Re: 12" OS zvukovody

este STX basak far field, ak to nahodou niekoho zaujima.

http://s19.postimg.cc/i81umoir3/186_farfield.jpg

Re: 12" OS zvukovody

MaBat, škoda, práve to začínalo byť zaujímavé smile rád sa niečo nové dozviem, ked si už o tom niekde na fore písal tak budem rád ked sem dáš odkaz

(upravil MaBat 20. 12. 2010 23:47)

Re: 12" OS zvukovody

Tak předně driver nevyzařuje přímo, ale zkrz zvukovod. Tzn. na dělící frekvenci jakoby vyzařovaly dvě stejně velké plochy - basák a vyústění zvukovodu. Jen s tím rozdílem, že tady se zvyšující se frekvencí směrovost dál neroste, ale zůstává konstantní. Princip fungování driveru a vůbec zvukovodu má za důsledek to, že výchylka membrány driveru je stále nepatrná, i přesto, že hraje prakticky bez omezení od 1 kHz. Krom nepatrné výchylky se drivery dál obecně vyznačují silným magnetickým polem a velmi malým proudem (vysoká citlivost), což znamená celkově slušnou linearitu, s minimálním tepelným zatížením (k tomu 44mm cívka). To jsou všechno velmi podstatný výhody. Stejně tak výchylka basáku je vzhledem k jeho velikosti poměrně malá a pokud ten netrpí věcmi jako modulací indukčnosti/pole, příliš nízkou rezonancí okraje membrány, prudkou nelinearitou Bl v závislosti na výchylce (ta je ale malá), apod., není žádný důvod, proč by měl být ten reproduktor i na 1 kHz "moc velký". Směrovostně to plynule navazuje na zvukovod a o to běží, i proto musí být tak velký - asi ti stále uniká další myšlenka toho návrhu, a to dosáhnout směrovosti nejen "konstantní", ale také úzké, což přináší další výhody. Jakmile někde použiješ 8" reprák, už stejného cíle nikdy nedosáhneš, aspoň takhle snadno, pokud tedy vůbec. Pamatuj, že směrovosti jednotlivých pásem na sebe musí pořád navazovat. Navíc každá další dělící frekvence znamená akorát další komplikace. Tady je jen jedna, dostatečně nízko, měniče jsou dva kvalitní a celé to má velmi slušnou kontrolu směrovosti (navíc úzkou, takže eliminuje brzké odrazy a přitom rozšiřuje sweet spot), dobrou linearitu a obrovskou rezervu v zatížitelnosti, resp. v čistě reprodukované SPL.

- Tohle jsou všechno konkrétní věcný argumenty. Máš-li zájem, mohl bys třeba naopak začít vysvětlením, co znamená "bál bych se toho", "v hifi sa celkovo dosť dbá na to aby reproduktory nebol príliš rozdielne", atd. - proč? Konkrétně.

(upravil mechanik 21. 12. 2010 0:17)

Re: 12" OS zvukovody

no to neznie zle, som rád že si sa rozpísal, teraz už viem že na zvukovode to celé stojí a tým že si ho dal vyrobiť si sa posunul pravdepodobne o dosť dalej než ked bi si použil nejaky bežne dostupný... Urobiť na to kvalitnú reprobednu ktorá nebude rezonovať bude tiež podla mna väčší problem než pri bežnej reprobedni kde hrá od 450hz nejaky maximálne 7-8" HiFi, bude to chcieť hrubé steny, priečky možno aj po 10cm, mne sa na PA ešte nepodarilo urobiť fakt "mrtvu" reprobednu, ako sa to podarilo tebe?

neuvažoval si o niečom lepšom ako hranatá reprobedna...? napríklad uzatvorená TL alebo niečo ako BW nautilus...

EDIT: škoda že sa reproduktory nedajú dať viac k sebe aj ked netvrdím že takto to bude hrať zle, meral si skreslenie svojmu 12" 18 sound?

(upravil MaBat 21. 12. 2010 0:22)

Re: 12" OS zvukovody

Co se ozvučnice týče, základ je vždy v tom, aby bedna "nedýchala", tj. mít vzájemně ukotvené středy stěn ke společnému bodu -na to stačí prosté křížové výztuhy z tvrdého dřeva vedené středem bedny, přilepené ke středům stěn a navzájem k sobě uprostřed. Takové ty testy akcelerometrem na stěnách, apod. nemají valnou vypovídací hodnotu, jelikož na všech vyšších násobcích už ty stěny vyzařujou s velmi složitým směrovým diagramem a spousta toho se v místě poslechu zákonitě vyřuší, atd., takže zabarvení tím způsobené už pak bude dost pravděpodobně zanedbatelné. Problém je v tom prvním "módu", kdy se to celé "nafukuje" a toho se dá naštestí poměrně snadno zbavit. Dál bych to tak neprožíval.

Jo, na tom zvukovodu to stojí. Proto taky ten group buy, jinde se sehnat nedá.

- Já jsem rád, je dotáhnu tohle, ještě tak dělat nejaký křížaly.. Navíc tím, jak hodně to směruje, není tu s hranatostí ozvučnice zdaleka takovej problém.

Ad dělící frekvence a rozteč - uvědom si, že to je cca 1kHz. Přepočítej si vlnovou délku a porovnej se všemi jinými reprobednami. Zkreslení jsem neměřil, možná to něky udělám, až bude dlouhá chvíle - problém je s tím, co dostaneš. Tak, jak se to běžně měří, to nemá prakticky žádnou vypovídací hodnotu, je to spíš takovej folklor a pocit, že z toho něčemu rozumíme smile

(upravil mechanik 21. 12. 2010 0:26)

Re: 12" OS zvukovody

no moje 15" selenium dokázalo rozhýbať reprobednu dosť aj ked to bola MDF 2x18mm, priečky boli tiež 36mm a v nich vyfrézované kruhy, 1 priečka vodorovne a 2 priečky zvisle, no a pre 2x 10PS26 teraz používam 19mm DTD, je tam 1 zvislá priečka v strede má asi 45cm a celé to dosť rezonuje niekde na nižších stredoch, takže budem dávať priečky na husto

(upravil MaBat 21. 12. 2010 0:31)

Re: 12" OS zvukovody

Dělal jsem to z 22mm MDF, přední desku zdvojenou (slepenou), uprostřed křížovou výztuhu z dubových hranolů a nemám s rezonancí ozvučnice žádný problém. Dalo by se to asi ještě důkladněji vyztužit na více místech, zdaleka to není na poklep jako beton, ale jak jsem psal, test "na poklep" je úplně zcestnej... Je to jen další z věcí, která se "prostě dělá".

Tohle všechno samozřejmě není z mojí hlavy. Ale jak si to jednou poslechneš zasvěceně a logicky vysvětlený, tak to přijmeš za svý..

(upravil mechanik 21. 12. 2010 1:20)

Re: 12" OS zvukovody

Pri mojich BC reprobedna vôbec nerezunuje len tam kde je priečka a rohy, už 5cm za priečkou rukou cítam že sa hýbe, ked počúvam nahlas tak mám symasym 5.3 aj na cca -15db, časom si zoženiem niečo výkonnejšie... No to je už dosť OT, nebudem to tu zasierať

MaBat napsal:

co znamená "bál bych se toho", "v hifi sa celkovo dosť dbá na to aby reproduktory nebol príliš rozdielne", atd. - proč? Konkrétně.

no hifi výškač musí byť malý aby bol schopný zahrať bez problemov horný okraj počutelného pásma, tým pádom sa k nemu nedá použiť nič velkého (bez dalších prípravkov) len maximáne nejaky 8" no a ten sa môže ešte podporiť nejakym basákom...
Sú to teda 2 rôzne prístupy a tým pádom aj 2 rozdielne výsledky... ktoré budú hrať odlišne a je to zase o tom čo sa komu bude páčiť... PA ma jasnú výhodu v zatažitelnosti a vo veciach ktoré s tým suvisia

Robý sa nejaky driver ktorý bez problemov zahrá 20khz?

Re: 12" OS zvukovody

sumac: Mohl bys ukázat měření imepdance (nejlíp dát ke stažení soubor třeba .lim) a taky by mě zajímalo zkreslení.

Ad zkreslení: Já si pro sebe měřím například i vyšší úrovně než 2,83V, ale ono lze poznat z druhu zkreslení při 1VA jak se to bude chovat dál. Metoda odhadu, ale funguje to. Měřil jsem i úrovně přes 100dB, ale to si jaksi nemůže člověk dovolit u všeho, už to měření pak vadí i o patro níž smile.

DTD je sračka, MDF je mnohem, mnohem pevnější a odolná rezonancím.

Web

Re: 12" OS zvukovody

http://s19.postimg.cc/rrbjg569b/148_a104.jpg

Re: 12" OS zvukovody

Pěkné to máš smile Dá se nějak popsat "charakter" zvuku těchhle beden oproti těm z "hifi" repráků? smile Občas mi ty "drivery" přijdou dost "ostrý"... a co rozsahově?

(upravil MaBat 25. 12. 2010 10:35)

Re: 12" OS zvukovody

Dá - je to nepopsatelný smile O charakteru těžko mluvit, blíž to má spíš k tomu, co bych popsal jako čirý okno do nahrávky a jejího prostoru. A to bez ohledu na hlasitost a náročnost, což je dost podstatnej rys, souvisící s "charakterem" celkové čistoty. To je asi to nejvýraznější, co člověka upoutá.

Jinak o rozsahu dolů už bylo napsáno dost a směrem nahoru s tím nemám vůbec potřebu cokoliv dělat - nehraje to vejšky zvlášť, ale prostě jako součást barvy zvuků, takže ani nevím, jestli mají nějakej "charakter", jako třeba u jiných hifi vejškáčů... To by musel posoudit nějakej zlotoušec.

Re: 12" OS zvukovody

Have you measured woofer free air impedance? With LIMP I'm getting Fs much higher than manufacturer spec more than 10Hz, Qt is usually higher too. It depends on proper Rdc.

Re: 12" OS zvukovody

That's pretty normal. Fortunately, it generally doesn't mean much to box tuning. Even if you half or double the compliance of a suspension, the tuning itself would change only a little. No need to worry or to "burn" the speaker. I use closed box, so I care even less. Basically I don't care at all.

This is a free air impedance of 12LW1400 - measured is 53 Hz, specified 45 Hz:

http://s19.postimg.cc/6gdzbvo4v/148_12lw1400_freeair.jpg

Re: 12" OS zvukovody

GDN-30-400-8-SE after several hours of warming up.

http://s19.postimg.cc/lb2kq1xpr/4154_gdn_30_400_8_se_impedance.jpg

(upravil MaBat 26. 12. 2010 18:39)

Re: 12" OS zvukovody

You have wrong 'Sd', Jack. 706cm^2 is way too high, it will be more like 520 (you have specified too large diameter). I would also increase the weight to change Fs a bit more when added. But as I said, you really don't have to worry much about this. When "burned in", the parameters may change for a while but usually it returns back after some time, and even if it didn't, as a whole it wouldn't mean noticeable differences in resulting SPL transfer function. Not even thinking about room influence...

There is really nothing as loudspeaker "burning in", that is significant.

Re: 12" OS zvukovody

Náhodou jdem narazil na toto vlákno a úplně mne to nadchlo - přesně něco takového jdem hledal tj velkou citlivost a dobrou směrovost, což je zde ještě vylepšeno konstantní směrovostí. Na Prodance jsem našel waveguide C9090 a driver by šel Selenium D2500Ti což by bylo lowcost řešení. Bohužel do problematiky zvukovodů nevidím, a tak mám dotaz zda by tento tandem byl použitelný.

MaBat + sumac oba mate super bedýnky - gratulace a tichá závist

Re: 12" OS zvukovody

Ono to má několik háčků. Je-li cílem maximální kvalita zvuku, jsou důležité dvě základní vlastnosti zvukovodu: velikost a tvar. Obě tyto vlastnosti nejsou u C9090 tak dobré, jako u 12" OS WG, o kterém je toto vlákno, a těžko mluvit jen o "low cost" variantě. Zásadní je navázání basáku se zvukovodem tak, aby se nepodařilo vytvořit díru ve výkonové charakteristice (tj. výrazný propad na všech chárách dál od osy) - ta vznikne tak, že narůstající směrovost basáku je na dělící frekvenci vyšší, než směrovost zvukovodu, většinou proto, že dělící frekvence je příliš vysoko a ta je většinou příliš vysoko proto, že není adekvátně velký zvukovod, který by měl být vždy aspoň tak velký, jako basák. Takovou díru ve výkonu můžeš vidět na drtivé většině těch měřených sestav s 12" + A9090 na webu Prodance. Tak to vypadat nemá a ani IMHO nemá smysl se o něco takového snažit. Citlivost sice bude stále výborná, ale to nestačí. Takový zvukovod by šel dobře použít s 8" a asi i 10" reproduktory - těmi nejlepšími, schopnými zahrát čistě pásmo 1-2kHz. Možná že jsi to tak i zamýšlel, ale není to jednoduchý a jak to má vypadat, když se to udělá promyšleně a kvalitně, je tady k vidění. C9090 je 2" a jako takový by asi šel dělit o něco níž, ale zákonitě by to bylo zas horší na výškách. Nezbývá než zopakovat, že podoba optima je známá a cokoliv jinýho bude prostě horší, až vyloženě špatný...

(upravil jzagaja 8. 1. 2011 0:40)

Re: 12" OS zvukovody

For those interested - an adjustable bass-reflex like in Supravox RJ. Frame that is a bit to small mimics BR pipe. You can precisely tune to every unit. Not always tuning to driver resonance is good as you see from SPL graphs. TL offers a bit better performance but with wider frame who knows?

http://s19.postimg.cc/4jcntk833/4154_br_frame_1.gif http://s19.postimg.cc/k63x6xlv3/4154_br_frame_2.gif http://s19.postimg.cc/hq6p6tt67/4154_br_frame_2m.jpg

Re: 12" OS zvukovody

There is absolutely no rule whatsoever to tune the driver on it's resonance frequency. It's same misinterpretation like thinking Vas is directly expressed needed enclosure volume.
Almost all STX drivers are specified with Sd bigger then mid diameter of suspension. Practical joke from author I think.

Web