Re: Vzkazy a sprosťárny

jen si představuju vítr ve vlasech hifíků v sedačkách, asi jako kdyby jeli 150 v gabrioletu - ty vlající vlasy, ale při koukání na film.... zas nadruhou stranu při nějakém akčním filmu při přestřelce si PAčkař může myslet že to vážně koupil big_smile

ne, v pohodě, hlavně že je na pivo a že se to pak nakonec líbí a vše se zdaří.

Re: Vzkazy a sprosťárny

Mi se ani tak nejedná o filmy, ale jde mi spíš o ty pořádné kopance smile Ale sub nechcu spíš stereo s 15" PA to by byla paráda.

Re: Vzkazy a sprosťárny

kurva na co mi bude 20,25Hz když ty skurvený hifi ten zbytek zahrajou na pyču. mě těch posranejch 25Hz vůbec nezajímá, v hudbě takový frekvence stejně skoro nejsou. Chci aby to pořádně kopalo (což žádnej hifík nebude prostě dostatečný Bl na to nemá) a hrál s pořádnou dynamikou (a to hifi taky nebude - maximalně ještě nějakej 10" což je pro mě prcek a nepovažuju ho za basák)
a filmy RCF L15P200AK zvládá taky naprosto ok
Crashpc: nebo při výbuchu si vážně myslíš že to vybouchlo vedle tebe...

no nic klucí jdu si pro pifko, cuš bus bambus...

Re: Vzkazy a sprosťárny

spis ze sousedovi bouchl kotel....

no, on se najde slusnej hifik s vysokym BL ale to bohuzel nestaci...
nebud tak xenofovni vuci hifi :-]

Re: Vzkazy a sprosťárny

Ale pycu. Nizky frekvence proste tvrde znit nemuzou, konecne se s tim smirte. Mate tvrdy "basy" proste jen proto, ze to tvrde a naplno kope az kolem 60-80Hz a spodek utek.

Re: Vzkazy a sprosťárny

Ano správně, tady jde ale o to že hifáky (obecně, vyjímky by se našly) nekopou ani na těch 80Hz. A nejlepší je když někdo postaví patnáctilitrové dvoupásmovky s osmipalcem a potom neústupně tvrdí že to hraje i 35Hz. "Hraje" a "hraje". To že se z toho něco ozývá, když se do toho pustí 30Hz z generátoru neznamená, že to hraje. Ale nechci to tu moc rozdmýchávat takže další odstavec si asi radši odpustím smile.

Re: Vzkazy a sprosťárny

Já vůbec netvrdím že nízký frekvence maj znít tvrdě. Jinak myslim že u mýho RCF L15P200AK spodek neutek...

Re: Vzkazy a sprosťárny

KarelXth: Máš nějaké technické námitky proč nemůže 8" s Fs 23 Hz ve správném objemu a správně použitým BR nezahrála 30Hz. Naposledy mě teda pěkně pokopala.
Já se spíš směju, když nekdo laďí BR pod rezonanci nebo si myslí jak mu to nehraje i pod laděním BR.
RCF L15P200AK zahraje dole leda tak ódu na pumpující membránu.

Web

(upravil hot.shot 21. 8. 2007 13:34)

Re: Vzkazy a sprosťárny

ano pokud mluvíš o 20,25Hz tak to nezahraje, ale to jsou frekvence který fakt neřešim... mě hlavně zajímá co to bude dělat mezi 40-120Hz což jsou pro hudbu mnohem důležitější frekvence než těch 25Hz. Checku si prostě magor kterej potřebuje 20Hz bez poklesu ale je ti úplně jedno jestli je to 8" nebo 15" což je kurva rozdíl, protože ta 8" i když ti zahraje ten tvůj skurvenej spodek tak ten zbytek bude na pyču.

nemám nic proti subům co zahrajou 20Hz ale když pořádně nezahraje vyšší basy tak je to pro mě sub na pyču...

Hifisti furt zkoumaj charky a podle toho dokonale poznaj jak to hraje lol kdybych u těch PA zkoumal charky tam si taky budu myslet že je to na pýču, ale podle charek to fakt vůbec neporovnávam, poslechnu si to a udělás si úsudek jestli se mi líbí jak hraje nebo ne, a to jestli zahrál 30Hz s takovým nebo takovým poklesem neni důležitý, důležitý je jestli se mi to zvukově líbí nebo ne...

(upravil check 21. 8. 2007 14:54)

Re: Vzkazy a sprosťárny

Víš, původní subwoofer ve vlastním slova smyslu ale znamená něco, co hraje do 40 maximálně 60hz; pouze jako doplněk k plnohodnotným reprosoustavám. Do subwooferu vůbec nemají vyšší basy přicházet (to je mimochodem pásmo 200-400hz).
U mě skříň s F3 50Hz není subwoofer.
8" a 15" je kurva rozdíl, to uzná každý, ale leckterá osmička zahraje níž, pásmo o které se 15" ani nezdá. Důvodem, proč 8" zahraje níž, ani není výrazně měkký závěs, ale velká indukčnost kmitačky.
Kdyby se nechala převinout nějaká patnáctka na pořádnou indukčnost, tak se dá použít v subwooferu. Rapidně totiž poklesne vlastní rezonanční kmitočet. 15" je v PA sortimentu stále pouze středobas a, protože musí hrát i kus středů, indukčnost kmitačky nesmí být velká.
Tim tvym poslechem můžeš odhadnout akorát jak nízko a rovně to hraje nebo jak je to fázově sladěno s hlavními reprosoustavami. Zkreslení spodní oktávy težko uslyšíš.

Suby, co zahrajou 20hz ti nevaděj, ale když nekdo takový sub chce, tak ti to vadí, člověče di se vyspat.

Web

(upravil KarelXth 21. 8. 2007 15:01)

Re: Vzkazy a sprosťárny

2 Check: Můžeš mi (a možná nejsem sám komu to není jasné) nějak rozumně vysvětlit co má Le co dělat s rezonancí? Nepleteš si to s Mms?

K tomu dotazu: 8" s Fs=23Hz ve správném objemu zahraje 30Hz ale ty to neuslyšíš, protože nebude schopen na tom kmitočtu vyvinout dostatečný ak. tlak (malá plocha). Jak říkám vyjímky existují ale za patřičnou (nepatřičnou) cenu.

(upravil check 21. 8. 2007 15:12)

Re: Vzkazy a sprosťárny

No protože cívka a její indukčnost je součástí elektomechanického rezonančního obvodu, buzeného elektřinou, má nezanedbatelný vliv. Jinak si najděte příslušnou literaturu třeba od Kamila Tomana. Všechno to vychází z Thomsonova vztahu a elektromechanické analogie. Nejsem ale ten pravý, kdo by totu měl vysvětlovat.
Pro zajímavost 8ohm Peerless XLS 12" (promiň Michale, že ho do toho zatahuju) má tak nízkou rezonanci jenom díky indukčnosti: Re - 3,5Ohm; Le - 4,2mH.

8" za úplně normální cenu. Jestli někomu nestačí 100dB akustického tlaku do uzavřené místnosti, tak víte, co řikal Pistole.

Web

Re: Vzkazy a sprosťárny

PAčkaři no hlavně že vám to kope,ale než vám to v těch vašich hlavách rozkope poslední zbytky mozku napadrť tak si zajděte někam do pořádneho hifi studia a možna pochopíte že ty spodky mají své opodstatnění,ale co hlavně že s krásně rovnou charkou ta hudba zní uplně jinak nebo chcete snad tvrdit že to s těmi PA basáky máte taky krásně rovné???A ještě něco by zajímalo jak dlouho to doma dokážete poslouchat že by celou desku???nebo jen na chvíli než z toho rozboli hlava nebo přejde chuť na posloucháni muziky.Se divím že někdo ještě vubec vyrábí ty trapné a drahé hifíky když je profi reproně válcuji,vám všem přejí jít si poslechnout např.Electry od Focalu a prozříte.

Re: Vzkazy a sprosťárny

Brehowicz kolik stojí ty od focalu? :

Re: Vzkazy a sprosťárny

Že já vůl se do toho nechal zatáhnout, tenhle vývoj se dal předvídat smile.

Checku není to náhodou z toho důvodu že cívka s velkou indukčností je logicky velká a tudíž taky těžká, čímž se dostáváme zpátky k tomu mms? Nemá ten peerless náhodou rezonanci tak nízko kvůli mms=166g? To je sakra dost - a aby se taková membrána ukrotila tak musí mít masivní magnet a masivní cívku. Fs je pokud vím mechanický parametr a kdybys vymotal kmitačku a místo ní tam nalepil broky ve stejné váze, rezonance se ani nepohne.

Re: Vzkazy a sprosťárny

Karlos neser,tak těď zas to svedeme na financ?Jo jsou hříšně drahé ale tahle nějak má vypadat muzika a ne z nějakých PA tlampaču a troubit přitom dosvěta že jen tohle je to správné a in.Seru na peníze mě jde o princip,jde  mi o to že pořád a čím dál častěji tu čtu že jsou gumáky na piču,jenže to tak není ale není to za pár šušní z nějáké bridy.Pro mě osobně patři PA na koncencert kde je jejich neoblomná parketa ale ne domu na poslouchání dobré muziky.Jak dlouho vydžíš doma poslech muziky zabořený do křesla  a s takovou hlasitostí abys zapoměl na svět?

(upravil check 21. 8. 2007 15:54)

Re: Vzkazy a sprosťárny

Fs = (Qes * Bl^2) / (2 * pi * Mms * Re) takže je to z druhé strany indukčnosti (impedance pořád 8ohmu, ale čím větší indukčnost, tím nižší Re).

Web

Re: Vzkazy a sprosťárny

Checku, jsi naprosto vedle, jak ta jedle. Počáteční indukčnost může mít vliv na dolní mezní kmitočet tak maximálně u primáru výstupního trafa, ale s reproduktorem to nemá co dělat. Pleteš si pojem a průjem.

Web

(upravil check 21. 8. 2007 16:33)

Re: Vzkazy a sprosťárny

Ten vzoreček z předchozího postu sem přepočítal a vychází to podle něj správně.
Mistře můžete po mě hodit nějaké to faktum? Klidně knížku, jestli je sehnatelná/pučitelná.

Web

(upravil hot.shot 21. 8. 2007 16:19)

Re: Vzkazy a sprosťárny

check: RCF L15P200AK je úplně ukázkovej středobas žejo? hmmm... jdu si radči pustit musiku

Brehowicz: ty spodky pro mě nemaj význam když zbytek bude bez dynamiky a kopák nebude kopat...