Re: Stavba The Leach SuperAmp 2x270w/8r

jj, TIM masivně marketoval třeba harman/kardon a svou sérii zesů CITATION v 80-tkách uváděl právě jako výsledek bádání finského teoretika Mati Otaly, ale ještě k tomu zdůrazňoval "high instaneous current capability" - tak nějak to inzerovali a to určitě důležitá schopnost zesu je...i když na svařování to není, páč desítky-stovku ampér je silnej jen chvilku, že smile ... pro nás byly ty Otalovo top-modely h/k samozřejmě nedostupný sad

k vláknu: kdyby se ten Super-Leach měřil, tak věřím, že ta baterie MJ v TO3 dá (krátkodobě) slušnej proudovej peak smile
možná je to pro dynamický zvuk důležitější parametr, než samotná SR

BV nekde na netu na YT bylo pekne video o zesilovaci s nejakymi super tranzistory vhodnymi pro audio. Udajne meli rychlost presne na hranici pro dobrou rychlost a dobrou stabilitu. Ale presny udaj si nepamamatuju. Matne se mi vybavuje neco kolem 8MHz.

(upravil Elox 21. 5. 2024 0:15)

Ta drátařina je opravdu nepěkná. Dovolím si ještě upozornit na zkřížené dráty nad usměrňovacím blokem.
Zajímalo by mě, jestli jsou vývody tranzistorů a jiná místa v zesilovači zalitá epoxidem, nebo lepidlem do tavné pistole.
Ani jedno, ani druhé bych nechtěl opravovat.
Ten osciloskop má USB, takže se dá sejmout obrazovka do souboru místo focení displeje mobilem.
Krabice zvenku pěkná až na ty díry v chladiči, pod kterými jsou vidět tranzistory. Působí to nesmírně amatérsky nehledě na nebezpečí zkratu pouzder tranzistorů na kostru.
Některé mechanické díly jsou z 3D tiskárny, což může být problém vzhledem k malé teplotní odolnosti tištěných dílů. Zejména pokud jsou v přímém kontaktu s chladičem.

Elox napsal:

Krabice zvenku pěkná až na ty díry v chladiči, pod kterými jsou vidět tranzistory. Působí to nesmírně amatérsky nehledě na nebezpečí zkratu pouzder tranzistorů na kostru.

To jsem taky nepochopil, asi aby se tam lip prašilo?

Web

Prášit se tam bude tak, jako tak, má to dole průduchy a vidím tam i ventilátor.
Viditelnost trandů OK, bude to možná na doma, tam to moc nevadí, zvědavý dlouhý prst chytí max. cca 80 V, to nezabije a přináší poučení smile.
Se zesem s trčícími trandy jsem odehrál cca 200 diskoték, jen jednou mne dostala DJka, když na mou výzvu si sáhla na trand prstem, zapoměl jsem, že má na ruce 22 prstenů a chytlo to zkrat big_smile .
Spíše je problematická volba sérioparalelního zapojení a vůbec vzorů jednotek (např. nechápu indikátor lim a driver indikátorů s takovou baterií velkých odporů a trandů, indikátor limitace bych i při +- 80V zvládl s BC549 a miniaturními odpory). Doporučil bych příště nadhodit volbu  již před zahájením akce. I když je to zpravidla trochu konfliktní, "každá liška začne chválit svůj ohon, a která ho nemá, bude říkat, že bez něj je nejlíp".

Je to udělané dle staré koncepce a to bylo zamýšleno. Drobně se na osciloskopu projevuje kapacita vodičů. Na zvuk to nemá vliv ani ve výškách na plný výkon, jsou čisté intonace i za několika zdma..., v místnosti nelze vydržet. Kdo to jednou bude opravovat, budu jen já, takže žádný problém. Vyvaroval jsem se veškerým šroubovacím spojům v cestách co mají co do napájení, tak na to-3. vše řádně i epoxidem řešeno. Kdo si sáhne na to-3 je jeho problém, a víckrát to neudělá, navíc to vypadá dobře a skvěle odvádí teplo. Tepla je tu skutečně mraky. Při hlasitém poslechu to topí neskutečně, malé topení. Vše funguje jak má, hraje luxusně , není tomu co dodat. Nedávno jsem měl v rukách yamahu, prej topovka za 35litrů, hodil jsem na ni signál a od půlky zesílení masakr.. Ať je klidně drobný překmit, ale i pila je naprosto pilová v plném zesílení a to jaksi u jiných nestojí ani za řeč co je to za paskvil od 60% zesílení. Kritiku přijímám v mezích. Vše je předimenzované i v odporech proto velké watáže i když nejsou potřeba, včetně kondenzátorové baterie. Limitace je také tranzistorově předimenzovaná ale uděláná naprosto přesně a můžu ji nastavit i na 4R repro. Pomaloběžný ventilátor na usměrňovačích, je jen proto, že mají 70C i s chladičem v plném zesílení (odběru) ventilátor je neslyšný, to je spíš nepatrně slyšet toroid naprázdno. Vše uzpůsobeno na dlouhý život zesilovače. Boucherot se svitkovým (drahým) má svůj důvod, je na něm sakra znát kvalita, oproti normálnímu sledováno v odporové zátěži. Peníze jsou, my nebudeme wink Vaše komentáře, když čte někdo, kdo by si to chtěl udělat -odradíte. Pro ty co chtějí stavět, vřele doporučuji, nekupujte, stavte, pořád je to jiný level.

jchvatal napsal:

Kdo si sáhne na to-3 je jeho problém, a víckrát to neudělá, navíc to vypadá dobře a skvěle odvádí teplo.  j

Ta veta by se dobre vyjimala u soudu... big_smile

Muze si na to sahnout dite, domaci mazlicek...

Web

To ne, zesilovač a kompletní šasí včetně chladiče TO-3 je spojeno se síťovou zemí. Takže cokoliv shodí proudový chránič.
Což spousty stavěných zesilovačů ignoruje, aby se vyhnul řešení brumu.

(upravil ransom 4. 8. 2024 22:11)

Jestli z chladičů koukají klobouky tranzistorů, pak není problém dostat ránu mezi napájecími šavlemi. 160V DC už může být i fatální.
S proudovým chráničem to nemá nic do činění. Tomu to bude jedno. Co je za trafem, není chráničem nijak chráněno. Ten vypadne pouze na unikající proud na primární straně.
(A rozhodně nevypadne na dotek ruky.)
Nikde to pořádně nevidím, ale pokud jsou ty TO3 opravdu přístupné doteku, jako elektrikář to prohlašuju za nebezpečné zařízení.
(Pokud jsou zakryté, pak OK.)

ransom napsal:

Jestli z chladičů koukají klobouky tranzistorů, pak není problém dostat ránu mezi napájecími šavlemi. 160V DC už může být i fatání.

To by to musel někdo chytit oběma rukama a ještě si vybrat ty správné tranzistory, aby to šlo přes srdce.

(upravil rvx73 4. 8. 2024 22:42)

Náhoda je blbec. Proč tomu chodit na proti?

jchvatal napsal:

Je to udělané dle staré koncepce a to bylo zamýšleno. Drobně se na osciloskopu projevuje kapacita vodičů. Na zvuk to nemá vliv ani ve výškách na plný výkon, jsou čisté intonace i za několika zdma..., .

Jak vypada obdelnik na 20kHz? Staci 10V rozkmit. To same do komplexni zateze 4R||0,5uF pri 10kHz.

(upravil reeb 5. 8. 2024 11:13)

jchvatal napsal:

Drobně se na osciloskopu projevuje kapacita vodičů.

Spíš indukčnost přívodních vodičů ke koncákům...

Holt když to má být uděláno podle staré koncepce bude to mít dětské nemoci smile

Web