Re: impedance reprobeden a receiveru

takze tim nic nezkazim kdyz napojim 4-8ohm bedny na 8ohm receiver.Bo na stitku je ze impedance repro je od 8-16ohm

Re: impedance reprobeden a receiveru

A od koho tě uspokojí odpověď, že nic neopokazíš?
Jmenovité hodnoty byly stanoveny za účelem správného propojování, kombinování či používání výrobků. Pokud se jmenovité hodnoty dvou komponentů setkají, bude nepochybně vše vpořádku.

Re: impedance reprobeden a receiveru

odpoved me uspokoji od toho kdo tomu hodne rozumi ale ted uz vim co a jak takze diky moc vsem

Re: impedance reprobeden a receiveru

Zajimal by mne ten myslenkovy pochod, ze 4/8 "je vlastne 6" a tedy ty dva ohmy nehrajou roli a muzes to klidne priojit na 8 ohm...
Pripomina mi to takovy to "fabia RS ma velkej moment, moment je dulezitejsi nez vykon a tak vlastne s klidem vyhraju sprint".
Pokud jde o "pulpasmo" ma to na basech 4 i min, u dvoubasaku taktez, takze tech 6 ohm je jenom jedna z moznosti. Bedna nani chameleon a proste pokud ma minimum na basech kolem 4 tak to je 4ohm nominalne a ne 8 ani 6...

Jak u dvoubasakoveho systemu, kde jsou dva 8 ohm basy (obvykle) nebo pulpasma, kde to jinak skoro ani nejde zajistis tech tvych 6 ohm? A prave pulpasma jsou casto znacena 4/8...

Dankezi, opravdu tvrdis velmi odvaznou vec.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Hmm... tak dva ohmy jsou jedno, co se tu všechno člověk nedozví. Při stejným výkonu teče do 4R bedny oproti 6R o 23% vyšší proud a na koncových zesilovačích je o 50% vyšší tepelná ztráta. Zejména spotřebkový receivery, co při vyšší hlasitosti mají sami problém neuhořet, to potěší. Ano, nižší než povolená impedance zapojených beden nezpůsobí okamžitý armageddon, ovšem nehřešil bych na to.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Podle IEC 268 je JMENOVITÁ impedance (a o té se tu bavíme)
"výrobcem uvedená hodnota odporu rezistoru, kterým je nahrazován reproduktor pro účely definování elektrického výkonu dostupného ze zdroje. Nejnižší hodnota modulu impedance nesmí být nižší než 80% jmenovité impedance. Je - li impedance na kterémkoliv kmitočtu vně tohoto rozsahu (vč. stejnosměrného odporu) nižší než tato hodnota, musí to být uvedeno ve specifikaci."
Pokud výrobce uvádí jmenovitou impedanci 4 - 8 ohm, zjevně nerespektuje citovanou normu. Má k tomu ale své důvody a tato diskuse je toho důkazem. Tvrdím, že jmenovitá impedance 4 - 8 ohm je ve skutečnosti jmenovitá impedance 6 ohm (podle normy) a výrobce to tak uvádí proto, aby usnadnil spotřebitelům rozhodování při připojování takové soustavy k zesilovačům o jmenovité impedanci 4 nebo 8 ohm. Lepší vysvětlení nemám, lepší vysvětlení zde ostatně také nikdo nepředložil.
Jediným problémem v této diskusi je otázka, zda je opravdu tak nebezpečné připojit 6 ohm soustavu na 8 ohm výstup. Výrobce soustavy má v tom jasno. Výrobci zesilovačů povětšinou také, jinak by v bezpečnostních instrukcích na úvodních stránkách manuálů toto striktně vylučovali (není nic jednoduššího zalistovat si manuálu a přesvědčit se o tom). Dobře navržený zesilovač těch 33 % navíc ustojí také bez problémů.
Jak se zdá, tak problém v tom vidí pouze někteří účastníci této diskuse.

Re: impedance reprobeden a receiveru

IMHO denkezi, to co pises je hodne odtrzene od reality.

Pokud jmenovita je 6 ohm, vyrobce uvede 6ohm. Nebo Denkezi, ty povazujes nominalni za jakysi prumer hodnoty impeadnce pro cele frekvencni pasmo? Cetl vubec, co jsem psal o vicebasakovych soustavach? KDE se tam tech 6 ohm bere? Vis, jakou minimalni (ted nemyslim Re) impedanci ma basak s nominalni impedanci 4 nebo 8 ohm a co to udela v bedne, kde je jsou tyhle basaky dva paralelne a jeste pred nimi vyhybka?

Ja tvrdim, ze s 4-8 ohm bednou, je potreba zachazet jako s 4ohmovou, protoze V BASOVEM (nebo "apulbasovem") PASMU MA IMPEDANCI 4 OHM. Tedy ani 6, ani 2, ani 15, ale 4. Slovy 4. Co se deje na vyssich frekvencich je vec druha, jelikoz 8 ohm neni problem pro temer zadny zesilovac. Sice muzeme argumentovat odporem vodicu a civek ve vyhybce, ale stale jsme nominalne v 4 ohm a prosim Dankeze, aby mi rekl, jak se lze k tem 6 ohm dostat...

Impedanci preci nemuzes zprumerovat jak s ti zlibi, je to frekvencne zavisla velicina...

Podle tvoji logiky totiz kazda bedna, ktera je oznacitelna 4/8 (tedy kazda dvoubasakova s 2*8 paralelne basaky dejme tomu), ktera ma na basech nominalne 4ohm - mnohdy i mene - je vlastne prachobycejna 6ohm a tedy vlastne v poradku a klidu pripojitelna na 8ohm zesilovac. A to si dovoluji nesouhlasit...

Re: impedance reprobeden a receiveru

Jmenovitá impedance a skutečná impedance či spíše její frekvenční průběh jsou 2 naprosto odlišné kategorie. U moderátora diskuse bych předpokládal, že bude mezi těmito pojmy rozlišovat.
Výrobce reprosoustav a zesilovačů těžko může požadovat na spotřebiteli, aby se detailně v této problematice orientoval. Proto byly stanoveny určité standardy, při jejichž dodržení je používání výrobků bezpečné. V oblasti reprobeden je tím standardem mj. JMENOVITÁ impedance (viz výše její definici) a nikoliv frekvenční charakteristika (skutečné) impedance.
Pokud by údaj x -y ohm měl být údaj o min. a max. skutečné impedanci, budou hodnoty x - y v mnohem širším rozmezí než podezřele kulaté hodnoty 4 - 8 ohm. Ne, tak tomu skutečně není.
Proč výrobce místo jmenovité impedance 6 ohm uvedl její rozsah 4 - 8 ohm jsem také uvedl.
Myslím, že nemá valného významu se dále "přetlačovat", případný čtenář si jistě udělá vlastní úsudek.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Ja taky rozlisuju, jenze zesilovaci je celkem jedno, jakou uvedl vyrobce jmenovitou, ale zajima ho, jaka je ta skutecna minimalni a taky KDE je v sovislosti s rozdelenim prikonu podle frekvence.

Ty se tady dopustis toho, ze z minima (coz je to kriticke) udelas "prumer" (vim, ze to neni prumer - ale vymyslis si jakousi svoji "jmenovitou" impedanci), kterou posadis do prumeru mezi dve krajni hodnoty a dale pousnes ty meze a limity tim, ze 2 ohmy jsou jedno a klidne pouzij 8ohm zesilovac, kdyz je to vlastne 6 ohm bedna... Potom jsou vlstne vsechny bedny pro 8ohm zesilovace v pohode, jak jsem napsal vys. A to preci nejsou. Je tam jeste porad ta ctyrka v tom, co vyrobce povazuje za jmenovitou...

Ja nepopiram, ze vetsina 8ohm reciveru a zesilovacu v klidu zvladne 4, 4/8 a 6ohm bedny. Ale dejme tomu 5% to nezvladne na vyssich napeti vystupu - vyssich urovnich hlasitosti budou v lepsim pripade zabirat nadproudove ochrany a v horsim... dopln si sam.
Kdyz budu mit impedancni minimum dejme tomu na 100hz, dva 8ohm basaky paralelne, mam klidne imp minimum pod 4 ohm na 100hz. Stred a vysku mas dejme tomu 8 ohm, plac, mame na stitku 4/8ohm. Zesilovaci je jedno, co je na stitku, ale na 100hz "uvidi" ty 4 ohmy a nezajimaji ho normy, ani "jak to vyrobce myslel". Na 100hz je to proste 4ohmova bedna. A ze jsou basy prave tou riskantni oblasti, kteoru lidi radi "zvedaji" a "potrebujou tam paru" prave v mistech moznych impedancnich minim je taky vseobecne zname.

Proto pripojovat tohle na 8ohm je podle mne risk at si to zduvodnis jakkoliv.

Ale dobre, klidne koncime debatu, je mi to celkem jedno co si kdo na co pripoji.

(upravil ondra Ch 29. 10. 2008 14:17)

Re: impedance reprobeden a receiveru

U samotných měničů se pod pojmem jmenovitá impedance rozumí minimální impedance na impedanční charce....
U reprosoustav bych považoval za férové uvádět to stejně.......
Protože pokud bude mít reprosoustava imp. minimum dejme tomu 2 ohmy a ještě k tomu v tom místě bude mít výrazně indukční charakter což bývá, je to pro zesilovač ,který má minimální zatěžovací impedanci 4 ohmy celkem záhul.....

Web

Re: impedance reprobeden a receiveru

OK a teraz z praktickeho pohladu>
Valna vacsina tranzistorovych zosikov, kde je doporucene minimum 4ohm zvladne pracovat aj s 2ohm reprami, ale len do urcitej hlasitosti, kym nezacnu tiect velke prudy, z dlhodobeho hladiska ich to pretazuje az postupne odidu, casto nepomoze ani nadprudova ochrana, kedze vtedy este nezabera (resp. sa prudova zataz pohybuje na hranici jej spuste), lebo nejde o skrat na vystupe, resp. by musela byt citlivo nastavena.
Zosilnovace, ktore maju uvedene doporucene 8ohm, zvladnu aj 4ohm, avsak len pri malej hlasitosti, skapat mozu este skor ako pripad 1.
Receivery uvedene s 6-8ohm zvladnu aj 4 ohm, zalezi vsak na prave diskutovanom impedancnom priebehu, niekedy sa stava, ze sa skoro prehreju, resp. skresluju vo velkom rozsahu, pripadne niektore maju aj meranie impedancie a odmietnu fungovat.

Kazdopadne pod doporucenu zatazovu impedanciu nieje dobre ist, pokial sa z toho bude "hulit" vykon, ale ani z pohladu dlhodobeho pouzivania, pri malom vybudeni vsak obvykle problem este nieje. Plati to pre integrace aj diskretne konce.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Kéž by to bylo jednoduché a existovala jednoznačná odpověď. V téhle problematice se střetává několik protichůdných vlivů a konstrukčních i marketingových tendencí. A já zkrátka nedoporučuji věci, které budou deseti lidem fungovat a jedenáctý mi přijde poděkovat holí.

1) Výrobce beden má sklon si nízkou impedancí pomáhat s blbou citlivostí, ať už na to jde zdvojením basáků a udáváním 4/8R a nebo výrobou šestiohmové bedny. To není nic jiného, než čtyřohmový basák a levná cívka ve výhybce, co má ohm sám o sobě. Bedna pak má dvě oktávy nad rezonancí nějakých 5R ale to se dá vcelku realisticky označit za šestiohmovou bednu. Nižší impedance se jim vždycky hodí, ono to pak ve srovnání s konkurecní na stejném nastavení zesíku víc hraje.

2) Výrobce zesíků má zase dilema, protože "bombenfest und idiotensicher" zesík bude drahý a znevýhodněný před konkurencí, není tu totiž žádný viditelný benefit. Povolit připojení beden s co nejnižší impedancí je žádoucí, dá se pak uvádět se stejnou mírou drzosti vyšší "hudební" výkon a kompatibilita s více bednami zákazníka potěší. Jenže na druhou stranu nemůže příliš riskovat a dovolit zákazníkovi třeba ony 6R bedny. když dobře ví, že jdou zhusta s impedancí proklatě nízko. Vysoký počet reklamací po "puboš parties" a filmech ve větším obýváku by byl také neúnosný. Takže to dopadne obvykle tak, že se zesík nadimenzuje kamsi k těm 6R a prodává se jako 8R. Takže ano, nějaké rezervy být musí, ale bude-li na to někdo spoléhat, může se taky pěkně spálit.

3) Zejména u levných receiverů (zanechte naivních představ, to je kategorie do 30k sakumprásk) je odrbáno kde co, mnohdy je pro výrobce tak zajímavé ušetřit na pěti součástkách, že odrbá i ty ochrany. Hlavně v nejnižších kategoriích, kde se počítá každý kovový šroubek. U takových přístrojů bych byl opatrný na jakékoliv potenciální přetěžování. Kdo viděl, co mají tyhle stroje s hrdými nápisy 5x100W uvnitř jako chlazení, ví o čem je řeč. Spodní třída jen trochu naohýbaného alu plechu, ani ten masivní profil tam už není. Neočekávejte spolehlivost v nestandartních situacích, ta se sakra tvrdě platí.

4) Nízká minimální impedance v úzkém pásmu opravdu zhusta nemusí vadit, bytostně tu záleží na rozložení energie ve spektru přehrávané hudby. To že má bedna na 200 Hz dva ohmy se opravdu neprojeví, pokud poslouchám klavírní koncert. U jiné hudby, zejména elektronické, kde je basová linka trvalá a mnohdy sakra silná to může být likvidační. Zejména v kombinaci s patřičnou obsluhou a ekvalizérem.

5) No a v neposlední řadě tu jde o další kontext daný poslechovými nároky, velikostí prostoru, citlivostí beden atd...  například já z receiveru netahám víc, než jednotky wattů špičkově. Vím to, měřil jsem to a tedy bych si klidně mohl dovolit použít čtyřohmové bedny i když je můj receiver papírově nesmí. Jenže tohle je věc, která se nedá odhadnout ani přímo "v akci" natož na dálku po internetu. Soudný člověk si nedovolí paušálně říct, dej to tam, ono to vydrží. Ono s prostorem a žádanou hlasitostí ten potřebný výkon roste dost rychle. Navzdory přesvědčení mnohých se nedá zas tak dobře odhadnout, jestli to teď hraje na jeden watt a nebo na padesát.

Nevíme, jak výrobce odrbal bednu, jak odbyl zesík, do jak velké místnosti to dotyčný dá, co bude poslouchat a jak nahlas, jestli ten zesík utemuje v nějakém moderním stolku, nebo bude třeba na topení. Nemůžeme tedy vědět, jestli to celé ještě půjde a nebo ne. Navíc tohle je problém, který se neprojeví hned a vždycky. A i kdyby jste to vše co jsem popsal věděli, dokázali byste odpovědět? Zase jen tak "pravděpodobně". Já bych tedy radil nedráždit kobru bosou nohou, pokud tedy hodlám apec nějakou dobu užívat a nevyhazuju komponenty po dvou letech.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Boramyr napsal:

1) Výrobce beden má sklon si nízkou impedancí pomáhat s blbou citlivostí, ať už na to jde zdvojením basáků a udáváním 4/8R a nebo výrobou šestiohmové bedny. To není nic jiného, než čtyřohmový basák a levná cívka ve výhybce, co má ohm sám o sobě.

To jsem tedy nevěděl, že mezi výrobce, kteří si různě "pomáhají" je třeba řadit i takové značky, jako je Mordaunt-Short, Elac, Heco, Canton apod. a to v cenové kategorii až desítky tisíc Kč. Letmé podívání se např do obchodu http://www.audioexpert.cz prozradí u regálovek ve druhé půlce cenového spektra jmenovité impedance téměř výhradně 6 nebo 4 - 8 ohm. Jak se s tím vypořádáme? Zvláštní pak je, že různým výrobcům s různými reproduktory vychází podle zde přítomných expertů shodné minimální impedance 4 ohm. Ne, tady něco nesedí.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Denkezi, můžeš mi říct, koho vlastně o čem přesvědčuješ? Přestává mi to dávat smysl. Domníval jsem se, že je řeč o provozu beden 4/8R či 6R na zesilovači s minimální zatěžovací impedancí 8R. Dost lidí se k tomu už vyjádřilo. Přijde mi, že ti jde jen o poslední slovo. Nebo tě prostě nechápu. Nevím, co jsi chtěl říct tím posledním příspěvkem v kontextu dosavadní debaty.

Dotklo se tě, že jsem řekl, že si výrobci pomáhají? A ne snad? Basáky mají obecně blbou citlivost, zdvojení je výhodné, hlavně u třípásem. Dá se tak trochu odpomoct od vlivu baffle-stepu. Cenu znáš - čtyři ohmy na spodku pásma. Pochopitelně by to šlo i jinak, ale každá jiná možnost je potenciálně problémová a nebo dražší.

Jsme zlí? Že někdy nepovažujeme výrobcem udávanou impedanci za korektní? Máš pocit, že jde o exaktní údaj, který všichni poctivě a správně udávají, jako třeba výkon, příkon, frekvenční rozsah, zkreslení a další údaje, jejichž metodiku zjišťování a udávání nikdo nikomu nenařizuje? Je to úplně to samé jako třeba odezvy LCD panelů... byznys v první řadě. Hřeší se na ledacos a úroveň výrobku jen předurčuje, na co konkrétně. Začíná to sprostým lhaním, přes vhodně zvolené podmínky měření a končí to, bohužel někdy zase lhaním. Zrovna hifi je klasický příklad odvětví, které dokazuje, že i hovno se dá prodat za čtvrt milionu, pokud se pozlatí a navoní.

Re: impedance reprobeden a receiveru

To Boramyr: Domníval jsem se, že toto je odborné fórum, na kterém by měly být prezentovány pravdivé informace. Původní dotaz zněl, zda lze bezpečně provozovat 4 - 8 ohm příp. 6 ohm soustavu na 8 ohm zesilovači. Ke správnému zodpovězení této otázky je třeba pochopit a správně interpretovat pojem jmenovité impedance, což se zde jaksi nekonalo (včetně tvého předposledního příspěvku). Měl jsem snahu to napravit už kvůli ostatním, kteří se v problematice tolik nevyznají a budou donekonečna bádat nad připojováním beden a zesilovačů, které si číselně nachlup neodpovídají.

Ano, výrobci si různě pomáhají a zjednodušují (někdo by možná řekl, že šidí), kde se dá. Ale alespoň ti se zvučnější značkou z něčeho nesleví: Z bezpečnosti svých výrobků. Velmi dobře mají spočítáno, že pokud by dělali výrobky, které by se jim houfem vracely do opravy, prodělali by kalhoty. Tou bezpečností můžeme u zesilovačů a receiverů považovat i odolnost vůči řekněme menší než jmenovité impedanci. Výrobce, který má všech pět pohromadě bude sice předepisovat používání pouze jmenovité impedance (a jsme zase u toho pojmu), udělá ale současně maximum možného, aby zesilovač bezpečně ustál i poloviční jmenovitou impedanci (o neshodě 8/6 ohm nemluvě). Dovede ho k tomu totiž systém jakosti a riziková analýza, to je ale nad rámec tohoto fóra.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Měly by. Zrovna tohle je nesmrtelná otázka, která se bude opakovat tak dlouho, dokud budou bedny s odlišnými impedancemi existovat. Bohužel. A právě s tím, že odpověď zní "ano a bez výhrad" prostě nesouhlasím. Nepřu se, že to zhusta fungovat bude, ale proti takovému zjednodušení se prostě musím ozvat. Kdybych chtěl být šťoura, tak bych mohl vzít i tu citaci z normy a prohlásit, že bedna s impedancí v rozsahu 4-8R definici 6R nesplňuje, protože 4R je méně než 80% z 6R. Ale nebudu se hádat, vím, že jmenovité impedance jsou prakticky spíše jakési "kategorie" než technické parametry.

Pro zajímavost ony maxx2 od wilsonů - opravdu se prezentují jako osmiohmové, přesto, že podle citované normy by propady i jako čtyřohmové. Bedny za půl milionu, slovutná značka. Má to zapotřebí? Ano má, a myslím, že i vím proč. Ale to je opravdu jiná kategorie i problém, než oč tu původně šlo.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Tohle nema smysl, vubec neberes v potaz skutecnost, ale bezmezne veris vyrobci, stitkum a normam. Rizikova analyza vyrbce beden je moc fajn, sam jsem nekolikrat FMEU na jine vyrobky delal, ale ver mi, ze zrovna u beden a jejich vztahu k zesilovaci je to v jine rovine. Proste nesouhlasim, ze je ABSOLUTNE BEZPECNE a dokonale perfektni pripojivat 4/8 a 6ohm bedny na 8ohm zes. Ano 99% casu a pripadu to ok je.

Je to jako sex s neznamou bez ochrany, jednou (driv nebo pozdejc) na to proste clovek dojede.

(upravil sinclair 30. 10. 2008 11:54)

Re: impedance reprobeden a receiveru

Denkezi, pleteš se skoro ve všem, co jsi napsal. Například :

"Ano, výrobci si různě pomáhají a zjednodušují (někdo by možná řekl, že šidí), kde se dá. Ale alespoň ti se zvučnější značkou z něčeho nesleví: Z bezpečnosti svých výrobků. Velmi dobře mají spočítáno, že pokud by dělali výrobky, které by se jim houfem vracely do opravy, prodělali by kalhoty. Tou bezpečností můžeme u zesilovačů a receiverů považovat i odolnost vůči řekněme menší než jmenovité impedanci."

Denkezi, můžu Tě ujistit, že neprodělají. Zisk z ušetřeného materiálu je daleko, daleko vyšší, než mírně zvýšený počet reklamací přístrojů, které provozují, nebo občas prohánějí puboši při párty. Těch pár reklamací navíc totiž skutečně nijak nesníží obrovské zisky výrobce, který použije mírně poddimenzované a o dost levnější koncové tranzistory, případně vypustí celý obvod proudových ochran.
Ne každý totiž využívá plného výkonu zesilovačů a tak se klidně stává, že přístroj s udanou minimální zatěžovací impedancí 8 ohmů klidně pracuje i dlouhá léta s bednami, u kterých např. na basech klesá impedance i na tři ohmy. Vydrží to prostě proto, že to ti lidé nehulí, o ničem jiném to není.

A můžu Tě jako servisák s dlouholetou praxí a s momentálně zabořenýma rukama v čínských výrobcích ujistit, že za své peníze dostaneš pouze přesně to, co si zaplatíš, naprosto nic navíc, žádné bezpečnostní  ani jiné bonusy už se dáávno nekonají. Přičemž hranice, kdy výrobce nechává v koncových stupních nějaké proudové rezervy, začíná např. u AV receiverů nad laťkou zhruba 40.000Kč, u stereozesilovačů nad hranicí cca 15.000Kč, naprostou výjimkou mezi vší konkurencí je NAD. Mohu totiž srovnávat, jednak jsem servisák NADu, jednak mám přístup ke kompletní servisní i výrobní dokumentaci a jednak opravuju i konkurenční značky.

A rovněž bych nechtěl být u toho, jak se díváš na téměř kteroukoli otevřenou reprobednu HECO a koukáš na  výhybku, narvanou noname bipoláry i na výškách, na cívky na mizerném feritu, případně na trámečku z I trafoplechů v plastové kostře a vinuté drátem max. průměru 0,8mm. Někdy je to na zblití, co se tu za desetitisíce korun prodává.

Závěrečné resumé :
Nelze prostě v žádném případě doporučit /a zvlášť ne u současných výrobků/ připojení čtyřohmových beden k osmiohmovému zesilovači.
Majitel si třeba řekne "vím o tom, budu si dávat bacha" a všechno bude ok do té doby, než se chopí kolečka Volume někdo, kdo o této skutečnosti neví, třeba neteř, synovec či vlastní dítě. Pak jsou z toho zbytečné výprasky dětem, které nemohou za to, že táta či strejda je debil a zbytečné náklady na opravu přístroje.

Web

Re: impedance reprobeden a receiveru

Tady se nediskutuje o připojení bedny se jmenovitou impedancí 4 ohm na 8 ohm výstup (stačí jen lépe číst), ale bedny se jmenovitou impedancí 4 - 8 ohm na 8 ohm výstup. A jsme zase u toho samého, co je to jmenovitá impedance 4 - 8 ohm. Já tvrdím, že je to totéž, co 6 ohm, to se ale jaksi na tomto fóru (a nejenom zde) nechápe.

Pro zajímavost přidávám jeden příspěvek z FAQ ze serveru magnat.de (tam tomu ovšem také nerozumi...):

Mein Verstärker / Receiver soll möglichst mit 8 Ohm Boxen betrieben werden. Kann ich meine 4 Ohm Lautsprecher anschließen?
Wenn Ihr Verstärker nicht älter als 10 Jahre ist: Ja.
Die Impedanz eines Lautsprechers hat keinen festen Wert, sondern ändert sich mit der Frequenz. Nach DIN ist eine 4 Ohm Box so definiert, dass sie bei keiner Frequenz den Wert 3.2 Ohm unterschreiten darf.
Wird ein 8 Ohm Verstärker mit einem 4 Ohm Lautsprecher verbunden, passiert bei normalen Lautstärken zunächst einmal nichts Außergewöhnliches. Die Sache funktioniert einwandfrei.
Anders bei voll aufgedrehtem Verstärker. Die jetzt vom Verstärker maximal abgegebene Leistung kann an der 4 Ohm Box doppelt so hoch sein wie in den Verstärkerdaten (an 8 Ohm) angegeben ist.
Diverse Bauteile des Verstärkers, die für diese doppelte Leistungsabgabe nicht ausreichend dimensioniert sind, werden daraufhin verständlicherweise zu heiß. Dafür, dass trotzdem kein Schaden entsteht, sorgen in modernen Verstärkern verschiedene Schutzschaltungen, die die Leistung begrenzen bzw. bei zu hoher Temperatur den Verstärker kurzzeitig abschalten.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Tam se ale mluví o 4Ω repro na 8Ω zes.

Tohle mě pobavilo: "Wenn Ihr Verstärker nicht älter als 10 Jahre ist: Ja." a pak "...in modernen Verstärkern verschiedene Schutzschaltungen..."