(upravil wwsly 10. 5. 2008 8:15)

Re: Bedýnky k mp3

co je třeba změnit u toho stáblu když tam prásknu 24V trafo ?

no dobře, já to mám doma  ale bez korekcí a to  má vysokou citlivost a zbytečně to zesiluje rušivé signály.ty 12R odpory mám na myslím 49R

Web

Re: Bedýnky k mp3

Netřeba ve stábu nic měnit, jen to bude trochu víc topit a hlavní filtrační kondík už nemůže být na 35V, ale musíš tam dát 40V či 50V typ.

Web

(upravil wwsly 10. 5. 2008 17:13)

Re: Bedýnky k mp3

no a 20V trafo je málo,že?

se chci zeptat jakou funkci má ten boostrap a jak ovlinuje výkon?

Web

Re: Bedýnky k mp3

Vazba bootstrap pomáhá otevřít horní koncový tranzistor koncového stupně TDA2005, bez něj je výstupní výkon o něco nižší. Trafo 20V dá po usměrnění a vyhlazení nějakých 27V, pokud je dostatečně tvrdé, a máš slušnou filtrační kapacitu, tak by to mohlo tomu stáblu podle mého odhadu stačit...

Web

(upravil wwsly 11. 5. 2008 7:43)

Re: Bedýnky k mp3

co se týče toho kondu na bootstrap, tak je tam doporučená hodnota (100uF) pod kterou by se nemělo jít ale maximální hodnota, není. Tak mě napadá zda zvyšovaní kapacity povede někam či ne, ale asi ne.
jinak 2005 je 2x10W nebo 1x20 u sinclaire 1x25:-) , chci se zeptat, mám tu nějakou 2009 jako stereo ale deska je na ho.vno tak si říkam udělat z toho taky most, v datasheetu je schéma, nestavěl ste s tím někdo? zapojení obvodu je stejné takže bych mohl použít i desku z
2005.
edit: jde o to že 2005 v most se může zatížit 4ohm ale jak je na tom 2009 v mostu? v DS maj repro 8ohm,ale jestli je to i min RL?

Web

Re: Bedýnky k mp3

2009 je tzv. televizní šváb 2x10W/4ohm s napájením max. 28V. Můstek z 2009 udělat jde, ale jen do 8 ohmů. 
To moje zapojení dává s TDA2005 celých 25W/4R proto, že je to napájeno ze stabilizátoru, který napětí 18,5V udrží i při plném buzení. Kdežto při napájení z obyčejného nestab. zdroje Ti napětí zdroje s vybuzením klesá.

Web

(upravil elipsa 16. 5. 2008 22:20)

Re: Bedýnky k mp3

Jak "tvrdý " zdroj doporučujete ,aby pokles bez stabilizace byl zanedbatelný?

Web

(upravil sinclair 17. 5. 2008 0:05)

Re: Bedýnky k mp3

Takový téměř neexistuje.
Je třeba si uvědomit, že ve hře jsou úbytky na diodách usměrňovače a hlavně vnitřní odpor transformátoru. Tohle všechno u stabilizátoru odpadá, proměnný napěťový spád okolo 6-8V se odehrává na vstupu stabilizátoru a na výstupní parametry stabilizátoru to nemá vliv.
Nevýhoda je poněkud nižší účinnost napájecího zdroje jako celku, protože na regulačním členu stabilizátoru je již nezanedbatelná ztráta.

Je třeba si uvědomit, že například při napájení obvodu TDA2005 síťovým nestabilizovaným zdrojem může jeho napětí naprázdno a bez buzení dosáhnout maximálně 18V, aby nebyly překročeny technické podmínky IO. Ovšem při vybuzení IO klesá napětí takového nestabilizovanéh zdroje až k hodnotě cca 13-14V, což neumožní dosáhnout plného deklarovaného výkonu IO.
Klasický sériový stabilizátor, jaký jsem použil já, je ještě do proudu cca 5A poměrně pohodlně řešitelný, těch  několik součástek a jeden trochu výkonnější tranzistor už tolik nestojí, navíc lze použít téměř cokoli a "ze šuplíku". Díly jako můstkový usměrňovač a filtrační kondenzátory tam musí být tak jako tak.

Web

Re: Bedýnky k mp3

hm stačí na stábl součástky z gme nebo tipy?

Web

Re: Bedýnky k mp3

Proč, vyčůranej šetřílku?

Web

Re: Bedýnky k mp3

Proč, vyčůranej šetřílek??       Jako nemám možnost to jinde koupit a objednávat si těch pár součástek (pouze na stábl) z ezk nemá cenu..... nebo snad jo,když koupím součástky za 60 a dám kilo za poštu to není nějak výhodný....... pokud víte někdo o obchodě v Brně kde se daj koupit kvalitní součástky tak napište (kdokoliv). Zatím sem neměl problém s kvalitou z gme......

Web

Re: Bedýnky k mp3

Ty součásky se válí každému druhému bastlíři v šuplíku a neví co s nimi....KU611, KD501,KC237 jsou jinak celkem k ničemu.........

Web

(upravil opamp 19. 5. 2008 14:55)

Re: Bedýnky k mp3

smile

Ono teda zrovna tohle by asi chodilo i s atrapama z GM smile

Web

Re: Bedýnky k mp3

Já zas nechápu směr tvého uvažování i uvažování dalších debílků tady na tom webu. Jestli je pro tebe stokoruna problém a chceš riskovat problémy se šrotem z GMu, tak si to tam klidně kup.
Podle mě je dneska stokoruna tak zanedbatelná částka, že ani nestojí za to nad tím přemýšlet. Za sto korun se mimochodem v Brně ani nenavečeříš a koupíš za to v supermarketu maximálně tak tři slušný másla z Madety, tak nechápu, proč tu někteří osli kalkulují s tak zanedbatelnou částkou. Za tu stokorunu navíc dostaneš kvalitu ty blbče, to máš tak malej mozek na to, abys tohle pochopil ??
No a jestli jsi tak notorickej šetřílek, tak si vlez někde do sběrného dvora, otevři si tam jeden Color 110 a jeden trochu novější ČBTV a všecko potřebné tam najdeš a dokonce ještě spoustu věcí navíc, který se ti možná v budoucnu můžou hodit, až zas budeš kalkulovat jak debil.

Web

Re: Bedýnky k mp3

Mě šlo jen o ten poměr, ale to je zas těžké na pochopení pro někoho jiného.........             
Nevím jestli gme a podobný obchody prodávaj šrot jen říkam že se s nima problémy neměl (ZATÍM),no pokud gme a ap prodávaj takový hrozný sajrajty jak je možný že se drží? přitom tam nakupuje docela hodně lidí a málokdo si stěžuje.......
A opakuju otázku, pokud někdo ví o slušným obchodě v Brně nechť dá vědět, přeci je blbost objednávat každou šoučástku v ezk ap.

Web

Re: Bedýnky k mp3

Aktivní součástky koupené v GM hoří, to je naopak poměrně dobře známo všem, kteří v oboru už nějakou chvilku dělají. Pokud se ti totiž prorazí mizernej darlington, použitý na místě KD501-KU611, máš postaráno nejen o odkráglovanej zbytek ve stáblu, ale odejdou ti pochopitelně i oba zesilovače, které s tím budeš napájet, protože tam napětí vyletí na 28-30V.   
Kompromis je koupit KD501, KU611 a KC237 u Bučka /sice drahé, ale máš to v Brně/ a zbytek koupit v GM, kondíky požadovat Jamicon, odpory tam mají sice taky mizerné, ale chvilku to vydrží.

Ta stokoruna z EZK je mimo to, že obdržíš solidní materiál taky i za to, že ti to pošťák donese až do baráku, ty nemusíš nikde lítat a něco shánět a v ušetřeném čase se můžeš věnovat nějaké produktivnější činnosti, kde těch sto korun hravě vyděláš, možná i víc. Tak to vidím zase já.

Web

Re: Bedýnky k mp3

ok,ale když potřebuju narychlo jeden tranz a nic jiného v tu dobu tak prostě jdu do gm. jo bůček skončil,prej.

Web

Re: Bedýnky k mp3

Bučkovi dál běží celostránková reklama v PE a i web, proč by končil?

Web

Re: Bedýnky k mp3

Kdoví, kde jsi to zase zaslechl. Jeho web funguje bez problému. http://www.bucek.name/

(upravil wwsly 20. 5. 2008 17:43)

Re: Bedýnky k mp3

není to potvrzená informace, jen mi to někdo říkal.

edit takže i tam mají kvalitní součástky? doporučujete kupovat u něj??

Web