Re: Probíjení počítače

Pomáhám předělávat dceři koupený byt v paneláku. Jak spolehlivě napojím hliník 2x4mm2 buď na ten samý hliník anebo na měď 2x2,5? Má to být schováno v liště, žádná krabice. Napadla mě "rozdvojka " na jističe. Nevím, jak se to správně jmenuje, ale je to v podstatě měděná kostička se dvěma otvory pro drát, do každého otvoru se kolmo k ose otvoru šroubují dva šrouby pro upevnění vodiče, má to jakýsi  plechový jazýček, který se přišroubuje pod svorku jističe a celé je to zalito v plastu. Jazýček bych uřízl a dal bych třeba i dvě nebo tři kostičky za sebou.

Re: Probíjení počítače

určitě tam dej Cu 3x 2,5 a to předěláváte celou elektriku nebo jen např. pokoj? kdy se měď např. ukývala nebo prostě praskla?? ono podle normy nesmí být propojky např. svorkovnice a i tedka se ruší věnečky s krabicema a strká se to vše do krabic přímo k zásuvce a nebo vypínači.

Re: Probíjení počítače

Vybourané jádro, bude zděné. Zůstává původní zásuvkový a světelný okruh, kromě jádra, tam bude vše nové. Z estetických důvodů chce přemístit bednu s jističema a k tomu už mi nedá původní přívod, ten je zalit betonem ve škvíře mezi panely, na chodbě schován pod plechovým "komínem" a lištou pokračuje po chodbě k elektroměru. Nedaří se mi rozebrat tu plechovou věc, proto zkouším, zda by to nešlo napojit v bytě v liště.

(upravil Thales 18. 6. 2008 2:09)

Re: Probíjení počítače

Použij WAGO spojky, ty na hlíně drží spolehlivě. A nebo normoš do krabice ale nedávej tu hlínu jen tak pod šroubek ale udělej tam pěkně očko a pod šroubek dej podložku a ještě takovou tu vějířovou. Ale to se někdy dělá blbě když už je ta hlína vyhřátá a křehká. Záleží v jakém je to stavu.

Jinak norma říká že všechny spoje mají být pěkně na kontrolovatelném místě, tedy v krabici. Propojování vodičů jen tak někde ve zdi nebo v liště a podobně je zakázáno. Je ale pravda že někdy to nelze. Pak záleží na tom jak velký machr je ten kdo to propojuje. U hlíny bych si spoj na nekontrolovatelném místě nelajsnul.

Fakt tu měď nemůžeš natáhnout až k jističům bez přerušení? To by bylo totiž nejlepší možné řešení.

Re: Probíjení počítače

Já vím, ale ten komín mi nejde sundat. Ze stropu mi na hlavu začala padat omítka, barevný sokl na chodbě je oloupaný a to jsem s tím komínem ještě ani nehnul.
Spoj by měl být v rohové liště mezi stropem a stěnou. Lišta má sundávací vrch, takže přístup by měl být zajištěn. Revize se dělat nebude, jen si nechám od známého změřit nějaký ten zemnící odpor či co. Dráty jsou v dobrém stavu, ze zdi na mě trčí asi 3/4 metru, takže si můžu dovolit je zkrátit až do zdravého.Zkusím někde sehnat to Wago, nevím, jak to funguje, ale na obrázku to zatím ve mně moc důvěry nevyvolalo.
Dík za radu.

Re: Probíjení počítače

Na mě ty Waga taky moc dobrý dojem neudělaly, ale fungují, dostal jsem se ke staré elektroinstalaci z Holandska, kde se tyhle propojky používaly už před dávnou dobou a mužů říct - fungují spolehlivě.

(upravil Jarous 19. 6. 2008 8:03)

Re: Probíjení počítače

!!! Toto není rozhodně návod jak to udělat !!!
Nedávno jsem viděl u "profesionála", jak se dělá "AMERICKÁ" spojka. To se vezmou dva vodiče, oholí se příslušně(asi 5cm) dlouhý kus a vodiče se hodně zkroutí do sebe kombinačkama, výsledný kus se buď vsune jedním směrem do "čokolády" a zatáhne šroubkama a omotá přes čokoládu izolačkou, nebo se zkroucené vodiče jen omotají izolačkou. Elektrikář mi tvrdil, že ještě neviděl, aby takto udělaný spoj hřál, nebo vyhořel a takto provedený spoj s klidným svědomím doporučoval i zahodit maltou ve zdi oproti například WAGO spojce. Prý se to tak dělá často, když se blbě odměří vodiče a jsou krátké a je potřeba je ve zdi nastavit.

(upravil RomanQo 19. 6. 2008 9:41)

Re: Probíjení počítače

jarous: ten elektrikar profesional asi nikdy nerepasoval rozvody. Kupili sme s bratom skoro na rovnako +- nejaky den obaja byty na jednej ulici. Rozdiel je v tom, ze ja som mal holobyt (novy - prerobena stara povala na obytne podkrovie) a on taka ista ale ina bytovka, ale stary byt. Tam boli tie taketo americke spojky ale na hliniku spravene. Nech ten elektrikar skusi bez poskodenia rozobrat taketo spoje v celom byte, narovnat a dat tam krabice aj s klasickymi koso-svorkovnicami. Ked sa mi zlomil asi treti vodic, tak som sa nasral vytrhali sme vsetko prec a spravil som to vsetko na medi a podla noriem. Sice ho to stalo viac ako par desiatok korun za krabice a nove vypinace/zasuvky, ale ma pokoj na cely zivot. Americke spojky nikdy. Z ameriky nic dobreho este neprislo, jedine tak lacne repraky z madisoundu big_smile