Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.

(Stránka 11 z 12)

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Super shunt pro DAC a sluchátkový zesilovač

Stránky: ««« 1 ... 9 10 11 12 »»»

RSS

Příspěvky [201 až 220 z 230]

Re: Super shunt pro DAC a sluchátkový zesilovač

Tak tohle není finální zapojení. Zatím jen zjišťuji, jestli se mi to vůbec vejde do bedny a jestli nemám rovnou nějaké moduly vyhodit. Kdo tohle dělá denně, tak už ví, co kam dát. 90% lidí tady dělá určitě hezčí krabice jak z venku, tak zevnitř, ale s tím jsem smířen (z výtvarné výchovy beznadějně za 3 big_smile)
Ono jen za ten rok, co se tímhle zabývám, mi celkem došlo, že rozdíl v THD 1 tisícina zvuk nedělá. Změřil jsem si doma několik zvukovek a všechno je +- podobné, ale rozdíl ve zvuku brutální. Např. většina zvukovek nedokáže vůbec zahrát metal bez chrčení. Až jsem si myslel, že to je prostě špatně nahrané ve studiu. Ale pak jsem objevil zvukovku, co to dokáže. I když přes celé spektrum je obrovská deka (výstupní impedance 50ohm holt není nic extra).

O implementaci jde v první řadě určitě. I DAC s čipem PCM1794A jde vyrobit špičkově.
Viz. https://www.audiosciencereview.com/foru … c-hs.6370/
Je tam i diskuze s výrobcem a píše, že nejprve to navrhuje tak, aby bylo měření co nejlepší, ale výsledný návrh je už dle poslechu na úkor měření.

Někdo může namítat, že stavět něco takového nedává dneska smysl, ale mně to jako závislákovi na elektronice smysl dává big_smile

(upravil mechanik 10. 1. 2024 3:01)

Nikdy nevieš možno nástupca PCM1794 bude hrať tak že sa PCM1794 bude používať ešte dalších 25 rokov a dražiť za tažké prachy big_smile Každopadne dnes ho stále používa rada výrobcov vo svojich zariadeniach. Ale je skutočne obdivuhodné ako tie staré R-2R DAC čipy dokážu nadchnúť kludne aj odbornú komunitu svojim zvukom a to aj dnes. Nechcem kecať ale Gred Audio pracuje tušim s PCM63. Čo by mal byť predchodca PCM1704. Sú to dve rôzne technologie (sigma-delta a R-2R) na skutočne seriozne porovnanie by to chcelo zamerať sa na viac vecí než len to THD. Jedna z predností pri R-2R by mala byť daleko menšia náchylnosť na jitter. No a môžem povedať že jetter dokáže zvuk fakt totálne zabiť.

S rôznymi dejitter vecičkami som nemal dobré skúsenosti. Hlavne prepastný rozdiel je také S/PDIF ktoré aj z kvalitnej Lynx L22 stálo zvukovo v porovnaní s I2S z USB audio s XMOS za prd. Či boli hodiny na doske XMOS alebo DACu už bolo jedno... Trochu ma zarazilo že amirm čo robí tie merania DACov tvrdil v nejakej téme s meraniami že S/PDIF a I2S vstupy sú si rovnocenné. Povedal by som že s tým má prd skúsenosť alebo je hluchý. Za mna opustiť S/PDIF rozhranie bola jedna z najlepších vecí čo som v systéme urobil...

Pardon ale pozeral som fotky vnútra toho DACu s PCM1794 čo si posielal a jediná dobrá vec ktorú tam vidím je že to má dual mono. Inak velmi slabá implementácia. 3 možno aj lepšie regulátory tak priemerne rozmiestnené a ten na digitál vyzerá dosť slabo. Celkovo všade len pár nutných a obyčajných keramík. Stačí pozrieť   https://www.audiosciencereview.com/foru … png.20668/   Ako vyzerá napríklad môj DAC si môžeš pozrieť na fotke o stranu späť vpravo hore.

EDIT: teraz som našiel práve diskretny R-2R DAC s THD 0,0004% pri -2db! a šumové dno je pod -150db! Keď sa toto dá postaviť diskretne čo by TI asi tak dokázali postaviť v integrovanom prevedení?

Tiež teda ideálny spôsob ako porovnať či sú zvukové rozdiely medzi sigma-delta a R-2R v THD.

Vyjadrím sa k DACom, ktoré tu 2x spomínal mechanik. Vlastním ich totiž obidva.

DAC s AD1955 ( https://www.gredaudio.com ) je presne ako mechanik opísal - XMOS oddelené profi optikou, samotný DAC je na 4 vrstvovej doske s plošnými spojmi... atď atď, čiže implementácia urobená poriadne ako sa má. Hrá to špičkovo, meria to špičkovo.

Potom jeden spoluautor predchádzajúceho DACu urobil DAC s PCM63P-K, čo je R2R čip. Neviem ako to meria (predpokladám, že horšie ako DAC uvádzaný vyššie), ale hrá to rovnako dobre ako ten s AD1955 (podľa názoru ľudí, čo to porovnávali) a podľa môjho rýdzo osobného názoru ešte aj o chlp lepšie (priestorovosť, neagresívnosť voči tomu s AD1955).

Pointa je v tom, že DAC s PCM63P-K nie je tak háklivý na implementáciu, áno pár fínt bolo použitých aj tam, ale hlavne je to celé urobené ako prototyp na univerzálnej DPS. Náklady neporovnateľne nižšie, zvuk porovnateľný alebo lepší.

(upravil mechanik 10. 1. 2024 14:47)

Ďakujem za upresnenie že "výrobca" toho R-2R bol len spoluautor. Inak ta vítam Slimák na audiowebe smile Viem že píšeš na HiFi forum. Je to pekné fórum kde je mnoho šikovných ľudí. Cenová kategoria zariadení je vyššia než na AW a okrem toho že si ľudia pripustia že je počuť veci ktoré zatial nejde dobre zmerať tak si forum zároveň drží aj vysokú technickú úroveň. Ja už som príliš "starý" na prechod na iné forum a zostanem len na AW. Ideálne na forum nepísať vôbec a viac makať na audiu smile

(upravil Slimak 10. 1. 2024 15:07)

Presnejšie povedané - výrobca R2R DACu bol jedným z autorov, ktorí robili DAC s AD1955 a ešte inak - je to jediný autor R2R DACu.
Nedorozumenia občas vzniknú tým, že mám trocha problém s vyjadrovaním.
Autor R2R DACu má nick Babaudio na hififore, ale píše málo,
skôr stále niečo robí, je to vynikajúci audio obvodár. Podľa môjho aj chlapci z AD alebo TI by sa mohli od neho niečo priučiť smile

A ďakujem za privítanie, ja obvykle niečo napíšem a potom zasa pol roka nič smile

(upravil mechanik 10. 1. 2024 20:32)

Napísal si to dobre. Pochopili som ta správne. Možno som niečo zle napísal ja big_smile No to už je jedno smile Dík za informácie.

(upravil dawsoo 14. 1. 2024 16:35)

Jen neskromně dodám že dnes bych nesázel ani na dříve mnou velmi oblíbený AD1955 s jednou z nejlepších realizovaných implementací z před 10-15 lety,od TI jsem neslyšel a hlavně neměřil! nikdy ani vzdáleně nic co by stálo dnes za trochu dobré slovo. Takže možná je na čase budíček, je rok 2023 pánové a dámy,dneska to umí už hodně lidí udělat dobře (platí zejména pro slovanetí uzavřenou teoretickou a diy bublinu) big_smile . Rozumim tomu kdo si hraje nezlobí,ale pak se nebavme o špičce oboru.

PS: Jinak Slimáku, moc rád tě vidím a vítám tě zde pane. smile

kuk: https://www.ti.com/product/DAC11001B

PC-DAC-ZESIK-Bedny=zvuk doma

(pouze) poslechová zkušenost pro přehrávače placek: tandem transport 96kHZ (20bit slovo)+Topič E50 hraje o poznání líp, než vintage CDP bývalé vyšší třídy (kolem 20t CZK nové ceny)...uposlechnul jsem rady zkušenějších zde a udělal jsem dobře smile ... díky!

(upravil mechanik 14. 1. 2024 20:08)

dawsoo, niečo som k tomu R-2R našiel na diyaudio. Písal to rovno niekto z TI. DAC nie je pre audio a nemá I2S vstup ale SPI. No píšu tam zaujímavé veci k výhodám R-2R. Dac je určený pre presné medicínske prístroje a dúfam že dobre citujem "vysokú linearitu, šírku pásma a nízky šum.

Ten DAC s AD1955 čo často spomínaš by to chcelo testnúť cez nejaky xmos a direct I2S. S/PDIF je na prd... To je proste nefér.

kal, 20t českých nie je mnoho a každý za tých 20t predával niečo iné... No hlavná je spokojnosť.

jj, nejvíce potěšující je poměr spokojenost / vynaložené prostředky...jasně, 20t na hifinázorech jsou buráky, ale tady už je to entry level

Používám externí převodník s velmi kvalitní implementací AD1955 a CD přehrávač s velmi kvalitní implentací R2R. U dobrých nahrávek je externí převodník jednoznačně lepší. K těm horším nahrávkám je ten vestavěný R2R převodník milosrdnější. Pochopitelně pouze můj subjektivní názor, někdo jiný to může slyšet jinak.
Dawsoo: Můj bývalý kolega, budiž mu země lehká, používal parafrázi výše uvedeného rčení: "Kdo si hraje, nezrobí"

Dawsoo ďakujem za pekné privítanie.

Inak TI som nemyslel v súvislosti s DACmi.

A už niekoľko rokov sa v hifi technike všeobecne vraciam k starším obvodovým riešeniam, má to svoj dôvod, ale to tu nechcem
rozoberať, je to už hodne OT. Ale možno ak niekto založí vlákno moderné hifi verzus old school wink a bude sa mi chcieť, tak niečo napíšem.

rozdíly u různých převodů z CD být musí, jestli je analog "image" skutečnosti, je digitál image-image,
všechny upsamplingy 44,1 jsou další "domýšlení" (dle různých algoritmů), takže další image smile smile

(upravil dawsoo 15. 1. 2024 14:34)

Slimák: Určitě takové vlákno založ, nic tu určo není tabu a já si vždy rád počtu rozumný názory na cokoli.

Ono nakonec i já mam staré věci rád, třeba staré zesilovače,jsou udělány většinou mnohem lépe a z lepších součástek než nové,jen třeba nemají zcela čistou signálovku což jde samozřejmě při současném vědění poměrně snadno zlepšit. Nějaký vlákna občas i s měřením o starým hifi tu jsou.

PC-DAC-ZESIK-Bedny=zvuk doma

Toto je určitě hodnotná diskuze, protože DACy se podrobně moc neřeší. 
Problém SPDIF nevidím úplně v jitteru. Ten jde řešit bufferem většího množství samplů a rekonstrukcí dle master clocku pro DAC (info o frekvencích je v datech včetně paritního bitu). Horší je, když vznikne nějaká chyba a receiver není schopen rozpoznat sample. Pak si nemá jak zažádat o znovu odeslání samplu. Přehrání se tak musí zastavit nebo chybný sample nějak dopočítat (vymyslet si). Je zde tedy velká závislost na kvalitě vysílače. Pak ne každé zařízení podporuje 192kHz/24bit, takže není ani zaručená kompatibilita všeho se vším. Nicméně SPDIF obsahuje oproti USB čistá audio data. U USB se musí použít minimálně izolátor a ani ten neodfiltruje vše. Z PC leze bordel na všech možných frekvencích a cestou se nachytá další.

Přesun z I2S na optiku a zpět už jsem zkoumal a přidat 4 vysílače, optická vlákna a 4 přijímače není takový problém. Gredaudio to prý řeší jen 2 vlákny pro audio data a master clock, takže by mě zajímalo, jakým protokolem to přenáší. Napadá mě zase jen SPDIF. Samply do spdif se generují a následně obnovují dle stejných hodin, takže data se nemohou rozhodit natolik, aby na přijímači vznikl problémový jitter.

(upravil mechanik 15. 1. 2024 22:43)

a čím to bufferovanie S/PDIF chceš urobiť? A aký tam dáš čas? Aby to vystačilo napríklad na celú skladbu, alebo album? Riešením je ahať tie data asynchronne ako XMOS. Další problém môže byť že data sú spoločne, hodiny, data a všetko. Už S/PDIF receiver na I2S má jitter. No aj keď sa výrobca často chváli že by ho mal vedieť do nejakej miery redukovať. Nestretol som sa s tým že by to fungovalo dobre... Proste ESI Julia horá horšie než S/PDIF výstup Lynx L22 a všetko to hrá podstatne horšie než XMOS a hodiny na doske DACu. Díky bohu S/PDIF z nejakej matičnej dosky, TV alebo starého CD Playeru som ani neskúšal...

Na tvojom mieste by som sa uspokojil s nejakym izolátorom na I2S strane. Stoja okolo 10e a funguje to dobre...

Okolo DACov sem na forum chodili schopní ľudia bohužial dnes ti tu velmi nemá kto poradiť.

(upravil kotel 15. 1. 2024 23:42)

Bufferovat jde maximálně pár sekund, aby to bylo uživatelsky přívětivé. Ale když by buffer vychytal alespoň jednu skladbu, tak je vyhráno. Data už se pak sypou z bufferu do DAC dle master clocku, který může být klidně u čipu.
Pokud je chyba u každého 10 samplu, tak to řešení samozřejmě nemá.
Ona je vůbec otázka, zda jitter z spdif (dle měření audiosciencereview pod prahem slyšitelnosti) způsobuje horší zvuk nebo jde jen o špatnou implementaci DACu. Já bych řekl z části oboje.
Master clock přímo u DAC je samozřejmě nejlepší řešení. Tím by se asi mělo začít a zbytek navrhovat okolo toho.

(upravil mechanik 16. 1. 2024 0:11)

Na S/PDIF sa ideálne vyprdni. Ak teda nevieš programovať nejake FPGA, nechceš stavať DSP a podobne. Stráviš s tým 2 roky práce a možno zistíš že to stále stojí za prd a možno dokonca z nejakych dalších dôvodov. Gred Audio tam viac digitálnych vstupov ani nedali z dôvodu aby to celé nedegradovali... Ako píšeš ten masterclock pri DACe bude dobrý základ. Ako niekto povedal, či napísal. Digital je tiež len analog smile Dodám že jednoty a nuly šumia a sú rozne dlhé a tým to určite nekončí big_smile

Mna by zaujímalo čo na doske DACu gred audio robia tie velké folie s kapacitou v jednotkách uF smile Kam by asi tak keramika mohla nevyhovovať? Nejake nízkošumové zdroje? Blokovanie nejakych referencií? To by ma fakt zaujímalo smile

Inak minule som skúšal ako sa správa červená LED ako napätová referencia a o 20mV to uletí keď na to poriadne dýchnem big_smile Pri budení z vysokej impedancie to extra nedrží napätie pri zmene napájacieho. Ale také párovanie aspoň s typom červených LED čo mám doma velmi netreba. Mám ich v tom komponente na predošlej strane 16 a pekne to svieti. Nesvietiť to tak pekne dal by som tam dávno nejaku skutočnú referenciu k tomu určenú big_smile

Hlavne to chce určiť si čím sa chceš zaoberať a to treba vybrať niečo zmyslupné čo bude mať dopad na reálny zvuk alebo parametre alebo ideálne oboje smile Rozhodne strácať vela času napätovou referenciou a podobnými vecami sa mi nezdá velmi prínosné big_smile Ani kapacitou primár/sekundár pri štandardne kvalitných trafách... Alebo sa tým baviť po dokončení. Nejake olejové kundorfy a podobne big_smile big_smile

mechanik: signál z fotodiody čtecí hlavy je analogový (intenzita odraženého světla se mění spojitě), ale dál už se dělá všechno pro to, aby nebyl, že? smile

mechanik napsal:

Mna by zaujímalo čo na doske DACu gred audio robia tie velké folie s kapacitou v jednotkách uF smile Kam by asi tak keramika mohla nevyhovovať? Nejake nízkošumové zdroje? Blokovanie nejakych referencií? To by ma fakt zaujímalo smile

Ty wima 3,3uF jsou asi pro blokování operáků v IV sekci.

Já jsem ještě na začátku, takže mě víc zaujala ta optika. Tam jsou oscilátory až u DAC a jedno vlákno jde směrem k xmos cpu, takže to může být master clock, podle kterého xmos odesílá data. Asi úplně nevadí, že to jde nejdřív přes optiku. V Lutadac to jde taky přes optoizolátor. Pak tam vidím klasický toslink, což může být pro dodatečné informace o frekvenci atd... Zbývá tedy 1 vlákno na audio data. Jak přenáší audio data jedním optickým vláknem?

Příspěvky [201 až 220 z 230]

Stránky: ««« 1 ... 9 10 11 12 »»»

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Super shunt pro DAC a sluchátkový zesilovač

Podobná témata

~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£