Re: Test operačních zesilovačů

tak NE5532N Fairchild 2010 ukončil výrobu... škoda ho ten jedinný byl podobný původnímu signetics včetně špičkových parametrů sad moje první volba do lacinějších řešení...

Není co dodávat...

Re: Test operačních zesilovačů

Rox napsal:

Zdravím zdejší odborníky.
Přemýšlím o tuningu mixu Yamaha MG24/14FX. Je osazen operáky: na vstupu je NJM2068 v mikrofoním předzesilovači a potom následují NJM4560 a na indikaci klipu a signálu tam je NJM4558. Uvažoval jsem takto: NJM2068 na začátku nechat a místo NJM4560 použít taky NJM2068 anebo NJM4580. Pravda je, že tady někdo psal že NJM2068 má ostré výšky, tak nevím? V originál schématu jsou na všech pozicích zakresleny 2068, tak nevím proč tam fyzicky jsou 4560. Může mi někdo potvrdit/vyvrátit tuto myšlenku?

V mém MG24/14FX je to osazeno tak jak u Tebe. Jen ještě na výstupu každé šavle je taky 2068, stejně jako na vstupech preampů.

Web

Re: Test operačních zesilovačů

Přišel mi pod ruku operák OP16, je to k něčemu? Do serva zbytečně rychlé..

http://www.alldatasheet.com/datasheet-p … OP-16.html

Web

Re: Test operačních zesilovačů

mám doma k PC tohle http://pics.ricardostatic.ch/2_63423063 … anlage.jpg sice to není nic moc ale původně to stálo dost peněz a i konstrukčně/zvukově to není vůbe zlé, bohužel jsou tam 4565DD JRC daly by se najít nějaké náhrady abych to nemusel dále měřit? Nemám doma osciloskop apod .. takže když tam dám něco moc rychlého, tak by to mohlo dělat bordel a já to nezjistím dokud se mi něco neodkouří. Umím mrknout do datašítu sám abych našel něco podobného ale z datašítu nepřečtu jaký to má zvuk. Schéma zesilovače tedy celé věže stojí 50dolarů což se mi nechce moc utrácet. Hraje to celé moc pěkně ale ty opampy mě celkem vrtají v hlavě. Jinak tou 4565DD JRC je osazen jak zesilovač tak CD přehávač.

(upravil DJ_Rix 26. 8. 2011 17:24)

Re: Test operačních zesilovačů

reeb: Tohle je rychlý: big_smile
http://www.analog.com/static/imported-f … /AD815.pdf
Mám jich doma pár kousků,přemýšlel jsem udělat z toho výstupní obvody nebo sluchátkáč,ale nikdy na to nedošlo..

Re: Test operačních zesilovačů

Pěkné smile Ty OP16 asi nejsou vhodné pro audio... Ale mám toto:

LH0033

http://www.datasheetcatalog.org/datashe … LH0033.PDF

Web

Re: Test operačních zesilovačů

Divnypocit: jsou to fakt 4565 nebo mnohem známější 4556? smile

Web

Re: Test operačních zesilovačů

Jsem slepý blbec, tak v cd přehrávači jsou 3ks ba4558  a v zesilovači na desce s moturkem volume je ten 4565 ale ten je asi na řízení toho motoru. Do korekcí se musím mrknout jelikož se tam složitě dostává a když už to budu rozebírat tak bych to rád i vyměnil ale jelikož je to jedna serie zesilovač/přehrávač/kazeťák a tuner tak počítám, že korekce na tom nebudou lépe. Hraje to lépe než LM4780 ale chtěl bych tam dát něco, co nemrví zvuk. Kolega z práce mi donesl nějaké zbytky LM388, LM49720, opa2604. Jinak CD přehrávač už teď hraje o poznaní lépe než itengrovaná zvukovka a než koupím novou zvukárnu tak hraju CD.

Re: Test operačních zesilovačů

2 divny pocit:
pokud ze svyho CD prehravace vyhodis operacni zesilovace a primo do vystupu z D/A chipu zapojis jednoduchy obvod s lampama,uslysis teprve jak muze tvuj prehravac hrat,zvuk se zlepsi ve vsech ohledech,prostor,lokalizace nastroju,dynamika,mikroprostor,mikrodetaily,zvuk se priblizi vic analogu...zalezi jaky mas DA chip,pokud ma V out staci pripojit lampovou cast pres kvalitni kondik cca 0,2-1uF,pokud ma chip I out je treba provest konverzi odporem...upravil jsem takhle uz desitky prehravacu nebo D/A vysledni zvuk s lampama vzdy presvedcive lepsi nez s operakama....

Re: Test operačních zesilovačů

kudlibabka: můžeš sem ten obvod postnout? Nebo alespoň pls na mail.

Web

Re: Test operačních zesilovačů

http://s4.postimg.cc/gsv4k354p/5898_anode_follover.jpg

tady je jedno schema anodoveho sledovace slohnute z Fikusovych stranek,funguje bezvadne,doporucuju udelat predimenzovany zdroj,usmerneni lampou,kvalitni MKP kondy do fitrace,tlumivky 40H/20mA a misto anodovych odporu anodove civky....No i jednoducha verze s recyklovanyma soucastkama hraje super

(upravil hranatybraska 1. 9. 2011 11:10)

Re: Test operačních zesilovačů

Ty rád posloucháš mono? Tohle ti zdegraduje odstup stereo kanálů tak na -40, 50dB.
To je tedy subjektivní rozšíření prostoru nahrávky.. roll

Web

Re: Test operačních zesilovačů

ja pouzivam jine zapojeni s jednoduchyma triodama nebo pentodama,ale i tohle funguje vyborne,mam vyzkouseno...

Re: Test operačních zesilovačů

Tak jsem se dostal k rozebraní zesilovače, našel jsem tam jeden lb1639 který ovšem není zapojený ke korekcím, dle desky je připojen k většímu čipu který řidí přepínaní vstupů. pak 2x 4565DD jeden je na desce s potenciomentrem hlasitosti a je přes konektor propojený na korekce a druhý je na desce kde jsou vstupy do zesilovače a hádám, že to bude zesilovač pro phono.  http://img706.imageshack.us/img706/2674/zesilovac.jpg na obrázku je deska s tím IO a teď za co nebo jestli jej vůbec měnit?

Re: Test operačních zesilovačů

Ten švábik asi nic extra nebude (jeho hlavní výhodou je garantovaný provoz do 400 ohmů - ostatní audiošváby garantují nejméně 600 ohmů ale ve skutečnosti se jim líbí tak 2 kOhmy a více).

Co za něj? Tipuju, že chybou nebude NJM4580 od dobrého dodavatele nebo LM833 a asi by byl krokem vpřed i obyčejný NE5532. LME49720 je už výrazně rychlejší a mohly y nastat potíže se stabilitou.

Web

(upravil divnypocit 2. 9. 2011 13:18)

Re: Test operačních zesilovačů

Tak jsem tam hodil patici a LME49720 zvuk je úplně jinde, přibylo basů a nahoře to není tak zahuhňané i když mám zatím Tonsil bedny a integrovanou zvukovku tak zvuk je teď o moc lepší. Chtělo by to nechat někde změřit, to LME "hřeje" tedy vlastně vůbec nehřeje stejně jak ten původní tak snad to bude Ok. Ještě zkusím další ale myslím si, že nic nebude lepší než to LME.

Mám z toho radost, konečně to hraje i když mám korekce na 0 a basy nejsou jak z kýblu, výšky a středi jsou lepší ale ty basy jsou jak z úplně jiného zesilovače a beden.

Re: Test operačních zesilovačů

Nech tam ty LME, JFETový operáky hrají "líp" ale jen za jistých podmínek... A necpi tam hlavně žádný hi-speedy smile

Web

Re: Test operačních zesilovačů

Už to nechám tak, sice to ještě trošku patlá na středech a výškách ale to dávám za vinu bednám a integrované zvukovce což budu muset vyměnit ale basy jsou momentálně skvělé a celé to hraje jako úplně jiná sestava než předtím a to nemám netopýři uši.

Re: Test operačních zesilovačů

Co jsou zač BA4558 a  AN6554? Nikde se ti o nich nemluví.

Re: Test operačních zesilovačů

BA4558 jsou úplně stejný smetí jako všechny 4558. AN6554 je taková 4558 dvakrát v jednom pouzdře-stejnej hnůj. To už bude lepší "blbá" TL074.:lol: