Re: MUSIC 70: Dotazy...

Leoši, zední panely by až tak nebolely... Otázkou je hlavně, co by na to řekl můj ministr financí... Kolik bys za ně chtěl bez a s repasí? Klidně do mailu, těším se smile

P.S: Už jsem si na novej zvuk M70 UL zvykl a už jsem zase happy smile

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Sendy napsal:

Taky se některým lampám to přetěžování g2 ale vůbec nelíbí...

Jak moc to vadí v reálu, když mám na g2 defakto 500V? smile Zkracuju flaštičkám drasticky životnost?

Taková blbost: Kdybych g2 napájel přes odpor z +420V šíny a "ultralineární vazbu" na odbočku trafa provedl kundíkem (tedy jen pro AC signál), mělo by to šanci fungovat? Dávat do serie s g2 nějakou 80V zenerku je asi taky blbost, žejo... smile To by mi pro Ua < 80V visely g2 v luftě...

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Ta zenerka, to je vražedný nápad:-) Výrobci uvádí max. povolenou ztrátu Wg2 = 8W, toho bych se držel a do série s g2 zařadil odpor, někde ve starém datasheetu se při tomto napětí uvádí dokonce 1k/lampu.

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Němci to dělali tak, že pro g2 měli samotné vinutí, a jeho střed pověsili na 430V. Dej do g2 odpor a kašli na to. Některé lampy sice vydrží dost velké přetížení, ale moc s tím nepočítej.

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Tak jo, je tam kilčo, v klidu žere g2 nějaký 4mA, celkový kliďák 36mA, není to zlé.

Zkusil jsem zmenšit kapacitu zpětnovazebního kondu z 300p na 150p a ejhle, ono to najednou hraje i vejšky smile Bohužel nemám doma škopek, abych se podíval, co jsem udělal. Vejškáče nehoří.

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

TAk to mě uklidňuje.

Vypadá to, že UL potřebuje větší kliďák než původní push-pull... Nahlas to hraje parádně, s původním push-pulem se to nedá srovnávat. Ale aby to hrálo pěkně i potichu, musel jsem přikotlit až na 40mA a možná půjdu ještě trochu výš.

Nebo původní push-pull patlal natolik, že se v tom příjemným teplým zvuku přechoďák úplně ztratil smile

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

opamp - nezbývá než ti gratulovat k počinu

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Teď ještě nějak chytře snížit vstupní citlivost. Na netu jsem našel úpravu prakticky identickýho zapojení, kdy se vstupní EF86 zapojí jako trioda, sníží se jí anodový odpor (samozřejmě se přepočítá i katodový, aby sedělo napětí na anodě, když tam je přímá vazba ne invertor) a vyhodí se elyt blokující katodovej odpor. Pak se to dá zavazbit údajně tak, že vstupní citlivost klesne na pětinu. Ten článek vypadá dost seriózně, neradí za každou cenu zapojit všechny lampy jako triody a vyhodit "škodlivou" zpětnou vazbu smile
Tak až budu mít doma ošklivoskop, pohraju si. http://www.lundahl.se/pdfs/claus_byrith … _30wpp.pdf

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Díky za nastrčené počteníčko.
Já tu citlivost posunul jen tak, že jsem upravil odpor zpětné vazby. Teď nemám po ruce schéma, stačí jen zmenšit odpor jdoucí do katody z výstupu trafa.
Triodou z EF nic nepokazíš, mělo by ti to udělat takový ( nazvěme ) pohodovější zvuk. Toto jsem sice nezkoušel, ale neměl by s tím být problém.

Re: MUSIC 70: Dotazy...

... a kondík - elektrolyt v katodě by měl zůstat. Můžeš ale zmenšit kondík ve vazbě

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Opamp, uprav, zkontroluj stabilitu do zátěží a změř to na nějakém analyzéru smile

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Jojo, to je všechno v plánu, to se pobavíte, co jsem splácal smile

Bobobrod: Z "utažení" celkový vazby zmenšením odporu mám celkem strach. Sinclair tady před tím docela varoval. Kdyby to bylo stabilní i s 4k7 nebo 3k3 místo 12k, měl bych samozřejmě vyhráno, navíc by to hezky stáhlo zkreslení a výstupní odpor. Jinak kond ve vazbě jsem už zmenšil na 150p a uchometricky dobrý.

Díky všem za neutuchající nápady a rady!

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Zkus to testnout s otevřenou zpětnou vazbou. Pokud se to nerozkmitá, s utažením vazby nemůžeš mět problém.

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Promiň, ale mám pocit, že to cos teď napsal nemůže bejt pravda.

Spousta operáků apod. má přece předepsaný MINIMÁLNÍ zesílení, při kterém jsou stabilní, a při silnějším zavazbení začnou zlobit. Dělá to i většina solid-state výkonových zesilovačů. A tady je ve zpětnovazební smyčce dokonce trafo, tedy záležitost záludná a potutelná.

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Pokud u tohoto flaškáče spočítáš zesílení beze smyčky, dojdeš k řádově několika stům. Pokud je fše košer uděláno, neměl by sám o sobě kmitat. Při nevhodné aplikaci v praxi naopak může, jak už zmínil Sinclair. Doma se ti to snad ale ani nemůže podařit. A porovnej to se ziskem operáků...
Osobně takto odbastluji novinky. Až mám komplet vše odlaborováno teprve uzavřu vazbu. Ono se někdy přihodí, že to zakmitává jen někdy nebo při určitém signálu a vazba se ti do toho jen plete. Oživoval jsem tak i hromadu tranzistoráků. Navíc z poměru zesílení s a bez vazby možno usuzovat na výsledný zvuk už na stole.
Je to na delší povídání, obávám se že zde tím jen blokuju místo...

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Tak jsem udělal porovnávačku "ultralineáru" s DPA223 smile A ono to teď hraje dost podobně, DPA čistěji a lampičky "hudebněji" smile Výkon do 8 ohmů je cca stejný...

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Já bych klidně zkusil vyhodit ten katodový elektrolyt u té EF86. Zvětší se tím tzv. lokální NFB a klesne zesílení toho stupně a to Ty chceš. Na stabilitu to vliv mít nebude. Je to určitě bezpečnější než zasahovat do celkové zpětné vazby.

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Brúdre, zkoušel jsi to někdy?

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

Já jo, hrálo to nic moc smile Ale těch nových barev ve zvuku smile

Web

Re: MUSIC 70: Dotazy...

sinclair napsal:

Brúdre, zkoušel jsi to někdy?

U té EF86 v Music 70/130 ne. Ale u jiných zesilovačů mnohokrát. Je ale fakt že to byly nástrojové zesilovače a stupně byly triodové. Musím to příležitostně vyzkoušet a podívat se co se tam děje - opamp píše že zvuk byl nic moc.