(upravil sinclair 29. 9. 2012 18:24)

Re: Aura Z1

První Aury Z1 měly jen jeden Isostat pro zkratování výstupu phono preampu, aby do signálu z ostatních zdrojů nezanášel šum, protože je použito proudové směšování na vícenásobném odporovém děliči. Následující řada Z1 už měla i druhý Isostat jako spínač páskového monitoru pro tříhlavé magnetofony. Jinak ke všem Aurám až po model Z5 se dodávalo kabelové dálkové ovládání, ve kterém bylo zabudováno nejen dálkové řízení hlasitosti se stejnou fyziologií jako na pevné části, ale byl tam i stereofonní sluchátkový zesilovač, ovládání se zapojovalo do sedmipólového DIN konektoru zezadu, samozřejmě po povytažení potenciometru na stacionární části.
Jako potenciometr hlasitosti /TP169 2x50k/G/ musí být kvůli použitému obvodu fyziologie bez odbočky vybírány potenciometry s nejhorším souběhem max. 2dB, ideálně 1dB, jinak se při pozorném poslechu a přidávání hlasitosti "stěhují" nástroje po stereofonní bázi.
Zesilovačů Aura jsem už opravil nespočet, všude se opakuje prakticky stejná závada, že zesilovač nedosahuje jmenovitého výkonu a nesymetricky limituje, případně vyschlé elyty Frolyt ve vstupní části. Jenom poznamenávám, že dokonce ani některé menší typy ALPSů nevyhověly souběhem, já blbec jsem si nechal vysoustružit a vyvrtat nový spojovací kus a až jsem to celé s tím ALPSem smontoval, tak to bylo horší, než s původním potenciometrem.
Kutilům doporučuju na potenciometrové desce plošných spojů vyměnit keramické kondenzátory za svitkové /tuším 68n/, případně polystyrenové nebo Wimy FKC malých kapacit /tuším 470pF/ se vzájemnou tolerancí max. 1% a lepší, taktéž odpory TR212 vyměnit za 0,25% typy.
Jinak zesilovače Z1 - Z5, pokud jsou dobře "udělané" a seřízené, vůbec nehrají špatně, o kousíček lépe, než TW140 Studio.

Web

Re: Aura Z1

Takže ten jediný přepínač je na tape play/record. Vzhledem k tomu, že regulace ja na každý kanál nezávislá, žádný souběh se tady neřeší... Už to hraje, jedna pojistka byla spálená a do druhé jsem strčil a hraje to taky. Zítra koupím správné hodnoty (pro kontrolu - F2A?) Klidový odběr má jeden kanál 120 a druhý asi 140 mA. V limitaci jsem to nezkoušel, budu muset vyhrabat osciloskop a zkontrolovat, co to tam dělá. Stejnosměrné napětí před výstupními elyty jsem naměřil okolo 22V při napájecím napětí 61V na zdroji. Možná trochu málo...

Re: Aura Z1

Hele, tak je to dobrý. Při 200Hz pravej kanál 14,8 V do 4 Ohmů, těsně před limitací. Levej začíná limitovat na 14,0 V. Vypadá to celkem symetricky. Za chvíli nahraju obrázky.

Re: Aura Z1

https://dl.dropbox.com/u/61056268/AuRa/01PravyMax.jpg
https://dl.dropbox.com/u/61056268/AuRa/02PravyLimit.jpg
https://dl.dropbox.com/u/61056268/AuRa/03LevyMax.jpg
https://dl.dropbox.com/u/61056268/AuRa/04LevyLimit.jpg
https://dl.dropbox.com/u/61056268/AuRa/05LevyLimit2.jpg

Re: Aura Z1

Starej SOLATRON, to jsem měl na stole naposled před 40-ti lety smile

Re: Aura Z1

Pojistky by měly být F 2,5A, ale napřed vyměň pojistkové pracky za něco solidněji povrchově upraveného. Preventivně vypájej diody mezi bázemi koncáků, jsou tam sice KY132/80, ale při zkratu se přeruší a koncáky odejdou do věčných lovišť ne díky zkratu, ale díky těm přerušeným diodám, které jsou tam beztak na hovno, nahraď je kusem drátu.

Web

Re: Aura Z1

Ony ty packy byly příčinou problému celého jednoho kanálu, to je fakt. Nehrozí přechodové zkreslení bez těch diod?

Re: Aura Z1

Při zkratu čeho ty trubko ?!
Nešiř tady bludy Leoši.

(upravil Nepér 2. 10. 2012 22:14)

Re: Aura Z1

Tak diody jsou venku a zkoušel jsem ladit symetrii v limitaci ale stále mi jeden kanál dá o skoro 10W méně. Je to ten, kterému jsem musel dát místo 47k odpor R509 39k, aby ořezával symetricky - má stejnosměrně 20,9 V před elytem. Výkon 41W. Druhý kanál má před elytem 23,2V a výkon 50W. (Výkon měřím na sinusovce 1kHz, kdy zesilovač vybudím těsně před limitaci a na voltmetru odečtu střídavé napětí).

Re: Aura Z1

Zkontroloval bych na betu T502 a T503. Taky ty odpory R511 a R512. Tu diodu bych tam nechal,případně provedl opatrný tuning nějakou tou shotky smile

Re: Aura Z1

Vyměnil jsem držáky pojistek, vyndal diody, ten slabší kanál jsem se pokusil trochu nastavit a víc na to asi kašlu, moje to není a nic z toho mít nebudu, tak co. Už jsem s tím strávil dva večery... zadarmo.

Re: Aura Z1

Vašku při zkratu výstupu. Dosti často ty diody při zkratu odešly, zvlášť pokud tam měl někdo pojistky T2,5A. a z výroby tam byly první série diod KY132, které prostě ještě nebyly vychytané. Nešířím tady žádné bludy, jsou to jen vlastní zkušenosti, to jenom Ty blbě žvaníš a pro lidi nic neděláš. Tak si na mě nevotvírej hubu, vypili jsme spolu nemálo piv, dobře jsme si pokecali a vím, že seš velmi chytrej člověk, ale taky nemůžeš vědět všechno, stejně jako já.
Přechodové zkreslení se nijak nezvětší, protože ta jedna dioda nic nezachrání, to Vašek velmi dobře ví.

Web

(upravil Hordek 28. 6. 2014 12:46)

Re: Aura Z1

.

Re: Aura Z1

Tady byly KD607/17 a odpory snad taky snížený. Bůhví, co to bylo za úpravu.

(upravil Hordek 28. 6. 2014 12:46)

Re: Aura Z1

.

Re: Aura Z1

Měřil jsem to jako celek, ale předpokládám, že limitoval až konec. Přístup je fajn, ale ta deska je mizerná. Cokoliv pájet hrozí nebezpečím utržení mědi od desky. Už jsem to uzavřel, nebylo to moje a nemělo smysl to nějak víc ladit.

(upravil rf 26. 1. 2014 13:53)

Re: Aura Z1

Zdravím, čirou náhodou nemáte někdo 2 fotografie - osazené PS tohoto zesiku ze strany PS a ze strany součástek? Eventuelně díky. Google jsem prohrabal, pokud jsem našel tak schéma, které mám, a fotky byly taky najitý, ale malé rozlišení, což nepotřebuji. Eventuelně díky, e-mail mám uvedený v databázi. Ď.

hraji na Yamaha DX – SY a Kurzweil ARTIS