Re: Galerie DIY kabelů

Je to o spolupráci zesilovač- kabely - výhybka - reproduktory. Neřekl bych že ze zjednodušeného rozboru parametrů kabelu jde odvodit zvuk. Zkoušels tam vykonove koaxy?

Web

(upravil Xhibit 22. 2. 2011 21:34)

Re: Galerie DIY kabelů

ivanb_cko: Se divam o stranku zpet ze spletas kabely.. Uz pred nejakou dobou co sem repasoval starsi DPA co se me dostalo pod ruku, byly tam vsude pletene kabely. Nicmene jsem se na hifislovanetu docetl, psal to myslim BV, ze "vanocka" ma snad horsi vlastnosti nez soubezne vodice. Tim padem sli ze zesiku pryc a nahradily je kroucene vodice. Zmena? Asi zadna, krom toho ze jsem daval 2,5mm za 1,5mm a pri zatezi je "tvrdsi" zdroj.

K reprakum bych asi nic neresil a pouzil cyky nebo csss 4x2,5mm nebo 4x4mm, vzdy protilehle vodice paralelne. Uz se to vicekrat probiralo. Bud tohle nebo vykonovy koax jak pise reeb. Nicmene na basy bych pouzil spis cyky (vetsi prurez, kapacita nevadi). Na vysky bud koax nebo taky cyky mensiho prurezu.

Co resim ted ja jsou signalove kabely. Mam tu neco jako koax, jenze ma uprostred ne jednu zilu ale dve spolu a kroucene, k tomu stineni. Tak ze sem premyslel a pemyslel a vytvoril kabel smile.
A to zapojeny tak, ze dve zily uprostred pouzity klasicky jako zem a zivy vodic, k tomu pouze na jedne strane pripojeno stineni aby zem nevedla dvema draty ruzneho odporu a nevznikaly pripadne nejake smycky. Nevim, muze to byt dobre reseni?
Signal veden dvema krizenymi vodici (rusi se pripadna magneticka indukce) a zaroven jeste cely stineny. Zatim sem ty kabely nezkousel, jestli budou mit nejake prednosti, jetli tohle zapojeni neni cele blbost.

Kabel je to myslim tento: http://www.kabelyvodice.cz/kabely-vodice/06_l2-bus.php

(upravil Horys 22. 2. 2011 22:12)

Re: Galerie DIY kabelů

Na výšky jednoznačně koax, nejlíp se vzduchovým dielektrikem.. nebo např. H1000 

http://www.networkshop.cz/Koax._kabel_H1000_1m/

Re: Galerie DIY kabelů

no jo, a my smrtelníci použijeme čierne ohybné CYSY 4X2.5 určené pre 3F motory miešačky na stavbu vodiče zapojené do kríža a sme vysmiati big_smile:D

Web

Re: Galerie DIY kabelů

to reeb: koaxialni kabely jsem zatim nezkousel, ty pridjou na radu posleze predpokladam. Ted me zajimaji spletane kabely a jejich moznosti, resp. zkouseni ruznych variant a materialu a vyber co mi z toho bude sedet nejvic.

to Xhibit: jak pisi vyse, zajimaji mne nyni spletane konstrukce, pak urco zkusim dalsi moznosti a urcite vyzkousim i kombinace vsechno se vsim smile

Jelikoz vystupni naklady jsou relativne minimalni (nakup pouze metraze..., konektory jedny a predelavat z kabelu na kabel) tak se daji vyzkouset vsechny moznosti. Kdyz vidim co je za komercni nabidku a vsichni tvrdi, ze "jejich" kabely jsou ty nejlepsi konstrukce....

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

Re: Galerie DIY kabelů

Kamarád Ing. elektrikář tvrdil že rozdíl dvoulinka - pletenec -výk. koax "prostě nemůže být slyšet" . A pak byl v šoku že rozdíl slyšel i on, jakožto vcelku hluchoň. Jinak koax velkého průřezu má podle mě neutrální, přirozený, vzdušný projev (což ne u všech beden nebo zesilovačů musí být zvukově to nej).

Web

(upravil sinclair 26. 2. 2011 19:50)

Re: Galerie DIY kabelů

Výkonový koax má oproti křížové čtyřce výhodu možná v tom, že střední vodič má např. 2,5mm2 a stínění celkově třeba 10mm2 - pokud je to koax se staroflexovými kalíšky jako dielektrikem, ke to jen dobře, má malou kapacitu a jakýkoliv biwiring je pak zhola zbytečný.
Jinak jako signálové kabely používám dvojlinku C121, která má paradoxně menší kapacitu žíla-stínění, nežli RG58 či 59. Je to hezká černá dvoulinka 5x9mm, dobře se s ní pracuje a nepotřebuje všelijaké oplety a kalhotky. Jinak oplet na průměr cca 8mm jsem viděl v poměrně velkém množství v prodejně Official ve Zlíně. Zcela bohatě na toho půl metru stačí ta C121 a pokud se doplní nějakými opravdu dobrými konektory, není co řešit. Kdo má výstup z PC na jacku 3,5 stereo, at si koupí v Prodance konektor určený na tlustší kabely a k němu rovněž velmi solidní dvojlinku C118. Není to čínská dvojlinka od BENu, co běžně koupíte v krámě a která má místo stínění pět pofidérních chlupů, navíc neobtočených, ale vedených podél.
Jack 3,5 stereo pro tlustší kabely má označení NYS231L nebo v černém pozlaceném provedení NYS226BG, obojí od Reanu, netaví se při pájení a to ani nemusí být zastrčený v zásuvce. Dvojlinku C118 i C121 si lze vybrat v několika barevných provedeních, ale standartní je asi černá, i když ta bývá nejdřív vyprodaná. Tak to pak beru hákem přes modrou a zelenou, naposled jsem u C118 musel vzít zavděk žlutou smile
50cm od gramofonu k Actidampu dává i s konektory nějakých směšných 40pF, čehož těžko s polyetylénovými RGčky těžko dosáhnete. Slušný konektor CINCH mívá tak max. 5pF. Cinche Tasker SP59 z Prodance jsou výborné, ale ještě lepší dělá firma QED, jejíž výrobky se dají koupit prostřednictvím zlínské firmy JBPtech.
Jinak mám tady cívku /cca 50m/ signálového kabelu s dvojitým stíněním a čtyřmi žilami 0,22mm2, dvě červené a dvě bílé, ideální na křížovou čtyřku i v signálovém provedení.  Je černý, od firmy QED a má průměr cca 8mm. Takže kdyby někdo chtěl experimentovat, za symbolickou cenu prodám i po metrech.
Měřil jsem jeden jednometrový MonsterCable a i s cinchy měla jedna žíla /měřeno živá-stínění/ přes 200pF. Oblbovák na lidi za nehorázné peníze. Je to podobné, jako hi-tech PC kabely - mám tady nataženo skoro 20m obyčejného šedého USB z pár korun a funguje to perfektně.

Web

Re: Galerie DIY kabelů

sinclair, a čo RG62? ten bude o dosť lepší než RG58 kapacita okolo "42,5 - 47,5 pF/m" má vzduchové dielektrikum, okolo stredného vodiča ide špirála

Re: Galerie DIY kabelů

Blbě se s ním pracuje a ne do každého cinche to jde pevně uchytit. Navíc je tuhý. Proti C121 nevidím žádnou výhodu.

Web

(upravil reeb 2. 4. 2011 17:23)

Re: Galerie DIY kabelů

Netopýři upřednostňují RG62 před RG58. Zkus google..

Web

Re: Galerie DIY kabelů

Myslím, že blbnete na kvadrát. Jak s reprokabely, tak se signálovými.

Web

(upravil JTO 3. 4. 2011 11:47)

Re: Galerie DIY kabelů

http://img815.imageshack.us/img815/91/pic0034e.jpg
RG62+NYS373
EDIT: Jedná se o tzv. low-cost variantu... smile

Re: Galerie DIY kabelů

No jo, poctivý vf koax + kvalitní konektor předčí lecjaký hájend kabel za několik tisíc

Web

(upravil mechanik 3. 4. 2011 17:55)

Re: Galerie DIY kabelů

keby niekto chcel typy na dobré a lacnejšie cinch tak doporučujem:

tieto NAKAMICHI kryt je AL, môže trochu poškrabať izoláciu RG62, ide to dosť na tesno, no nie ked sa trochu naolejuje alebo oblepí priesvitnou páskou (počas montáže) sú celkom robustné a tažké (oproti tým v odkaze dole) zhruba v strede sú pogumované takže sa dobre držia v ruke, letuje sa na ne perfektne, pri použití bežnej kalafonie a cínu hned chytá a prípojka sa nerozteká

další typ tieto som nepoužíval na RG62, letuje sa na ne rovnako dobre ako na NAKAMICHI, tiež vnútro je urobené zhruba rovnako, no niesu už také robustné, kryt je tiež AL no je dosť tenký, sú lahučké

Re: Galerie DIY kabelů

Moje signály, materiál Prodance, za pár korun - kabel Tasker C 285, konektory Neutrik
http://img151.imageshack.us/i/signly1.jpg/
http://img233.imageshack.us/i/signly2.jpg/
pohoda wink

Re: Galerie DIY kabelů

Sakra to jsem jenom já takový blázen že jsem dal do čtyřech(2X stereo) signálových kabelů litr? Pravda je ta že drží, dokonce se jim povedlo poničit cinch samice(á6kč) na třetí zandání, ty ještě musím v dacu, předku a konci vyměnit. Foto dávat nebudu, je to šroubovací Nakamichi a(prý) slušný koax, moc k vidění na tom není. Chybí HiFi oplet, taky jsem nepájel o půlnoci za měsíčního svitu a nebylo obětováno žádné zvíře kromě pavouka na kterého jsem nechtě šlápl.

Repro kabely mám normální 4X 2,5mm(zapojeno do kříže) s tlustou bužírkou takže přežije když na něj šlápnu nobo ho přejedu židlí.

Re: Galerie DIY kabelů

Jen dotaz: dokáže mi někdo zdůvodnit, proč na připojení reproduktorů potřebujete koax?

(upravil mechanik 6. 4. 2011 15:33)

Re: Galerie DIY kabelů

tu je odkaz na meranie, okrem toho dobrý koax má o dosť lepšie parametre než CYSY

Re: Galerie DIY kabelů

bavíme sa o pripojení reproduktorov

Web

Re: Galerie DIY kabelů

já používám na tento reprokabel a nevím, co bych mu vytkl. Já to krásně ohebnej koax slušných průřezů a stojí pár korun....
http://www.klotz-ais.com/cgi-bin/quicko … n=&p8=

Web