Re: Chronologicky

Sinclaire chodí ten Hurtův zes fakt těch 50V/us stabilně? Není to nějak moc na to osazení co tam je? Co další vlastnosti? Obecně cokoliv k němu můžeš povědět bude fajn protože mě láká zalovit v šuplíku pro nějaké to elektrosmetí a zkusit to. Ten výkon do 4 ohmů se mi na ty koncáky také moc nezdá i když ty Tesly jsou takový hovada. To spíš don těch 8ohmů, to už mi přijde rozumnější. Díky předem.

Re: Chronologicky

z kterého čísla AR je ten zesilovač?

(upravil sinclair 8. 11. 2008 12:33)

Re: Chronologicky

Konstrukční příloha Electus 1988 /nebo 1984?/
Na to, kolik je v tom narvaných operáků a materiálu, je to parametrově pěkná mrdka, ale ten koncák nevypadá zas tak zle.
Ze stejného množství OZ a trandů bych uměl v už v roce 88 udělat zesilovač se značně lepším odstupem. Proto když někde vidím odstupy -70dB, jímá mě hrůza.
Z dnešního pohledu - MAC156 nebo MAB356 tak leda do servosmyčky, do signálové cesty jsou už dneska za poloviční peníze dostupné oz se zkreslením nižším o dva řády.
MAC155-157 či horší MAB355-357 jsou klony známých LF355-LF357.

Web

Re: Chronologicky

Mě zajímá jenom ten koncák. Ten předek by už asi nemělo smysl řešit takto. Chtěl bych z toho udělat vestavěnou jednotku do bedny na takový lepší odposlech. Před to bych chtěl dát jen symetrický vstup a pro jistotu subsonic (nemáš náhodou  něco takového pěkného o co by si se byl ochotný se mnou podělit?) jinak bych to asi ničím nekomplikoval. Když to udělám hezky dostanu za to ARS641 ve velmi pěkném stavu ;o) Zároveň si chci vyzkoušet co se dá zvukově vyrazit z takového konce osazeného starými KDčky pokud bude dostatečně rychlý. Myslím že by to mohlo hrát lépe než ten konec ze StudioSolo co vyšel v AR. Na druhou stranu se té rychlosti docela bojím protože si pamatuju co si psal o veliké rychlosti vnitřní struktury a KDčkách v tom threadu okolo Blackoutu ve vztahu k 820A. tohle sice vypadá jinak ale mohlo by se to na to rovněž vztahovat (alespoň si to myslím).

Re: Chronologicky

Nejjednodušší bude to vyzkoušet. Zatlouct se to dá vždycky, kdyby to nechtělo sekat dobrotu.

Web

Re: Chronologicky

Dá. Já si jen vzpoměl na to co si psal o té 820A a na potenciální problémy s tímhle tak jestli si to nezkoumal a nechtělo se ti o tom něco napsat. Ale jak koukám nechtělo sad

Re: Chronologicky

2 Sinclair : k tomu koncu sinclair bolo v popise, že je zkratuvzdorný. Ako je to tam  riešené?

Re: Chronologicky

Sinclair v příspěvku 17 napsal: "Zajímá Vás to, nebo už mám přestat luxovat v kompu?"

Sinclaire, zajímá. V tomto užitečném thredu jsme mnohdy našli schémata zesilovačů, které jsme kdysi taky postavili, u jiných jsme si pro změnu třeba jenom představovali, jak to asi hraje.

Ta schémata, pokud byla na stránkách letitých časopisů, je jedna věc a ta samá schémata okomentovaná takovým odborníkem v tomto thredu je věc jiná úplně jiná (kvalitativně výš a s mnohem větší cenou smile ) a právě tyto komentáře nám dávají na vědomí, co jsme vlastně tenkrát postavili.

Sinclaire, pokud máš ještě něco v zásobě a zase nám k tomu pár vět napíšeš, moc to uvítáme.

Re: Chronologicky

Neoni, originální Sinclair Project 60 je zkratuvzdorný, přestože nemá v koncovém stupni proudovou pojistku. Zkratuvzdorný ale byl pouze s originálními zdroji Sinclair PZ5, PZ6 nebo PZ8, kde to bylo řešeno dvojím způsobem. Zdroj PZ5 byl sice jen obyčejný usměrňovač s kondenzátory, ale síťové trafo bylo dimenzováno akorát tak, aby jeho napětí při přetížení či zkratu hodně pokleslo a tím nemohlo dojít k přetížení tranzistorů koncových zesilovačů. Druhým způsobem bylo jištění elektronickou proudovou pojistkou přímo ve zdroji u zdrojů PZ6 a PZ8. Bylo tak možné zesilovač koncipovat jako zcela blbovzdorný, který se uměl bránit i proti příliš nízké impedanci zátěže. Nízká impedance zátěže způsobila značně vyšší odběr proudu, na což reagoval zdroj snížením výstupního napětí, takže nemohlo dojít k proudovému přetížení koncového zesilovače. Totéž v případě zkratu-výstupní napětí zdroje v případě zkratu na výstupu spadlo prakticky na nulu.
Nevýhodou tohoto řešení je riziko aktivace proudového jištění zdroje při velkých signálových špičkách.
To ale pan Sinclair ošetřil poměrně chytře, mírným zpožděním aktivace jištění zdrojů na dobu okolo 100ms /PZ8/ což koncové tranzistory zesilovačů ještě v rámci své SOA vydrží. Pokud byla proudová pojistka nastavena na vhodný proud, k aktivaci docházelo pouze ve výjimečných případech a to ještě tehdy, pokud byl majitel opravdu kokot a dusil ten zesilovač ve vlastní šťávě a do limitu. Což se v bytových podmínkách prakticky nikdy nestane, alespoň normálně slyšícímu bělochovi ne.

Web

Re: Chronologicky

Možná že se ptám blbě ale jakej výkon by mohl dát zes s 2xKD607/617 napajenej +- 35V

Re: Chronologicky

Okolo 50W/4ohm.

Web

(upravil Unregistered 30. 11. 2008 12:11)

Re: Chronologicky

Já jsem chtěl zapojit tyto 2 muduly do můstku http://sweb.cz/servisdok/andr1.doc ale zároven jim dát konec zdvojenej a budit to 337,8 aby to mohlo šlapat do 4 a pracovalo to v bezpečný oblasti. ale chtěl jsem se zárověn zeptat kolik to dá jako singl modul. tak dik smile

Re: Chronologicky

Vlastně jo. ja zapoměl ze ty KFka jsou 70MHz a 337 maj snad jen 2 nebo 3 MHz:-) tak zkusim KD/BD139,40 ty japonce taky mam mohu vyzkusit i ty

Na škopku bych to mohl zkusit a odladit to jenže tolik knedlíků jsem ještě nespapal aby byl zaručenej 100% úspěch

dík smile

Re: Chronologicky

Dík moc. Jinak u Denkla jsem nakupoval 2x a jsou to maximální popletové a jednou zaměnili balíčky! To jsem koukal jak vejr co mě to přišlo! Ale na druhou stranu mě jako kompenzaci pak s původním zbožím poslali 6ks KD607. No a napodruhé se jim ta objednávka projistotu uplně ztratila. Já to ovšem beru s humorem a tak jsem to objednal znova. Ke zboží nemám žádné výhrady.

(upravil Unregistered 14. 12. 2008 21:12)

Re: Chronologicky

Zdarec

Ještě otázečku k tomu andrlíkovemu zesáku http://sweb.cz/servisdok/andr1.doc  jako C3 ja tam hodnota 1000uF je tato hodnota nutná? nestačilo by méně? a Vlastně ještě jedna otázečka a to k řízení kliďáku v zapojení je KC147 pokud to nahradim KD139 musí mít vyskou betu ale nešlo by to zapojit třeba jako u DPA280?  http://www.zewel.tuliscz.com/dpa280.php

Re: Chronologicky

1000u nutné není. Autorovi asi šlo o minimální fázovej posuv na nízkých frekvencích.

Stabilizace kliďáku z DPA280 principiálně použít lze. Máš ale nějaký pádný důvod to dělat? Místo KC147 použij nějaký BC547, upevněný plechovou příchytkou co nejblíž jednomu z výkonových trandů.

Web

Re: Chronologicky

myslel jsem že by nemusel mít KD135 takovou betu...

Re: Chronologicky

Klidně použij BD139, ale značkový. Ty mají "multimetrovou" betu běžně kolem 200, to stačí.
Tranzistory v TO92 se obecně blbě upevňujou a ještě hůř připojujou.

Web

(upravil sinclair 17. 12. 2008 0:23)

Re: Chronologicky

Módní přehlídka smile
http://sweb.cz/servisdok/T_IO.jpg
Kdo pozná toho posledního švába, co je zač?

Web

Re: Chronologicky

není to 723?co se používala ve zdrojích

Web