(upravil reeb 3. 6. 2010 9:33)

Re: DPA 110 > 223

To MT:

Ta DPA222SSE byla nová Mk2 s upravenými kompenzacemi? Nebo ještě starší kousek v mramoru?

Ten R31 lze rozumně zvýšit, sníží se dolní mezní frekvence serva....žádnou vědu bych v tom nehledal.

Web

Re: DPA 110 > 223

Jaký OZ je v servu? Nekmitá ?

Re: DPA 110 > 223

To jsou mi ale věci. A šlo by stejným způsobem čachrovat i třeba s 330tkou?

Re: DPA 110 > 223

Ježiš, čachrovat jde se všim.

Re: DPA 110 > 223

opamp: Sorry, ale na Audio Precision kašlu. Na parametry jsem se nechal chytit u jiného českého projektu a byl to poslechově průser. Ale bez obav, je to proměřené a jede to OK. Proudový zdroj, jde spíše o přirovnání vzhledem k impedanci onoho odporu.

reeb: byl to mramor, ale s novými kompenzacemi MKII

JTO: Pokud mě zrak nešálí, tak tam by to šlo také. Ale neodposlechl jsem to.

Horys: Sevo je LF411 a nekmitá.

To all: Ta úprava není zas až tak složitá. Možná ji někdo už tak používá. Nikde jsem o ní zatím ale nečetl, tak do vás takhle reju, protože je to zvukově o mnohem dál než jiné "málo" podstatné úpravy.

(upravil mir.ku 5. 6. 2010 22:05)

Re: DPA 110 > 223

... Milane, a už jsi se pochlubil autorovi? Třeba bude mít radost s Tebou ... big_smile

Re: DPA 110 > 223

Do podobných úprav na špičkových projektech se může pustit jenom pitomec /viz prohlášení "Na AudioPrecision kašlu"/, který má buď na hovno bedny, uši, zdroj signálu nebo poslechový prostor...
Nějakých "pár" zesilovačů jsem za těch třicet let postavil, troufám si tedy říci, že nejsem žádný poloblb-nicméně do Pavlových projektů bych se rozpakoval rejpat, protože o Pavlovi vím, že vše dělá zodpovědně a s jedním cílem, což je maximální kvalita přenosu zesilovače jako celku.

Takže Milane Tůmo, strč si ty svoje kydy raději do řiti a poslouchej si "upravené" DPAčka sám, ostatní ti na to serou, protože ví, že Pavel Dudek není žádný bastlíř, ale špičkový návrhářský profesionál.

Web

Re: DPA 110 > 223

Já bych nebyl tak striktní. Například předělání kompenzací dvadvatrojce dost pomohlo. Pan Dudek v době, kdy to vyvíjel,  nemohl tak jako já ladit kompenzace metodou pokus - měření na AP - poslech - další pokus - měření - poslech...

Už jste někdo, komu jsem tu úpravu posílal, ji vyzkoušeli???

Web

Re: DPA 110 > 223

Předělání kompenzací se dá aplikovat i na jiný zesilovač? V čem spočívá? Rád se nechám poučit. smile

Re: DPA 110 > 223

Někdy to vůbec nejde.

Web

Re: DPA 110 > 223

Dotaz - (možná) hloupej.
Jaký mají u DPAčka význam ty paralelní rezistory? Proč tam není jeden na vyšší watáž?

Re: DPA 110 > 223

Je tím dosažena menší indukčnost...

Web

Re: DPA 110 > 223

A dobře to vypadá.

Re: DPA 110 > 223

Já bych se do toho Dudka i pustil. Koukám že Aldax nabízí desku na 222 i sadu součástek sa dva a půl litru, což považuji v poměru ke kvalitě zesilovače za cenu ještě rozumější než rozumnou. Spočítal jsem si to, a v tomto případě není co řešit. I kdyby se mi nakrásně podařilo sehnat předlohu pro desku, nechal si jí vyrobit, a nakoupil si součástky dle výpisu, dostanu se téměř na Aldaxí cenu.
Ale jiná věc bude možná trochu problém. Z Aldaxu příjde origoš deska a stopro součástky, takže po správném osazení by se to mělo chovat vzorně, ale i tak bych se chtěl zeptat, jestli se to dá roztlačít jenom s multimetrem. Nebo je k oživení třeba náročnější vybavení?
A ještě jedna otázka: Je nějaký zásadní zvukový rozdíl mezi 222 a 223?

Re: DPA 110 > 223

Trachto, multimetr by Ti měl stačit, nebudeš-li se pouštět do úprav smile

Web

(upravil Horys 7. 6. 2010 17:29)

Re: DPA 110 > 223

trachta napsal:

A ještě jedna otázka: Je nějaký zásadní zvukový rozdíl mezi 222 a 223?

Citace Mistra ze slovanetu:

"Dnes jsme udělali s Filipem srovnávací test Boba a Bobka. Rozdíly jsou na mezi rozeznatelnosti a myslím si, že při slepým testu by byl rozdíl asi obtížně zjistitelný. Bob je o kousíček lepší, jak se dá předpokládat ( více koncáků, větší filtrace ), ale i pořizovací cena je větší, takže něco za něco...
Já jsem spokojen a doufám, že i vy budete..."

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … mp;start=0

Re: DPA 110 > 223

Trachta, písal som ti mail, no vrátil sa mi. Bol v nom dôvod, prečo som zmazal tvoj posledný príspevok...

Web

(upravil MilanTuma 13. 6. 2010 21:42)

Re: DPA 110 > 223

Pánové k té mé úpravě. Mám spoustu času,  tak jsem udělal jen to co dělají jiné firmy běžně. Tak jsem úpravu provedl, odposlechl a napsal vám to na web. Není to žádná věda. Nijak to neprožívám a jen se snažím o co nejvěrohodnější podání hudby. Měření se také provedlo, v podstatě stejné, avšak úprava na zvuku je  podstatně znát. Ti slušnější si mi již o úpravu napsali do emailu a odepsal jsem jim. Sinclaire nebo jak se jmenuješ, jseš občas na přesdržku.  Jestli tě ta práce nebaví, tak se na to vybodni a jdi makat k pásu. Třeba se ti pročistí hlava. Také opravuji zesilovače a jako OSVČ bych to za ty prachy dělat nechtěl ani náhodou.


O víkendu dokonce také proběhl test s oddělovacím trafem 2 kW (MEDiciální kvality) a zvukově to nebylo tak dobré jako bez něho. Mám tu tak kvalitní síť, že ho nepotřebuji a potvrdilo se pravidlo o přímém napojení výkonového zesilovače do sítě bez jakýchkoliv filtrů a tlumivek.

Re: DPA 110 > 223

Jak jsem pochopil, u toho DPAčka jsou výkonové trandy napájeny přez chladící hranoly. Zajímalo by mě proč. Vzhledem k napájecímu napětí a výstupnímu výkonu netečou do kolektorů nijak extrémní proudy, které by nezvládl plošňák. Má to nějaký praktický důvod?

Re: DPA 110 > 223

Ciste prakticky. Da se to ozivit bez chladice, hezky pekne na stole i na plnej knedlik urcitou dobu a dalsi vyhoda je v tom, ze k chladici sroubujes/odsroubujes jen hranolek, ale uz se nemusis patlat se sroubovanim tranzistoru. Je pak o dost snazsi montaz/demontaz a dobry pristup k soucastkam.