Re: Softstart

sinclair: Díky.

Re: Softstart

áno, je to na komplet ovládanie. tiež je tam varistor na 275V, výstup na spínanú zásuvku, paralelný C k primáru.
Má zo síce tú nevýhodu že je to galvanicky spojené so sieťou, to nech si už každý upraví ako uzná za vhodné. Ja som tam použil sériový kondenzátor Wima na 630V, tak predpokladám že bude maž dlhú životnosť, už to ide rok a pol.

Re: Softstart

Ešte k potrebe softstartu. Jasne si spomínam na ten pocit, keď som slávnostne zapol v byte čerstvo zmontovaný DPA380 (bez softstartu) a zrazu bola všade tma. Vyhodilo to dokonca hlavný istič na schodisku. Na druhý deň som už kreslil plošák na softstart. DPA220 mám bez softstartu a s tým som ističe ešte nikdy nevypol.

Re: Softstart

to Bobisek: Taky se připojuji k poděkovaní smile. Ten tvůj power modul vypadá fakt pekně. Zrovna řeším zapínaní teď stavěné DPA380tky a asi to bude správná volba i včetně softstartu.

Co se týče těch sériových CFAC kondů, postavil jsem jen ten softstart už asi v 5ti kusech, v AR byla psána kapacita 0,33uF (ne jak tam máš ty 0,47uF).
S tím mě ale relé sotva spínalo, napětí dost padalo. Tak jsem vybral ze sbírky co mám kondy kolem 0,4uF ,pak už to bylo ok.
Tu zásobu kondíků mám z různých pulsních zdrojů atd.. ,značky ani nevím. Vždy jsem tam dal ten co byl zrovna po ruce, jsou myslím na 275V. Některé už šlapou roky, problém žádný.

Re: Softstart

Dělali jste (nebo budete) na to někdo desky? Jednu či dvě bych vzal...

Re: Softstart

Zkusím tu desku spáchat, udělám to kdyžtak dvojmo, pokud se to povede tak ti ji věnuju - měla by to být skorokoutovská kvalita smile

(upravil Xhibit 22. 4. 2011 19:40)

Re: Softstart

No ja uz skladam prototyp, DPS kreslen na zkousku rucne, postrehy nasledujici:

- 100uF ve zdrojich je spatne, aspon teda v casti pro softstart. Puvodni metronix tam ma jen 10uF. Tady zustane i dlouho po vypnuti ten kondik nabity a pri zapnuti rychle po sobe dojde k sepnuti rele hned a ne se zpozdenim. Aspon me se to tak chova.
- jedno BC639 je na osazovaku otocene (vedeli jste ze u ruznych vyrobcu BC639 jsou proti sobe otocene krajni B a E ? Ja to zjistil az dnes po asi 15letech bastleni.)
- roztec filtracniho 100n kondiku na vystupu je mala, zadny X2 co mam doma me do ni nepasoval, musel sem prihnout vyvody k sobe
- vývody pro pojistku by byly lepsi dvojite (pro vetsinu pouzder) a ne jen jeden vyvod na kazde strane

Jinak cast softstartu mam rozchozenou po nejakem badani kvuli tomu opacnemu BC co se me dostalo do ruky, cast spinani me nebezi jelikoz mam jen obvod 74HCT74 a ten si vesele kmita, i kdyz mu pripojim vstup 3 jeste pred R5 dalsim rezistorem 100k na zem.

EDIT: Tak jeste dle rady kolegy pripojen vyvod 2 a 4 na +5V, uz to nekmita ale taky nefunguje. Prej je to cele blbe, vyvod 6 by mel byt udajne na 2 a ne na 1. Vyvod 1 na +5V. Jenze pak nebude dan vychozi stav treba pri vypadku site.. Tak ze jeste pridat resetovaci obvod. Tak nevim, ono to nekomu fungovalo?

http://www.elektroworld.info/modules/Fo … yp_213.gif

Re: Softstart

ja som si tu schemu nakreslil,nakreslil plošak a doteraz to beží. problém som mal len so zakmitávaním - občas to zaplo a hneď vyplo, dal som vtedy k tlačidlu paralelne tuším 1u svitku a 10k odpor,už si fakt nepamätám a potom to už išlo pekne

Re: Softstart

Fakt me to neni jasne, nemohlo to tak fungovat. Mam to upraveno dle toto co jsem psal v predchozim prispevku, tj. vyvod 6 na vyvod 2, vyvod 1 a 4 na +5V (zatim bez resetovaciho obvodu) a navic vstup 3 jeste pred R5 pres 100k na zem. Az takto to teprve funguje! Vsechny ostatni pokusy to rozjet dle tveho puvodniho schematu marne.
V cem je to vytvareno, neposkytnes zdrojove soubory? Nez budu delat finalni modul rad bych to mel primo na DPS opraveno.

(upravil right13 2. 5. 2011 15:43)

Re: Softstart

ja to mám riešené oveľa jednoduchšie , jedným PIC. zapínanie tlačítkom (sw doriešené všetky nedostatky) , signalizácia dvojfarebnou LED, SOFTSTART ,automatické vypnutie pri nečinnosti zosiľnovača, možnosť prepnutia do modu audioswitch kedy reaguje na vstupný signál(nastavitelna uroven) a podľa toho sa zapína alebo vypína - toto ale musím doriešiť ešte , nemal som na to čas , je to malé a kompaktné

http://i80.photobucket.com/albums/j177/ … 0_1613.jpg
http://i80.photobucket.com/albums/j177/ … 018_03.jpg

nakoľko ten switch ešte nefunguje t.j. mám zo iba ako zapínanie tak podklady neposkytujem

Web

(upravil vodojem 13. 7. 2011 18:55)

Re: Softstart

chcel by som sa opytat ci je to dobre zapojenie termistoru lebo tak som to pochopil tu na fore big_smile ak to je dobre tak neviem ake ma mat parametre a ci to mam dat takto alebo na kazde trafo jeden

http://s4.postimg.cc/mfsg7ui0p/5170_dsc00921.jpg

za obrazok sa ospravedlnujem ale kreslenie mi nikdy neslo big_smile
trafa su 2x30V 200VA a 2x18V 160VA

Re: Softstart

Nakreslené to máš dobře. Nicméně pro trafa takovýchto výkonů tam bude víceméně zbytečně. Nějaké termistory i s popisem máš zde: http://www.ezk.cz/e-shop/select.php?sad … p;rozsah=1

Re: Softstart

to mi radili v inom vlakne aby to neposkodilo elyty tak teraz neviem ci dat alebo nie hmm
s tym termistorom z EZK by som ho nekupoval kedze byvam na vychode SR big_smile chcel som len vediet ake ma mat hodnoty mal by byt asi na 2A ale odpor netusim alebo aspon ako ich odvodim

Re: Softstart

No a proto sem daval ten odkaz, jelikoz tam mas jeho odpor za studena, proud a min. odpor a taky pro jake trafo je vhodny. Tak ze vse co potrebujes vedet! Kup si ho samozrejme kdekoliv.

(upravil Xhibit 5. 11. 2011 18:34)

Re: Softstart

Tak až teď se dílo podařilo téměř do konce, kompletní předělávka návrhu na předešlé straně, nějaké malé úpravy k tomu. Vstupní tlumivka, ošetřené zákmity tlačítka, vstup pro externí zapínání, vstupní pojistka na DPS a dvě výstupní - pro dvě trafa.

http://pjotr.603.sweb.cz/softstart2.jpg

http://pjotr.603.sweb.cz/softstart3.jpg


http://pjotr.603.sweb.cz/schema.png


http://pjotr.603.sweb.cz/osazení.png


A DPS zde: http://pjotr.603.sweb.cz/DPS.png