Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Zdravím, mě zajímá jen ta deska logiky. Trafo, konce a bedna nikoliv. I ty poťáky a isostaty nepotřebuji.

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Tak mam zaujimavy postreh, meral som tranzistory na meraku, ktory zarucene urcuje priepustnost tranzistora, zapojenie vyvodov a z prechodu B-E aj material cipu. Na "starom" AD162 bez problemov oznacil tranzistor ako Ge rovnako tak aj GD608. Avsak po pripojeni "novych" ADcok ukazuje Si. Nehovoriac o ich bete, ktora je taktiez znacne mala. Najlepsi mal betu 75 a najhorsi iba 25. Dnes sa uz asi neda nicomu verit. 7euro v smetiach. Te prachy ma tak ani neseru, len kamarat mi z neho restauruje drevenu cast skatule tak som sa potesil ze to bude tip-top. A hovno, hovno zlate rybky. sad

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Kup si GD607/617  nebo AD161/162 u Denkla, to je spolehlivý zdroj.

Postard: vytáhnu si z toho jen koncové tranzistory a zbytek je tvůj, zbytek na nic nepotřebuju. Pokud platí ta výměna za štorcku, je všecko OK.

Web

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Sinclair: OK. Ale omlouvám se, co je to prosím štorcka. Pokud se dohodneme a posílalo by se to, klidně si nechte vše ostatní kůli váze, stačí mi jen ten tišťák. Ještě jeden dotaz. Vy to asi budete mít v paměti a i v archivu. Podle jednoho AR jsem (70tá léta) kdysi stavěl do kvadro předzesilovače korekce, kde se použil mechanický způsob spojení dvou tandemových potenciometrů Tesla. Vím, že jsem soustružil z duralové kulatiny spojky mezi tyto poťáky. Ponechme stranou souběh "tandemáků" Tesla a potažmo pak souběh při takovémto spojení dvou těchto potenciometrů. Mě jde o to schéma těch korekcí. Já to nemohu nikde sehnat. Nevíte číslo a ročník AR, kde to bylo? Děkuji za laskavost.

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Sinclair: presne ako uvadzas, uz som to riesil s kamaratom, ktory pracuje u vas v CZE. Tu u nas ich asi uz seriozne nezozeniem. Videl som u denkla spominane AD161/162. Ako si uviedol maju Ice 2A a dal som si do AZSka trafo z TV merkur previnute na 22V~. Po usmerneni je na prazdno na tranzistoroch presne 29,5V. Cital som niekde tvoj koment ze Uce MAX je az 32V a ze potom to teoreticky da aj 8 az 10W. tak skusim, snad to vydrzi. Kupim si radsej po 4 kusy. Vdaka za reakciu.

(upravil sinclair 10. 5. 2011 11:02)

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Pokud chceš dostat z AD161/162 nebo GD607/617 maximální výkon, musíš je napájet ze stabilizátoru, jako je třeba v zesilovači AZS179, kde uvedené tranzistory odevzdávají až 8W/4Ohm. Výborný stabilizátor pro tyto konce byl v knize pana Svobody "Stavebnice tranzistorových zesilovačů a přijímačů", vyšlo to asi ve dvou nebo třech vydáních, v tom posledním vydání už byly i MBAčka a MDAčka. Nicméně mohu Ti ten stabilizátor i s deskou oskenovat, konec s GD607/617 a tímto stabilizátorem odevzdává 10W/4Ohm - anebo si vykresli z Kottka schéma stabilizátoru z AZS179.
Já jsem u Denkla ADčka i GDčka kupoval a byly naprosto v pohodě.

Web

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Ahoj Sinclaire, kdybys měl chuť a čas moh bys ten stabilizátor prosím oskenovat? Plánuji, až se pustím do rekonstrukce toho mého AZS100L, že bych tam dodělal onen stabilizátor pro získání většího výkonu.

Děkuji.

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Sinclair: niekde v prispevku kde si sa zmienil o azs179 si pisal nieco v tom zmysle ze vyradenim stabilizatora a pouzitim vyberanych AD161/162 sa da dosiahnut az 12W tak som si myslel ze pri hranicnych napatiach by sa to mohlo priblizit tym 10W.

"AZS179 by se dala popotáhnout až na 2x12W výměnou konců za změřené AD161/162, vyřazením stabilizátoru a výměnou síťového trafa. Ale nejsem si jist, zda se taková úprava vyplatí."

Schemu z knihy Kottek k dispozicii mam. Mam vsak otazocku. V pripade pouzitia stabilizatora ake napatie by si odporucil pouzit? Ci aj v tomto pripade sa jedna o hranicne napatie tranzistorov? Mohol by som som pouzit stabilizovane napatie 30V bez obav (samozrejme s dostatocnym chladenim, resp odvodom tepla)? Viem ze tato uprava nie je prave idealna, jednoduchsie by bolo asi konic vymenit za nieco lepsie, avsak chcel by som skusit povodnu schemu optimalizovat. Asi to znie smiesne ale mne sa celkom pacia "bambusove" zosiky big_smile
DAKUJEM

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Měl bych dotaz nejspíš na Sinclaira v AZS100L je jako budič použit tranzistor GC 510K a v AZS179 GC 521K. Chci se zeptat jestli pro výstupní výkon 2x10W mohu použít ten budící tranzistor z AZS100L nebo ten z AZS179?
Popřípadě, kdybych si sehnal AD161/162 pro výkon 2x15W tam už bych nejspíš musel použít ten GC 521K? Ptám se proto, že ten GC 521K nemohu nikde zatím sehnat.
Jinak jak jsme se v pátek bavili ohledně té desky, tak se mnou počítej, na 100% bych ji vzal. Ještě mi kdyžtak pošli k tomu nějaké info a dorešíme to po mailu. Díky.

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

??? Trandy GC510K a GC521K jsou komplementární typy s opačnou vodivostí, navzájem nejdou nahradit ... wink

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

aha, vskutku - teď se dívám do schématu. Je možnost je někde ještě sehnat?

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Akoze nic v zlom ale :

http://www.denkl.cz/eshop/gc-510-k-8172

a to si z ciech?? smile

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

O těchto typech vím ale já jsem myslel ty GC 521K. Ty tam jsou vedeny jako že nejsou na skladě, tak proto se ptám.

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Toto vlakno je o AZS100L, na co potrebujes GC521K??? Nejak mi to stale nedochadza. Alebo opravujes AZS179??

(upravil j_paseka 29. 5. 2011 12:27)

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Nechci kvůli tomu základat nové vlákno, když toto s tím souvisí. Ano, chci koncák z AZS179 dát do AZS100L.

Nevím proč ale příjde mi že ten koncák z té AZS179 má větší potenciál. Když by se mi povedlo sehnat AD161/162 nahradil bych jimi koncové tranzistory v tom koncáku a získal tak 2x15W. Tak proto řeším GC 521 páč je tam osazen, a proto to píši sem, kde se zesilovač s podobnými tranzistory řešil.

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Kde si zohnal ADcka? Ja som si ich z denkla objednal a prisli mi GD607/AD162. sad

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

GC521 Denkl má skladem. Rozdíl mezi 521 a 521K je jen přítomnost chladiče na K typu ve tvaru hranolku s možností přišroubovat na větší chladič. Hranolek je naražen na pouzdru a podle provedení se dá lépe / hůře z tranzistoru sundat. Buď máš někde podobný chladič, nebo si ho uděláš, nebo u Denkla ještě koupíš GC510K.

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Sakra Hippo to je slovo do pranice, to mě nenapadlo smile . OK, tak teď už vím, jak na to. Díky.

Brano: AD-cka se mi ještě nepovedlo sehnat, ale mluvil jsem s jedním ze svých známí a ten mi pověděl, že by je dokázal sehnat, tak uvidím.

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Ak mozes zohnat ADcka, tak ti poslem dve GC521K (pouzite) funkcne plus 100Kc za dve AD161. wink

Re: AZS 100L - Co je uvnitř??

Brano: Pokud se mi je povede sehnat, tak bych jich eventuelně vzal více a pak bych Ti je odprodal. Nebo Ti dám odkaz na případný obchod.

Tak se mi po dlouhé době podařil pěkný úlovek, za necelé tři stovky jsem na Aukru vydražil v perfektním stavu zesilovač AZS 100L. Sice s černým předním panelem s černými hmatníky isostatů a černými knoflíky potenciometrů ale opravdu pěkný. Nesetřené popisky, minimálně otlučená dřevěná kastle a hlavně nestříkaná na černo jak u toho mého prvního.
Vnitřek trochu zaprážený ale to je podřadné (vysavačem lehce napravitelné).

No, dost rozplývání. Proč sem vlastně píšu? Mám dotaz, jakým způsobem připojit zesilovač k síti abych jej přepětím nezničil? Sinclair tu zmiňoval, že zesilovač je konstruován na 220V takže při dnešních 230V by se mohly konc. tranzistory prorazit zvýšeným sek. napětím transformátoru. Taky říkal, něco o žárovce ale to sem nepobral. Nemám bohužel auto-transformát s ním by to bylo nejjednodušší.
Máte nějakou radu? Nebo osvědčený postup, který v podobných situacích používate? Snad se neptám moc laicky ale prdnout jej natvrdo do zásuvky se bojím. Nerad bych ten zesilovač hned na poprvé oddělal, to by mě vskutku mrzelo sad .