Re: LEACH - DPS

Ja to tak mam taky, jakoz to jeden z autoru modifikaci.
Stabilizuje to dobre.

Web

(upravil sinclair 28. 10. 2009 11:04)

Re: LEACH - DPS

Zapojení s jedním tranzistorem se chová jako mírně teplotně podkompenzované, při velkém zvýšení teploty /rozdíl cca 50°C/ klidový proud o něco vzroste.
Až budete zas někdo modifikovat, použijte místo diod na řízení klidového proudu násobič Ube se snímačem v pouzdru TO126 /něco, jako je třeba v DPA220-440-880/. Leach použil zapojení s diodami, které je vlastnostmi ekvivalentní násobiči Ube proto, že potřeboval rozdělit snímání teploty na dvě části /na dva chladiče, po dvou diodách/.
Násobič Ube má mnoho výhod, kromě perfektní stability kliďáku třeba i nezávislost klidového proudu na napájecím napětí.
Je třeba jen šikovně zapojit trimr, aby při přerušení dráhy nebo běžce trimru spadl kliďák na nulu a do série s trimrem dát takový odpor, aby nešel nastavit kliďák větší, než např. 0,5A, prostě osekat rozsah regulace.
Jako snímače teploty nejsou moc vhodné celoplastové tranzistory, mají o dost pomalejší odezvu. Lepší je klasika BD139 na slídě s vazelínou.

Web

Re: LEACH - DPS

Já do lecha použil pro stabilizaci klidového proudu dvě KY930 smile

Web

Re: LEACH - DPS

To je problém, to už každý nesežene.
Takže zbývají buď dva usměrňovací můstky s dírou na připevnění, nebo 4x1N4007 přitisknuté těsně k hraně plechu, jako je to v TW44, nebo pak při úpravách ten násobič.
Viděl jsem i všelijaký šílenosti typu zalisovávání diod do přesně kalibrovaných průchozích děr apod., což je samozřejmě blbost, tyhle možnosti každý nemá.

Web

(upravil Betaron 28. 10. 2009 12:24)

Re: LEACH - DPS

sinclair napsal:

Viděl jsem i všelijaký šílenosti typu zalisovávání diod do přesně kalibrovaných průchozích děr apod., což je samozřejmě blbost, tyhle možnosti každý nemá.

.. já jsem to tak udělal do svých Leachů smile

.. a ještě k těm 2N3440/2N5416; nemohl jsem je v zapojení nechat, topily značně - CDIL. V mém případě je ale napájecí napětí +/-66V.

Re: LEACH - DPS

Originál 3440/5416 mají dovolenou ztrátu až 10W /s chlazením/, takže nějakých 60-70°C, pokud nemají chladič, je v normě. Měly by bez chlazení snést zhruba to co např. KF508, tedy kolem jednoho wattu.

Problém se zalisováváním diod je hlavně ten, že běžné vrtáky jsou prodávané po desetině milimetru, v hliníku to rozhazuje  a přesný výstružník, notabene stavitelný si kvůli takové kokotině nikdo kupovat nebude. Já ho sice mám, protože jsem ho ještě za socialismu ukrad smile - Ty si ho Milane půjčíš ve výdejně nástrojů, ale co ostatní...Ale je fakt, že na H7 /?/ zalisované diody 4007 drží kliďák jak přibitý.

Web

Re: LEACH - DPS

Nezapomeňte, že do teplotní stability se počítá celej řetěžec těch Ube přechodů, tedy konce, budiče i předbudiče.
Je moc pěkný, že lisujete snímací diody pomalu až do prdele těm koncákům, ale předbudiče si žijou vesele svým životem smile

Re: LEACH - DPS

Jenomže ty diody nejsou vždy přesně stejné. Už z datasheetu vyplývá značná rozměrová tolerance. Chce to zřejmě napřed nakoupit diody, změřit, a potom vrtat. Napřed raději desetinu do mínusu.
V případě, kdy je chladící úhelník přišroubovaný na DPS, šlo by to možná řešit např. takto:
http://audioweb.cz/uploads/3087_d1d4.png
Díry vrtat trochu větší, a vyspat je pastou. Předpokládá to ale úhelník se stěnou 5mm.

(upravil Vasi 28. 10. 2009 16:48)

Re: LEACH - DPS

Neboj danharde, ja na to pamatuju smile Tedy u tech mych novejsich projektu.
Pokud nekde chce pouzit ty 4 diody jako teplotni kompenzaci, mozna by nebylo uplne nejhorsi pouzit 2x dvojite diody v pouzdre TO220, ale zabere to vice mista - a jeste nevyhoda, ze by se musely izolovat sad

Web

Re: LEACH - DPS

Některé dvojité diody v TO220 nemají zadní stranu spojenou s žádným potenciálem.

Web

Re: LEACH - DPS

No ale hlavně se blbě shánějí diody, které mají vnitřní spoj katoda-anoda. Zatím jsem všude viděl jen diody se společnou katodou či anodou...

Web

(upravil wwsly 28. 10. 2009 21:34)

Re: LEACH - DPS

To je pravda. Právě tuto se spojením K-A sháním. Krom BYV143 jsem na nic nenarazil.
Osobně bych byl rád kdybych sehnal i nějakou se spol. anodou a k ní pak se společnou katodou. Potřebuji totiž nahradit diodový můstek a to nejde s dvěma se spol. katodou. Pouzdro TO220.

Web

(upravil trachta 29. 10. 2009 10:21)

Re: LEACH - DPS

I když je v pravidlech "zbytečně necitovat", tentokrát musím:

sinclair napsal:

.....Ale je fakt, že na H7 /?/ zalisované diody 4007 drží kliďák jak přibitý.

Když tohle napíše Sinclair, tak není co řešit. Jdu do těch diod.
I když v tomto případě je pojem H7 pěkná pitomost. Toleranční pole pro díru H7 je pro tento průměr 10 mikrometrů. Dioda by potom musela být vyrobena v toler. poli např. p7, jenomže to je samosebou nesmysl. Podle datasheetu je tolarance průměru pouzder DO41 asi 0,8mm, a do toho by se měl výrobce trefit:
http://audioweb.cz/uploads/3087_1n4007.png
V praxi to znamená, že pokud má dioda např. Ř2,48mm, je od výrobce naprosto v pořádku, ale pro kvalitní zalisování bude nutno vrtat otvor cca Ř2,45. Použije-li se vrták Ř2,4, vznikne pro nalisování přesah 0,08, a to už je sakra hodně. I když se tam ta dioda nějak napere, zřejmě při tom praskne.
Chce to mít k dispozici sadu kvalitních desetinných vrtáků (né za bůra z Kovomatu), a doufat, že se zadaří.
A jestli máš Sinclaire přesně stavitelný výstružník v rozmezí 2-3mm, tak to prosímtě vyfoť a někam upni obrázek. To bych chtěl vidět.
Jinak také záleží z čeho je ten chladič. Pokud to není nějaká Al slitina, ale pouze to nejlevnější bláto, tak s tím se potom samozřejmě pracuje špatně. Já mám úhelníky 50/50/5 z automatového duralu, a s tím se to dělá ...... Na materiálu se dá sice ušetřit, ale při vrtání a jiném obrábění se z toho člověk osype, o estetickém výsledku nemluvě.

danhard napsal:
"Nezapomeňte, že do teplotní stability se počítá celej řetěžec těch Ube přechodů, tedy konce, budiče i předbudiče.
Je moc pěkný, že lisujete snímací diody pomalu až do prdele těm koncákům, ale předbudiče si žijou vesele svým životem."

      Má tato okolnost nějaký vliv na celkovou stabilitu, potažmo zvukovou kvalitu zesilovače? Originál Leach má předbudiče na desce, nikoliv na chladiči s konci, kde jsou i diody. Leachů se po světě postavilo mraky, a i takto zapojené patří mezi nejlépe hodnocené (a léty ověřené) DIY své kategorie. V tom případě nevím proč to řešit.

Re: LEACH - DPS

Našinec se nestačí divit, z čeho se nadělá věda yikes
S tím nalisováním to není třeba přehánět. Ke snímání teploty k Leachům jsem použil KY130/80, kterých jsem měl v pytlíku asi 1000 kusů. Vybral jsem průměrově stejné diody, stejně je u nich vždy mírná ovalita. Příslušným vrtáčkem jsem si prověřil do kousku duralu, kolik rozhodí na průměru. Když jdou diody prstem natlačit do otvoru, je to co potřebujeme. Zakápnout sekundovým lepidlem a není co řešit. smile
Nemám zrovna detail fotky, kde jsou diody v L-profilu umístěny, časem vyfotím…

http://s4.postimg.cc/ixfq0t9a1/84_svm_leach_350_ozm.jpg

(upravil danhard 29. 10. 2009 13:37)

Re: LEACH - DPS

trachta napsal:

V  tom případě nevím proč to řešit.

Tak proc resis jak zalisovat tu diodu !
Mnohem vic zalezi kam ji umistis a je uplne jedno jestli tu diru volnou na par desetin zamaznes termovazelinou nebo epoxydem. Teplotni vlastnosti podstatneji ovlivni teplotni "svod" pres vyvody.

(upravil trachta 29. 10. 2009 18:17)

Re: LEACH - DPS

To danhart:
Editace tvého posledního příspěvku byla jaksi zbytečná. Jsou věci nad které se dokážu povznést.
Kdybys raději vysvětlil proč se na chladič s výkoňáky nedávají i budiče MJE.... Google najde spoustu různých leachů, ale u žádného jsem to neviděl.
.... Jestli tedy dobře chápu tvoje námitka.

Re: LEACH - DPS

To se budeš muset zeptat těch stavitelů, na rozdíl od předbudičů na kterých výkonová ztráta není velká a nemění se s vybuzením, u těch budičů už nějaká ztráta je a záleží na tom, jaký je na nich chladič.
Když na ně přiměřenej chladič nedáš, tak to bude vesele vandrovat.
Na druhou stranu, když se dá ten Ube násobicí tranzistor přímo na chladič konců bez těch diod a zbytek se nechá na desce, tak to může být klidně překompenzované a s ohřátím konců ten kliďák spadne.
Já jen aby si věděl, kde hledat, kdyby ten klidovej proud cestoval kam nemá.

(upravil trachta 30. 10. 2009 9:39)

Re: LEACH - DPS

Malý dotaz, který s tématem souvisí i ne. Jak se vlastně dimenzují jednotlivé vodivé cesty při návrhu DPS. Našel jsem sice na webu jakýsi kalkulátor, ten ale po mě chce sílu Cu vrstvy. Desky mám z Gesu, ale ti uvádějí pouze celkovou tloušťku desky. Existuje prosím nějaké všeobecné pravidlo, jak cesty na DPS dimenzovat?

Podle kalkulátoru by 4mm cesta měla vydržet 11A. To se mi moc nezdá:

http://s4.postimg.cc/7fn8hiuux/3087_pcb_calc.jpg

Re: LEACH - DPS

pokud bys to kreslil v eaglu, tak ten ti přímo vyhodí proudovou zatížitelnost při dané tloušce, ta bývá nejběžneji 35um

Web

Re: LEACH - DPS

Šíře vodiče se dá poměrně snadno určit pomocí tabulky.
Např.
http://www.pragoboard.cz/images/graf_spoj.jpg
Samozřejmě se musí brát v úvahu sálání tepla okolních součástek a hromadění tepla v místech s větším zatížením.