL zapojení s odbočkou v 40-50% a tento bod mívá zpravidla přibližně o toto procento vyšší impedanci primáru oproti katalogovým hodnotám pro pentodové zapojení. Zkoušel jsem při návrhu Chat GPT a ten mi doporučil volit namísto 3k8 impedanci mezi 5 a 5k5. A mám vysledované, že v některých technických záležitostech verze 4O nebývá vůbec mimo big_smile

Vzhledem k tomu, co jsem zatím prakticky zkoušel a co si myslím já, bych však byl spíš pro impedanci zachovat, jak radíte... Ale chtěl jsem si to ověřit zde, jelikož je to můj druhý větší zesilovač a ten první jsem navíc docela zmršil a hodně se učil za letu, tak bych ho rád udělal co nejdokonaleji.

To so zatazou som myslel ku katodovemu vinutiu, ak sa da UL ciastocne sa to zacne tvarit triodovo a nizsia zataz by bola lepsia. Ak je to ab2 (to som prehliadol) je to zase inak. Ale impedancia transformatoru cca zalezi od napajacieho napatia a vykonu ktory chces dostat, nie az tak velmi od druhu elektronky, tam je to len o tom ci je to schopna dodat pri danych parametroch a zapojeni. Tiez dost zalezi od toho ci pouzijes celkovu spatnu vazbu. Chat gpt radi velku impedanciu lebo vela ludi stavia na internete lampace bez gnfb a aby to nemalo sialene skreslenie tak sa to zachrani vyssou impedanciou primaru.

(upravil JirkaRCK 4. 12. 2024 19:32)

No a lze tedy udělat nějaký univerzální závěr, jestli impedanci zachovat dle doporučení pro pentodové zapojení, nebo o nějakých těch 25 % zvýšit, nebo se to tak vůbec nedá říct a je třeba laborovat, měřit a zkoušet? AB2ka v katalogu doporučuje 3k8 pro pentodové zapojení. Reálně lze objednat 4k, nebo 5k. V návrhu mám rezervu zesílení a globální ZV zavést plánuji.

najlepsie je nakreslit zatazovaciu krivku a tam to uvidis pre konkretne napajacie napatie a elektronku. 4k trafo bude podla mna univerzalnejsie, obzvlast ak chces UL nemozes g2 davat velmi vysoko, aby si dostal potom vykon musi ist impedancia dole.

Ake lampy a napajacie napatie chces pouzit v koncovom stupni?

pozri si toto ak to nepoznas, jednoduchsie to nikde nie je vysvetlene: https://www.valvewizard.co.uk/pp.html

Chci tam použít zase 6P3S a vycházím z katalogového zapojení 6L6-G pro třídu AB2, tedy 360 V a 2x 44 mA bias. Bez UL zapojení doporučují oněch 3k8.

ak je to 6p3s a napajanie takto nizke urcite radsej 4k vystupak ako 5k... pri tak nizkom napajani a zavazbovane by to urcite zvladlo aj 3k vystupak (odhadom, nechce sa mi kreslit krivky)

(upravil JirkaRCK 22. 12. 2024 18:21)

V rámci laborování na bastldesce jsem přepracoval budič. Inspiroval jsem se Wiliansonem, kde jsem upravil pracovní body pro 6N1P a přidal katodový sledovač s 6N1P. Konečně jsem pořídil digitální osciloskop a ubastlil jsem si prográmek na dělání protokolu s orientačním měřením THD z FFT osciloskopu. Zkreslení za invertorem naprázdno při plném vybuzení (100 Vpp) se pohybuje pod 1,5 %. Celkové zkreslení před limitací při otevřené smyčce je okolo 5% a pod 2% při zavedení slaboučké GFB (cca -4 dB).

https://phoenix-systems.cz/share/zesilovac/AB2/koncak.png

Zde jsou ke stažení protokoly měření THD a frekvenční charakteristiky v jednotlivých částech obvodu a následně s různými trafy a kombinacemi GFB a CFB. Zítra si ještě pohraju s pracovním bodem zesilovače 4 -> 100 Vpp, kde momentálně vzniká většina zkreslení budiče.

Zakoupil jsem to trafo z toroidy.pl s vinutím pro CFB. S tímto trafem bez CFB to v AB2 chodí krásně a ochotně až někam ke 36 W při 4,5% zkreslení v otevřené smyčce, s CFB jsem z toho dostal jen asi 24 W, pak už nestačí ani rozkmit 100 Vpp.

Zde je ke stažení archiv se všemi měřícími protokoly v pdf. Pozitivní hrb +1 dB na vysokých frekvencích v měřících bodech, kde je rozkmit větší než 40 Vpp, je způsoben špatně kalibrovanou sondou 1:10 osciloskopu smile Proč je zkreslení o nějakou tu desetinu nižší až za sledovačem oproti jeho vstupu nedokážu vysvětlit. Měření je velmi orientační, ale toto jsem měřil několikrát opakovaně a nedoměřil jsem se k ničemu uspokojivějšímu. Možná to taky souvisí s tím hrbem v sondě.

Dle mého názoru jsou ty parametry již docela slušné a pokud se mi podaří ještě snížit zmíněné zkreslení na zesilovači budiče, bude to super. Co mi však hlava nebere /vraťme se na úplný začátek mé účasti na tomto fóru/ s TESLA 1PF06708 to pořád vůbec "nebasuje" big_smile Ne, neinvestoval jsem čas a peníze do toroidních traf (jen) kvůli těmto odpadní reproduktorům, prostě mě baví hrát si s flaškama a udělal jsem si tím velikou radost. Ano, reproduktory klidně nahradím. ALE! Jak můžou ty Tesly proboha mít tak pokřivenou impedanci a jak je možné, že to s tranzistorovými zesilovači (i s 30 W stařečky z počátku 70. let s faktorem tlumení okolo 20 viz ten zmiňovaný Pioneer) basy normálně má. Já už jsem se dostal teoreticky naprosto do úzkých, nemám pro to žádné vysvětlení. Myslel jsem, že to bylo způsobeno částečně saturovanými trafy a částečně se to vyřeší CFB...a ono prd.

Pokud můžu mít prosím dotazy na zkušenější:

• Co stojí víc za to? Katodová ZV, nebo dalších 12 W výkonu k dobru (S CFB je limitace při 24 namísto 36 W)? Případně mám zkusit navrhnout budič s ještě větším rozkmitem, který by tu CFB v AB2 přetlačil do plného výkonu? Je to vůbec možné?

• Co to moje divoké řešení předpětí skrz sledovač? Mám se bát, že sledovač časem odplave jinam? Na internetu jsem toto řešení na několika stránkách viděl, ale sám ze své hlavy bych se to asi použít zdráhal. Mám raději vazební kondenzátor přesunout za sledovač do místa, kde je třeba nízká impedance a kde tečou proudy? Myslím, že v tomto místě by byl značně obrovský, pravděpodobně by to musel být elyt...

• Co dělat s CFB, kdybych ji chtěl vyřadit, případně ve finálním stavu zapojit na relátko k vyřazení? V jedné internetové diskuzi jsem četl zkratovat, ale to se mi popravdě nezdá. Mám ji raději zapojit do rezistoru 1k a jeden konec uzemnit? Nebo nechat ve vzduchu a nebát se parazitně indukovaného VN?

EDIT: Tak jsem blbec a ty basy nového zesilovače byly jen malým elytem ve zdroji na mé dočasné bastldesce, už se to oproti starému zesíku s INDELama rozehrálo nádherně. Je to zajímavé, chová se to úplně jinak se sinusem a v reálu. Při měření výkonu mi prošla plná amplituda i při 20 Hz.

(upravil laco 21. 12. 2024 20:55)

Ja mam driver pre CFB OPS s rozkmitom 200Vpp. Vystupak TTG-CFB-4000PP.

(upravil JirkaRCK 21. 12. 2024 23:27)

Jaká elektronka je tam prosím pro tak velký rozkmit použita? Já u všech klasických předzesilovacích triod narážím na to, že mají buď malé zesílení (6N1P), nebo v daném pracovním bodě malé předpětí mřížky (6N2P, ECC83). Ve výsledku z toho dostanu tak 130 Vpp, než se na vstupu dostanu na Ug=0.

(upravil laco 22. 12. 2024 10:00)

E88CC https://photos.app.goo.gl/5eXpM1viJhwekESp9

(upravil JirkaRCK 22. 12. 2024 14:10)

Díky. No to mám tedy, pokud se nepletu, dost podobně. Jen s nepřímým ekvivalentem 6N1P a nižším anodovým napětím 300 V.

Dnes jsem zkusil osolit anodové napětí z 300 na 350 V a už mi to chodí také až do 200 Vpp. Ke konci nad nějakých 180 Vpp se už ale začne mřížkový proud mírně projevovat. Katoda invertoru to ještě podrží bez zkreslení, ale fáze odebíraná z anody v jedné půlvlně vadne a ve druhé se protahuje, jak proudově dotuje přetíženou fázi odebíranou z katody. Přemýšlím nad dvěma možnostmi, obě přidávají další dvojitou triodu - buď namísto dvou obyčejných stupňů postavit dvě kaskody - kaskoda by měla mít vyšší zesílení a možná by to zvládla, navíc by ten velký rozkmit příhodně linearizovala. Druhé a asi horší řešení je oddělit zesilovací stupeň od invertoru dalším sledovačem.

(upravil hranatybraska 24. 12. 2024 20:37)

No a nebo je tu ještě gerilová možnost připojit odpor R6 místo na GND do katody V1A. Není to klasické zapojení, není to dokonce ani učebnicové. Je to prasárna většího kalibru, než kdybys tam dal místo lamp křemík. Je to kladná zpětná vazba. Zvyšuje to zesílení. A mohl bycs mě namítnout, že taky zvětšuje zkreslení. Ano, máš naprostou pravdu! A zároveň nemáš! Cože? Že by Schroedingerova kočka v teorii elektronických obvodů? V tom je ale NENÍ kouzlo, (je to FYZIKA), že pokud se ta zpětná vazba udělá o velikosti kolem +1, tak se z toho stane error corection a zkreslení se nezvýší, ale sníží! smile
Ale tohle si asi nechtěl slyšet. Moje nápady jsou nahovno, a co je nejhorší, ještě k tomu bohužel ... ne bohužel to není ani můj nápad. Docela se to používalo v padesátých a šedesátých letech, jenom se tomu neříkalo errorr correction. Jenže to není zapoj to tam Franto a já to zapnu! Takže tam přidej další zesilovací stupeň, ano, přemýšlíš správně. A vůbec nezkoušej, ano, ať tě ani nenapadne připojovat ten odpor do katody! Vzniklá singularita, by požrala půlku zeměkoule a druhou by si nechala v ledničce k večeři! A to nemluvím o tom, že ta lednička by pravděpodobně nebyla zapnutá do elektriky...

Druhá věc je, že ta kladná vazba ovlivňuje DC pracovní bod invertoru a bylo by potřeba přepočítat ten katodový odpora pak taky napájení těch dvou stupňů by se muselo udělat jinak než celý z jednoho bodu, jak to máš, aby se ten vliv pro DC potlačil.
Veselé vánoce všem!

Web

(upravil JirkaRCK 9. 2. 2025 11:59)

Tak už to mám hotovo v trochu štábnější kultuře. Trafa mají 4k namísto AB2 katalogových 3k8, ale mám vyzkoušeno, že 6P3S snesou v pohodě o něco větší napětí, tak jsem tomu ve finále šoupl 380 V namísto 360ti. Co jse tedy ještě nezkoušel, tak objednat E88CC a nastavit jí pracovní bod tak, jak to ve svém projektu udělal laco. Vypadá to, že E88CC pracuje s výrazně vyšším předpětím a mohla by ten problém s CFB zcela vyřešit.

Ve finálním zapojení jsem si připravil relátka na odpojování CFB a přepínání dvou předvoleb GFB. S GFB okolo 11 dB jsem nakonec prakticky dosáhl 0,2 % THD při 43 W a 20 Hz až 20 kHz v pásmu 0,2 dB. S GFB 5dB + CFB je výkon o něco horší, asi 37 W, a zkreslení nemá smysl měřit, dokud nepřehodím V2 za ECC88 - většina zkreslení vzniká mřížkovým proudem do 6N1P při amplitudě nad 120 Vpp (2x 2V předpětí x zesílení cca 30).

https://phoenix-systems.cz/share/zesilovac/AB2/IMG_3618.png
https://phoenix-systems.cz/share/zesilovac/AB2/IMG_3635.png

Třída AB2 se mi opravdu zamlouvá. Když dobře naladím bias a symetrii, tak mi zkreslení přijde velmi podobné, jako v AB1. 6L6 má přesně ten samý pracovní bod popsaný i jako AB1 při 18W, takže vlastně zesilovač v 99 % času pracuje v tomto režimu AB1 a když je potřeba utlumit basovou špičku, na chvíli si přes sledovač srkne proud. Zvuk je subjektivně velmi vyvážený a projasněný, možná až zbytečně analytický. Basy jsou se všemi kombinacemi vazeb obrovské.

PS ještě jsem to prakticky nezkoušel, ale už vím, proč mi předchozí zapojení v AB1 "nebasovalo" big_smile  Mohly za to trafa INDEL v kombinaci s nepárovanými elektronkami a debilně navrženou obracečkou fáze. Symetrie je pro basy velmi důležitá, citlivé levné trafo se pekelně přesycuje jedním směrem, i když je správně nabiasováno, ale koncové flašky mají jinou strmost. To jsem si ověřil na tom toroidu při oživování AB2... V předchcozím zapojení se setkaly všechny blbé faktory: Invertor nebyl 100% symetrický, elektronky neměly stejnou strmost + invertor neměl poťák na seštelování, a trafo INDEL stálo v tomnhle ohledu za prd srovnatelně jako ten toroid. Při oživování tohoto nového zapojení ve třídě AB2 to bylo extrémně znatelné. I při perfektním nabiasování se u jednoho páru elektronek trafo sytilo nesymetricky "jedním směrem", osvědčilo se mi symetrii neštelovat na shodu, ale na nejmenší optické zkreslení při rozpojené ZV a 30 Hz a následně na nejmenší měřené zkreslení na 1 kHz.

mas to velmi pekne, krasne si dofotil tie koncovky, to sa mi tiez paci na tych 6p3s ze krasne svietia na modro, tetrody no ... big_smile

to basovanie / nebasovanie / symetria atd tam bude problem podla mna niekde inde.

Inak ano AB2 hra velmi pekne, tiez s tym mam podobnu skusenost, ma to neuveritelnu dynamiku. Dokonca aj pri nizsich vykonoch kedy k ab2 nedochadza, mam pocit ze za to najviac moze ta priama vazba medzi budicom a koncovou lampou, proste tam nie je ziadna kapacita a koncovka si berie absolutne bez limitu kolko chce.

Jen mi úplně hlava nebere, proč se třída AB2 víc nerozšířila. Přidat do koncáku dvojitou předzesilovací triodu přece není žádná věda ani výrazná investice (proti tomu, kolik se ušetří na typu a životnosti koncovek, je to asi určitě i levnější volba pro daný výkon). To zapojení, co jsem udělal, prakticky dokazuje, že moderní mosfet není až tak nezbytný - i tu 6N6P (~ECC99) jsem tam dal kvůli životnosti a nadbytku, podobné parametry to má i když se na tu pozici práskne dvouwattová 6N1P (~~ECC88).

Jen se trochu bojím, jestli mi skrz ten sledovač nebude časem uplavávat bias. Podobné řešení jsem nicméně odkoukal i na netu a pro jistotu mám na dps i pozice na dva mosfety místo V3.

(upravil jardag69 9. 2. 2025 14:29)

Stejně by mě zajímalo, proč se u tranzistorů honí THD v tisícinách.
Jestli ono tam nakonec nebude ještě něco jiného, co uchu vadí víc.
Kdo se rád dívá do ohně, ušetří za krbová kamna a může koukat do elektronek.
Svítí krásně. (teda až na to modré světlo)

Příspěvky [21 až 40 z 62]

Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Integrovaný zesilovač 2x 25 W s 6P3S a 6N1P

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£
Sekabet spor bahisleri ve casino oyunlarıyla sekabet güncel giriş adresinde sizlerle. кракен ссылкакракен ссылка kraken darknetkraken darknet