(upravil MaBat 21. 11. 2009 20:30)

Re: Projekt á la PLUTO

OT: leptal jsi někdy středičku (čím)? Dá se tím snížit Fs u basáku?

Re: Projekt á la PLUTO

TVM středička trochu povolila po aplikaci acetonu (případně silnější toluen; bacha rouzpouští i lepidlo, kterým je středička přilepená), Beyma se ani nehnula. Ani u TVM to nebyla nějaká závratná změna. Vykašlal bych se na to, neuděláš dva stejný kusy pořádně.

Web

(upravil MaBat 21. 11. 2009 23:49)

Re: Projekt á la PLUTO

Hm, nebudu to pokoušet...

Dá se s tím udělat třeba tohle (takhle v té impedanci ale není basák, čili ještě by to spadlo - dá se jít s tou děličkou ještě nepatrně výš):

http://s4.postimg.cc/qh2bw34u1/148_filtr_spx.jpg http://s4.postimg.cc/r7v21v77d/148_filtr_spx_2.jpg

Ale asi to bude chtít něco menšího, než je ta 12cm koule, takže to nejspíš bude vypadat ještě trochu jinak...
Chce to aktiv, no smile

(upravil check 21. 11. 2009 21:33)

Re: Projekt á la PLUTO

Minimální reálná složka impedance 2,83Ohmu, to není moc pěkný. V zájmu plynulejšího přechodu směrovosti, bych tu citlivost radši dohnal nižším řádem, větším překryvem... Zkus si taky snížit objem té komory, ale bacha, aby ti kvůli tomu zase nerostlo zkreslení.
Jinak mě tak napadlo, málo citlivý repráky mají phaseplug, kouli potřebuješ nějak uchytit. Co takhle kouli uchytit za phaseplug repráku? Kdyby se to udělalo pořádně, tak by to byla moc dobrá designovka smile.

Web

(upravil MaBat 21. 11. 2009 21:50)

Re: Projekt á la PLUTO

S tou impedancí je to opravdu na hraně. Až k tomu bude celá bedna a odměřenej basák, uvidí se, co se s tím dá dělat. Přinejhorším z toho bude aktiv. Stejně to nikdo nechce, mám pořád volnost z toho udělat cokoliv smile

Co? Jo tak.... no proč ne.

Re: Projekt á la PLUTO

Monacor si trochu na té citlivosti přidal, TangBand uvádí 86dB a jejich měření celkem odpovídají - pár jiných kusů mi rukama prošlo. Jinak si Marceli myslím, že ty koule (mj. moc pěkné) jsou opravdu velké, zkus to s tou rourou, samotného mně zajímá, jak to bude vypadat.

(upravil MaBat 22. 11. 2009 11:35)

Re: Projekt á la PLUTO

Jj, bude to chtít něco menšího. Chtěl jsem vidět, resp. nedokázal dopředu s jistotou říct, jak přesně bude vypadat difrakční nárůst u takovéhle koule. Tak teď už to vím (a evidentně jsem se mohl spolehnout na jednoduchý, osvědčený vzorečky)... Mr. Linkwitz ví, proč to má z těch trubek tak, jak to má. Jen teď doufám, že ten 5" do toho nebude použitelné maximum.

Měření v rouře o vnějším průměru 68-72mm (role s balící folií, šlo to do ní pohodlně vsadit):
http://s4.postimg.cc/a7h7qb0hl/148_spx_roura.jpg

Je to 0 a 90 deg, v pozadí srovnání s koulí. Je to o něco lepší, nicméně nějaké ekvalizaci se vyhnout nedá. Vypadá to tedy asi na kus roury se zaobleným špuntem pro vsazení repra - konečně se dostane na nabídku od pavlast výše, jestli pořád platí smile

A pomalu bych to začal směrovat i k tomu aktivu.

Re: Projekt á la PLUTO

No nikdo nechce...  Neboj, jsi pečlivě sledován "o).
Mám doma L15tky, původně jsem chtěl jít do appolita, ale poslední dobou se mi do klasický bedny zas až tak moc nechce.  Nebylo by ještě přínosný na druhej konec trubky dát taky vejšku a udělat dipól?

(upravil MaBat 22. 11. 2009 13:56)

Re: Projekt á la PLUTO

Takovej dipól by (v ose) vypadal asi nějak takhle (černá), jestli jsem to správně zpozdil (tohleto je teda ještě pro kouli). Ta ozvučnice pod tím už by byla jen deska (a musel bys tam mít velkej reprák, nejspíš další, nebo bys musel dát druhej středobas zezadu do klasický bedny - docela dost komplikací, IMHO) Udělal bys z toho samozřejmě úplně jinou bednu (něříkám, že nutně špatnou, ale asi jen dražší).

http://s4.postimg.cc/a679wvynt/148_spx_dipol3.jpg

Re: Projekt á la PLUTO

Myslel jsem zachovat koncepci pluta. Akorát trubku co drží "vejšku" chytnout ze strany, ne zezadu. A zezadu trubky dát další 2".

(upravil MaBat 22. 11. 2009 14:38)

Re: Projekt á la PLUTO

Já vím, ale do 1,5 kHz "omni", a zbytek dipól? Dyť to je přesně proti původní myšlence...

check má ale zajímavej nápad chytit trubku za phaseplug středobasu. Dělat to nejspíš nebudu, ale docela by se mi to líbilo (pokud by to nějak rozumně šlo) - tý trubky by tak mohl být snadno jen malej kousek.

Tohle je v prvním plánu všesměrová bedna, tj. všechno musí být "monopólový", co nejmenší a co nejblíž u sebe (a dělené co nejníž). Původně mě napadlo dát dozadu ještě jeden, ale zapojenej ve fázi - snadno to pak ještě změřím, ale bude to nejspíš interferenčně hodně špatný.

Re: Projekt á la PLUTO

MaBat- moje nabídka stále platí, hoď náčrtek a já ti řeknu , co s tím jsem  schopen udělat. Tady u se chystá na sníh a tak bude volnýho času dost

(upravil MaBat 23. 11. 2009 20:54)

Re: Projekt á la PLUTO

Napadlo mě ještě, jestli by nešla ta ekvalizace mezi 1 a 2-3 kHz udělat pasivně na signálové úrovni. Stačil by pak signálový kabel s high-end krabičkou (specifikovaný třeba podle nějaké tabulky, kde by se zohlednily I/O impedanční poměry řetězce v místě, kam by se zapojil, nebo prostě in situ). Takový poor man's aktiv.

V krabičce by bylo něco jako tohle. Co na to elektronici? Na kabelu by to zřejmě znamenalo ztrátu minimálně tak 2 dB.

Předpokládalo by to plynulé napojení středobasu na 1 kHz bez EQ, což tak nějak asi i vyjde, při běžných citlivostech středobasových měničů.


-- Co se fr.char. týká, fungovalo by to dobře, jen nevím, jak moc by vadila ztráta na tom útlumovém členu, s ohledem na univerzálnost použití. Asi by bylo dobré udělat k tomu (primitivní) aktivní buffer, je to sice komplikace, ale pořád to není dvoukanálový aktiv, který by z toho udělal ještě nákladnější věc (byť by byl v tomhle případě poměrně jednoduchý).
Je teď několik způsobů, jak pokračovat... Rozhodně se mi nechce pálit citlivost, která tam zbývá, na seriových rezistancích.

Holt W2-748SG je trochu jinej reprák, než to, co tam má S.L.

(upravil MaBat 24. 11. 2009 23:42)

Re: Projekt á la PLUTO

Tohle je cca 86 dB středobas, měřený tak, jak bude v bedně, v porovnání s vejškou (1/3 oktávy, bez okna):
http://s4.postimg.cc/gn89gswft/148_kombinace.jpg

Zkusím ekvalizaci na signálové úrovni.

-- jinak vejška je měřená s HP filtrem na 200 (nebo 300) Hz, což se zpětně vztahuje na všechna zatím ukázaná měření.

Aha, tak ztráta není na samotném článku, ale až podle vstupni impedance zesilovače smile

(upravil check 25. 11. 2009 16:00)

Re: Projekt á la PLUTO

No však to je jenom potvrzení toho, jak málo citlivá bedna to bude - kolem 80dB (no ne že by běžný dvoupásmo bylo citlivější). Stejně si pořád myslím, že dělat to jako Linkwitz není nejlepší. Slušná neodymová vejška by šla nacpat do menší koule, ta přidělat za phaseplug (nebo sundanou středičku), dělit kousek pod 2kHz. Případně ty středovejšky rozdělit na 2,5-3" a 3/4". Vím jasně, že by to směrovalo méně.
Holt se musí přemešlet oběma směry, co by bylo dobrý postavit, i jak toho reálně dosáhnout.
Pasivní cestou bude ten signálový filtr závislý na vstupní impedanci zesilovače. Aktivní cestou budeš muset řešit tunu píčovin okolo. Ani jedno z toho se lidem nebude líbit, respektive to nebudou umět dát pořádně dohromady.

Web

(upravil MaBat 25. 11. 2009 19:43)

Re: Projekt á la PLUTO

Řešení 2,5-3" + 3/4" má dvě drobný vady:

- 2,5-3" nenarveš do menší koule (nebo trubky-čehokoliv), než jsem už zkoušel (takže v pásmu, kde by vyzařoval ten 2,5-3" by to jistě nemělo směrovost nižší)
- přibude ti další dělička někde v pásmu, kde už se to moc nehodí (to samý pro vyšší dělení), což je nahouby

Jo, už jsem psal, že citlivý to bude stejně, jako každý druhý malý dvoupásmo, který má 86-87 dB středobas.. smile
Podle mě to chce plnohodnotnej aktiv (pokud nepůjdou dát ty vejšky zády k sobě jako monopol), nebo se holt pustí ta impedance okolo 1 kHz trochu níž.

-- pasivní line-level korekce funguje dobře, ale jak říkáš, chce to následnou vyšší vstupní impedanci, nebo buffer (dost komplikace). Už to beru spíš jen jako zajímavý cvičení, než že bych se chystal pro někoho dělat bedny. "Prototyp" ale bude a pořád si myslím, že to nebude ve výsledku vůbec špatný.


Edit: jo, možná, že už jsi to tak myslel - co by teoreticky ještě šlo, by bylo udělat 3" + 3/4-1" tak, že spodní by byl naležato - tak, jak je to teď, jen z té bedny udělat "stromeček" s jedním patrem navíc (tak, jak jsem navrhoval udělat třípásmo). Potřeboval bys ale hodně citlivej třípalec. Máš tip? Nad to by pak šel třeba MDT-12, z něj se dá dobře sundat rámeček a vsadit ho do něčeho hodně malého, nebo to upevnit úplně bez "ozvučnice". Původně jsem to pochopil tak, že bys i ten 3" namířil na posluchače... Zkrátka, takhle jak je ta bedna myšlená, bude vždycky trochu problém se srovnáním citlivostí. Navíc takhle by se zvuk ze střeďáku (vyšší frekvence) škaredě odrážel a ohýbal okolo vějškáče, což taky nevím, jestli je o co stát...

Myslím, že tady zůstanu u dvoupásma. Má to i svoje výhody. Pochybuju, že by se s něčím složitějším dosáhlo znatelně lepších výsledků. Bohužel SPX-20TB má (nejspíš) sám o sobě mezi 1 a 2 kHz cca 2dB zdvih, resp. pokles, což se tady zrovna nehodí..

Re: Projekt á la PLUTO

Určo 2p a nevymýšlel bych kokotiny. Myslím, že Linkwitz to má ukrutně dobře navržený. Že to nebude až tak citlivý, nebude takový problém...Pokud by se šlo s děličkou výš (1.5k), není už problém použít 30mm kalotu...Jinak ten pasiv i za cenu nižší citlivosti považuji stále za lepší řešení, než aktiv.

Re: Projekt á la PLUTO

Pasiv půjde taky. Když se použije citlivější středobas (SPH-176 vypadá slibně), určitě to půjde nějak kloudně napojit, i třeba za cenu mírného zvýšení dělící frekvence...

(upravil MaBat 27. 11. 2009 22:12)

Re: Projekt á la PLUTO

Chtěl jsem to dát do vlákna o nových Dexonech, ale koukám, že zmizelo - tohle je nearfield měření dvou úplně jiných repráků, shodou okolností také 8" a 6,5". Tady to může platit do nějakých 500 Hz. Jak je vidět, kudrlinky mezi 100 a 500 Hz dělá zřejmě všechno, jen ne samotný repráky. Není tedy nad čím se podivovat, pokud to měřili také tak...

http://s4.postimg.cc/s0uss06yh/148_nf8_2.jpg

Momentálně prověřuju možnost dát tam 8", místo 6,5", nějakej pokud možno hodně citlivej.

Re: Projekt á la PLUTO

Nearfieldově to určitě neměřili. Kudlinky jsou prostě difrakce nebo nějaké jiné menší odrazy.

Když se ženeš do větších průměrů, tak prosím ukaž fázový souběhy kombinace 5"+2" pro všechny úhly.

Web