(upravil PetrM 13. 5. 2010 13:16)

Re: DPA 110 > 223

Tak jsem si udělal konečně čas a dodělal univerzální chladič,osadil koncové tranzistory a oživil první kanál ale jsem totální amatér bez vybavení.Mám pár dotazů,zesilovač hraje normálně ale nesvítí mi ty dvě ledky(jsou osazené správně)má to tak být?Nerosvítí se ani při vypnutí.
Druhý dotaz je jak nastavit trimr nemám žádné vybavení krom mikropájky a multimetru,při hraní jsem trimrem točil ale na zvuku se nic nemění zato pokud jsem dal trimr na největší odpor zes hodně topil a po odpojení napětí zesilovač okamžitě dohrál,pokud jsem zmenšil odpor zesilovač tolik nehřál a po odpojení napětí zesilovač ještě 3-5s hrál z kondíku tak by to myslím mělo být správně.
Můžete mi napsat kolik je optimální odpor na trimru,nemám škopek ani regulovatelný zdroj tak budu vděčný když mi to někdo změříte abych to měl aspoň v nějaké toleranci.
Taky napište co ty LEDky tranďáky mám sanyo,předem děkuji a nekamenujte mě.

Re: DPA 110 > 223

Přečetl sis manuál?

Web

Re: DPA 110 > 223

Ten se přece čte až když selžou všechny ostatní možnosti.:) Netušil jsem že si DPA kupují a staví i takoví co neumí ani nastavit klidový proud..:(

Re: DPA 110 > 223

Jasně ale nemůžu na výstupu nic naměřit,jsem opravdu lajk nebo mám oba multimetry vadné.

Re: DPA 110 > 223

Klidový proud koncáky se nastavuje měřením úbytku na emitorových odporech ty lajku.

Re: DPA 110 > 223

PetrM: Tohle je STRAŠNÝ!

Ty LEDky musí za provozu mírně svítit (každou teče cca 1 mA).

Pokud jsou úplně zhasnuté, nemůže to hrát normálně!

To, co popisuješ ohledně "nastavování kliďáku", radši komentovat nebudu.

Prověř prosím znovu, jestli jsi třeba neosadil obráceně zenerky v proudových zdrojích nebo tak něco...

Web

Re: DPA 110 > 223

Díody svítí pralo mi na stůl sluníčko takže by to mělo být v pořádku.

Re: DPA 110 > 223

Hurá.

No a na měření kliďáku buď vrzni mA metr místo jedné pojistky (a nastav 100 - 120mA za studena - dle mých uší, nevím co říká návod) nebo odpoj zátěž a měř mezi protilehlými emitory koncových trandů (v tomto případě měříš opravdu vlastní kliďák koncového stupně a nastav napětí odpovídající proudu 25-35 mA každou komplementární dvojicí).

Pokud ale opravdu neslyšíš změnu při nastavování kliďáku (ani trošičku, na výškách, v detailech), není to v pořádku.

Pravda, sám jsem ověřil, že DPA223 (s alternativní kompenzací) hraje relativně použitelně i v čisté třídě B (ale to berte jen jako kuriozitku), ale rozdíl proti správnému "nabiasování" je fatální.

Web

Re: DPA 110 > 223

Díky za nakopnutí, už to šlape jak víno,na to že to mám jen na maličkém trafku to dělá divy,ochrany taky jedou teď už jen udělat pořádnou skříň vše složit a hotovo.
Na to že to mám na 5mm hliníkové desce 350x180mm a jen plno kabelu okolo to je naprosto čisté,žádný brum ani jiné neduhy to nechytá skvělá práce díky mistře(Kazzatel).

Re: DPA 110 > 223

Zdravím. Myslím, že se to tady neprobíralo, tak mám asi někde chybu. Nechal jsem navinout tráfko se stejným barevným značením jako má DPA222 sekundár L1 - začátek zelený, konec bílý, L2 - začátek rudý, konec modrý, ale pak mi nějak barevně nevychází spojení konec I. začátek II. pro vytvoření středního vývodu napětí, protože na desce jsou  propojeny zelený s rudým což jsou začátky vinutí. Je někde chyba, nebo už blbnu ? Dík

Re: DPA 110 > 223

Správně vyrobený trafo má tyto barvy: prim č-č, sec.1 z - zelená, k - bílá, sec.2 z - modrá, k - rudá. A tak to i sedí s barvami svorek na plošňáku....

Re: DPA 110 > 223

Dík za odpověď. Jo, jo tušil jsem to. Důvěřuj, ale prověřuj.Barevné značení vývodů trafa jsem bez kontroly převzal podle specifikace na Slovanetu. Na fotkách je sice vidět, že to jinak, ale upozorňuji na to, protože za ty asi 3 roky to tam nikdo neopravil. Při specifikaci pro individuální výrobu trafa je na to potřeba dát pozor a jenom to neopsat.

(upravil MilanTuma 26. 5. 2010 21:20)

Re: DPA 110 > 223

Tak jsem po zvýšení R12 v DPA 223 našel ještě další možnost jak dosáhnout ještě lepšího zvuku. Nyní to hraje oproti originálu ještě o slyšitelný skok dále. Neutrálně, čistě, přehledně, s krásným obalem základních tónů. Prostor, neúnavnost, prostě pohoda......a v podstatě mě nic nenutí hledat jiný zes. Poslouchám většinou večer, kdy mě tech 60-100 watů bohatě stačí. Jsem nyní s DPA opravdu úpřímně spokojen.

Re: DPA 110 > 223

Nespletl ses prosímtě? Fakt R12, vedoucí z +15V na báze horních trandů v kaskodě? smile
Nedělej si z nás srandu smile

Web

Re: DPA 110 > 223

On je hustej smile

Re: DPA 110 > 223

Pánové omlouvám se. Tak (šíleně) nízká hodnota servoodporu mi utkvěla tak, že jsem i tak očísloval pozici součástky.  Jedná se samozřejmě o R31 právě s hodnotou 12k ohm.

Re: DPA 110 > 223

Pokud se Ti nedostává operák DC serva do limitace, proč ne... Kolik jsi tam nakonec vrznul?

Web

(upravil MilanTuma 2. 6. 2010 23:29)

Re: DPA 110 > 223

V obou kanálech 330k, chce to spárovat vstupní FETy, jeden kanál má i bez serva na výstupu 20 mV a druhý kanál při R31 = 330 k má cca 50 mV v okamžiku sepnutí relé ochran a pak offset dále klesá. Na výstupu serv je tuším 0.25 volt a 3 volty na druhém. Každopádně to servo s vysokým odporem je tam užitné, jinak by offset kolísal díky trandům, které trochu cestujou.

ale nyní Vás trochu rozmlsám.

Před cca 2 lety se mi dostal do ruky originál DPA 222 SSE. Hrálo to čistě, přesně, ale vadila mi na tom jakási strojovost, hutnost podání hudby. Uvědomte si jak jsou DPA 222  velmi dobře hodnoceny. Život šel a DPA 222 SSE jsem prodal. Až nyní po těch dvou letech jsem se pustil do stavby DPA 223. Hrálo to "normálně" a tak jsem do toho začal vrtat. Nastal první pokus zvýšení odporu R31, aby zpětná vazba byl teoreticky proudový a né napěťový zdroj. Zvuk se najednou zlepšil. Nástroje začaly více vynikat a znělo to lépe. Ale stále to nebylo pořád ono. A tak nastalo další a složitější kolo s další úpravou. Předem napíši, že se nejednalo o nějakou amatérskou práci pro líbivější zvuk. Úprava byla dokončena a nastal poslech. A potvrdily se domněnky z návrhu. Zvuk po druhé úpravě mnohem více vystoupil z reprobeden než v předchozí úpravě a zlepšilo se podání nástrojů a jejich "obálky". Vynikla také přesnost spodku a středů zvukového pásma. Najednou ta hudba zní "nestrojově", "nehutně" a nástroje krásně vyznívají bez jakéhokoliv tlačení.  Troufám si ač subjektivně, ale poslechem zcela jistě tvrdit, že to nyní hraje o kus lépe než původní originál 222. Přál bych vám ten zvuk slyšet. Tu úpravu si nechám několik dní zatím pro sebe. Dodám, že původní vstupní kondenzátor audio signálu je nahrazen podstatně kvalitnějším, nezapomínejte na něj, má na to také vliv.

Re: DPA 110 > 223

yikes

Re: DPA 110 > 223

Úpravu si klidně nech pro sebe, ale ukaž aspoň výsledky z AudioPrecision nebo tak něco. To cos zatím napsal je dost vágní. Proč by mimochodem měla zpětná vazba být proudový zdroj??? IMHO tím jen více vynikne nelineární vstupní kapacita JFETů, přidáš si tam líbivou druhou harmonickou a nic víc.

Já jsem se v tom taky vrtal (jinde a jinak) a hodnoty mám k dispozici.

S Tvým subjektivním hodnocením zvuku neupravené DPA223 si nicméně dovolím trochu souhlasit.

Díky!

Web