Re: Dimenzování traf, filtráků, chladičů, ...

lexx napsal:

Seš línej si to zjístiť. Stačí, zajít do knihovny a půjčit si knihy o elektronice - vše tam, na co se ptáš je, včetně vzorců. Ale to vyžaduje vstanout od pc,zajít do knihovny a číst a to je pro vás snoply moc namáhavé.

... jsem línej a taky si myslím že na to tady to fórum je, aby se lidi mohli mezi sebou poradit místo ležení v knihách, případně poradit KTEROU knihu (třeba nějakou o které si myslíš že je dobrá, lépe víš že je kvalitní protože z ní vycházíš).

to pistole: čilím se kvuli přístupu VIP členů (nechtěl bych se někoho dotknout, ale mám tu statistický vzorek 2)
Jo a promiň, toho dodatku o té bedňe od fishera jsem si všiml až teď, když jsem na tebe reagoval, ještě to tam nebylo, nebo jsem si alespoň nevšiml. Jinak nevím jakou bednu máš namysli (něco jako SKE 3 250 (ta ale není 300 hluboká), nebo RSK 335 384 nebo nějakou jinou ?). Ten zesilovač nejede (ohřev jenom kliďákem - 35W) nebo jede na nějaký výkon ? A "má co dělat" znamená, že se na tom ještě dá udržet ruka ?
Jinak dík za dimenzování kondenzátorů na 90% jmenovitého napětí.

Když je pořád řeč o penězích, kolik by byla adekvátní cena za takovou radu ?

(upravil pistole 31. 12. 2009 16:53)

Re: Dimenzování traf, filtráků, chladičů, ...

zkrátka jde o chladič fischer 30x4x12cm (ne všecko mají v katalogu jako hotovou škafli) a "rozumně" to vidím na udržení ruky.
jinak končím dál už musíš sám

Re: Dimenzování traf, filtráků, chladičů, ...

to feliz navidad: díky za konstruktivní odpověď, můžeš doporučit nějaký simulátor (zatím jsem přišel do styku jenom s Multisimem) ? Najít tepelný odpor pouzdra je problém, nebo jsem jenom blbej, ale třeba tady http://www.datasheetcatalog.org/datashe … a/3228.pdf jsem ho nenašel. Stejně tak tepelný odpor chladiče získaného z kovošrotu je trochu problém. Zatím jsem se ho snažil odhadnout pomocí katalogu nejaké seriózní firmy (př. Fischer).

Tady jsem našel nějaké skripta o chlazení www.souch.cz/dok/e/chlazeni.pdf . Vzhledem k tomu že jsem neměl vstupní data jsem se ničeho kloudného nedopočítal.

to zuki: jaká by tedy měla být napěťová rezerva když 6dB (dvojnásobek) je málo ? Ikdyž už těch 6dB  se mě zdá dost (na druhou stranu o tom vím prd, tak se nechám poučit).
U toho výpočtu tepelného odporu chladiče, jak měříš teplotu styčné plochy (topné těleso-chladič) ? Jinak s těmi tepelnými cestami mi nejde do hlavy konstrukce DPA. Takový obrovský chladič a výkoňáky jsou na něj připojeny přes 5cm širokou placku. (jinak nic proti DPA samozřejmě)

to pistole: promiň, ale sám víš že taková nekompletní informace mi zase nepomůže (mám rozměry chladiče - můžu se dohádat jeho parametry, ale pokud nevím jaký výkon do něj cpeš nemůžu porovnat katalogovou hodnotu s tím co říkáš (udržení ruky cca 60°C))

Re: Dimenzování traf, filtráků, chladičů, ...

ale já jsem ti to řekl .. že to z toho neumíš spoičítat není můj problém

(upravil sinclair 31. 12. 2009 17:48)

Re: Dimenzování traf, filtráků, chladičů, ...

Sorry, ale ani ode mne se toho už mnoho nedočkáš. Je třeba poděkovat různým luxovačům diskusních fór, plagiátorům a "inspirátorům". Pavel Dudek, Pistole, já a další jsme tu hodně dlouho byli za naivní blbečky, co všechny /někdy i draze získané/ informace vysypou jen tak, z dobré vůle, nebo z lásky k bližnímu. Prakticky vždy se to obrátilo proti nám a na to já konkrétně ve svých 48 letech už seru.
Jinak rád udělám cokoliv pro toho, koho opravdu dobře znám a vím, že moje informace a léty vypracované postupy nijak nezneužije.

Jinak mi připadáš jako ten opravdu typický luxovač, bez jakékoli vlastní snahy něco zjistit, nebo se naučit.
Diskusní fóra tu podle mne rozhodně nejsou od toho, aby každého začínajícího vodila za ručičku a poskytovala detailní a instantní návody co a jak.
Chceš-li v oboru výkonových zesilovačů něco dělat, musíš se o nich napřed něco naučit a od toho tu fóra nejsou, od toho jsou školy, odborné knihy a VŠ skripta, jistě někde stažitelná na netu.
Přiznat, že jsem líný a přitom se vztekat, že mi nikdo nechce poradit je přesně, jako nechat si přinést jídlo a vztekat se, že mi nelítá samo do huby.

Web

(upravil zuki 31. 12. 2009 18:26)

Re: Dimenzování traf, filtráků, chladičů, ...

No, napěťová rezerva by měla být teoreticky značná. Např. u "vážné hudby" jsou nároky značné, z hlavy nevím přesně. V rychlosti z googlu: http://www.hudekos.info/Nebezpeci.pdf plyne pro dynamiku 30-45db nad "ticho okolí cca 60dB",  že rezervu  mít asi nebudeš. Sám jsem si ověřil na svém prvním 2x100W zesiku (už r. cca 1983), že při 1W středním poslechu jsou dosti časté 100W špičky... IMHO v současné době, plné SW a HW kompresorů je ale dynamika uměle omezována, skladby pak hrají "hlasitěji" a nejsou takové nároky na HW....Ale i tak 6dB je minimum....To má zvládnout cokoli v řetězci...

měření teploty - stačí jak jsem se zmínil výše teploměrem (doma mám termočlánek a ještě dotykový diodový teploměr vlastní konstrukce),  přes pastu navázat... Je to trochu alchymiie, při nedokonalém přestupu je chyba několik stupňů. V práci používám infra, jinak "dnes jde koupit infra s rozumnou chybou  za 600kč...

Teplota chladiče (venkovní) je dobrá pod 65°C taky z toho důvodu, že se nespálíš o chladič... a také z důvodu rezervy. Neupřesnil jsem to nahoře, ale pokud píši, že do 100°C, tak uvažuji teplotu okolí 45-50°C. Občas jsem dříve dělal i nějakou el. pro vojsko a to chtělo +55°C...A když vemeš rozdíl 60°-25° je to stejné jako 85° chladíč -50°C teplota okolí tj 35° oteplení chladiče...

a k té úspoře času - je to několik let úspor (roky zkušeností). Stačilo by to ohodnotit pro tebe jako roční úsporu času... Tak nám to podle tvého dojmu rozděl a můžeš zaslat na účet. Rád ti ho sdělím....

Re: Dimenzování traf, filtráků, chladičů, ...

hamos: U té 2SC500 sice není uvedena přímo hodnota tepelného odporu pouzdra, ale máš potřebné údaje pro jeho výpočet - Pmax při Tc a Tjmax. Jak to vypočítat už nechám na tobě. Tepelný odpor chladiče z kovošrotu je problém, ale dá se to přibližně odměřit, postup tu máš.

(upravil hamos 31. 12. 2009 20:04)

Re: Dimenzování traf, filtráků, chladičů, ...

to pistole: nebudu se hádat "kdo dál'' ...

to sinclair: Mrzí mě že jsem tu za plagiátora, jenom otevřu hubu. Chtěl jesm založit thread o věcech o kterých se píše málo, nebo vůbec ,jako "dávný dobrodinec" bys to mohl alespoň trochu chápat, nadruhou stranu já chápu vás, že po nějakých neblahých skušenostech máte své důvody proč se k dané věci nevyjadřovat, ale jsou tu lidi kteří k tématu také mají co říct a hlavně řeknou.
Mohl bys tedy doporučit nějaké kvalitní čtivo, pokud možno sehnatelné ?
No a k té lenosti, kdo není líný ? Kdyby v dobách kdys začínal někdo byl ochoten všechno ti vyklopit zacpal by sis uši a řekl bys že si to jdeš někam přečíst ? Možná jsi takový Taojista, potom se omlouvám. Většina lidí radši volí cestu menšího odporu (a samozřejmě to může někoho nas*at že chce někdo druhý přijít k něčemu jen tak "po haluzi"). Já jsem se zeptal, odpověď je že si to mám zjistit, ptám se tedy znovu co byste mi doporučili nastudovat. Když se můžu zeptat zeptám se abych četl něco osvědčeného. Nevztekám se že nechcete vyklopt svoje know-how, to je vaše věc, ale naštval mě ten přístup.

to zuki: Díky za kreativní odpovědi. Na mém ušetřeném času byste moc nevydělali ale každopádně bys byl oproti kolegům ve vatě.

to feliz navidad: Díky. Rj=0,83 K/W ?

Re: Dimenzování traf, filtráků, chladičů, ...

No vidíš jak ti to jde.