Re: Evropa za 17 let

Můžu jen říct, že tu milou dobu nikomu nezávidím... Nejen kvůli studiím a možnostem. Já jsem po matuře chtěj jít taky na vejšku, ale vyskytl se problém, že to není jak financovat, navíc jsem chtěl z různých důvodů z baráku a tak jsem si řekl, že půjdu studovat dálkově a najdu si práci. Práci jsem sehnal, navíc celkem slušnou a hned na prvním pohovoru, což je celkem velký štěstí, na vejšku jsem se dostal taky v pohodě, sice mám věkovej průměr třídy kolem 40 let, ale jednak budou peníze, druhák jsem na škole a třeťák budou prachy na to, abych se uživil sám, i když to bude tření držkou o asfalt... Kdybych měl ale ještě teď platit školný, těžko bych mohl dál studovat, půjčovat si nechci, to je proti mým zásadám a navíc škola a moje práce bude docela záhul, takže bych taky mohl rok a půl platit a pak bych musel skončit s tím, že v tom je nenávratně nalitejch nemálo peněz.
A ten důvod, co uvedl BigDrobek k tomu, proč by měly bejt vejšky placený je v podstatně nesmyslnej, protože i dneska jsou profese, na který potřebuješ VŠ a přitom máš plat třeba ještě nižší, než někdo s výučákem nebo maturou, sem patří třeba učitelé a nebo zdravotní sestřičky, to zaprvé. A zadruhé, když argumentuješ tím, že by měla být VŠ zpoplatněna, kvůli tomu, že člověk s titulem má pak možnost, bejt víc finančně hodnocenej, tak si taky uvědom, že on má jen možnost, ale to mu nezaručuje nic, nemusí sehnat práci žádnou nebo jen špatně placenou a taky by podle týhle logiky měly bejt teda zpoplatněný i střední školy, protože člověk s maturitou může mít větší peníze, než učeň, ale i učňáky by měly bejt zpoplatněný, protože učeň může mít lepší plat, než člověk se základkou...

Re: Evropa za 17 let

Mluvití vodu, píti víno je staré rčení. Ukázkou jsou tyto věty jednoho příspěvku:

"...Vzdělání pro všechny i pro chudé je kokotina, protože potom mám větší předpoklady že budu vydělávat víc jak středoškolák,...
... Chtělo by to víc tolerance a odkopat něják bezohlednost lidí a to všude..."

Jedna věta z toho příspěvku je ale naprosto z 50% pravdivá:

"Historicky se už i ověřilo, že komunismus nefunguje a vůbec levicová politika že není uplně správný směr....", bohužel chybí k tomu i zbytek: "A taktéž se historicky ověřilo, že kapitalismus také nefunguje a vůbec pravicová politika politika také není uplně správný směr."

Totiž nikdy nic není úplně černé a úplně bílé. Pravda je vždy někde uprostřed. Ale k tomu lidstvo časem dospěje.

(upravil BigDrobek 15. 8. 2009 19:54)

Re: Evropa za 17 let

Tak soráč za moje holD už budu psát jenom holt. smile

Dá se začít i jinde a dokonce i jako nestudovanej, jenom to chce mít trochu štěstí a pořád lozit, hledat, ptát se.. Za víkend a pátek vydělám okolo desítky skoro každej měsíc, což si myslím že se sociálním stipendiem by už hodilo skoro na celý studium. Prospěchový nemám, nicméně školu zatím docela stíhám, ikdyž ne jako nejlepší student. Abych pravdu řekl, jde mi o titul, protože bez toho je člověk nic a všechno ostatní se doučuju podle toho jak zrovna potřebuju pro to co dělám nebo mě zajmá. Tři roky se tenhle blázinec vydržet dá, ikdyž sám vím, že když se to přehání prichází krize z které se člověk pak blbě dostává. Prostě najednou tělo přestane poslouchat a doslova si dělá co chce..
Otas psal jsem tam něco o tom že se platí jenom za ty dvě věci? NE já psal, že bych byl rád kdyby to tak bylo a zbytek jako 250 000 učitelů bych si platil pokud bych chtěl jít studovat a všechno ostatní jakbysmet. Prostě chci svobodu rozhodnutí, jestli tam ty peníze dám nebo ne. Placením daní se mě nikdo neptá a já ty peníze prostě dávám někam, ani pořádně nevím kam, protože se tolikrát přerozdělí, že z nich nikdy moc nezbyde. Psal jsem něco o tom, že by se mi to tak líbilo, abych se mohl rozhodnout co si koupím a co ne a o to všechno by byly nižší daně a větší svoboda rozhodnutí.

Aleska zlínký fakulty takhle fungujou nebo mi to alespoň vysoce postavení říkali. Sám tam studuju a vidím tam jenom ten nehoráznej bordel, ale postupem času už se to sune trochu k lepšímu. Jinak já práci najdu asi vždycky, nechci se kasat, ale je mi u řiti jestli čistím hajzly nebo dělám zednickou popřípadě nějáký servisní práce /nemyslím zrovna sezení u stolu a opravování elektrotechniky/, myslím třeba auta, motorky nebo tak. Vždycky se dá najít něco přechodnýho, co člověka sice nebere, ale uživí ho do doby než najde něco co hledá. I teď je to s prací velmi špatný a přesto se pořád dá dělat, sice něco už je vyloženě otročina, ale peníze jsou k přežití potřeba a tak dělám jak to jde. Jinak za prázky se dá taky slušně vydělat, na vysoký škole je to bezmála 90 dní, kdy se dá dělat, kdyby jenom 8 hodin denně tak to hodí nějákých 720 hodin kdyby jenom za 50,- na hodinu tak to hodí 36 000 což si myslím že na vyžití na škole na semestr stačí. Ale těžko se tu dá napsat uplně všechno a vždycky něco zapomenu, něco přeskočím a pak mě lidi berou za slovíčka, převrací nebo nechápou. Chtělo by to sednout a normálně pokecat. Samozřejmě nechci brát lidem co chtějí studovat studium, ale chtěl bych zabránit lemplům studovat a poflakovačům brát sociální dávky pro nic. Dyť jenom ti podělaní cigáni se nám vysmívaj do ksichtu, maj 10 děcek a žijou si daleko líp jak spousta z nás. Nechápu jak tohle někdo mohlo vůbec dopustit, když prd dělaj, teda hlavně bordel dělaj, alespoň u nás ve městě.

Nefunguje ani kapitalismus ani komunismus a lidstvo těžko příjde na to že pravda je někde mezi. Ono ideologicky komunismus je dokonalej, jen nelze aplikovat na druh jímž je lidstvo. Rozhodně se mi ale žije líp za keců a kradení pravice než za posmívání a keců levice s paroubkem v čele, ikdyž teď už i topolánek začíná velmi slušně kurvit co se dá. Začínáj si bohužel býti rovni.

froggu jistě máš pravdu, právě tento model nelze aplikovat na dnešní svět. Díváš se na to očima dneška, jenže ono kdyby to takhle bylo, tak by i zdravotní sesty a další vypsané profese měly asi více peněz. To že dneska má soustružník víc než programátor je hlavně způsobeno tím, že všeci chcou na vejšku, vejšky se zjednodušujou a spousta lidí prolízá, končí inženýrama a umí hovno. Já to psal něco jako sci-fi. Tohle nemůže fungovat, ale kdyby to tak bylo líbilo by se mi to, protože by to mělo jistou logiku. Ano základní vzdělání zadarmo a zbytek si alespoň z části hradit, abych si toho vážil. Střední dneska dodělá i uplnej trotl, co tam skoro ani nechodil a u matury dostal do ruky vlnovod a řekl že je to tyčka z plotku. Vadí mi, že když už je někdo vystudovanej a má papíry, tak ještě neznamená to, že něco umí. Zajímal jsem se jestli se vyplatí studovat a potom pracovat s titulem a nebo srát na studium, pracovat, to co potřebuju se naučit při práci a tím se živit rozvíjet se tam kde dělám a baví mě to. Došel jsem k tomu, že by to tak určitě taky šlo, ale bez těch titulů na který všeci čumí to jde daleko daleko hůř. Jak jsem psal vejš,  těžko to tu komplexně ceý napsat jak to myslím, vidím atp.. Rozhodně jsem to nemyslel tak, že platit vejšku proto abych pak byl sestra co bere míň jak soustružník s výučním listem. To jsou právě ty další věci, který by se musely dorovnat.

Alesko ještě se vrátím k poslednímu postu. Ono nevidím rozpor v těch prvních dvou větách. Ono hlásat vzdělání pro všechny a hlavně zadarmo je nádherný, ale ono to tak uplně není. Platíme ho z daní co každý z nás platí. Já bych o tohle tu daň snížil a nechal si peníze v kapse s tím že se můžu rozhodnout jestli to dám do školy nebo to prokalím někde na zábavičce. Jenom mi vadí, že 30kč u doktora je obrovská kauza řešená bezmála rok a tyhle daleko větší věci se přehlíží. Znovu říkám, jde mi o to míň odvádět státu a víc mít možnosti rozhodovat se jak naložit s penězma. Nevím jak už to víc a srozumitelnějš napsat, nemyslím to niják špatně, jenom mi trochu vadí, že takhle vytrhneš něco z kontextu a dáš to pod sebe. Samozřejmě můžeme začít chytat za slovíčka, podstatu věci uplně zahodit a vykašlat se na to.. Snažil jsem se tu jenom nastínit to, že mi prostě vadí, že je škola "zadarmo" ale já musím platit tak obrovský daně. Chci nižší daně a o co jsou daně nižší o to chci zvednout cenu třeba právě tý školy = ve výsledku mi to příjde stejně draho nicméně mám možnost to prochlastat, prokouřit nebo proinvestovat do svýho vzdělání. Tak mě napadá že kalkulace výdělků apod výše je v tomto případě absolutně zbytečná, protože se to týká trochu odlišné věci nicméně jí zde nechám, nemám ve zvyku to co jsem napsal promazávat.

Re: Evropa za 17 let

sincl.> do té doby skutečně díky svému věku nevidim, slyšim podobné historky pořád, ale je mi divný, že i když měl děda po 68 dlouhou dobu problémy a ze strany ho vyhodili, tak otec od 69/70 studoval na ČVUT, na VUT udělal postgradual, pak na Karlovce jazyky, jezdil na zahraniční stáže a konference ... Je fakt, že je to bedna, ale krom podrazaků v práci mu nikdo s tímhle problémy nedělal. Naopak, v pozdějším studiu ho ještě fabrika podporovala (dnes skoro fikce).
Z druhé strany jsem se setkal v praxi se spoustou blbců (tím samozřejmě nemířím na tebe, ale obecně), kteří se na překážky a absenci tlačenky evidentně vymlouvají (studium SŠ i VŠ). Na první pohled je vidět, že jsou blbý jak poleno.

Re: Evropa za 17 let

Big drobek:
Čili i za základní školu platit, když nechceš platit ty učitele? To snad nebylo ani v středověku, i tehdy to platila obec, nebo fara. Podobných lapsů je v textu bohužel více, rád píšeš a nerad to po sobě čteš. Mysli při psaní, budeš inženýr! Ve své práci budeš muset vidět problém v souvislostech, kdybych takhle řídil chemický provoz, tak už jsem dávno škrtal zadkem o mraky... Jauvej, jauvej, jauvej.
Nezapomeň, že písemný projev je skutečně vizitkou, člověk s lehce nadprůměrnými znalostmi psychologie se dozví o tobě z takovéhoto příspěvku strašně moc a nevyznívá to optimisticky.

Re: Evropa za 17 let

Ono je to těžké - je to jen a jen o lidech. Otec s matkou mne vždy učili (byli to oba učitelé) že za své předky se stydět nemám. Takže jsem vždy c dotaznících psal, že v rodině máme jednu popravenou a že strýc byl místopředsedou Federace lokomotivních čet v roce 1968. Přitom můj bratr vystudoval vysokou školu a já dokonce 2, jednu jsem nedokončil, ale zase na druhí straně jsem si obzor rozšířil dalšími 2 maturitani. Nikdy jsem neměl problém, ba dokonce ani v jakémkoliv zaměstnání. Prostě měl jsem štěstí (a nejen já, prakticky celé příbuzenstvo studovalo vysoké školy).
Faktem ale je, že jsem se setkal s lidmi, kteří toto štěstí neměli a to třeba jenom proto, že jejich otec nepozdravil kdysi dávno domovního důvěrníka, nebo prostě jen a jen proto, že narazili na blbce, který měl moc. Je to skutečně jen a jen o lidech, kteří jsou u moci, nebo alespoň ten pocit mají.

Re: Evropa za 17 let

OT
Big Drobek
Kdo dopustil že náš sociální stát se stará o brazilce?
Tak tohle začalo už po válce, soudruzi chtěli mít každého pod kontrolou.
Možná si ještě pamatujete fronty u řezníka.V pondělí bylo otevřeno od 12-ti hodin, takže byla fronta už hodinu před otevřením.Moje žena dělala prodavačku, v tu chvíli jsem se objevil za pultem.Najednou se naši- dnes sociálové- vytasily s kupónem na 100,- Kč.A že chtějí 5 kilo
bůčku.Tak dostaly 1kg svíčkové za 80, a 1kg bůčku za 20.
Hoši to byl poprask. Ještě dlouhou dobu ze mě měli trauma.

(upravil BigDrobek 15. 8. 2009 20:41)

Re: Evropa za 17 let

Nebudu to dál rozebírat už jednou jsem si řekl, že o politice se na netu bavit nebudu a začnu to zase ctít, protože potom z toho vznikaj názory Otase a dalších přesně tak jak to napsal. Mělo to být jenom nastínění a už se chytáme za slovíčka proč když jak zakolik. Kdybych to chtěl napsat stoprocentně dokonale, bylo by to asi daleko delší a stejně by se našel někdo kdo by v tom zase našel nějákou nedokonalost, kterou by vytrhl, dopsal a řekl to co Ty. Až si psychologové myslí co chtěj, je mi to jedno, jsem takovej jakej jsem, žiju tak jak žiju. Ti co mě znaj osobně možná chápou.
Doby minulý jsem nezažil a na jednu stranu jsem hodně rád, na stranu druhou mě to v určitých ohledech mrzí.

Nic končím s vysvětlováním nebo dalším nástinem, protože vždycky se najde někdo kdo napíše že tam mám něco nedokonalý, že si protiřečím a nebo, že bych mohl něco říct jinak a líp. Líbí se mi jak umíte posoudit člověka z pár postů na netu, kterýho jste nikdy neviděli a hned uplně přesně i víte jak žije, jak řídí, jak si plánuje život a jak je schopnej. smile

Když tu taháme takový ty věty jako piješ, kážeš žlbe ble. Tak tento post zakončím něčím jako: Není člověk ten, co by se zavděčil všem.

Edit: Bohužel taková doba byla a zrovna tohle je její černá část. Všeho bylo "málo" a příklady s kachličkama apod už jsem tu psal kdysi dříve. Vrchol bylo plnění plánu ve všech bodech aneb sešrotujem nový dobrý výrobky abychom splnili i poslední bod plánu, recyklace a šrotování. :-!

(upravil Aleska 15. 8. 2009 20:46)

Re: Evropa za 17 let

BigDrobku: Věř mi či nevěř, já jsem se na gymplu snažil ze všech sil, abych byl vyhozen, protože jsem chtěl stát na druhé straně barikády než starší bratr, který studoval s vyznamenáním. O to víc, jsem se pak snažil to dohnat.

Ale: Dnešní školství oproti mému mládí prodělalo nesmírnou degradaci, takže dnes bych (být o polovinu mladší) v poklidu dělal X vysokých škol najednou, o nižších ani nemluvě. Poprvé jsem maturoval v roce 1965 a jen tak "ze srandy" jsem v minulém roce (na základě sázky) doslova z partesu a napočkání, udělal 2 diplomové práce středoškolské a jednu vysokoškolskou a všechny 3 byly vyhodnoceny oponenty jako nejlepší z ročníku. A to jsem se snažil být jedním z nejhorších žáků...
Komenský se musí v hrobě obracet jako vrtule vrtulníku, jestliže se na to zhora kouká. Ale to není jenom problém školství, to je i problém zdravotnictví, problém zemědělství..., je to problém všeho na co se podíváš.

Dnes je to totiž jen a jen o penězích. A prý se to nesmí brát osobně = je to byznys !

Re: Evropa za 17 let

K tomu "holtu", nevím, jestli se dá vůbec řešit, zda je správně "holt" nebo "hold", jelikož "holt" ani neexistuje, jediné, co to může být, je fonetický přepis německého slova "halt", které, kromě významu zastavit, znamená i něco, jako české "inu", popřípadě hovorově, ne úplně správně užívané, "prostě". Z toho plyne, že jediný správný tvar je ten převzatý z němčiny. Pokud bychom uznávali fonetické holt, které se váže na Němčinu, měli bychom už uznávat i "hold", což je takřka to samé slovo, převzaté z angličtiny, která je pro dnešní mladou generaci podstatně bližší, než němčina, která byla na její pozici dříve. Jen zde vystává významový problém, kdy slova "hold" a "halt" mají jen část možných významů společnou, ono "inu" se v angličtině slovem "hold" nevyjadřuje.

Re: Evropa za 17 let

Aleska já s Tebou souhlásím ani nejsem v rozporu. To s tou degradací jsem už psal nahoře, že nechápu jak může odmaturovat frajer co dostane do ruky vlnovod a řekne tyčka z plotku a to je jenom jeden příklad z těch patnácti perel co se v našem ročníku u matury našlo.

Ano s tou degradací souhlasím, já se třeba uplně netrefil oborem, takže taky nejsem uplně premiovej student a hrabu se ve spoustě jiných věcí, ale beru to tak jak to je. Titul chci jenom proto aby se mi pak líp jednalo s lidma, jinak je mi uplně k ničemu, protože dneska je to nicnepovídající kus papíru, bohužel. Uznávám, že jsem divnej, nemám čas na zábavy, hospody a další záživné činnosti. Pokud mám čas tak vletím sem na forum a na pár dalších, což už taky není uplně každej den. Když příjdu mezi mladý, tak se řeší buď  wowko nebo nějáká ožíračka vyjímečně něco co mě zajmá. smile

Re: Evropa za 17 let

godz, ty si pako, už ako kamoška čo mi minule tvrdila že rakovinu u ľudí spôsobuje rastový hormón ktorým sú dopované kurence smile))
ujasni si veci ako metabolizmus steroidných hormónov, koncentrácia prirodzená a aplikované pri HAK, a kokotina ako dostáva sa to do spodnej vody a my to pijeme a máme z toho problémy, to si dúfam myslel ako vtip.  už len preto že tieto hormóny sa nerozpúšťajú vo vode...
fakt by ma zaujímalo kam na tieto veci chodíte.. niekde je veľmi silná propaganda

Web

Re: Evropa za 17 let

Sorry za OT, ale jsme na smětišti, tak by to snad nemělo vadit.

redyuri: Nedávno se někde (tuším že v MF Dnes nebo ČB listech...) objevila zpráva, že káva není zdraví škodlivá, nijak nezvyšuje tlak a nedá se na ní vytvořit závislost. Co si o tom myslíš? smile

Re: Evropa za 17 let

http://redyuri.wheel.sk/gallery/?dir=Mi … c=skuskove
káva má silný vplyv na žalúdočnú stenu, a je o dosť šetrnejšie ju piť s mliekom a podobne.
ono s kávou je to vôbec zloziteišie, bo mrte veľa kávičkarov aplikuje postup na raňajky kafíčku silné veľké čierne a k tomu jedna dve cigaretky a potom až obed alebo až večera... no bodaj by to nemalo potom vplyv na tlak, zdravie, vredy....
a závislosť skôr psychické na účikoch kofeínu, skôr otázka zvyku. ale moc som sa tomu nevenoval

Web

Re: Evropa za 17 let

Tak já nevim, dneska sem jel po dlouhý době do Plzně a než sem prošel celou Americkou, nevěřil sem tomu co vidim a bylo mi z toho blbě. Snad půlka lidí co jsem potkal nebyli češi a ani tak nemluvili, samej ukrajinskej nebo jinej póvl. Cikáni, větnamci atd... Na ulici buď seděj nebo pobíhaj a něco křičej, oblečení napůl v nějakejch starejch teplákach, smrdí a nadávaj v mhd atd atd. Spousta je tam z blízkýho východu, přesně to o čem bylo tohle video. Začíná to tam bejt opravdu hnusný v tom městě, eště že u nás ve vsi to zatim neni.

Re: Evropa za 17 let

Redyuri o tom kto je pako by som radšej pomlčal. S tými hormónmi to bola nejaká štúdia ktorú mi dal prečítať kamarát gynekológ (má dve atestácie a robil kedysi aj na lekárskej fakulte).  A každému podľa jeho gusta - dávaj tej svojej antigest - veď sa jej určite nemôže nič stať. Niekde je veľmi silná propaganda, ale najprv si zisti kde ...

(upravil NEONI 18. 8. 2009 10:34)

Re: Evropa za 17 let

Redyuri: dosť OT ale nemám sa to koho iného opýtať : Aké látky sa podávajú pacientovi pri lokálnej a celkovej anestéze? Chcem v tom mať jasno.THX.

Re: Evropa za 17 let

Tady se řešilo to využívání solární energie? Tohle nám teď rostě asi 10 km od baráku, fakt nádhera... http://aktualne.centrum.cz/domaci/fotog … -po-desti/

Re: Evropa za 17 let

Ses zelenej, tak co se ti, zabicko, nelibi? smile

Re: Evropa za 17 let

Však říkám, že to je nádhera smile NE, je to děsnej pajzlí kentus.