Re: Test operačních zesilovačů

Rox: Pokud to jsou smd, prašti se přes kapsu a dej tam LME49720, to uslyšíš určitě...

Nobody: Většina operáků je zkratuvzdorných, čili by to měly přežít...

Web

Re: Test operačních zesilovačů

LM4562 ste s niečim niekto porovnával jak to hraje ?

Web

Re: Test operačních zesilovačů

Je to jen a pouze starší označení LME49720 smile

Web

Re: Test operačních zesilovačů

opamp: Podle datascheetu vypadají fakt dobře, škoda jen, že přeosadit celý mix je tak 12000,- ( pokud jsem tedy dohledal správnou cenu cca 120,-).
To bych mohl koupit zrovna mix o třídu výš. Zkusím asi přeosadit jednu šavli 4580 a porovnat zvuk. A nebo dát něco lepšího do preampu místo NJM2068.
Jen pro zajímavost stáhnul jsem si schéma od mixu Allen Heath GL3300 a je na mikrofoních vstupech osazen TL072 i v preampu a to by měl být minimálně o třídu výš. Tak jak to vlastně je ???
Jinak díky za reakce.

Zde je pro zajímavost preamp z MG24/14:
http://s4.postimg.cc/evk5qwtdl/6484_mg24_14_preamp.jpg

Zde preamp z GL3300:
http://s4.postimg.cc/p4cmwqhfd/6484_gl3300_preamp.jpg

Re: Test operačních zesilovačů

S NJM2068 mám dobré zkušenosti, stejně tak s originály Onkyo NJM4580DD. Ten druhý je zcela srovnatelný se značkovým NE5532. NJM4580DD jsem objednával v originálu a v pouzdře DIP8 za nekřesťanský peníze v AME. Mají tam dva druhy, jeden je od alternativních výrobců, druhý, výrazně dražší je veden v katalogu ASWO jako ND Onkyo. LM833 od Farnellů taky není špatný. Pozor na OPA134 a OPA2134 od TME, šumí to jak prase, jsou to vyslovené pajcy a za nehorázné peníze. Co taky chtít od Poláků, že...
Holt za kvalitu je třeba dneska připlatit a platí to snad ve všech oborech.

Web

(upravil Jurawood 26. 1. 2011 21:31)

Re: Test operačních zesilovačů

Dopr*** teď jsem objednal několik OPA134, LME49710 a TPA6120 z TME... rychle storno
Ed. Tak jsem to stornoval. Myslel jsem že když prodejce uvede výrobce tak to sedí, někdo třeba choboti ho raději neuvádí a v gesu mají třeba stejnej operák s uvedeným výrobcem ale už za 30,-

(upravil Opoce 31. 1. 2011 11:45)

Re: Test operačních zesilovačů

Dobrý den,
   infiltruji se sem s několika otázkami. Přišel jsem velice výhodně k SACD/DVD Playeru SONY DVP-NS900V. Byla to tak výhodná nabídka, že sem si řekl, že to zkusím. Myslel jsem si že bude zvukově alespoň tak dobrý né li lepší než můj stařičký SONY CDP 597. Po poslech prvních pár taktů přišlo kruté vystřízlivění. Sluchátkový výstup je dobrý maximálně na orientaci, kde se na disku nacházím. Analogový out je lepší ale i tak je to bída. Nechci se dlouze rozepisovat co ve zvuku všechno chybí nebo je špatně... obecně ploché, basy nejdou tak nízko a ve výškách je snad i zkreslení... bída a utrpení sad
   No od škodolibého úsměvu přejdeme k snad k nějaké možnosti jak z toho ven. Jedna možnost by byla poslat ho dál a druhá pokusit se udělat nějakou změnu výměnou OPA?
  Našel jsem pár zahraničních dredů o tweakování tohoto qality standardu
http://www.audiostereo.pl/sony-dvp-ns900v-qs_39681.html
http://kotiweb.kotiportti.fi/audiovideo/DIY/cdout/

Chci poprosit diskutující o názor zdali to má význam a ppř. jestli by se našel i zhotovitel?
Už sem přímo oslovil jednoho zdejšího odborníka, ale jejikož sem trochu nedočkavý, tak to házím i sem.

Díky za slušnou diskuzi
radek
http://www.diyaudio.com/forums/digital- … -i-do.html

Re: Test operačních zesilovačů

Nechci být krutý, ale fofrem se toho zbav, dokud to má nějakou cenu. To SACD je u Sony jenom takový přílepek, normální disky to přehrává hůř, než standardní CD přehrávač. Doporučuju něco od NADu, ti mají SACD/CD playery vychytané a osazené velmi slušným materiálem.

Web

(upravil Opoce 7. 2. 2011 8:39)

Re: Test operačních zesilovačů

Ok. Díky sinklére... půjde z domu i s reciverem sony str-db1080...
edit: už je to od včerejška na aukru.... ehm...kdyby měl někdo zájem třeba o ten reciver (ten hraje fakt dobře)!

Re: Test operačních zesilovačů

Nejsem zadnej fanatik do opamp moddingu, ale tak kdyz sem mel moznost, tak sem vcera ze srandy menil OZ na zvukovce Audigy 2. Byl tam JRC 4556A na predni vystup (naky vykonejsi bipolar kery ubudi i sluchatka) a MC33078 na mikrofon (a este ST 4558 na dalsi vystupy - 7.1), tak sem tam dal OPA1642, kery mam k dispozici, zmeril v RMAA a prakticky zadna viditelna zmena, u mikrofonu se trosicku zvecil SNR o par dB, ale zkresleni zustalo uplne stajny, tak nevim...
http://rayer.ic.cz/350d/audigy2rmaa.zip

Web

Re: Test operačních zesilovačů

Zdravim.
Nezkoušel někdo měnit opampy na Onkyo SE-200? Byly tam NE5532, cca dva roky jedu na 6x LME49720. Dostal jsem chuť vyzkoušet nějakou změnu. Otázka je, zda má cenu tam cpát něco lepšího.
DAC je tam tento:  http://www.wolfsonmicro.com/products/dacs/WM8740/   , elyty Nichicon a Sanyo OS-CON.

http://audioweb.cz/uploads/thumbs/19_dsc_0104.jpg

Re: Test operačních zesilovačů

Pánové možná trochu blbá otázka.  Mám přístroj který má celý nesymetr. napájení, (-)=GND. Potřebuji do cesty signálu vřadit obvod s OZ, který vyžaduje symetr napájení (LM4562). Dá se OZ nějak napájet nesymetricky?

Re: Test operačních zesilovačů

oddělíš kapacitama a uděláš pro to virtuální zem v polovině toho nesymetrickýho napájení... vlastně místo země všude povedeš jakoby 1/2 Uc předpětí.

(upravil millano 9. 3. 2011 10:34)

Re: Test operačních zesilovačů

Včera jsem upravoval mixpult DJX 700 PRO  od behingera, ano tu šuměnku. Je to plné kondenzátorů značky XUNDA, upravoval jsem pouze  2 CD vstupy a nasledující obvody zasahující do vystupních signálů.
Zdroj jsem osadil nippon SMG, SMG 22u/50V jsem osadil i dva výše zmiňované vstupy a bypassnul svitky WIMA 1u, Wimy 1u jsem dal i do obvodu předzesilovače s  3 pásmovými korekcemi, pak bohužel wimy došli a přišli nařadu TC 205 470n, kterými jsem bypassnul stávající elity ve výstupních obvodech.
Bohužel do výstupních obvodů byla zařazena TL 074, tu jsem vyměnil za OPA 4132, který je v zapojení stabilní. Ostaní OZ, které jsou v signálových cestách, jsou od JRC 4580M, nikoliv CoolAudio. Nebyl by to Uli, kdyby z pioneeru DJM500 neokopíroval i sluchátkovou část, tam je osazen NJM 4580L od JRC.

Po provedených úpravách jsem byl v šoku. Při komparaci upravených a neupravených vstupů šel jasně poznat rozdíl mezi nimi - nejlépe to opravdu vystihuje tolik omýlaná " deka " na neupravených vstupech ( zajistil jsem rychlé přepínání vstupů ). Na upravených vstupech středy byly pevnější a společně s výškami jašnější a mnohem brilantnější - živější. Poslouchal jem večer a na ! obyčejných reprobednách od hifivěže AIWA.
Co se týká šumu ( bez signálu ), ten byl patrný až po nastavení masteru nad hodnotu větší jak 7 - 8 jednotek.

Jsem rozhodně spokojen, výše uvedenými úpravami jsem dosáhl opravdu slyšitelného zlepšení, v budoucnu plánuji kompletní úpravu i zbývajících kanálů. Přemýšlel jsem i nad kompletní výměnou 4580M za LME.

zápory:
- přesycený a příliš se hřející transformátor ( 70°C )
- SMD keramické kondenzátory v korekcích
- přeslech ve sluchátkách - jakýkoli kanál je slyšet v levém sluchátku i když není zapnut příposlech, nutno dát hlasitost sluchátek na cca 70%, při běžném používání si toho člověk skoro nevšimne
- horší podání na sluchátkovém výstupu než na výstupech pro zeilovače
klady:
- pouze 2 DPS - hlavní deska a deska vstupů
- implementace efektového procesoru
- přepínání 3 phono vstupů na normální pro linkovou úroveň
- dal sem za něj 2300,- včetně poštovného

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Test operačních zesilovačů

Změř napětí trafa a odběr z něj /=výkon/, nahraď INDELem a dej ho do samostatné adaptérové krabičky, zlepší se ti odstup brumu pultu jako takového.
Neznačkový 4580 je dobré nahradit značkovými NJM2068 /Farnell/, není nutný tam cpát drahé LME4xxxx, ničemu to nepomůže, protože ten pult má blbě zvolenou úrovňovou křivku, už jsem ho jednou v ruce měl. Stejně /možná hůř/ na tom byla ta Akiyama, co jsem koupil do aparátu jako záložní. První dojem byl tak hroznej, že jsem od Huberta vydyndal schémata a okamžitě se pustil do rekonstrukce. Co by člověk taky za ty prachy chtěl, žejo...

Web

Re: Test operačních zesilovačů

2068 jsem u Farnella neviděl

Re: Test operačních zesilovačů

Leoši, má smysl bajpásovat elyty 10-47u v signálové cestě např. u ampu na home-hifi ? to je nějaký aktuální advanced tweaking ? že se to někdy dělává u zdrojových elytů, a v PC-technice, s tím jsem se setkal, ale v cestě NF-signálu ?

(upravil sinclair 12. 3. 2011 22:32)

Re: Test operačních zesilovačů

Ne, nemá to smysl, pokud dotyčné elyty jsou kvalitní. Pokud zrovna nejsou, tak není nutno utrácet nehorázné peníze za Wima svitky 4u7 a více, ale vyměnit elyty za řadu LXZ, případně LXY od Nipponu koupené v Ecomu. To vyjde daleko levněji a efekt je totožný.
NJM2068DD /vybírané na šum a originál spare parts Onkyo/ má v sortimentu slovenský Avelmak. Vyjde na sedmnáct korun a udělá daleko lepší službu, než nějaký hi-tech OZ za dvě stovky kus....výrobci nejsou blbci a pokud se pamatuju, tak pulty Allen&Heath byly až do modelu GL2400 osazované na vstupech právě NJM2068DD.
Mám záložní pult A&H GL2000/24 a do první šavle jsem si dal patice a experimentoval jsem. NE5532AN srovnatelný, NJM4580 trochu máznuté basy, ale šumově jinak dobrý, naprostá katastrofa byla LME49720, OPA2134 a OPA2604, to byl otřesný zvuk, při jakémkoli nastavení gainu. Zřejmě se tyhle OZ hodí jenom někam. NJM4558, 4559 a podobné deriváty 1458 jsem ani nezkoušel, nechtěje se nasrat.
Mám v plánu si ty NJM2068DD v tom Avelmaku objednat, protože za rok se po podobných IO slehne zem.

Web

Re: Test operačních zesilovačů

uff...to se mi ulevilo smile díky za radu, že nemusím !
nejde ani tak o peníze, ty se stejně musí obětovat na otář velkému Hi-End bohu (tyvoe už sem moh mít bávo za ty prachy co sem bastlením prodrbal !)
jako spíš o pocit, že bych měl udělat něco malýho a získat něco velkýho...
v Ecomu jsem teď poprvé pár Nipponů objednával, tak uvidíme jak to celé dopadne
pokud by ses s tím NJM2068DD chtěl / mohl v Avelmaku dostat na množství pro lepší rabat, klidně cca 10 kousků přihoď a já si je potom od tebe vezmu, řekněme tak za cca 300,- s poštou od tebe, není to žádná akutní potřeba, jen možnost

(upravil frantah 13. 3. 2011 21:15)

Re: Test operačních zesilovačů

Veterány GL2200-424 jsem viděl uvnitř jen dva - můj a kolegův a ve shodě se servisním manuálem mají na vstupu JRC 072. Taktéž je mají v korekcích a v 10dB posilovači za klikama. Až v sumárech, subgrupách a ve výstupních symetrických budičích jsou  JRC5532DD. Dle servisních manuálů vyšších modelů se objevují v těchto pultech 5532 v preampech a za klikama. NJM2068 jsem v Alánech nikde neviděl, ale hojně jsou tuším v míchačkách Crest, alespoň podle servisky. Teď mám v preampech OP275 a za klikama NE5532 z ALDAXu a zatím spokojenost.