Re: Jakou horní frézu?

Já osobně mám dobré zkušenosti s bosch a dewalt.

Re: Jakou horní frézu?

Když jsem si na vlastní oči prohlédl několik neznačkových čínských fréz, nebylo co řešit. I když Bosch vyrábí také v Číně, je to úplně o něčem jiném. Takže zvítězila Bosch POF 1200 AE. Překvapivě pěkně vypadá i Black and Decker KW900E, ale u té mě odradil materiál podložky - křehký průhledný plast.

(upravil check 3. 6. 2008 23:20)

Re: Jakou horní frézu?

Ta čína z #20 je cena včetně dph? To si asi někdy pořídím.
Já teda přesně nevím, cos na tom vykoukal, ale 8mm kleština mi přijde málo.

Web

Re: Jakou horní frézu?

Myslím, že 8mm je na to domácí šudlání dostačující. Čím větší a těžší nástroj, tím se s ním hůř manévruje. Leda jako druhou frézku, jak píšeš nahoře. Ale který kutil by si kupoval kvůli reprobednám dvě horní frézky. Kromě toho, na ty spojové frézy, co mají řezný průměr třeba 70mm je asi potřeba nějaký stolní stroj.

Leonardo napsal:

...Potom jsem zakoupil levnou hobby frézku Sparky...

Mám taky Sparky X52E už spousty let (možná deset - nevím přesně), ale tenkrát teda moc levná nebyla. Krabici ještě mám a je na ní cenovka 3580,- Kč. On taky nebyl takový výběr, jako je dneska.
Na druhou stranu musím potvrdit Leonardova slova o její spolehlivosti. Za tu dobu co jí mám opracovala kromě nějakých drobností do baráku (věšák, poličky...) víc jak tucet párů reprobeden (většinou sloupových) a není to na ní vůbec vidět. Přežila téměř bez úhony dokonce pád na beton z půldruhého metru, to když se mému taťkovi vysmekla z ruky. "Téměř" píšu proto, že se ulomila plastová aretační páčka. Ze servisu mi poslali bez problémů originál páčku novou.
Jinak Sparky je německá firma, a ta moje frézka byla v Německu dokonce vyrobená smile

Leonardo:
Prosímtě, na co jsou (na té fotce s kopírovacím kroužkem) ty zelené klíny?
Já jsem si zase vyrobil tohle kružítko:
http://www.fedor.wz.cz/image_25.jpg
http://img81.imageshack.us/img81/3695/kruzitko1vk7.jpg

Web

Re: Jakou horní frézu?

fedor:
mám také tu moji vyrobenou v Německu a jediné co nevydrželo byly plastové utahovací šroubky,hlava zalitá v plastu se protočila,ale v pohodě to nahradily ty vyrobené z horního obrázku.
Ty klíny z alkalického polyamidu jsem používal při frézování falešných výplní vchodových dveří,protože jsem potřeboval ostřejší úhel než je běžná fréza 45st. Obrázky určitě napoví více než popis.

https://i.postimg.cc/CZK1nHJs/728265.jpg https://i.postimg.cc/mzzg8Lvc/728266.jpg https://i.postimg.cc/RW4q4zH8/728268.jpg

To spodní je frézovací stolek.Časem asi také vyrobím kružítko,zatím jsem si vystačil s bočním pravítkem z příslušenství a malé průměry dělám výkružníkem.
Jinak souhlasím s Tebou s těmi frézami o velkém průměru-je potřeba alespoň ROBUSNÍ frezovací stolek.Každému bych předem doporučil si to nejdříve vyzkoušet aby měl představu "na vlastní ruce smile "jakou hmotu roztáčí na nějakých 10t. otáček a co to umí.

Re: Jakou horní frézu?

Check: Myslím, že to bylo s DPH, ale už to neřeším, mám Boschku doma.
Vykoukal jsem na nich to, jak pečlivě jsou vyrobené. I když dovnitř nevidím, pochybuji, že to bude lepší, než zvenčí. A zvenčí, ty čínské, působí dojmem otřesným.

Re: Jakou horní frézu?

Jo, to chápu. Taky sem napsal, co všechno z té číny za sedm stovek poopadalo. Jenže to sou všechno blbosti který si člověk vymění a ve výsledku je akorát rozdíl 2litry...
U té číny s 12mm sklíčidlem sou dokonce jestli správně koukám 1/2" zaoblovací frézy, který taky nejsou zrovna levný...
Na další bedny si to koupim, možná dřív.

Web

Re: Jakou horní frézu?

Ty frézy mě lákaly, ale z jakého mohou být materiálu, za tu cenu?

Re: Jakou horní frézu?

Tak můžem je rozdělat vyfotit a vynést rozsudek. Já bych si tipnul, že vevnitř to bude to samý.
Nebo jestli myslíš ty nástavce, tak je to všechno tvrdokov/ocel, na lepších bejvá ještě teflonový povlak na tělu, ale upřímně na těch pár metru mě to je celkem jedno. On takový značkový, kvalitní, 1/2", zaoblovací nástavec přijde bratru na tisíc korun.

Web

Re: Jakou horní frézu?

No jo cena nástavcov je pomerne vysoká, napadá ma, myslíš že by sa dali po otupení nejakým spôsobom nabrúsiť? Mám totiž už asi 2 alebo 3 ktoré nemôžem používať pretože sú také tupé, že frézovanie trvá pol hodinu a drevo je spálené. Nástavce pre rovnú drážku sa zvyknú normálne vysúvať...čiže keď frézujem zapustenie a mám presne nastavený doraz, on si pekne vylezie o pár mm a je to v prdeli...

Re: Jakou horní frézu?

Broušení zvládne vybavenější brusírna nástrojů stejně jako jiné druhy fréz třeba na kov,je to jen o seřízení brusky na jiné úhly.Ale brousí se většinou jen profi a sady,nebo speciální zakázkové tvary.
Ona ta práce také něco stojí a v době kdy se sada fréz pořídí za pár stovek vyjde laciněji koupit novou.

Re: Jakou horní frézu?

mám na narozky slíbenou frézku Ferm FBF-1200. uvidíme jaká bude. Teď by mě ale spíš zajmalo technický řešení jednoho problému. pokud chci vybrousit drážku třeba pro zapuštění reproduktoru, jak se to dělá? - dostat tu správnou frézku na svou brousící pozci - totiž ona je ta frézka obdélníkového tvaru, takže na spodní straně nemá břit kterej by řezal do dřeva a dopravil tak frézku do správný hloubky. nejde mi to do hlavy.

Re: Jakou horní frézu?

V českých zemích a lepších rodinách se do hloubky dostaneš otáčením frézky podle šablony.

Web

Re: Jakou horní frézu?

takže ona je schopná zabrat i trošku dolu? nebo jí musim trošku naklonit?

jinak bych chtěl ještě k Narexu - motoricky, kvalitou materiálu i zpracováním důležitých částí je to príma, ale koupili jsme malou kotoučovku, a co se přesnosti měřidel a nastavovacích prvků, dorazů a dalších fidlátek týká, to je děs a hrůza. nedá se tomu věřit ani ň. nejlepší pomocník je rovné prkénko přikurtované svěrkama, které zaručí že se pila nedostane do nebezpečné zóny (zničení obrobku), ale i tak je to mrzutost.

Re: Jakou horní frézu?

Dovolím si jednu radu. Snažte se zakoupit nářadí s co největším příslušenstvím. To je u neznačkového nářadí nesehnatelné a u značkového těžko dostupné a velmi drahé. Např. Bosch: odsávací hadice cca 800,-, přesné kružítko cca 1100,-, vodící pravítko cca 2300,-, kurf cca 2200,-, atd.

Re: Jakou horní frézu?

to naštěstí řešit nemusím. dělám si udělátka vlastní a přesnější. ty sračky co se dodávaj s čínou jsou absolutně nepoužitelný a přinejmenším výrobku nebezpečný.

Re: Jakou horní frézu?

No, než bych tohle http://www.hanol.cz/files/250/2-609-200-143.jpg vyráběl, radši tu tisícovku dám.

Re: Jakou horní frézu?

ne každej potřebuje profesionální udělátor. není nic lepšího než zákazníkovi vnutit myšlenku že to opravdu potřebuje.

Re: Jakou horní frézu?

Crashpc : pokud nemáš břit na čele,tak se to děla tak že za pohybu stranou(kroužení)současně najíždíš do materiálu,šikmo se dostaneš do požadované hloubky a potom to už jen dokroužíš horizontálně.Ten otočný stupňový doraz je na toto výborná pomůcka.

(upravil JuanValiente 17. 6. 2008 13:19)

Re: Jakou horní frézu?

Co rikate na tohle naradi ?
http://www.worxtools.cz/Product.aspx?code=WU600.1
8-12mm klestina cena 6890 s DPH EU, bude urcite levnejsi na netu.

Drawing:
http://www.worxtools.cz/public/sparepar … rawing.pdf

Manual:
http://www.worxtools.cz/public/manuals/ … 070305.pdf