Re: Projekt LEVEX

Ok, já na to nespěchám, jen jsem se tak chtěl zeptat, protože mě opravdu zajímá, jako to dopadne a pak bych si ho chtěl taky postavit. Užívejme si, dokud je venku pěkně, motivace může přijít později smile

(upravil voltik 6. 5. 2012 0:32)

Re: Projekt LEVEX

Vasi,
můžeš mi prozradit typ chladiče a odkus ho bral, co máš vyfocený na stránkách u LVA202 ?
Můžu použít trafo 40V ?
Pokud se nemýlím, 202ka má max. +-65V ?

P.S. Desky, co jsem měl od tebe někdy ze srpna 2011 stále ještě nejsou osazeny, za což se hodně stydím smile

Web

Re: Projekt LEVEX

Chladič je ze Slovenska, konkrétně http://www.gamaaluminium.sk/  a je to typ KEA300 (v mém případě výšky 120mm), zlatý elox smile

Zhruba takové napětí bych považoval jako maximální (pro 8R - odhadem tak 160W, +/-55V pro 4R), ale při tomto napětí bych raději volil koncáky MJL3281/MJL1302, přeci jen mají lepší SOA, než 2SA1943/2SC5200.

Nemáš se za co stydět, já jsem na tom podobně smile

Web

Re: Projekt LEVEX

Vasi, nebál by ses použít takto rychlé zesilovače v nějaké rozsáhlejší kabeláži, například jako zesilovač do aktivní bedny nebo monitoru?

Web

Re: Projekt LEVEX

Použití v aktivech bych se asi nebál, myslím, že je to menší zlo, než při použití na klasické bedny s pasivními filtry. Použití na monitory je v podstatě stejný případ jako při použití klasických beden.
Jen doporučuji počítat s nejmenší možnou impedancí beden v závislosti na kmitočtu (v případě provozu na hranici maximálního výkonu). Kupříkladu impedance mých beden klesá kolem 75Hz k 5 ohmů.
Komu by se zdála být rychlost hodně přehnaná či zbytečná, zpomalit to lze jednoduše.

Web

Re: Projekt LEVEX

Zdravím pánové,
při chvilkách navrhuji další verzi mého zesilovače. Rád bych znal názory na toto schéma, nápady pro vylepšení, ale i kritiku.
Zatím se snažím schéma optimalizovat pro co největší potlačení harmonických (hlavně 2. a 3.), co největší šířku pásma s ohledem na co nejlepší tvar obdélníku. Pak přijde na řadu docílení co největšího PSRR. (kompenzace je zatím jen jednoduchá).

http://www.levex.wz.cz/LVA203A.png

Web

Re: Projekt LEVEX

Mě tam na první pohled nepřijde nic divného smile Trochu nové je pro mě použití dárlingtonů v diferenc. stupni. Nejde spojit R31, R39, R13, R24 do jednoho bodu? Ušetřil by se v každé větvi jeden zdroj proudu.

Re: Projekt LEVEX

Zuki, když ten vnitřní buzenej pár jede na nižším proudu, tak tím asi chtěl autor něco jiného ?

(upravil Vasi 18. 11. 2015 8:30)

Re: Projekt LEVEX

zuki: ano, asi to vypadá trochu netradičně, prostě mě to jen tak napadlo, tak jsem to zkusil. Spojení emitorových odporů na stejný potenciál proudového zdroje jsem zkoušel, ale tomu se pracovat nechtělo. Nicméně to poměrně výrazně potlačilo 2. a 3. harm.

Trochu mě ještě trápí překmity na obdélníku, ale doufám, že to napraví složitější kompenzace a trochu bych chtěl zrychlit hrany...
Jinak občas přemýšlím, jestli by šel udělat VAS s lokální zpětnou vazbou (třeba něco jako dvoutranzistorový zesilovač se zpětnou vazbou), případně, jestli vůbec má cenu se tím zaobírat....?

Web

(upravil zuki 18. 11. 2015 8:51)

Re: Projekt LEVEX

Při tom spojení odporů musíš samozřejmě upravit hodnoty odporů (těch z bází), aby přes ně tekl do toho společného bodu tak 10-30x menší proud než teče těmi druhými (menšími R z emitorů). Nastavíš tím poměr proudů v tranzistoru dárlingtonu. Nebál bych se u těch prvních tranzistorů jít na cca 150uA tj. odpory kolem 3k-4k7. Uvidíš na simulaci co se bude dít se stabilitou (frekvenční odezvou), dle toho to doladíš...

Danhard: a co asi chtěl? Buď víš nebo nevíš. Můžeš nás poučit. ? je naprd...

Má to převážně vliv na šum a zisk smile Nic jiného mě nenapadá... A moc zisku může přinášet problém se stabilitou a s zkreslením "na hranách" signálu.

Re: Projekt LEVEX

zuki: to přepojení a úpravu emitorového odporu ještě zkusím, uvidím, co bude mít lepší výsledky.
S tím zesílením VAS bych to samozřejmě moc nepřeháněl, jen by se mi líbilo, že by to mělo pevně nastavené určité zesílení a třeba by ta lokální zpětná vazba opět o něco snížila zkreslení, ale to je otázka...
Mimochodem, to dojde na řadu jako poslední věc, ale přemýšlím i o použití EC u BJT výkonových tranzistorů, případně by to bylo připravené pro případné použití MOSFETů.

Web

Re: Projekt LEVEX

zuki napsal:

Danhard: a co asi chtěl? Buď víš nebo nevíš. Můžeš nás poučit. ? je naprd....

No to jsem myslel, že nás Vasi poučí, jak to myslel, nebo odkud to opsal.
Vnější differák má celkový proud 3mA a 100R emit. odpory.
Vnitřní, buzenej, má 1mA a také stejnou transimpedanci se 100R odpory.
Třeba to má za nějakým účelem vyvážený a ty mu to klidně rozesereš úplně jinými odpory a proudy.

(upravil zuki 18. 11. 2015 11:49)

Re: Projekt LEVEX

Nic jsem nerozesral, to možná ty máš někde nasráno...  smile

Ale dík za upozornění. To jsem nepředpokládal, že první tranzistory (vstupní) mají 3mA  a ty za nima (darligton) jen 1mA. Takže jsem to překouk...Čekal bych to obráceně... Takhle to zvýší 3x vstupní proudy...

Tak nám Vasi sděl pravý důvod tohoto uspořádání... Ty tranzistory jsou (v tom trochu divném Darlingtonu naruby) skoro jako paralelně. Mají společný kolektor a jen trochu jiný proud...

Pozn.: Pokud bych já chtěl sloučit zdroje proudů do jednoho (v tom jeho sch se zachováním pro mě divného rozvržení proudů 3mA a 1mA), tak dám např. z společného konce odporů R31 a R34 odpor cca 220R do společného bodu R13 a R24 nebo tak nějak... A udělám proudový zdroj jeden cca 4mA...

Re: Projekt LEVEX

Jestli to není nějaký pokus o linearizaci vstupního differáku, třeba jako tady
http://hifi.slovanet.sk/bb/download.php?id=5995

Re: Projekt LEVEX

Schéma upraveno + FFT

zuki: Proudy jsem nakonec upravil, v podstatě jsem je převrátil, tak jak by to logicky mělo být a jak už jsi zmiňoval. Zkoušel jsem i tu variantu s jedním proudovým zdrojem pro ten darlington i s upravenými hodnotami odporu, sice to jelo, ale parametry byly o něco horší (jak FFT, tak PSRR)

danhard: že je to jen můj pokus docela sedí smile To zapojení sice znám, ale ty darlingtony s odděleným proudovým zdrojem mě napadlo tak zničeho nic, tak jsem ho zkusil....

Web

Re: Projekt LEVEX

Nezkusil jsi to upravit dle mé poznámky na konci  #113 ? tj. nechat 4x 100R a přidat 1x 220R...

Re: Projekt LEVEX

zuki, dle tvého doporučení to běhá docela slušně (asi zhruba jako to bylo původně), ale moje poslední upravené zapojení vykazuje lepší výsledky.

Web

(upravil zuki 18. 11. 2015 19:57)

Re: Projekt LEVEX

Samozřejmě jde to upravit i po přehození proudů, pak místo 220R bude 560R a cca 4mA společný zdroj proudu smile

Re: Projekt LEVEX

Ještě jsem doplnil dvoupólové kompenzace a zase to vypadá o něco lépe smile Možná by se mi líbili ještě strmější hrany, ale myslím, že i tak je to slušný.

http://www.levex.wz.cz/LVA203_TPC_FFT.png

Web

Re: Projekt LEVEX

Takhle se ale žádná linearizace neprojeví, je to jen jako degradovanej differák.
Na 700kHz obdélníku nemá cenu něco ukazovat, koncáky jdou už do příčného proudu.