Re: Zahoření
Když jsme zkoušeli mučit "tvrdší" kousek ze dvojice stejných, podařilo sa nám po týdnu (!!!) free-air rozkmitu na hranici Xmax srazit Fs o pár hz. Nicméně za nějakou dobu byl zase zpátky nma původní hodnotě.
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Reproduktory » Zahoření
Když jsme zkoušeli mučit "tvrdší" kousek ze dvojice stejných, podařilo sa nám po týdnu (!!!) free-air rozkmitu na hranici Xmax srazit Fs o pár hz. Nicméně za nějakou dobu byl zase zpátky nma původní hodnotě.
MaBat - nerozumime si, ja taky predpokladam ozvucnici jako dominantni prvek. ARN-312 jsem mu zvetsil Cms o 20% a prepocital zbytek, presne tak. Ve stejne (dominantni) closed ozvucnici slo Fs ze 76Hz na 69Hz, poklesl celkovy Qtc ozvucnice a vzrostla vychylka. Vse jen v simulacnim programu. Taky presne nevim, co se skryva za tim lepsim projevem rozehranych repro a zkousim cestu pres parametry reproduktoru, zkresleni, nelinearity + psychoakustiku. Nic jinyho me nenapada, ale vsechno dohromady to muze u posluchace vyvolat lepsi dojem, nez reprak nerozehrany. BTW, nikdy jsem se timhle smerem pri koupi novyho basaku neorientoval. Nekteri pseudohifisti stravi vic casu behanim kolem aparatu, nez poslouchanim a to by me tedy nebavilo.
Tak na to se schválně večer podívám... 
Edit: je mi jasný, že to tady nevyřešíme, koneckonců, jednoznačně to nevyřešili nikde na netu, co jsem se zatím díval... i za účasti lidí, kteří k tomu měli víc co říct, něž my tady.
Jen je prostě zajímavý, že prakticky/né-li všichni popisují pouze pozitivní (!) posun ve zvuku...
Myslím že ta změna "na poslech" bude ležet někde jinde než jenom ve frekv. charakteristice. Například dva reproduktory od různých firem budou pravděpodobně znít jinak i když budou mít hodnoty TS téměř stejné. Taky bych bral v úvahu že reproduktor nejsou jen TS parametry-je to jen několik parametrů pomocí kterých se dá s reproduktorem matematicky pracovat. Změny před a po rozehrání se můžou odehrávat i v oblasti "nepokryté" TS parametry. To už se ale pouštím na dost tenký led... 
Samozřejmě, už jsem to zmínil. Jen, že jsou to popisované změny v BASU, což by jako první logicky vedlo ke změnám v TS. Ty jsou ovšem, zdá se, celkově spíš zanedbatelné, takže to opravdu asi bude někde jinde...
Edit: no a pak je samozřejmě možný, že všichni ti, kteří popisují změny ve zvuku, slyší jen trávu růst 
Každopádně, pokud to má reálný základ, musí to být v něčem měřitelném, v čem se ten reproduktor systematicky liší před/po, a co subjektivně zlepšuje zvuk. Což samozřejmě neni snadný zjistit, zvlášt bez měřícího vybavení 
Tak na to se schválně večer podívám...
Edit: je mi jasný, že to tady nevyřešíme, koneckonců, jednoznačně to nevyřešili nikde na netu, co jsem se zatím díval... i za účasti lidí, kteří k tomu měli víc co říct, něž my tady.
Jen je prostě zajímavý, že prakticky/né-li všichni popisují pouze pozitivní (!) posun ve zvuku...
změna TS parametrů je technicky objektivně doložitelná měřením před a po rozehrání. Jaký vliv to má na změnu zvuku by šlo zjistit slepým testem, tak že by se nově vyrobené soustavy porovnaly jedna rozehraná a druhá ne. Zajímavé by bylo jestli jsou rozpoznatelné změny.
Myslím, že s rozehráním je to trochu komplikovanější. Tím nemyslím nutnost nějakého super sofistikovaného zahořovacího signálu, ale těchto několik věcí, se kterými jsem se setkal.
1) K velké části změny parametrů dojde poměrně rychle, v klidu se však rychle vracejí na původní hodnoty. Konkrétní případ už popsal Michal.
2) Má-li dojít k trvalejší změně parametrů, mluvíme tu pravděpodobně o stovkách hodin.
3) Vliv zahoření na parametry je velmi individuální typ od typu reproduktoru, mám středobasy, které nezměnili fs po padesáti hodinách rozcvičky ani o hertz.
me tak napada, jestli se tim, ze hrajete hlavne nejak nestabilizuje mag. pole, precijen nejsou ty magnety zmagnetovany vzdycky od vyroby tak uplne rovnomerne a to se muze podepsat na polovejch nastavcich. ale taky bych to zaradil spis mezi zmeny kratkodoby. ale vysvetlovalo by to, proc se treba full-range repro rozehravaji tak dlouho, protoze jsou na to proste v dusledku kratkosti kmitacky nachylnejsi. takze se ani tak nemeni TS, jako spis zkresleni. jeste me napadlo, ze se v repro muzou casem rozvirit nejaky necistoty a prach, ale to pochybuju, ze by bylo slyset. to spis ma vliv, kdyz se pak zaprasi membrana:) je pak tezsi, coz vysvetluje nizsi basy "rozehranych" beden a prach ma dobry absorbcni ucinky
coz se projevi zjemnenim vejsek
peace 
To by tam toho prachu muselo byť ako keď neupratuješ sto rokov, nie? Prach to nebude.
si delam srandu 
Prave mi hraju moje malinke celopasma (vid tema Smetiste/Tak teda, konečne nemám genius) a hraju cim dalej prijemnejsie. Klesla agresivita na stredoch, zjemnili sa vysky, pribudlo makkych basov. Vyekvalizovane to uz hra velmi dobre aj potichu. Zvuk sa zlepsoval postupne, hadam toto uz je pri konci. Hraju asi 2 mesiace (cca s intenzitou 3dni v tyzdni po 3h/d). Citelne zmakol zaves (nemaju spider).
Rozohratie bolo tiez dobre pocut na JBL GT-4 10 base, pribudlo basov, menej to bucha. Mechanicky zmenu necitit. Tiez bola zmena u Jensen XS1010, hra hlbsie. Zmenu bolo citit na zavese (hruba pena), dost zmakol.
Vsetky zmeny su pozitivne, najviac to pocut u tych 2" sirokopasmovych.
Nemyslim, ze to je len subjektivny dojem, ci navyk alebo voodoo (to mozno hovorit tak o stojancekoch na reprokable a 500kg polickach na obmedzenie rezonancii), kedze bezne cez den pocuvam aj na 3 roznych paroch repro, malokedy len 1 typ dlhodobo.
citacia od KarelXth: "Změny před a po rozehrání se můžou odehrávat i v oblasti "nepokryté" TS parametry. To už se ale pouštím na dost tenký led... smile" - napr harmonicke skreslenie T/S nepokryvaju. Taktiez impulznu odozvu.
Skuste to niekto zmerat, ak mate moznost, tu moze byt rozdiel.
před nmoha lety jsem měl reprák podobnej ARN-312-00/4 , vlivem skladování nebo špatnou montáží byla membrána zasunutá dovnitř , takže při puštění třeba sinus. signálu bylo krásně vidět jak místo pohybu v jedné urovni jede celá membrána asi o 1 cm nahoru, ten reprák se nesrovnal ani po několika letech, nikdy nehrál dobře
tenhle příklad bude asi extrém
nedalo mě to a přihazuji svojí trochu do mlýna. Je třeba známá věc že hubert z prodance rozehrával nějaký (nevim proč, kdysi to psal na fóru) velký basový repro, a to tak, že je na pár hodin připojil k oscilátoru, nevim kolik hz, ale jen tak bez skeletu. prej se u toho nedalo moc bejt. Ale ted můžete přemejšlet (nebo mu napsat
) proč se to dělá
))
Jinak tip na rozehrávání beden je postavit je proti sobě čelem,mezera tak 5-10cm,u jedný bedny přehodit kabely aby makaly membrány souhlasně a pustit jim proměnnej kmitočet z cd v repeat módu.Není vůbec nic slyšet-ticho.(-1+1=0)Takhle jsem to dělal,zapnul v pátek před odjezdem na chatu,vypnul v neděli.Za 2,3 týdny to všechno povolí a zvuk je pak úplně jinde.To tak odpovídá,někteří výrobci píšou cca 100h zahořování.
v zahorovaniu basákov verím už podľa vlastných skúseností a viem že je to rozdiel zatial som to badal na hifikoch, momentálne mam aj profíka takže uvidím či to niečo po čase zrobí s tým zvukom, mám doma super skladbu jedná sa o hardtechno bass mix, trvá asi 4:30min na bežných basákoch nepočuť basy iba na subwooferoch je to moja obľubená basovka, práve na nej som odpálil už jeden hifík, a na druhom roztrhal pavúk, len neviem ako by som ju tu dal na web, aby ste si ju mohli stiahnuť
dokken: zkoušel sem to. zas tak moc ticho neni, ale je pravda že to tišší je.
diki chyna.cz
takze tu je odkaz na hardsound je tam ulozena na 30 dní 
http://leteckaposta.cz/538148879
Nemáš víc takových? Něco by se hodilo... 
Audioweb.cz » Reproduktory » Zahoření