(upravil junglist 30. 7. 2008 12:20)

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Jestli teda si můžu dovolit malej OT a check dovolí: Jistou hrubou představu mám, mě se prostě líběj Jaroušovi NoBoxy. V tomhle duchu si to zhruba představuju, ale ne open baffle, ale na pozici wooferu La Scalu (tady musím ještě postavit zkušební vzorek a uvidí se smile na středech širokej (asi Fostex) a nahoře když bude potřeba tak pásek dle tvého doporučení. To by se nějak dalo ne?

Tohle celý vidím v horizontu dvou let, takže v pohodě. Čas a prachy, jak jinak smile

(upravil check 30. 7. 2008 12:43)

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

SEm rád, že si sem napsal.
No někde se ty zkušenosti nabrat musej a ty Peerlessymají dobrej motor, neprůserovou membránu, design mi nevadí a sou levný... Taky bych věděl z kterejch měničů složit pořádnej, ale to je drahej a náročnej špás.
Usher je sice fajn, ale dělá pouze větší měniče a tam sem chtěl stejně trochu ušetřit, hlavní rozpočet sem směřoval na střeďák, proto sem uvažoval i drahý měniče. Napiš, kde se dají sehnat prosím.
Včera sem šuměl, na měření se pracuje.
Zaph ... kdo jinej má tak dobře zpracovaný projekty a měření?
TVM, Beymu, Tonsila sem nikdy nepoužil smile. "Nejhorší" měniče mám doma ty Monacory.
Group-building je možnej, o dřevo bych se postaral (je to lepší a lepší). Jenom vymysli něco dlouhodoběji sehnatelnýho a "normálního".
Chci menší 3p na dobrejch motorech, se slušnou směrovkou, který bude  s BR laděný někde mezi 30-36Hz. Podpořeno subem to bude, ale velmi nízko, jako ústí subsonicu. Na středech bych rád viděl 4", ale bohužel sem nenašel nic s odpovídající kvalitou, zatížitelností a rozumnou cenou. Kvantitativně se chci dostat s únosnou poslechovou hlasitostí hodně nad 2p a kvalitativně taky. K čemu konkrétně připodobnit nevím.
Rozpočet bych specifikoval takhle: počítáno s dopravou, daní, slevou - prostě komplet: přibližně 3k basy+vejška, 4k střed. Je žádáno někde ubrat, ale možno i přidat, pokud k tomu bude důvod. Na něco hrát můžu, takže nespěchám. Upozorňuju že pásek zatím nechci, to si nejdřív musím někde poslechnout, vejšku chci menší než 104mm a bez waveguidu (nebo pokud se dá jednoduše sundat/odfrézovat).

Web

(upravil dawsoo 30. 7. 2008 14:35)

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Check:
Tomu rozumím....jdeš na to z hlediska efektivnosti asi rozumně.... zbytečně nekupovat a neexperimentovat...je to to nejdražší hledání ale málokdo ti asi poradí protože z těchtdle neprozkoumanejch měničů zkušenosti nemá skoro nikdo... a málokdo chce dělat pokusnýho králíka za svý chechtáky a pak nadělit na podnose ostatním big_smile což i vcelku chápu a nedivím se... ono to zkoušení totiž má něco do sebe... páč se vyberou opravdu měniče k sobě opravdu na míru a pak to stojí za to... ty daytony nejsou zlý jak jsou levný naopak,ale třeba oproti seasům maj horší membrány (kov maj seasové zmáklej nejlíp ze všech výrobců asi) ...sice lepčejší motory ale membrána je bych řekl víc rozhodující ve výsledku..motor je poznat jen při vysokejch volume vpravo. Peerless nikdo zatím tady pokud vím pořádně nezkoušel...než byly tymphany tak to byla nej-lowend-ovější odnož (Vifa byla střed a SS top.) je to hodně o preferencích...a vkusu... já postupně vyzkoušel všechno včetně exotů a dneska třeba mam raději obecně tvrdý membrány...papír,směsi s papírem,kevlar a jeho deriváty mi příjde vyměklej.. (a to i u SS,kde se mi líbil jakž takž u Tomáše asi jen ten drahej revelator) to samý textil vejšky už jsem došel na konec kov je něco jinýho ale je menší výběr...pásky jsou moje cesta... K tomu peerlesovi... trošku jsem se týhle značky zalekl v případě dojmu z toho jejich vlajkovýho vejškáče co zkoumal pistole... i když papírově byl luxusní tak zvukově to nebylo moc ono... Nemyslel jsem ty TVM a tonsily na tebe ale spíš obecně... Monacor nebyl nejhorší měnič z beden co tam byly ...jen prostě ta SPH-170C by byla mnohem lepší jako nižší střed do čtyřpásma...má menší Xlin než třeba ta L18... zkoušel jsem si hrát a když se ořízne na 200-300Hz snese hodně přísný měřítka...a žádnej SOUČASNĚ VYRÁBĚNEJ basic seas by na něj asi neměl... už mam doma zpět měření tak až budu mít trošku více času a chuti ...zkusím až něco budu zas mít doma změřit orientačně zkreslení... dost si myslím že speciálně u vejšek se dá si pohrát s vystředěním a úpravama a povýšit základní řady někam jinam... U hliníku jsem vyřešil z velký části breakupy spešl nátěrem... ve výsledku je to jak nějakej carbonfiber nebo tvrdej papír s klasickým menšími tlumenými breakupy.... třeba taková L26 je vcelku mazec uplně jinej reprák a ty L21 taky... Myslím že Micro třeba s Hi-Vi má pravdu... některý kousky jsou zajímavý ...


Junglist:
je to dost smrtící kombinace ale nějak by to šlo splichtit... myslim že je hlavní problém bude navázání a fáze mimo vertkální ale i horizontální rovinu (velký šíro na středy a pásek na vejšky... snad leda nějakej velkej pásek s hornou a menší šíro by mělo smysl... raději bych se poohlídl po klasickým kvalitním menším 6,5 střeďáku proč to ti řeknu někdy u piva přesněji abych tu nedělal otéčka... dva roky to je rozumná doba na top projekt big_smile

Není co dodávat...

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Junglist: doufám, že nechceš na středy 8" širokáč, David by ti mohl vyprávět, jak jsem se dlouho trápil s kombinací 8"+3/4" kalota, než se to podařilo nafázovat a srovnat smile Fostexe asi ano, ale něco menšího, použitelně by vypadala například FE126E, ty jejich čtyřpalce jsou bohužel dole nechutně zvlněný...

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Jj kluci, díky. Davide, je mi jasný že by to šlo i líp, ale ten širokáč tam musí být smile U piva to bude ideální.
Jarouši, osmipalec samozřejmě ne:o) Počítám se 126estkou z Madisoundu. Zbytek mejlem, nebo nám Tonda skákne do Alberta pro banány.

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

No asi se zeptám jako Check: co říkáte kombinaci 2+1 ?.Mohu z toho vycházet pro další ladění?Satelity ve stavbě:
SS:15W/8530K-00 5"
 
SS:D2905/9700 není nejnovější,ale kdo slyšel D3004/660000?

Tyto dvoupásma "regálovky" na podstavci tlumeným pískem, budou laděny:BR posuvný,tlumení,...výhybka.Vše bude proměřeno v dané místnosti.Výhybka nejprve 6dB, poté s přihlédnutím na Zaph i sériová 12dB a paralerní.Horizont události vidím cca jaro 2009.
SW:Vlastní návrh vel. a sestavení ozvučnice + výhybky.
Korekce pro SW:http://www.aldax.cz/index.php?tab=1&show=subsenior
Zesilovač:http://www.aldax.cz/index.php?tab=1&show=spd600
a zdroje od téhož a nebo vlastní.Uvidím co převáží.Zda lenost nebo nedostatek peněz.
Horizont vidím v nedohlednu-zatím.
Řízení akustiky místnosti-často opomíjená věc,dle mého názoru nejdůležitější.
http://www.highend.cz/productpages/velo … drive.html
no a ti co chtěj dělat bednu jako já - http://www.highend.cz/productpages/velodyne/sms1.html

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Nemáš peníze koukám a na odkazech Velodyne, hm, hmm. Ekvalizace taky není vždycky spása: http://www.avtalk.co.uk/forum/index.php … oto=201827 ale snaží se...

(upravil dawsoo 30. 7. 2008 23:13)

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Muth
Já říkám že je to nesmysl a vyhozený peníze v týhle kombinaci repro + zesilovače jak jsi napsal... přesně o tom jsem psal předtím... měniče týhle kategorie vyžadujou zkušenosti a péči a pokud je tohle splněno tak hlavně adekvátní krmení... pokud jedno z toho to nemají tak odvedou stejnou službu ne-li horší než třeba Beyma co stojí pětinu až sedminu ceny = takže ve výsledku drahej špás a výsledek mizernej průměr...

Není co dodávat...

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

junglist: Xmax 0,25 je málo i na střeďák. Je problém udělat i střeďák, fullrange těch kompromisů má víc a na nesprávnejch místech pro použití jako střed, ale o tom už sme mluvili jinde.
muth: Jsi OT.

Monacora sem měl v uvozovkách, vím že sou hodně dobrý, ale bohužel zazděný obyčejným motorem. Já mám rád dobrý membrány, bohužel středovej reprák s tvrdou membránou nedělá nikdo použitelnej podle mě. Pistoleho komentář HDS vejšky mě taky zarazil, no uvidím nebo spíš teda uslyším. Na vejškách se shodnem, tam kov. Pásky si prostě musím poslechnout. Ono je to s nima navíc dost složitý...
Breakupy si vyřešil nátěrem pouze pro větší měniče, aspoň co si říkal.
Z HiVi mají slušnější motor pouze Mka a stejně mi není dost dobrej, navíc kvůli tomu, že je membrána udělaná tak, jak je udělaná, je tam stoják ve zkreslení i na nižších frekvencích než je u hliníku obvyklé. Ale musím přiznat, že by mě docela zajímalo, co by to udělalo s nátěrem.
Jak je to s Audaxy, vyrábějí se nebo nevyrábějí? Myslel sem, že už se kvalitní aerogel vyrábí pouze pro OEM a helemese: http://www.audax-speaker.de/ . Nebo to sou starý zásoby? Protože HM 130 Z0/Z6 je pořádnej střeďák, ale potřebuju ho mít dostupnej pořád...

Docela se mi lídí střeďák, co nedávno vytáhnul 7tech.
http://7tech.czweb.org/public/bms5n155a.pdf

Web

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Zorg+dawsoo .Máš  to vyzkoušený a nebo hovoříš pouze v teoretické rovině ??Dost by mě to zajímalo

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Proč je x-max málo? Mělo by bejt větší, a s čím to souvisí? Do problematiky nevidím. Souvisí to nějak s hlasitým poslechem, nebo se do toho motá ještě citlivost? Směrovost a kompromisy jsou v tomhle případě nesměrodatný. Prostě chci zůstat u širokejch. Uvidí se, co ta 126 dokáže nebo nedokáže zahrát jen v desce na luftu, podle toho se uvidí dál. Doufám, že širokáč zůstane co nejvíc širokáčem a budou potřeba doplnit jen okraje spektra, vejška třeba nebude ani potřeba.

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Check :nevím co je OT. Doufám,že to ví všichni ostatní,co s tebou vedou tuto a nebo jinou nesmyslnou řeč.Tvoje  řeči už mně unavují od té doby , co jsi psal na svém webu o "fresnelově" čočce.Náčrt měření je také udivující. Vím že jsi se za to omluvil.Jak tě mohl Pistoleho komentář zarazit?HDS? Očekával bych že dáš sám něco k dobrému a aktuálně.Jetli to píšeš ústy a vycházíš pouze z teorie tak se omlouvám,ale měl bys to všem říci.

(upravil dawsoo 31. 7. 2008 1:22)

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Muth:
Mluvím v praktické rovině... pokud bych něco neměl vyzkoušený tak o tom nemluvim

Check:
Teorie je jedna věc a praxe druhá... já osobně jakej má měnič motor neřešim (v rozumnejch mezích samosebou) neřešim rozdíly mezi špičkovejma měničema nejsou ve výsledku poznatelný a projevěj se lehce jen v optimalizovanejch neřku-li laboratorních podmínkách...pokud se bavíme o basáku a středech tak se to zatluče častěji nevhodným laděním či nesprávnou volbou Q filtru pro dané Qts měniče v bedně... změřit TS-ka je vcelku k prdu protože reprák během půl roku až dvou let podle typu změní svý vlastnosti a to dost výrazně... takže nějaký extra přesný propočty opět zbytečný (dvě možnosti... hrát rok provizor a pak je změřit... nebo zjistit že to není tak kritický)... magnety má monacor v pohodě... vždy je to kompromis u středobasu... pokud člověk chce mít lepší musí to bejt čistej basák a čistej střeďák (dost odlišný požadavky) ... x-max +- 3mm na střeďák je plně dostačující..pokud je použitej ve správným objemu a je zvolená optimální dělička¨

.. pokud ti můžu radit vyprdni se v týhle fázi poznání kde jsi na filozofování kerej měnič má lepší či horší motor a raději si něco postav a svý poznatky a postřehy si vyzkoušej prakticky,zjistíš že leccos není tak horký jak to na papíře kolikrát vypadá. a naopak velkou měrou se podílej věci o kterejch se nikde nedočteš..... i výrobci měničů a beden chtěj prodávat big_smile zaměř se teď na měření a hraj si simuluj ,zkoušej... až budeš umět vybrat sám měniče a sám navrhnout pořádnou vyhýbku a pak časem narazíš na strop měničů,tak pak bych asi řešil postupně další věci... Důležitá věc = vždy je podstatnej celkovej výsledek, takže budeš museti hodně šetřit protože je třeba zesilovač a zdroj signálu jinak dobrá bedna spíš odhalí že to co je předtím je průser...(ten 7techův střeďák je prakticky audax custom výroba pro tuhle značku ... koš magnet M-ková papírová membrána...z Prestige řady ) Poznámečka pod čarou...

ad audax: o proraumu jsem tu několikrát psal ...jde o staré zásoby... nové od AAC maj jen některý vejšky a HM170Z18 smile pokud dokážeš fyzicky sehnat pár HM100Z0 tak tě tu budu rok oslovovat velký vezíre... big_smile To je jedinnej čtyřpalec kterej považuju dneska za opravdu dobrej..

Není co dodávat...

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Pro Dawsoo.Děkuji,akorád nevím co tu již bylo řečeno.Snažil jsem se mezi zoufalci jako jsem já najít nit.Při 25 příspěvku to jde asi ztěžka.Mám málo času,vzhledem k zaměstnání, tak svojí zálibu-elektroakustiku 15let nezahodím do koše.Fyzika ha ha funguje.Uši má každý jiný,jsem zvědav až se někdo na něčem shodne.

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Muth:
To je jasný... bylo to myšleno pro tebe předtím jen v tom smyslu že SS je jedna z možností konečnýho řešení , to ostatní patří spíše do kategorie slušný entry level na začátek...tj  kategorie TVM,Beyma,Tonsil... já bedny stavim od 88 roku prošlo mi toho rukama a ušima poměrně hodně nemam důvod tu něco blafat... byla to jen rada abys nebyl zklamanej pokud bys to zrealizoval tak jak jsi napsal.

Není co dodávat...

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Dawsoo:
Hi-vi Checkovi do života netahej, to nemá "motor"!
Sice nepozná rozdíl, ale psát o tom může.
Nejlepší je, že já ačkoliv nemám asi tolik vyčteno jako on, tak mám mnohem více naposloucháno a došel jsem k závěru, že ne vždy to, co je papírově nejlepší musí automaticky i nejlépe hrát.
Ne jako fakt: dolů z jahody.

Edit:
Aha já jsem to tak dlouho smolil a mazal a zase smolil, až mě David předběhl.

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Micro:
A vo tom to je chlape... vidím-slyším to stejně

Není co dodávat...

(upravil check 31. 7. 2008 2:32)

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

muth: OT znamená, že seš mimo téma a zasíráš to tu nepatřičnostma.
Micro: Ale však já neříkám, že je to sračka. Když to HiVi postavím proti jinejm reprákům tak mi prostě přijde horší, ale je to celkem odpovídající ceně. Ovšem pokud bych chtěl dvě 8" k 5" situace by se změnila...

Čím je tedy způsoben ten obrovský rozdíl mezi L18 a SPH170C na basech? Neříkej že tvrdostí membrány, protože to by se muselo podobně uplatnit i na středech. Motor, cívka nebo závěsy?
Pokud píšu motor, tak myslím magnetickou strukturu, ne cívku. A pokud sem dobře pochopil, tak jako optimalizaci pro střeďák myslíš akorát kratší cívku, čímž se nabere citlivost (zatížitelnost samozřejmě). Já dobrým motorem rozumím podsoustružený pólový nástavec a zkratovací prstence, což vyustí až klidně v plochou impedanční charakteristiku, která se navíc nijak nemění s výchylkou, takže to nehejbe s výhybkou...
Monacor se mi zdá žádnou z těchto optimalizací nemá, ale silné jsou pravda dost.
Rozehrávání měničů - myslíš poddajnost závěsu, nebo něco jiného? Pokud je mi známo, tak závěs vlastně s dolním koncem nic nedělá (TSka vyjsou jinak, ale v bedně je to to samý). Jedině že by to způsobilo obrovský rozdíl v zatlumení kraje membrány.
Máš pravdu, že budu potřebovat pořádný železo, s tím počítám.
To BMSko má stejnej koš jako audax (ale to není nic ojedinělého viď smile), ale zbytek je úplně jiný.
Zadej si ten 4" do googlu, v některých obchodech ho vedou, jestli je opravdu mají, nevím. Šel bych do něj taky.

Máte pravdu v tom, že to, co hraje dobře a líbí se, nemusí bejt vůbec papírově správně...

Web

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

Tak tak... a jelikož jsi někde už tuším psal, že nemáš prachy na rozdávání a vyhazování doprdele, tak sis sám správně odpověděl, že pro tebe DIY bedny nejsou to pravé. Vezmi tedy všechno co jsi ochoten investovat a frč někam poslouchat.
I já jsem o této cestě již několikrát přemýšlel a někdy mě to hlodne i v dnešní době. Ale na DIY jsem nezanevřel. DIY Swans M1 hrají pro moje ouška opravdu hezky a když spočítám náklady tak si jen mnu ruce a potutelně se usmívám. Sry toto už je OT ale nedalo mi to.

Re: Osudové osmičky a střeďáček k tomu

No to teda nevim jestli by měl kupovat hotovky...