Re: LEACH - DPS

Jožko, použij příště na buzení MJW1302A/3281A /30MHz/ a koncáky pomalejší MJL21xxx /4MHz/. To je velmi výhodná kombinace.
Tranzistory 2N3440/2N5416 jsou v Leach sadách, dodávaných Aldaxem, od výrobce STM, tedy kvalitní. I všechny keramické kondenzátory v sadě jsou na napětí 500V /na některých místech je to nutnost/ a elektrolyty od Nipponu.
Kvalitnější komplet součástek na Leacha asi těžko seženete.

Web

(upravil trachta 26. 10. 2009 13:07)

Re: LEACH - DPS

No, tak to asi padne na KF496/470. Na konec bych asi dal  2SA1943/2SC5200. Sinclair je sice moc nedoporučuje, ale vzhledem k tomu, že zesilovač bude honit pouze domácí woofer s 10'' GBL GT102 (130/230W 4ohm) a nikdy nepojede víc jak na cca 30% výkonu, myslím že ty Toshiby budou úplně stačit.

Takže:
T1-T11 ........ BC546/556
T12-T15 ...... KF469/470
T16-T17 ...... MJE15032/33
T18-T21 ...... 2SA1943/2SC5200

Ta sada z Aldaxu vypadá sice velice lákavě, ale na druhou stranu si říkám, že dávat i s poštovným 6k0 kvůli několika tranzistorům ..... Ty Nippony by sice dobrý byly, ale budu věřit Jamiconům. Zatím nikdy nesklamaly.

To Joži:
Kdybych náhodou narazil na nějaký problém, ozval bych se Ti emailem, pokud budeš ochoten poradit.

Re: LEACH - DPS

To nemá s Aldaxem vůbec nic společného, ty znepokojivý signále.

Web

Re: LEACH - DPS

No tak nic ve zlém. Možná jsem v důsledku špatných informací trochu přestřelil. Upravím v tom smyslu ten příspěvek, a omlouvám se. Myslel jsem že Sinclair a Aldax jedno jest.

Re: LEACH - DPS

to trachta:
pokud chceš opravdu vyzkoušet vychvalované vlastnosti originálu Leacha:
http://www.centralsemi.com/PDFs/products/2N3439.PDF
http://www.centralsemi.com/PDFs/products/2N5415.PDF
... mám jejich 3439/5416 doma - posílají free vzorky ze zastoupení v Polsku ...

Re: LEACH - DPS

Jawis MJE15032,33 v rozkmitu  a na predbudici to myslis vazne ?
Co by jsi rikal necemu slabsimu, treba 2SA1837/2SC4793

(upravil sinclair 26. 10. 2009 15:53)

Re: LEACH - DPS

Nenapadá mě, proč kupovat tranzistory u kováříčka, když se téměř všude dají koupit tranzistory od kováře - STM.
Mířím tím na to, že Central Semiconductors byli už za američanů obskurní firma a nyní, ve vlastnictví Číňanů to není lepší, spíš horší, je to něco na úrovni Central Devices India Limited - CDIL.
Doporučuju nelitovat peněz za telefon nebo poštovné a objednat originály z STM. Jednu dobu měli originály STM i v GESu, nevím jak je to tam teď, v každém případě je vždy lepší zvednout telefon a osobně se zeptat na původ.
Dráždí mě na těch neznačkových součástkách zejména alibismus toho druhu, že ony nejsou vyloženě vadné, ale například některé kusy 2N3440 od CDIL měly betu jen 3 při Ib=100uA. To je sprostý alibismus, protože reklamovat to nejde a použít také ne. Penízky jsou ale vyinkasovány...
Serte na póvl a kupujte pořádný věci. Vyplatí se to. Vždy a všude.

Web

Re: LEACH - DPS

Trachta:
to je přesně projev česko-slovenské gulášové kultury.
Co bych pil Chateauneuf du Pape, když mi stačí krabičák z Kauflandu za dvacku...
Překvapení bude na tvé straně, až sečteš náklady na individuální nákup součástek do Leacha vs. cena Leachsetu smile

Web

Re: LEACH - DPS

Sinclairovi jsem několikráte poslal peníze složenkou dopředu a kvalitní polovodiče mi došly. Je na něj v tomto spoleh. Že jo?

Re: LEACH - DPS

S Aldaxem nejsou problémy, protože o distribuci se starají jiní lidé, spolehlivější než já.

Web

Re: LEACH - DPS

OT:  Sinclair  nejsi člověk nejspolehlivější, ale doháníš to ochotou pomoci, znalostmi. bohužel si taky jako já cholerik, podle toho občas vypadají naše příspěvky, jak to napsal PD - z ochoty pomoci si toho bereš občas moc, do toho ješte servisování... , Okolnosti minulých dní mě vrátili zpět k přesvědčení, že si dobrý chlap.

Tímto se Ti veřejně omlouvám, že jsem se sral do věcí, po kterých mi bylo putna.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: LEACH - DPS

Tak mě ještě napadla jiná varianta. Pánové prosím nestačil by pro domácí woofer SymAsym? Macura ho má na webu s Toshibami 2SC5200/2SA1943. Už to někdo stavěl?

Re: LEACH - DPS

postav ten leach, je to ověřený, současky na to maš až pod nos, prostě best choice.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: LEACH - DPS

2Trachta: pokial budeš leacha napájať max +/-50V tak tam kludne tie 2páry toshib možeš dať. Potom treba patrične upraviť aj prudovú ochranu.

Web

Re: LEACH - DPS

To Millano & Joži:  Asi máte kucí pravdu. Půjdu do Leacha. A zřejmě si objednám tu sadu z Aldaxu. V GESu mi sice do telefonu tvrdí, že mají 3440/5416 origoš STM, ale ..........
No a další věc, co na satelity. Něco mě totiž napadlo. Mám doma pytlík (asi 15ks) tranzistorů "Tesla KUN10". Tušíte kam tím mířím?

Re: LEACH - DPS

Jestli míříš na VMOS60, tak klidně, ale nepočítej, že by se z jedné dvojice KUNd dalo tahat víc, než těch 60-70W/4R.
Jsou to sic velmi dobré VMOSy /mnohem lepší než současné IRF/, ale nějaké trhače membrán to nejsou. Pokud ti těch 60W bude stačit, pak to můžu doporučit má to poměrně příjemný zvuk. S realizací, deskou i radami ti jistě pomůže Xhibit, dělal jich kupu.

Web

(upravil BV 27. 10. 2009 13:06)

Re: LEACH - DPS

Moja skúsenosť s KUNxx: pri vyššom zaťažení sa po malom počte cyklov oddeľoval systém od podložky, zhoršoval sa odvod tepla. Tranzistor sa nakoniec pri záťaži jednoducho otvoril, ale nebolo to deštruktíne , po vychladnutí a pri malej záťaži fungoval normálne. Nakoniec, boli určené pre spínacie aplikácie a s nejakým veľkým stratovým výkonom v lineárnom režime sa nepočítalo. Ich výrobu zrejme aj preto rýchlo ukončili.

Re: LEACH - DPS

To Sinclair:
Naprosto přesně, V-MOS60.  Tady je o tom poměrně dost. Pro satelity ořízlé vyhybkou (cca 120Hz 24dB/okt) do pokoje 5x5m výkonostně bohatě stačí. Woofer bych živil právě tím Leachem.

To Joži:
Možná trochu blbá otázka: U toho tvého Leacha s Toshibama chybí ve schématu oproti orig. leachu odpory k jednomu páru koncových tr. TYTO:
http://s4.postimg.cc/yvcaz452x/3087_leachjoi.jpg

V osazováku je sice máš, ale zase ti tam chybí 10n kondy (paralelně s 680R), které ovšem ve schématu jsou. ????
Jinak ovšem ta tvoje deska pro TO264, to je opravdu luxus. Včetně toho BD139 místo D1-D4. Jestli budu stavět Leacha, tak rozhodně podle tebe. Jenom místo těch KF-ek použiju 2N-ka podle originálu.

(upravil joži 27. 10. 2009 18:53)

Re: LEACH - DPS

2trachta: to je pravda, avšak pri použiti Toshib, som daval len jeden snimací odpor a takisto je upravená aj samotná prudova ochrana, preto v scheme nie su hodnoty suciastok. Pri použiti MJL plati presne to, čo je v povodnej scheme:

S tými 10n kondenzátormi je pravda, že tam chýbaju, nakolko sa už nemestili na DPS, tak ich trab naletovať zospodu DPS. tie kondenzátory potláčaju šipce vytvárajuce sa pri prudovej limitacii, čiže rozhodne tam musia byť.

BTW: momentalne mam prerobenú prudovu ochranu s iným sklonom, pretože povodná v Leachu pri skrate tlačí tranzistormi skratový prud až 5,5A. Tá čo som ju tam dal, v skrate odoberá len 2-2,5A čo je o polovicu menej tepla.

Web

Re: LEACH - DPS

Pánové, trochu mi leží v hlavě to Jožiho zapojení s tranzistorem místo diod D1-D4. Vypadá to velice jednoduše, ale je mi divný, že jsem to zatím u jiných leachů neviděl. Když to je tak jednoduché (hlavně realizačně), tak proč to nepoužil už autor původního zapojení (M. Leach) a po něm autoři všech dalších modifikací?

http://s4.postimg.cc/x1dp5z35l/3087_ts.jpg